Δίνει τη δυνατότητα σε παρόχους υπηρεσιών & επιχειρήσεις να χτίσουν τις δικές τους Web-Scale υποδομές αποθήκευσης χωρίς να χρειάζονται να προσλάβουν χιλιάδες εξειδικευμένα στελέχη

Η ανοικτή και επεκτάσιμη αρχιτεκτονική του ViPR αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές και ταυτόχρονα δημιουργεί τα θεμέλια για το μέλλον

Ενσωματώνεται απρόσκοπτα σε Software-Defined Data centers της VMware

Τα κυριότερα στοιχεία περιληπτικά:

  • Η Software-Defined πλατφόρμα αποθήκευσης EMC ViPR διαθέτει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη διαχείριση και των αποθηκευτικών μέσων (Control Plane), και των δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτά (Data Plane).
  • Ο EMC ViPR Controller αξιοποιεί την υπάρχουσα υποδομή storage για τη διεκπεραίωση συνηθισμένων workloads, αλλά παράλληλα προφέρει νέα ViPR Object Data Services (προσβάσιμα μέσω Amazon S3 ή HDFS APIs) για workloads της επόμενης γενιάς. Τα ViPR Object Data Services ενοποιούνται σε περιβάλλον OpenStack μέσω Swift και μπορούν να τρέχουν σε enterprise ή commodity συστήματα storage.
  • Το EMC ViPR ενσωματώνεται τέλεια σε Software-Defined Data Centers της VMware, μέσα από τυποποιημένα APIs, ενώ λειτουργεί και σε περιβάλλον Microsoft ή OpenStack.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου EMC World 2013, η EMC παρουσίασε το EMC® ViPR™, την πρώτη software-defined πλατφόρμα αποθήκευσης στον κόσμο. Καθώς ο όγκος των δεδομένων ενός παρόχου ή ενός μηχανογραφικού κέντρου φτάνει πλέον τα δεκάδες ή και τα εκατοντάδες petabytes, η διαχείρισή τους γίνεται πολύ δύσκολη από πλευράς πολυπλοκότητας, αλλά και κόστους. Χρησιμοποιώντας το EMC ViPR για τη διαχείριση των συστημάτων αποθήκευσης και των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτά, οι οργανισμοί μπορούν να πετύχουν δραματική βελτίωση σε επίπεδο αυτοματοποίησης, και ταυτόχρονα να βάλουν τις βάσεις για μια σύγχρονη αρχιτεκτονική αποθήκευσης δεδομένων, η οποία θα μπορεί να υποστηρίζει και την ανάπτυξη μελλοντικών εφαρμογών. Χρησιμοποιώντας το EMC ViPR, πάροχοι υπηρεσιών και επιχειρήσεις μπορούν να κινηθούν προς ένα μοντέλο λειτουργίας web-scale κέντρων μηχανογράφησης, χωρίς να χρειαστεί να προσλάβουν χιλιάδες εξειδικευμένους τεχνικούς και να χτίσουν ένα custom περιβάλλον ΙΤ.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό στο EMC Pulse, το blog της EMC για τα προϊόντα και τις τεχνολογίες της: http://pulseblog.emc.com/2013/05/06/introducing-emc-vipr-software-defined-storage

Για πολλούς λόγους το EMC ViPR είναι ένα μοναδικό προϊόν, καθώς:

  • Μπορεί να κάνει διαχείριση σε επίπεδο συστήματος αποθήκευσης (Control Plane), αλλά και σε επίπεδο δεδομένων (Data Plane).
  • Ο διαχωρισμός του Control Plane από το Data Plane επιτρέπει την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των δύο, γεγονός που δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Control Plane για την έξυπνη διαχείριση των storage arrays, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών που βασίζονται σε συγκεκριμένους κανόνες (policy-based automation). Αυτό αποτελεί ριζική αλλαγή σε σχέση με παλαιότερες απόπειρες μετάβασης σε εικονικές υποδομές storage.
  • Δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε τα objects ως αρχεία στα οποία υπάρχει άμεση πρόσβαση, χωρίς την κλασική καθυστέρηση (latency) που μέχρι τώρα συνόδευε την πρόσβαση σε αποθηκευμένα objects.
  • Η όλη υλοποίηση μπορεί να γίνει με software και να τρέξει είτε σε μηχανήματα EMC, είτε σε hardware άλλων κατασκευαστών.

EMC ViPR Controller – Tο Control Plane

Ο EMC ViPR Controller (το Control Plane, το οποίο έχει την ευθύνη διαχείρισης της υποδομής storage) μπορεί να επιφέρει δραματική βελτίωση σε επίπεδο αυτοματοποίησης, καθώς μετατρέπει την υποδομή αποθήκευσης σε εικονική. Συνηθισμένες διαδικασίες διαχείρισης, όπως το provisioning ή το migration, μεταφέρονται σε ένα εικονικό πεδίο, έτσι ώστε διαφορετικά arrays να μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο pool αποθηκευτικών μέσων. Παρόλα αυτά, για τη διαχείριση αυτών των ιδιαιτέρως πολύπλοκων λειτουργιών, το ViPR υιοθετεί τη φιλοσοφία ενός και μόνο point-and-click. (όπως αν, για παράδειγμα, είχαμε στο σαλόνι μας ένα universal remote μέσω του οποίου θα γινόταν ο χειρισμός της TV, του DVD, του media player και του DVR). Οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιούν διαφορετικό περιβάλλον διαχείρισης για κάθε διαφορετικό storage array που έχουν στη διάθεση τους.

Απ τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, τα storage pools τίθενται στη διάθεση όλων των εφαρμογών. Για να το πετύχει αυτό, το ViPR παρέχει ένα self-service portal, μέσω του οποίου ο υπεύθυνος μιας εφαρμογής μπορεί να ψάχνει σε μια λίστα των προσφερόμενων υπηρεσιών storage και provision, ώστε να βρει αυτά που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του. Έτσι, οι υπεύθυνοι IT προσφέρουν στους χρήστες των εφαρμογών την εμπειρία χρήσης που έχουν συνηθίσει να τους παρέχει ένα public cloud.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μιας τυπικής υποδομής storage, το EMC ViPR θα έρθει να προσθέσει μόνον το Control Plane. Θα ανακαλύψει τους διαθέσιμους πόρους, θα δημιουργήσει τα εικονικά storage pools, θα κάνει provision στις διαφορετικές εφαρμογές και κάπου εκεί θα ολοκληρώσει το έργο του. Δεν θα εμπλακεί στο data path — αυτό αφήνεται στη δικαιοδοσία του ίδιου του array. Με τον ίδιο τρόπο που ένα λειτουργικό σύστημα είναι τόσο έξυπνο όσο χρειάζεται για να εντοπίσει έναν πρόσθετο επεξεργαστή γραφικών (παίρνοντας φορτίο από τον κεντρική μονάδα επεξεργασίας), έτσι και ο EMC ViPR Controller έχει την εξυπνάδα να βρει ό,τι χρειάζεται σε επίπεδο υποδομών storage. Εάν μπορεί να μεταφέρει μέρος του φορτίου επεξεργασίας στο ίδιο το array και να αξιοποιήσει τις όποιες δυνατότητες προσφέρονται εκεί, τότε θα το κάνει.

EMC ViPR Data Services — Tο Data Plane

Σε συνηθισμένες εφαρμογές και workloads όπου χρησιμοποιούνται αρχεία ή μπλοκ δεδομένων, το EMC ViPR βγαίνει από τη μέση και αφήνει το υπάρχον array να παίζει το ρόλο του Data Plane. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των workloads ενός μηχανογραφικού κέντρου, με την EMC να εκτιμά ότι τα workloads αυτού του τύπου θα έχουν αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2016. Όμως παράλληλα αναπτύσσονται και νέες ανάγκες, με workloads που καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο όγκο δεδομένων (Big Data) και να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρήστες. Σύμφωνα με την EMC, μέχρι το 2016 οι εφαρμογές αυτού του τύπου θα έχουν αυξηθεί κατά 700%, περίπου — δηλαδή μια τάξη μεγέθους πάνω από τις παραδοσιακές.1

Η ικανότητα του ViPR να βλέπει τα objects ως αρχεία, του προσδίδει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς η πρόσβαση σε αυτά γίνεται χωρίς την εγγενή καθυστέρηση (latency) που υπάρχει στην πρόσβαση των αποθηκευμένων objects. Επιπλέον, η λειτουργία ViPR HDFS Data Service δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να τρέχουν analytics στο σύνολο των αποθηκευτικών μέσων ενός ετερόκλητου περιβάλλοντος storage. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιείται δραστικά η διαχείριση τέτοιων συστημάτων, γεγονός που επιτρέπει στους υπεύθυνους ΙΤ να επικεντρώνονται στο κύριο έργο τους και στην καινοτομία.

Από τη φύση τους, οι νέες αυτές εφαρμογές οδηγούν σε αρχιτεκτονικές νέου τύπου. Η τεράστια κλίμακα που απαιτείται υπαγορεύει την ανάγκη για απλούστερη αρχιτεκτονική των συστημάτων αποθήκευσης – ιδιαίτερα στην περίπτωση των Objects. Η μέθοδος πρόσβασης αλλάζει, επίσης, καθώς παραδοσιακά πρωτόκολλα, όπως το NFS και το iSCSI, δίνουν τη θέση τους σε νέα, όπως το HDFS, το οποίο έγινε διάσημο ως θεμέλιο των βάσεων Hadoop. Για να μπορεί να υποστηρίζει τις νέες αυτές αρχιτεκτονικές, το EMC ViPR προσφέρει τα Object Data Services.

Tα ViPR Object Data Services προσφέρουν μεθόδους πρόσβασης HDFS και REST APIs συμβατά με Amazon S3 και OpenStack Swift — εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία όσων εφαρμογών έχουν ήδη γραφεί σε τέτοια APIs. Τα ViPR Object Data Services θα υποστηρίζουν υπάρχοντα arrays EMC Atmos, EMC VNX και EMC Isilon, καθώς επίσης και arrays άλλων κατασκευαστών ή commodity hardware. Έτσι, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να ορίσει το επίπεδο απόδοσης που θεωρεί κατάλληλο, ανάλογα με το workload κάθε εφαρμογής, με το επίπεδο της υπηρεσίας (quality of service) και το κόστος που μπορεί να δεχτεί. Με το πέρασμα του χρόνου, η EMC περιμένει ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει όλο και περισσότερα data services, ενσωματωμένα στην πλατφόρμα ViPR.

Αναπόσπαστο κομμάτι του Software-Defined Data Center

Με το ViPR, η EMC κάνει στα συστήματα αποθήκευσης ό,τι έχει ήδη κάνει η VMware στο επίπεδο των servers — abstracting, pooling & automating της υποδομής. Τα Pools των αποθηκευτικών μέσων που δημιουργεί το EMC ViPR αξιοποιούν τα VMware APIs, ώστε να εμφανίζονται ως ένα array στο εσωτερικό του VMware vSphere. Επιπλέον, ο ViPR Controller ενοποιείται με το περιβάλλον διαχείρισης VMware SDDC, το vCloud Automation Center και τον vCenter Operations Manager. Έτσι, η διαχείριση του storage από το ViPR μπορεί να είναι ενιαία και αυτόνομη (ακόμη και σε εικονικό περιβάλλον Microsoft ή OpenStack), ή να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του VMware Software-Defined Data Center.

Design Point: Το Cloud

Πρώτο και κύριο, το EMC ViPR έχει σχεδιαστεί για περιβάλλον cloud, και ειδικότερα για τις ανάγκες των service providers, όμως παρόλα αυτά είναι κατάλληλο και για πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να χτίσουν το δικό τους web-scale cloud και να προσφέρουν υπηρεσίες IT-as-a-service. Κρατώντας αυτό υπόψη, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το ViPR έχει μια globally distributed αρχιτεκτονική, γεγονός που δίνει στα τμήματα ΙΤ τη δυνατότητα να αποφύγουν τη μετακίνηση τεράστιου όγκου δεδομένων στο εσωτερικό του δικτύου τους και να εκτελούν ΅επιτόπιεςΆ λειτουργίες ανάλυσης (“in-place” analytics). Η πλατφόρμα ViPR μπορεί να επεκτείνεται καθώς αυξάνεται το πλήθος των συσκευών που εξυπηρετεί ή ο όγκος των δεδομένων που διαχειρίζεται, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά εφεδρείας (no single point of failure) και προσφέροντας ένα πλήρως αυτονομημένο περιβάλλον διαχείρισης και provisioning.

Σχόλια στελεχών της EMC:

Amitabh Srivastava, Πρόεδρος στο τμήμα Advanced Software της EMC

Για μια μεγάλη επιχείρηση ή για έναν πάροχο υπηρεσιών, η δημιουργία ενός web-scale κέντρου μηχανογράφησης έχει ζωτική σημασία. Η άνοδος των Software-Defined μηχανογραφικών κέντρων αποτελεί ένα πρωτοποριακό βήμα, όσον αφορά τη διαχείριση και τις επιδόσεις που απαιτούνται για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και προστασία των διαθέσιμων data. Μόνο εάν διαχωρίσουμε τις λειτουργίες ενός κέντρου μηχανογράφησης από τις υποδομές του, θα μπορέσουμε πραγματικά να διαχειριστούμε τους διαθέσιμους πόρους του σαν να ήταν μια σειρά on-demand υπηρεσίες που μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες. Όντας η μοναδική τέτοια λύση της αγοράς σήμερα, το ViPR έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει υπηρεσίες IT μέσα σε ένα ετερόκλητο (heterogeneous) περιβάλλον storage, και ταυτόχρονα να διατηρεί και να επαυξάνει την αξία των διαθέσιμων arrays. Πρόκειται πραγματικά για έναν παράγοντα που μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο του storage.”

Σχόλια συνεργατών:

Raghu Raghuram, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στο τμήμα Cloud Infrastructure and Management της VMware

Μέσα από το software-defined data center, η VMware επεκτείνει τα προτερήματα του virtualization στο σύνολο των υποδομών IT, καλύπτοντας όχι μόνο το υπολογιστικό κομμάτι, αλλά κι εκείνο της δικτύωσης, της ασφάλειας, της διαχείρισης και της αποθήκευσης δεδομένων. Με το EMC ViPR και τις λύσεις της VMware, οι οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερα από τις υποδομές storage, τόσο σε επίπεδο αυτοματοποιημένων διαδικασιών, όσο και σε επίπεδο απλότητας. Κι όλα αυτά μέσα από ενοποιημένα συστήματα και πραγματικά καινοτομικό λογισμικό.”

Gary Budzinski, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής στο τμήμα Global Infrastructure Services της CSC

Η νέα πρόταση της EMC με το ViPR αποτελεί κλειδί για το πώς οι επιχειρήσεις και ο κλάδος του storage θα κινηθούν προς τα software-defined κέντρα μηχανογράφησης. Με την υιοθέτηση ενός μοντέλου Infrastructure-as-a-Service και τη μετάβαση σε εικονικές υποδομές storage, δικτύωσης και computing, η CSC έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της ακόμη μεγαλύτερη αξία, όπως μικρότερο time-to-market, λιγότερη πολυπλοκότητα και μεγαλύτερη καινοτομία” δήλωσε ο κ. Gary Budzinski, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής στο τμήμα Global Infrastructure Services της CSC. Όσοι υιοθετήσουν νωρίς αυτή την τεχνολογία (early adopters) όχι μόνο θα ωφεληθούν από μια πραγματικά πρωτόγνωρη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουν, μέσα από τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες και από τη δυνατότητα διαχείρισης ετερόκλητων συστημάτων, αλλά και θα βοηθήσουν το σύνολο του κλάδου να κάνει ένα βήμα προς το μέλλον.”

Σχόλια αναλυτών:

Vernon Turner, Επίτιμος Αντιπρόεδρος, Infrastructure Research Group, IDC

Με την παρουσίαση του ViPR η EMC στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η συνύπαρξη ενός storage array με ένα ισχυρό software layer προσφέρει έναν ανίκητο συνδυασμό απλότητας και ταχύτητας. Οι πελάτες θέλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα την επένδυση που έχουν κάνει σε συστήματα αποθήκευσης και ταυτόχρονα να απλοποιήσουν τη διαχείρισή τους. Το ViPR ικανοποιεί αυτήν ακριβώς την ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει την ανοικτή αρχιτεκτονική και υποστηρίζει κάθε είδους arrays.”

Διαθεσιμότητα:

Η γενική διαθεσιμότητα του EMC ViPR τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Δείτε στο Flickr φωτογραφίες από το EMC World και κάντε tag σε όσες από αυτές σας ενδιαφέρουν.