Η Panda Security παρουσίασε τη δεύτερη ετήσια μελέτη ασφαλείας στις ΜΜΕ (μικρομεσαίες) επιχειρήσεις
- Η Panda Security παρουσίασε τη δεύτερη ετήσια μελέτη ασφαλείας στις ΜΜΕ (μικρομεσαίες) επιχειρήσεις. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 10.470 επιχειρήσεις, από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική, ενώ 199 επιχειρήσεις έλαβαν μέρος από την Ελλάδα.
- Σε ποσοστό μεταξύ του 11 και 13% των ΜΜΕ δεν χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα ασφαλείας, ενώ το 52%, κατά μέσο όρο, έχει μολυνθεί από ιούς τον τελευταίο χρόνο.
- Το ποσοστό μολύνσεων από συσκευές USB έχει αυξηθεί (27%) ενώ εκείνες που προσέρχονται από P2P δίκτυα και messaging έχουν μειωθεί.
- Απώλεια χρόνου και μείωση του επιπέδου παραγωγικότητας, καθώς επίσης παρεμβολές με τους υπολογιστές είναι οι κύριες συνέπειες των μολύνσεων, ενώ η απώλεια σημαντικών πληροφοριών ακολουθεί.
ΑΘΗΝΑ, 7 Σεπτεμβρίου 2010 – Για δεύτερη συνεχή χρονιά η πρωτοπόρος εταιρεία ασφάλειας cloud, Panda Security δημοσιεύει το ετήσιο Διεθνές Βαρόμετρο Ασφαλείας στις ΜΜΕ. 10.470 επιχειρήσεις από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με αριθμό υπολογιστών η κάθε μία από 2 έως και 1.000 υπολογιστές, πήραν μέρος στην έρευνα. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται εκτός του πελατολογίου της Panda Security. Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος 199 επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού από 11 έως και 210 άτομα. Σε σύγκριση με τα ευρήματα της προηγούμενης χρονιάς οι ΜΜΕ σε όλες τις περιοχές δείχνουν σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην λήξη μέτρων ασφαλείας (το 92% των επιχειρήσεων έχει εγκατεστημένο σύστημα ασφαλείας). Παρ’ όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό έχουν υποστεί μολύνσεις (54% στην Ελλάδα, 49% στην Ευρώπη, 34% στις ΗΠΑ και τον Καναδά, 65% στη Λατινική Αμερική).
Η επίγνωση σχετικά με την ανάγκη προστασίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, παρ’ όλα αυτά ένα ποσοστό 7% των χρηστών κατά μέσο όρο πιστεύουν ακόμη ότι η ανάγκη προστασίας είναι επουσιώδης. Στην Ελλάδα, το 50% των επιχειρήσεων που έχουν εγκατεστημένο σύστημα ασφαλείας δηλώνει ότι η ύπαρξή του είναι πολύ σημαντική και το υπόλοιπο 50% σημαντική. Το 86% αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων έχει έναν προμηθευτή ασφαλείας ενώ το υπόλοιπο 14% έχει δύο προμηθευτές. Συνολικά σε όλες τις περιοχές, το 17% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί δωρεάν λύσεις ασφαλείας με την Ελλάδα σε ένα ποσοστό μόλις 7%.
Παρ’ όλο που στην Ελλάδα η επίγνωση ανάγκης ύπαρξης προστασίας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες (χρήση συστημάτων ασφαλείας, ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκπαίδευση του προσωπικού, κλπ.), το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν προσβληθεί από μολύνσεις τον τελευταίο χρόνο είναι κατά 5 μονάδες υψηλότερο από αυτό της Ευρώπης (54% στην Ελλάδα, 49% στην Ευρώπη).
Το e-mail συνεχίζει να είναι η κύρια οδός εισόδου malware μαζί με το Internet. Αυτή τη χρονιά, ωστόσο, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού μολύνσεων που προήρθαν από συσκευές USB, με ποσοστό 27% κατά μέσο όρο (54% στην Ελλάδα), ενώ τα P2P δίκτυα, το messaging και άλλες παρόμοιες εφαρμογές παρουσιάζουν πτωτική πορεία ως πηγή μόλυνσης.
Η απώλεια χρόνου και παραγωγικότητας, καθώς και η παρεμβολή με υπολογιστές, είναι οι κύριες συνέπειες των μολύνσεων, ενώ ακολουθεί η απώλεια πληροφοριών. Στην Ελλάδα ως κύρια συνέπεια (κατά 100%) εμφανίζεται η απώλεια πληροφοριών και δεδομένων.
Αυτό το χρόνο, ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις έλαβαν μέρος στην έρευνα. Οι στόχοι της έρευνας είναι η ανάλυση της κατάστασης ασφάλειας στις ΜΜΕ, η διερεύνηση του βαθμού επίγνωσης και της άποψής τους σχετικά με τα διαδεδομένα malware και τα επίπεδα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν προκειμένου να προστατευτούν καθώς και τα κύρια κριτήρια που επηρεάζουν την επιλογή τους για λογισμικό ασφαλείας ή προμηθευτή.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι φέτος επένδυσαν για ασφάλεια των συστημάτων τους το ίδιο ποσό με το προηγούμενο έτος, αν και στην ερώτηση αν έχουν κάποιον υπάλληλο με κύρια ασχολία τη διαχείριση ασφαλείας των συστημάτων τους, το 71% στην Ελλάδα απάντησε ναι, αντίθετα με το 67% στην υπόλοιπη Ευρώπη, 68% στη Λατινική Αμερική και 60% στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Όλα τα παραπάνω ποσοστά εμφανίζονται με αμελητέα αύξηση από τον προηγούμενο χρόνο.
Σχετικά με την Panda Security
Η εταιρεία Panda Security ιδρύθηκε το 1990 και είναι σήμερα ο παγκόσμιος ηγέτης λύσεων ασφαλείας cloud-based, με προϊόντα διαθέσιμα σε περισσότερες από 23 γλώσσες και εκατομμύρια χρήστες σε 195 χώρες παγκοσμίως. Η Panda Security ήταν η πρώτη εταιρεία ασφάλειας IT που εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του cloud computing με τη δική της Collective Intelligence τεχνολογία (Συλλογικής Νοημοσύνης). Το καινοτόμο αυτό μοντέλο ασφάλειας, αναλύει και ταξινομεί αυτόματα, καθημερινά, χιλιάδες νέα δείγματα malware, διασφαλίζοντας έτσι τόσο στους εταιρικούς πελάτες όσο και στους οικιακούς χρήστες, την πλέον αποτελεσματική προστασία ενάντια στις απειλές του Internet, με την ελάχιστη ωστόσο επίδραση στην απόδοση του υπολογιστή. Η Panda Security διαθέτει 56 γραφεία σε όλο τον κόσμο με κεντρικά γραφεία στην Καλιφόρνια για τις Η.Π.Α. και στην Ισπανία για την Ευρώπη. Η Panda Security συνεργάζεται με τους φορείς Special Olympics, WWF και Invest for Children στα πλαίσια της πολιτικής της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Το υποκατάστημα της Panda Security στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2000 και μέσα στα πρώτα 10 χρόνια παρουσίας του, έχει να επιδείξει μία εκτεταμένη βάση πελατών σε όλο το φάσμα της οικονομίας με την αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.pandasecurity.com