Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που συλλέχτηκαν από το ESET ThreatSense.Net κατά το μήνα Ιανουάριο, o  Win32/Conficker (5,38%)  είναι και πάλι η κορυφαία απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο

Το INF/Autorun worm εξαπλώνεται με τη χρήση των removable media και περιέχει σύστημα backdoor. Ο ιός ελέγχεται και εξ αποστάσεως ενώ ενεργοποιείται κάθε φορά που μολυσμένα media εισέρχονται στον υπολογιστή. Το Win32/PSW.OnLineGames είναι μια οικογένεια από Trojan που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις τύπου phishing, στοχεύοντας ειδικά σε όσους παίζουν on-line παιχνίδια. Τα Trojans αυτά έχουν δυνατότητες keylogging, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται και από δυνατότητες rootkits, που συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με το εκάστοτε on-line παιχνίδι και τους κωδικούς που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε αυτό. 
Το Win32/Bflient (1,19%) εμφανίστηκε στο ESET Top Threat μόλις πριν από τρεις μήνες και εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τον Δεκέμβριο, το Win32/Bflient είχε καταλάβει την όγδοη θέση ενώ αυτό το μήνα βρίσκεται μόνο μία θέση πριν την πεντάδα. Από την άλλη πλευρά, o Java/TrojanDownloader.Agent.NCA με ποσοστό 0,76% υποχώρησε από την έβδομη στη δέκατη θέση.
 Παγκόσμια Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το ThreatSense.Net® της ESET (Ιανουάριος 2011)
 


ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΦΡΙΚΗ (ΕΜEΑ)
Το INF/Autorun παραμένει μεταξύ των κυρίαρχων απειλών στην περιοχή ΕΜΕΑ. Το INF/Autorun εντοπίζεται συχνότερα στη Νότια Αφρική (10,65%), Ρουμανία (7,06%), Ισραήλ (6,11%), Ελλάδα (5,78%), Κροατία (5,1%), Σλοβενία (4,72%) και Αυστρία (3,88%).
Η πιο διαδεδομένη απειλή παγκοσμίως είναι ο Win32/Conficker το οποίο παραμένει νούμερο ένα στη Βουλγαρία (8,45%) και Ιταλία (4,55%). O Win32/HackKMS.A, μια από τις δέκα κορυφαίες απειλές στην Ευρώπη, βρίσκεται στην κορυφή των στατιστικών δεδομένων για την Πορτογαλία (5,46%), Δανία (4,50%), και τις Κάτω Χώρες (3,30%).
Στη Γερμανία, το 5% των χρηστών έχουν πέσει θύματα επίθεσης από τον Java/TrojanDownloader.Agent.NCA. Παράλληλα, το Instant και social messaging worm Win32/Yimfoca.AA εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό στην Τσεχική Δημοκρατία με 4,35%. Ο συγκεκριμένος ιός λειτουργεί ως backdoor και μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως.



Σχετικά με τo ThreatSense.Net®
Το ThreatSense.Net® της ESET αποτελεί το in-the-cloud σύστημα συγκέντρωσης δεδομένων για κακόβουλα λογισμικά εντός του), χρησιμοποιώντας δεδομένα από χρήστες των λύσεων της ESET σε όλο τον κόσμο. Αυτή η συνεχής ροή πληροφοριών παρέχει στους ειδικούς του εργαστηρίου Virus Lab της ESET ένα ακριβές γεγονός της φύσης και της εμβέλειας των εφαρμογών διείσδυσης ανά τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο. Η προσεκτική ανάλυση απειλών, εφαλτηρίων επίθεσης και μοτίβων επιτρέπει στην ESET να ρυθμίζει με ακρίβεια όλες τις ενημερώσεις ευρετικών μηχανισμών και υπογραφών, προκειμένου να προστατεύει τους χρήστες από μελλοντικές απειλές.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.eset.com, ή www.nod32.gr