Το EMC Secure Cloud On-Boarding Solution παρέχει τη δυνατότητα ασφαλούς και αδιατάρακτης μετακίνησης Workloads μεταξύ διαφορετικών server ενός ή περισσότερων Data Centers

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Intel Developer Forum 2012, η EMC Corporation παρουσίασε το EMC® Secure Cloud On-Boarding Solution, μια λύση με την οποία προσφέρει σε επιχειρήσεις και παρόχους τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για την ασφαλή μετακίνηση κρίσιμων εφαρμογών μεταξύ των servers δημόσιων, ιδιωτικών ή υβριδικών clouds. Συνδυάζοντας το λογισμικό συμμόρφωσης και δημιουργίας αναφορών της πλατφόρμας RSA® Archer™ eGRC  με τα συστήματα εικονικής αποθήκευσης EMC VPLEX® και την τεχνολογία Intel TXT, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση workload από μια εικονική μηχανή σε κάποια άλλη, είτε εντός, είτε εκτός ενός συγκεκριμένου κέντρου μηχανογράφησης. Η διάθεση του EMC® Secure Cloud On-Boarding Solution τοποθετείται στις αρχές του 2013.

Η μετακίνηση mission-critical εφαρμογών χωρίς να προκαλείται downtime για τον τελικό χρήστη παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για επιχειρήσεις και παρόχους που διαθέτουν υποδομές cloud. Το EMC Secure Cloud On-Boarding Solution προσφέρει όλα τα συστατικά που χρειάζονται, προκειμένου τέτοιες μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια και ταχύτητα, χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα στους χρήστες. Για να το πετύχει αυτό, η λύση διασφαλίζει ότι οι servers επάνω στους οποίους τρέχουν οι διάφορες εικονικές μηχανές λειτουργούν σε ένα ενιαίο επίπεδο ασφαλείας, ακόμη και αν βρίσκονται εγκατεστημένοι σε διαφορετική φυσική τοποθεσία. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι όλες οι εικονικές μηχανές τρέχουν μόνο σε servers που μπορούμε να εμπιστευτούμε, ασχέτως τοποθεσίας. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας των πληροφορικών συστημάτων αποκτούν για πρώτη φορά μια σαφή εικόνα σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας για το σύνολο του hardware που απαρτίζει ένα cloud, ανεξαρτήτως του πού ακριβώς βρίσκεται εγκατεστημένο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά:

Η εφαρμογή EMC Secure Cloud On-Boarding προσφέρει τις εξής δυνατότητες σε επιχειρήσεις και παρόχους:

• Ασφάλεια και Συμμόρφωση: Η λύση Solution for Cloud Security and Compliance της RSA, η οποία υπάρχει εγκατεστημένη στην πλατφόρμα RSA Archer eGRC, δημιουργεί αναφορές συμμόρφωσης (compliance reporting) για υποδομές cloud και πάνω από 130 συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου ειδικά για περιβάλλον VMware.  Έτσι οι πελάτες μπορούν να υλοποιήσουν ένα περιβάλλον προστασίας VMware και να συνδέσουν τις διαδικασίες συμμόρφωσης απευθείας με τους ισχύοντες κανονισμούς, όπως ο PCI και ο HIPAA.  Με την προσθήκη διαδικασιών ελέγχου βασισμένων στην τεχνολογία Intel TXT, το επίπεδο ασφάλειας και συμμόρφωσης βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, διασφαλίζοντας ότι οι φυσικοί servers που βρίσκονται πίσω από τις εικονικές υποδομές μπορούν αποδεδειγμένα να προστατεύουν τα εικονικά workloads χωρίς τη χρήση ειδικών hypervisors για την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού (malware ή rootkit) που πιθανόν να μην έχει ανιχνευτεί από μια τυπική εφαρμογή anti-virus. Παράλληλα, η δυνατότητα δημιουργίας αναφορών συμμόρφωσης από όλα τα μηχανογραφικά κέντρα ενός οργανισμού, δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να έχουν μια συνολική εικόνα σε σχέση με το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης.  Έτσι διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε μετακίνηση workload γίνεται αποκλειστικά προς κάποιον εξίσου καλά προστατευμένο εικονικό server ενός έμπιστου host.

• Data Mobility: Η τεχνολογία EMC VPLEX υποστηρίζει το storage federation, κατασκευάζοντας pools αποθηκευτικών πόρων που μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Έτσι, οι οργανισμοί μπορούν εύκολα και γρήγορα να αξιοποιούν κοινούς πόρους που εκχωρούνται δυναμικά, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Η τεχνολογία VPLEX δίνει τη δυνατότητα αδιατάρακτης μεταφοράς workload μεταξύ διαφορετικών sites, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία ενιαίων storage volumes σε διαφορετικά data centers, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη δημιουργία storage arrays με δίσκους διαφορετικής τεχνολογίας (heterogenous arrays) και εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες. Η τεχνολογία VPLEX εξαλείφει την ανάγκη μεταφοράς των data από ένα site σε άλλο, όταν πρέπει να μεταφερθούν τα αντίστοιχα workloads, ακριβώς επειδή τα δεδομένα βρίσκονται ήδη στο site προς το οποίο γίνεται η μετακίνηση.

• Ασφάλεια: Η τεχνολογία Intel TXT ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας στα ίδια τα συστήματα που είναι εξοπλισμένα με επεξεργαστές των σειρών Intel® Xeon® E3, E5 και E7, βοηθώντας έτσι να δημιουργηθεί ένα hardware-based δίχτυ προστασίας το οποίο διασφαλίζει ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό (malware ή rootkit) που καταφέρνει νε ξεφύγει από τους εγκατεστημένους hypervisors, δεν θα μολύνει το σύστημα. Τέτοιες λύσεις ασφαλείας που βασίζονται στο hardware ενός συστήματος, βοηθούν στην προστασία από κακόβουλες εξωτερικές επιθέσεις, καθώς ελέγχουν τη συμπεριφορά βασικών components κατά την εκκίνηση του συστήματος.  Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να μετακινούν πιο εύκολα εικονικές μηχανές στο πλαίσιο ενός ή περισσότερων clouds που απαρτίζονται από “εγνωσμένα καλούς” servers. 

Σχόλια στελεχών της Intel:

Jason Waxman, Γενικός Διευθυντής, Cloud Infrastructure Group, Intel Corporation

«Η ευελιξία και η αποδοτικότητα που προσφέρει το cloud computing φαντάζουν ελκυστικά στους υπεύθυνους IT, όμως το θέμα της ασφάλειας έχει αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο για όσους οργανισμούς θα ήθελαν να μεταφέρουν στο cloud ορισμένες από τις mission critical εφαρμογές τους. Η Intel συνεργάζεται με την EMC προκειμένου να ενδυναμώσει την ασφάλεια που παρέχουν οι υποδομές cloud, επιτρέποντας έτσι στα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων VPLEX να μετακινούν workloads προς το cloud, ακόμη και από μακρινή απόσταση, αξιοποιώντας τα μοναδικά τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όπως η υποστήριξη federated βάσεων, η τεχνολογία cache coherency και η υψηλή διαθεσιμότητα των δεδομένων που αποθηκεύονται σε εικονικές υποδομές. Ανυπομονούμε για την έναρξη της επίσημης διάθεσης της συγκεκριμένης λύσης στις αρχές του 2013, ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε με την EMC και την RSA στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενδυνάμωσης των hardware-based χαρακτηριστικών ασφαλείας και συμμόρφωσης, αξιοποιώντας τις κορυφαίες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία Intel TXT.»

Σχόλια στελεχών της EMC:

Prasad Rampalli, Senior Vice President, Solutions Group, EMC Corporation

«Η Intel, η EMC και η RSA συνεργάστηκαν προκειμένου να προσφέρουν, σε παρόχους και επιχειρήσεις, τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ΅αλεξίσφαιρουΆ κλωβού ασφαλείας για δημόσια, ιδιωτικά και υβριδικά clouds. Η προστασία των δεδομένων εξακολουθεί να είναι το υπΆ αριθμόν ένα εμπόδιο για τη μετακίνηση mission critical εφαρμογών στο cloud. Με αυτή την ανακοίνωση η Intel, η EMC και η RSA δείχνουν ότι είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν τεχνολογίες οι οποίες μπορούν – συνδυαστικά- να διασφαλίσουν την ασφαλή και αδιατάρακτη (non-disruptive) μετάπτωση ενός workload από τις υπάρχουσες υποδομές σε κάποιο cloud που βρίσκεται είτε σε διαφορετικό data center, είτε εντός του υπάρχοντος.»

Σχόλια στελεχών της RSA:

Manoj Nair, Vice President of Products Management, RSA, The Security Division of EMC

«Η απόφαση μιας επιχείρησης να μεταφέρει κρίσιμα workloads σε υποδομές cloud έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη εμπιστοσύνη όσον αφορά το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν οι αντίστοιχες φυσικές και εικονικές υποδομές. Σήμερα, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες RSA Archer και Intel TXT, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι οι servers ενός εικονικού περιβάλλοντος συμμορφώνονται με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Μαζί με την EMC και την Intel δείχνουμε ότι εσωτερικά και εξωτερικά clouds μπορεί να είναι ασφαλή, να συμμορφώνονται με τα τρέχοντα πρωτόκολλα προστασίας, και να ελέγχονται ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πιο σημαντικών διαδικασιών μιας επιχείρησης.»

Διαθεσιμότητα:

Το πακέτο EMC Secure Cloud On-Boarding Solution βρίσκεται στη φάση πιλοτικών δοκιμών σε επιλεγμένες επιχειρήσεις και παρόχους υπηρεσιών cloud. Η επίσημη διάθεση τοποθετείται στις αρχές του 2013. Το EMC VPLEX Metro είναι ήδη διαθέσιμο. Η επίσημη υποστήριξη της τεχνολογίας Intel TXT από την πλατφόρμα RSA Archer θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013 (general availability).

Πρόσθετες Πηγές:

• Εδώ, θα βρείτε την τεχνική περιγραφή της συγκεκριμένης λύσης
• Εδώ, θα βρείτε μια συνοπτική περιγραφή της τεχνολογίας Intel TXT
• Εδώ, θα βρείτε μια συνοπτική περιγραφή του EMC VPLEX
• Εδώ, θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη λύση της RSA Archer για την Ασφάλεια και τη Συμμόρφωση σε υποδομές Cloud
• Ακολουθείστε την EMC μέσω Twitter,  Facebook, YouTube, και LinkedIn