Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στo πλαίσιo της διεθνούς έκθεσης CES στο Λας Βέγκας, στελέχη της Intel Corporation παρουσίασαν τα σχέδια της εταιρείας για μια σειρά νέων προϊόντων που θα καταστήσουν τις φορητές μας συσκευές – smartphone, ταμπλέτες και Ultrabook™ – ακόμη πιο γρήγορες.
 
Στις ανακοινώσεις τους, οι Mike Bell και Kirk Skaugen, αντιπρόεδροι και γενικοί διευθυντές της Intel στα τμήματα Mobile & Communications και Group και PC Client, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν σε μια καινούρια πλατφόρμα smartphone για αναδυόμενες αγορές, έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο τετραπύρηνο SoC τεχνολογίας 22nm για ταμπλέτες, το οποίο αναμένεται σύντομα, και παρουσίασαν τον καινοτομικό σχεδιασμό των καινούριων Ultrabook™.
 
“Ό,τι καλύτερο διαθέτει η Intel, από πλευράς τεχνολογίας, θα βρίσκεται σύντομα κοντά σας, στο εσωτερικό κάποιας από τις φορητές συσκευές που χρησιμοποιείτε,” είπε ο Skaugen. “Με τους επεξεργαστές Intel® Core™ 4ης γενιάς είμαστε έτοιμοι για τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ιστορία της Intel, όσον αφορά την κατανάλωση και τη αυτονομία της μπαταρίας μιας φορητής συσκευής. Παράλληλα, με εντελώς νέα human interfaces προθέτουμε μια σειρά δυνατότητες ώστε να επικοινωνούμε με τις συσκευές μας μέσω αφής, φωνητικών εντολών, αναγνώρισης προσώπου και κινήσεις χεριών. Επίσης, βελτιώνουμε σημαντικά την απόδοση και την ενεργειακή κατανάλωση των επεξεργαστών Atom™, καθώς το 2013 επιταχύνουμε την ανάπτυξη προϊόντων για κινητά, με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο.”
 
Intel Inside® Smartphones
Η Intel, συνεχίζοντας στη στρατηγική που ανάπτυξε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στη CES, παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα για smartphone (μέχρι τώρα γνωστή ως “Lexington”) βασισμένη στον επεξεργαστή Atom™ χαμηλής ισχύος, οι πωλήσεις της οποίας μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια κομμάτια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου. Ήδη, πελάτες όπως η Acer*, η Lava International* και η Safaricom* ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τη νέα πλατφόρμα.
 
Με τη νέα πλατφόρμα η Intel φέρνει στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των smartphone τα ισχυρά χαρακτηριστικά των κλασσικών προϊόντων της, όπως οι εντυπωσιακές επιδόσεις για γρήγορο Web browsing, και η καταπληκτική εμπειρία χρήσης για εφαρμογές multimedia και Android1.
 
“Η προσθήκη της πλατφόρμας Atom χαμηλής ισχύος δίνει στην Intel τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε νέα κομμάτια της αγοράς και να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της για συσκευές smartphone,” ανέφερε ο κ. Bell. “Πιστεύουμε ότι η μέχρι τώρα πορεία που είχε το σήμα Intel Inside θα το καταστήσει μια ευπρόσδεκτη επιλογή μεταξύ όσων, στις αναδυόμενες αγορές, αγοράζουν για πρώτη φορά ένα smartphone, αλλά και όσων θα ήθελαν μια πολύ πιο προσιτή συσκευή χωρίς να θυσιάζουν στον βωμό του κόστους τις επιδόσεις ή την εμπειρία χρήσης.”
 
Μεταξύ των νέων οικονομικών προτάσεων περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά προδιαγραφών high-end. Για παράδειγμα, ο νέος Intel Atom processor Z2420 με τεχνολογία Intel Hyper-Threading στα 1.2 GHz, υποστηρίζει hardware-accelerated κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση βίντεο 1080p, και έως και δύο κάμερες με προηγμένα χαρακτηριστικά λήψεων, όπως η λειτουργία burst mode που επιτρέπει τη λήψη μέχρι και 7 φωτογραφιών ποιότητας 5-megapixel σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης το μόντεμ Intel XMM 6265 HSPA+, με δυνατότητα Dual Sim/Dual Standby για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν δύο κάρτες κινητής για καλύτερο έλεγχο του κόστους.
 
Ο κ. Bell υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πλατφόρμας Intel Atom Z2580 (μέχρι τώρα γνωστής ως “Clover Trail+”), η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα, στοχεύοντας στα mainstream smartphones υψηλών επιδόσεων. Η νέα πλατφόρμα θα περιλαμβάνει διπύρηνο επεξεργαστή Atom τεχνολογίας Intel Hyper-Threading και μηχανή γραφικών, επίσης, διπλού πυρήνα. Θα έχει έως και δύο φορές καλύτερες επιδόσεις από την τωρινή πρόταση της Intel, δηλαδή την πλατφόρμα Intel Atom processor Z2460, ενώ παράλληλα θα είναι ανταγωνιστική από πλευράς ισχύος και διάρκειας ζωής της μπαταρίας.
 
Η κατηγορία των tablets διευρύνεται με το νέο επεξεργαστή Quad-Core Intel® Atom™
Μιλώντας για το ισχυρό προιοντικό roadmap της Intel και ένα όλο και ευρύτερο οικοσύστημα καθαρόαιμων ή convertible ταμπλετών που βασίζονται στις τεχνολογίες της, ο κ. Bell τόνισε ότι πολλά διαφορετικά tablet designs, από κατασκευαστές ΟΕΜ όπως η Acer*, η ASUS*, η Dell*, η Fujitsu*, η HP*, η Lenovo*, η LG* και η Samsung*, τα οποία βασίζονται στον Atom Processor Z2760 και τα Windows2 8 βρίσκουν το δρόμο τους προς τις προθήκες των καταστημάτων, online και μη. Μέσα στις επόμενες βδομάδες έχουν προγραμματιστεί να  φτάσουν στην αγορά ακόμη περισσότερα μοντέλα tablet. Η πλατφόρμα Atom διακρίνεται για την all-day αυτονομία της μπαταρίας και τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις, χαρακτηριστικά που επιτρέπουν πλήρη αξιοποίηση των χαρακτηριστικών των Windows2* 8, φορητότητα και διασυνδεσιμότητα.
 
Παράλληλα, ο κ. Bell αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το νέας γενιάς Atom SoC των 22nm, το οποίο φέρει κωδικό “Bay Trail,” και προγραμματίζεται να είναι διαθέσιμο προς τα τέλη του 2013. Το πρώτο Atom SoC με τετραπλό πυρήνα θα είναι το ισχυρότερο μέχρι σήμερα, καθώς θα προσφέρει τουλάχιστον δύο φορές καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους σημερινούς επεξεργαστές για ταμπλέτες, ενώ παράλληλα θα ενσωματώνει και νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Χάρη σε αυτές τις βελτιώσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε συσκευές με πάχος που δεν θα ξεπερνά τα 8 χιλιοστά, με μπαταρία που θα έχει αυτονομία  μία ολόκληρη ημέρα και χρόνο αναμονής ολόκληρες εβδομάδες, και όλα αυτά σε χαμηλότερη τιμή.
 
“Με το Bay Trail συνεχίζουμε τη δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει με την ανάπτυξη των σημερινών SoC, κινούμενοι πολύ γρήγορα και εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη της Intel στο computing,” είπε ο κ. Bell. “Θα αξιοποιήσουμε την μεγάλη εμπειρία και το software που έχουμε στη διάθεση μας, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα άριστο προϊόν το οποίο θα εγγυάται την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης.”
 
Χαμηλή ισχύς και καινοτομία για τα Ultrabook
Από τα μέσα του 2011, η Intel πρωτοπορεί δίνοντας τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων, λεπτότερων και πιο κομψών Ultrabook.  Καθώς ο αριθμός αποσπώμενων και detachable μοντέλων μεγαλώνει συνεχώς, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Intel ανακοίνωσε ότι στην αναμενόμενη 4η γενιά της οικογένειας Intel Core προσθέτει μια νέα σειρά επεξεργαστών, οι οποίοι θα καταναλώνουν περίπου 10 watt και παράλληλα θα προσφέρουν στους χρήστες την εξαιρετική απόδοση που επιθυμούν και χρειάζονται.
 
Ο κ. Skaugen ανακοίνωσε ότι η Intel φέρνει τελικά τη σειρά των low-power επεξεργαστών στην υπάρχουσα 3η γενιά της οικογένειας Intel Core. Διαθέσιμα από τώρα, τα συγκεκριμένα τσιπάκια λειτουργούν με ισχύ που μπορεί να κατέβει ακόμη και στα 7watt, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να σχεδιάσουν λεπτότερες κι ελαφρύτερες convertible συσκευές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 12 νέα σχέδια υπό εξέλιξη, τα οποία βασίζονται στα χαρακτηριστικά χαμηλής ισχύος των νέων επεξεργαστών, προκειμένου να δώσουν δυνατότητες ενός κανονικού PC σε νέες συσκευές tablet και Ultrabook convertibles. Tο Lenovo IdeaPad Yoga* 11S Ultrabook και το μελλοντικό Ultrabook της Acer είναι δύο από τα πρώτα τέτοια μοντέλα, τα οποία παρουσίασε ο κ. Skaugen κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και αναμένονται στην αγορά την άνοιξη του 2013.
 
Η 4η γενιά της οικογένειας επεξεργαστών Intel Core δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μπαταρίες με πραγματικά ολοήμερη αυτονομία, και αποτελεί την πιο σημαντική βελτίωση στην ιστορία της Intel σε σχέση με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μιας φορητής συσκευής. Ο κ. Skaugen αποκάλυψε ότι τα νέα συστήματα θα μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 9 ώρες συνεχούς λειτουργίας, απαλλάσσοντας τους χρήστες από την ανάγκη να έχουν πάντα μαζί τους καλώδια και ογκώδεις φορτιστές.
 
“Η 4η γενιά των επεξεργαστών Core είναι τα πρώτα ολοκληρωμένα της Intel που σχεδιάστηκαν εξαρχής παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες ενός Ultrabook,” είπε ο κ. Skaugen. “Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πρόοδος που αντιπροσωπεύουν οι νέοι επεξεργαστές Core χαμηλότερης ισχύος, σε συνδυασμό με τα όλο και περισσότερα touch-based συστήματα, θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό νέο κύμα convertible Ultrabooks και tablets τα οποία θα είναι πιο λεπτά, πιο ελαφρά, και παράλληλα θα έχουν την ισχύ που απαιτεί ο νέος τρόπος ελέγχου μιας συσκευής, μέσω της αφής, της φωνής ή των κινήσεων των χεριών του χρήστη.”
 
Προκειμένου να δείξει το πόσο σημαντικά θα συμβάλλει η 4η γενιά των επεξεργαστών Intel Core στην παρουσίαση νέων form factors, ο κ. Skaugen παρουσίασε ένα νέο αποσπώμενο Ultrabook (με κωδική ονομασία “North Cape”) το οποίο μετατρέπεται σε ταμπλέτα πάχους 10mm, με μπαταρία που μπορεί να φτάσει τις 13 ώρες χωρίς ανάγκη επαναφόρτισης.
 
Πρόοδος έχει σημειωθεί και στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές θα επικοινωνούν στο μέλλον με τις υπολογιστικές τους μηχανές, όπως για παράδειγμα μέσω μιας πιο φυσικής διαδικασίας με χρήση κάμερας 3-D. Η Intel παρουσίασε κάποιες εφαρμογές για Ultrabook στις οποίες τα εικονιζόμενα αντικείμενα μετακινούνται ή αντιδρούν σε κινήσεις των χεριών, των δακτύλων ή του προσώπου, αλλά και σε φωνητικές εντολές. Όλες αυτές οι δυνατότητες προσφέρονται μέσα από το  Intel® Perceptual Computing SDK Beta. Για το 2013, η Intel περιμένει όλο και περισσότερα Ultrabooks και all-in-one (AIO) systems να προσφέρουν εφαρμογές φωνητικού ελέγχου (Dragon Assistant*) και αναγνώρισης προσώπου (Fast Access*), για ασφαλή και άνετη ταυτοποίηση του χρήστη χωρίς passwords.
 
Επαναφέροντας τις “οικογενειακές νύχτες”
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Skaugen παρουσίασε επίσης ορισμένα νέα adaptive AIO που διαθέτουν μπαταρία ενσωματωμένη στην οθόνη τους, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται εύκολα στο σπίτι ή στο γραφείο, ανάλογα με τις ανάγκες. Τα Adaptive AIOs είναι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων με μεγάλες οθόνες αφής οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ένα multi-user touch gaming system, ως μια πλατφόρμα interactive δημιουργίας, ή για πολλές άλλες in-person εφαρμογές και χρήσεις. Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές θα βοηθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια οι “νύχτες με παιχνίδια”, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια οικογένεια ή σε μια παρέα να μαζεύεται γύρω από ένα τέτοιο σύστημα και να διασκεδάζει παίζοντας αγαπημένα παιχνίδια.
 
Επίσης, η Intel συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόσβασης σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, μέσω Intel-based συσκευών. Σε συνεργασία με παγκόσμιες εταιρείες όπως η Comcast και η Bouygues Telecom, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας χρήσης live και on-demand τηλεοπτικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα, η Intel συνεργάζεται με την Comcast προκειμένου να είναι δυνατή η εμφάνιση του XFINITY* TV σε πολλαπλές οθόνες, Ultrabook devices, και Intel-based AIO PCs ή ταμπλέτες.
 
Κάτι τέτοιοι είναι εφικτό χάρη στο Intel® Puma™ 6MG-based XG5 multi-screen video gateway το οποίο έχει αναπτύξει η ARRIS. Η νέα αυτή κατηγορία συσκευών μας επιτρέπει να προβάλλουμε ζωντανό ή on-demand τηλεοπτικό πρόγραμμα σε οποιαδήποτε από τις οθόνες που διαθέτουμε στο σπίτι μας. Επίσης, η Intel συνεργάζεται με τη Bouygues Telecom ώστε να προσφέρει στους πελάτες της τελευταίας στη Γαλλία τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη θέαση του Bbox* TV σε οποιαδήποτε Intel-based συσκευή. Οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν live TV και video on demand σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει κάλυψη του δικτύου της Bouygues Telecom.