Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Πλοίαρχος (Μ) ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, και ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, πρώην Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συνεργασία που ξεπερνά τα στενά όρια ενός έργου: είναι μια σύμπραξη στρατηγικής σκέψης, επιχειρησιακής εμπειρίας και δημόσιου οράματος για την ενίσχυση της εθνικής ψηφιακής ανθεκτικότητας.
Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου διαθέτει ένα μοναδικό μείγμα στρατιωτικής εμπειρίας και υψηλού επιστημονικού κύρους που ξεπερνά τα 24 έτη στις επιχειρήσεις κυβερνοχώρου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπηρέτησε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ για περισσότερα από 12 χρόνια και οργάνωσε και ανέλαβε την ηγεσία του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (MCIRC – Milirary Computer Incident Response Center) καθώς και της Αρμόδιας Ομάδας Απόκρισης σε κυβερνοεπιθέσεις που σαν στόχο έχουν τις κρίσιμες υποδομές (CSIRT – Computer Security Incident Response Team), όπου διαχειρίστηκε κρίσιμες αποστολές διαχείρισης κυβερνοεπιθέσεων τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οργάνωσε το Cyber Security Operation Center των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκπροσώπησε τη χώρα σε κορυφαίες διεθνείς ασκήσεις όπως η Cyber Coalition, Locked Shields και Crossed Swords, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή κυβερνοχώρο.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση στα αντικείμενα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοάμυνας, καθώς και στην οργάνωση ασκήσεων κυβερνοάμυνας. Ήταν ο δημιουργός και ο υπεύθυνος για την οργάνωση της Εθνικής Άσκησης Κυβερνοάμυνας “ΠΑΝΟΠΤΗΣ”, καθώς και ο δημιουργός και εκπαιδευτής του σχολείου κυβερνοάμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατέχει μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι πιστοποιημένος σε πληθώρα κρίσιμων τομέων της κυβερνοασφάλειας, όπως το Cyber Incident Handling, το Malware Reversing, το Penetration Testing και την Ψηφιακή Σήμανση (Digital Forensics), μέσω του οργανισμού GIAC. Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ψηφιακή Σήμανση (Digital Forensics) και Penetration Testing – Red Teaming.
Από την άλλη πλευρά, ο Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς έχει αφήσει το δικό του ισχυρό αποτύπωμα στη διαμόρφωση της ψηφιακής πολιτικής της Ελλάδας. Ως Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθοδήγησε την υλοποίηση κρίσιμων έργων εθνικής σημασίας, όπως το Ευρωπαϊκό 112, και οι πολιτικές για την προστασία των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, συμμετείχε ενεργά στη χάραξη πολιτικών για την εφαρμογή της Οδηγίας NIS2, του Κανονισμού DORA και του Cyber Resilience Act, συμβάλλοντας στη συμμόρφωση της χώρας με τις νέες απαιτήσεις της ΕΕ.
Είναι ενεργός σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα αιχμής, όπως το SAND5G, CURIUM και ξεκίνησε το HellasQCI, ενώ παράλληλα συντονίζει think tanks και εκπαιδευτικές δράσεις που συνδέουν την τεχνολογία με τη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια και την ηθική. Η σκέψη του ενώνει την επιστημονική ακριβολογία με τη διοικητική εμπειρία και τη βαθιά κατανόηση του πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη — όχι μόνο ως τεχνολογική αλλαγή, αλλά ως θεσμική μεταρρύθμιση.
Η συνάντησή τους δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ενίσχυση της εκπαιδευτικής ικανότητας της χώρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και κυβερνοάμυνας και την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών στον δρόμο προς την ψηφιακή ωριμότητα και την ανθεκτικότητα. Μαζί, δημιουργούν έναν πόλο συνδυασμένης εμπειρίας, ικανό να επηρεάσει θετικά την εθνική στρατηγική στον κυβερνοχώρο.
Σε μια εποχή κατά την οποία η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί πια τεχνικό θέμα αλλά πυλώνα εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής σταθερότητας, η συνεργασία αυτή αναδεικνύεται ως ένα παράδειγμα ουσιαστικής συνέργειας μεταξύ της επιχειρησιακής πράξης και της πολιτικής ευθύνης. Και αυτό, από μόνο του, είναι μια πράξη δημόσιου συμφέροντος.
www.infocom.gr