Η δημοτικότητα του SASE έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της τηλεργασίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδέονται μεταξύ τους από διαφορετικές τοποθεσίες. Το SASE είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή προστασία από απειλές αλλά και ασφαλή πρόσβαση, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του χρήστη, της συσκευής, ή και της εφαρμογής.

Λόγω της δημοτικότητάς του, αρκετοί προμηθευτές, προσπαθούν να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα, ισχυριζόμενοι πολλές φορές προσφορές που μπορεί όμως να υπολείπονται στην πράξη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του SASE που χρίζει ιδιαίτερης επεξήγησης, είναι η ενοποιημένη διαχείριση, η οποία εξουσιοδοτεί τους οργανισμούς μέσα από μια ενιαία κονσόλα τη διαχείριση όλης της λύσης – τόσο όσων αφορά στα στοιχεία δικτύωσης όσο και στα στοιχεία ασφάλειας. Καθώς αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό στοιχείο οποιασδήποτε ανάπτυξης SASE, οι πελάτες πρέπει να το κατανοήσουν πώς και να βρουν την ιδανική λύση για τις ανάγκες τους.

Το single-vendor SASE

Το SASE είναι μία από τις πρώτες πραγματικά συγκλίνουσες λύσεις δικτύωσης και ασφάλειας που έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πελάτες είναι η κατανόηση όλων των στοιχείων δικτύωσης και των υπηρεσιών ασφαλείας που παρέχονται από το cloud και συνεργάζονται για την παροχή όλων των χαρακτηριστικών SASE σε ολόκληρο το υβριδικό δίκτυο.

Αρχικά, πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένα προϊόντα από διαφορετικούς προμηθευτές για λειτουργίες SASE. Το γεγονός αυτό παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στην επιβολή πολιτικής και στη διαχείριση, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούσαν διαφορετικά εργαλεία διαχείρισης και δεν μοιράζονταν πληροφορίες. Οι ομάδες μηχανογράφησης, δυσκολεύονταν να διαχειριστούν το κόστος και την πολυπλοκότητα της συνεργασίας με πολλούς προμηθευτές.

Λόγω αυτών των ζητημάτων, οι ηγέτες της βιομηχανίας άρχισαν να προωθούν λύσεις SASE ενός προμηθευτή (single-vendor SASE). Βάσει αυτού, μια ενιαία εταιρεία παρέχει τόσο τα στοιχεία δικτύωσης όσο και τα στοιχεία ασφάλειας που παρέχονται στο cloud. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για το single- vendor SASE είναι η ενοποιημένη διαχείριση, η οποία περιγράφει ένα απλό στη χρήση εργαλείο διαχείρισης για όλες τις δυνατότητες ασφάλειας και δικτύωσης.

Πριν από τα single-vendor SASE, οι επαγγελματίες πληροφορικής έπρεπε να ενημερώνουν τις πολιτικές ασφαλείας σε πολλά προϊόντα. Πλέον, μπορούν να ανεβάσουν τη νέα πολιτική σε μια κονσόλα διαχείρισης και να την εφαρμόσουν σε όλα τα σχετικά τμήματα με μερικά μόλις κλικ.

Ενοποιημένη διαχείριση – Τι είναι και πως λειτουργεί;

Τι είναι όμως η «ενοποιημένη διαχείριση»; Ενοποιημένη διαχείριση σημαίνει ότι υπάρχει μια ενιαία κονσόλα διαχείρισης για ολόκληρη τη λύση SASE. Αυτή η ενιαία κονσόλα παρέχει ορατότητα από άκρο σε άκρο καθώς και τη δυνατότητα εξορθολογισμού των πολιτικών.

Ωστόσο, ορισμένοι προμηθευτές ισχυρίζονται ότι προσφέρουν μια single-vendor λύση με ενοποιημένη διαχείριση, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν από τους πελάτες να εργάζονται με ξεχωριστά εργαλεία διαχείρισης. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν ένας προμηθευτής αποκτήσει μια εταιρεία ή εταιρείες για να συνδυάσει με τις τρέχουσες προσφορές τους την παροχή SASE. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ενιαία εταιρεία που πωλεί δύο λύσεις με ένα ενιαίο όνομα, όταν τα στοιχεία λειτουργούν σε σιλό και πρέπει να διαχειρίζονται ως τέτοια.

Φυσικά, ο εξορθολογισμός της διαχείρισης σε δύο κονσόλες όταν ορισμένοι προμηθευτές χρησιμοποιούσαν πέντε ή περισσότερες, αποτελεί μια βελτίωση, αλλά υπονομεύει την πραγματική αξία της ενοποιημένης διαχείρισης. Και αυτό δεν είναι δευτερεύον σημείο. Η ύπαρξη μιας ενιαίας κονσόλας για την ανάπτυξη πολιτικών, τη διαχείριση της κυκλοφορίας δικτύου και τη διασφάλιση μιας θετικής εμπειρίας χρήστη, είναι ζωτικής σημασίας.

Η ενοποιημένη καταγραφή εμβαθύνει τα πλεονεκτήματα της ενοποιημένης διαχείρισης

Εκτός από τη βαθιά ορατότητα και την ικανότητα ενοποίησης πολιτικών, η ενοποιημένη διαχείριση θα πρέπει να περιλαμβάνει καταγραφή για να βοηθήσει τις ομάδες μηχανογράφησης να διαχειριστούν πιθανά ζητήματα στις αναπτύξεις SASE.

Η καταγραφή έχει να κάνει με την αντιμετώπιση προβλημάτων και τις καθημερινές λειτουργίες για τις ομάδες του κέντρου λειτουργιών δικτύου (NOC) και του κέντρου επιχειρήσεων ασφαλείας (SOC). Το τμήμα μηχανογράφησης χρειάζεται μια λύση SASE που να συγκεντρώνει ειδοποιήσεις σε χρήστες που βρίσκονται τόσο στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, όσο και σε απομακρυσμένους χρήστες, καθώς αυτό απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων. Ο απώτερος στόχος είναι να βοηθήσει τις ομάδες NOC και SOC να ελαχιστοποιήσουν τον μέσο χρόνο ανίχνευσης, καθώς και τον μέσο χρόνο αποκατάστασης.

Μια ισχυρή λύση SASE με στοιχεία AI βοηθά τις ομάδες μηχανογράφησης να αποφύγουν τη χρήση συναγερμού, δίνοντάς τους έναν ευκολότερο τρόπο ανάλυσης των πολυάριθμων ειδοποιήσεων που έρχονται χρησιμοποιώντας λεπτομερή στοιχεία ελέγχου. Τους βοηθά να δώσουν προτεραιότητα στις ειδοποιήσεις, ώστε να γνωρίζουν ποιες πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα, ποιες έπειτα και ούτω καθεξής. Και εδώ βοηθά η ορθή ορατότητα, επειδή χωρίς μια μεγάλη εικόνα και χωρίς να μπορούν  να θέσουν προτεραιότητες, οι ομάδες πληροφορικής αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσπαθώντας να καταλάβουν ποιο ζήτημα είναι σημαντικό και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πρώτο.

Το SASE προσφέρει έναν πιο εξορθολογισμένο και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης και ασφάλειας της κυκλοφορίας δικτύου και είναι καλά σχεδιασμένο για να χειρίζεται και να προστατεύει το υβριδικό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες οι λύσεις SASE ίδιες. Οι οργανισμοί θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεργαστούν με έναν πάροχο με βαθιά εμπειρία SASE και μια πραγματικά ενοποιημένη προσφορά.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι ενώ η ενοποιημένη διαχείριση είναι το κλειδί για το SASE, είναι κρίσιμη και για άλλα στοιχεία της αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Έχοντας μια ενιαία κονσόλα που παρέχει ορατότητα και έλεγχο για ολόκληρο το υβριδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των LAN/WLAN, IoT, OT, data centers και άλλων, δίνει στους οργανισμούς τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύσουν την επιχείρησή τους και να αναπτύξουν αποτελεσματικές ενημερώσεις.

Περισσότερα στο www.fortinet.com