Η Cisco παρουσίασε τη Μελέτη Cisco 2009 Midyear Security Report, σύμφωνα με την οποία, όσοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα

Η μελέτη περιλαμβάνει μερικές από τις πιο γνωστές τεχνικές και επιχειρηματικές στρατηγικές, οι οποίες τώρα χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό έγκλημα για την παραβίαση εταιρικών δικτύων και ιστοσελίδων και την κλοπή προσωπικών δεδομένων και χρημάτων. Η μελέτη Cisco 2009 Midyear Security Report είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: http://cisco.com/en/US/prod/vpndevc/annual_security_report.html
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι το worm Conficker, το οποίο πέρυσι άρχισε να επηρεάζει συστήματα υπολογιστών εκμεταλλευόμενο τα ευάλωτα σημεία του λειτουργικού συστήματος των Windows, συνεχίζει να εξαπλώνεται. Επίσης, μετά την εκδήλωση της γρίπης H1N1 (“γρίπη των χοίρων”) τον Απρίλιο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γέμισαν το Διαδίκτυο με spam που διαφήμιζαν φάρμακα για πρόληψη ασθενειών και συνδέονταν με ψεύτικα φαρμακεία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανέδειξε την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας της κυβέρνησής του και θέλει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των καινοτομιών της τεχνολογίας, με στόχο τη μείωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο John N. Stewart, chief security officer της Cisco και συνεργάτης στη μελέτη του Center for Strategic and International Studies για την κυβέρνηση Obama, έδωσε επιπλέον στοιχεία σε ένα post που έκανε σε blog και video blog. Συγκεκριμένες απειλές:


Botnets.
Οι ιδιοκτήτες των botnets νοικιάζουν τα συγκεκριμένα δίκτυα σε άλλους εγκληματίες, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τους μολυσμένους πόρους για να διοχετεύουν spam και malware μέσω του μοντέλου software-as-a-service (SaaS).


Spam.
Κάθε μέρα στέλνονται 180 δισεκατομμύρια μηνύματα spam, που αποτελούν το 90% περίπου της διακίνησης e-mail στον κόσμο.
Worms. Οι άνθρωποι που απασχολούνται στις online κοινότητες είναι πιθανό να συνδεθούν με links και να κατεβάσουν περιεχόμενο που πιστεύουν ότι στάλθηκε από ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουν και εμπιστεύονται.


Spamdexing.
Πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων χρησιμοποιούν βελτιωμένες μηχανές αναζήτησης για πιο επιτυχημένη αναζήτηση στο Google και σε άλλες ιστοσελίδες. Το Spamdexing, που γεμίζει μία ιστοσελίδα με σχετικούς όρους αναζήτησης, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να καμουφλάρουν το malware σε νόμιμο λογισμικό.
Text message scams. Από τις αρχές του 2009 κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο ή τρεις νέες καμπάνιες κάθε εβδομάδα, οι οποίες έχουν στόχο τις φορητές συσκευές. Η Cisco περιγράφει το ταχύτατα αυξανόμενο κοινό φορητών συσκευών ως το «νέο εμπόδιο που αποτελεί πρόκληση για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου».


Insiders.
Η παγκόσμια οικονομική ύφεση προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι απειλές από insider αποτελούν ένα όλο και πιο φλέγον ζήτημα για τις επιχειρήσεις, για τους μήνες που θα ακολουθήσουν.