Η HP παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα επιχειρησιακής τεχνολογίας, το οποίο αποτελείται από μια νέα πλατφόρμα ανάπτυξης server, ένα εργαστήριο κοινών δοκιμών για την HP και τους πελάτες της και το οικοσύστημα συνεργατών της εταιρείας. Στόχος της HP να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν δραστικά την πολυπλοκότητα, την κατανάλωση ενέργειας και τα κόστη.
Το νέο πρόγραμμα της HP, με την ονομασία Project Moonshot, συνδυάζεται με το χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών HP Converged Infrastructure, επιτρέποντας την κοινή χρήση πόρων – συμπεριλαμβανομένων λύσεων storage, δικτύωσης, διαχείρισης, ενεργειακής κατανάλωσης και ψύξης – από χιλιάδες servers. Το πρόγραμμα της HP ανοίγει το δρόμο για αναδυόμενα υπολογιστικά περιβάλλοντα μεγάλης κλίμακας, web και cloud που θα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Το Project Moonshot εστιάζει στην εξέλιξη και την πρόοδο τεχνολογιών server που θα διακρίνονται από χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, ενώ παράλληλα προωθεί τη συνεργασία εντός του κλάδου της πληροφορικής, με στόχο την ανάπτυξη ρηξικέλευθων λύσεων για τεράστια υπολογιστικά περιβάλλοντα, όπως αυτά που απαιτούνται για υπηρεσίες cloud και on-demand λύσεις.
Με αυτές τις δράσεις, αναμένεται ότι η αποδοτικότητα των data centers θα φτάσει σε νέα επίπεδα, με την ενεργειακή κατανάλωση να μειώνεται έως 89% και τα data centers να καταλαμβάνουν έως και 94% λιγότερο χώρο. Έτσι, τα συνολικά κόστη θα μειωθούν έως και κατά 63%, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα server (1). Με το Project Moonshot, επιτυγχάνεται απλοποίηση υπολογιστικών περιβαλλόντων και εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματικών πόρων που δεν ήταν ποτέ δυνατή στο παρελθόν.
Το Project Moonshot βασίζεται στην εμπειρία της HP από την ανάπτυξη καινοτομιών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως το HP Data Center Smart Grid, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τις δυνατότητες και τις επιδόσεις ενός data center (2), αλλά και το HP EcoPOD, το πιο αποδοτικό data center στον κόσμο, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα. Η υποδομή του Project Moonshot αποτελεί επέκταση της κορυφαίας οικογένειας των servers HP ProLiant, η οποία ενσωματώνει επεξεργαστές x86 της Intel και της AMD και βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς των servers εδώ και 61 συνεχόμενα τρίμηνα (3).
«Οι εταιρείες με μεγάλης κλίμακας υπολογιστικά περιβάλλοντα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κρίσιμες προκλήσεις για τη χωρητικότητα και τις επιδόσεις των data centers τους, οι οποίες απαιτούν μια θεμελιώδη αλλαγή σε επίπεδο αρχιτεκτονικής», δήλωσε ο Paul Santeler, Vice President και General Manager, Hyperscale Business Unit, Industry Standard Servers and Software της HP. «Η HP έχει παίξει ηγετικό ρόλο σε παρά πολλές φάσεις αλλαγής της αγοράς, προσφέροντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, να μεγιστοποιήσουν τη δυνατότητα προώθησης καινοτομιών και να επιταχύνουν τη διάθεση νέων υπηρεσιών στην αγορά, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη και την κατανάλωση ενέργειας», συμπλήρωσε.
Πλήρης αξιοποίηση της δυναμικής των servers χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας
Το Project Moonshot είναι ένα πολυετές πρόγραμμα, με πολλές φάσεις, το οποίο αξιοποιεί την εξειδίκευση της HP στην παροχή των μεγαλύτερων cloud υποδομών στον κόσμο (2), αλλά και τη δεκαετή εμπειρία της εταιρείας από την ανάπτυξη υπολογιστικών υποδομών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με βάση την έρευνα των HP Labs, του κεντρικού βραχίονα έρευνας και ανάπτυξης της HP.
Το Project Moonshot αλλάζει κάθε παραδοσιακή προσέγγιση στην ανάπτυξη των υποδομών data center, αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών HP Converged Infrastructure. Έτσι, απελεθευρώνει τη δυναμική των servers χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, μειώνοντας τις απαιτήσεις σε χώρο, την πολυπλοκότητα της διαχείρισης και τα ενεργειακά κόστη. Το Project Moonshot περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη των υπολογιστικών περιβαλλόντων μεγάλης κλίμακας:
• Την πλατφόρμα HP Redstone Server Development Platform, η οποία είναι η πρώτη από μια σειρά πλατφόρμων ανάπτυξης server που διαθέτουν επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Η αρχική έκδοση της HP Redstone περιλαμβάνει επεξεργαστές Calxeda EnergyCore™ ARM® Cortex™, ενώ οι μελλοντικές θα διαθέτουν και επεξεργαστές Intel® Atom™ και άλλους τύπους επεξεργαστών. Η πλατφόρμα HP Redstone έχει αναπτυχθεί ώστε να τεθεί υπό δοκιμή. Ενσωματώνει πάνω από 2.800 servers σε ένα rack, γεγονός που μειώνει την ανάγκη χρήσης καλωδιώσεων, μεταγωγών και περιφερειακών συσκευών. Συνολικά, μπορεί να επιτύχει μείωση της πολυπλοκότητας έως και κατά 97% (1). Τα πρώτα μοντέλα της πλατφόρμας HP Redstone αναμένεται να τεθούν σε περιορισμένη κυκλοφορία και σε επιλεγμένους πελάτες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
• Το HP Discovery Lab, ένα εργαστήριο που επιτρέπει στους πελάτες της HP να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν εφαρμογές στην πλατφόρμα HP Redstone Server Development Platform, καθώς και σε άλλες πλατφόρμες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και σε παραδοσιακούς servers. Το HP Discovery Lab θα έχει έδρα το Χιούστον των Η.Π.Α. και θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο. Επιπλέον, θα ανοίξουν νέα αντίστοιχα εργαστήρια στην Ευρώπη και την Ασία. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν απευθείας με τα στελέχη της HP και άλλους ειδικούς του κλάδου, ώστε να ανακαλύψουν τα οφέλη των servers ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης για τις ανάγκες των εφαρμογών τους.
• Το πρόγραμμα HP Pathfinder Program, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος συνεργατών HP AllianceONE. Το HP Pathfinder Program επικεντρώνεται στις προσπάθειες εξέλιξης των data centers των πελατών και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των στοιχείων του Project Moonshot με βάση ανοιχτά πρότυπα του κλάδου. Στο πρόγραμμα αυτό παίρνουν μέρος ανεξάρτητοι πάροχοι λογισμικού, καθώς και συνεργάτες στους τομείς του storage και της δικτύωσης, οι οποίοι συμβάλλουν με την τεχνική εξειδίκευση τους στην παροχή λύσεων hardware και λογισμικού. Μεταξύ των πρώτων συμμετεχόντων αναμένεται να βρίσκονται οι εταιρείες AMD, ARM Holdings, Calxeda, Canonical και Red Hat, ενώ νέοι συνεργάτες θα ανακοινώνονται, όσο το πρόγραμμα θα εξελίσσεται.
Περισσότερες πληροφορίες για το Project Moonshot μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: www.hp.com/go/MoonshotInfrastructure.