Η ESET, ηγέτης στην τεχνολογία προληπτικής προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάθεση της θέσης του CEO στον Richard Marko Στα κέντρα αυτά θα πραγματοποιούνται αναλύσεις τελευταίας τεχνολογίας για τις τελευταίες τάσεις του IT security ώστε οι χρήστες των προϊόντων ESET αλλά και το ευρύ κοινό να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τους τρόπους προστασίας από τα cyber-threats. Ήδη, στο τέλος του 2010, η ESET δημιούργησε το Cyber Threat Analysis Center (CTAC) στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Ενισχύοντας την ήδη επιτυχημένη παγκόσμια ερευνητική υποδομή της, με το κέντρο αυτό η ESET αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία των πελατών της σε εταιρικό αλλά και οικιακό επίπεδο μέσα από τη συνεργασία με πανεπιστήμια, αστυνομικές αρχές, παρόχους ISP και άλλους οργανισμούς που καταπολεμούν τα εγκλήματα του κυβερνοχώρου.
Το εκτεταμένο αυτό δίκτυο ομάδων έρευνας τίθεται υπό την επίβλεψη του νέου Chief Research Officer, Juraj Malcho, ο οποίος εργάζεται στην ESET από το 2004, έχοντας διατελέσει επικεφαλής του Virus Lab, του κυριότερου κέντρου της ESET για την ανάλυση των απειλών.
Παράλληλα, η ESET θα συνεχίσει να εστιάζει στην ανάπτυξη προϊόντων endpoint security για χρήστες και επιχειρήσεις για όλες τις υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, Mac OS X και Linux. Το Smart Security για Windows, η νέα γενιά της ναυαρχίδας λύσεων ασφαλείας της ESET, θα είναι διαθέσιμο για δημόσια δοκιμή σε beta version τις επόμενες εβδομάδες, με την τελική έκδοση να κυκλοφορεί μέσα στο 2011. Υπεύθυνοι για την επίβλεψη του κύριου τεχνολογικού άξονα της ESET θα είναι ο νέος Chief Technology Officer, Pavel Luka, μαζί με τον Chief Software Architect, Tomáš Kaláb, οι οποίοι έχουν ήδη συμμετάσχει στην ανάπτυξη της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς λύσεων ασφαλείας της ESET.
Σκιαγραφώντας το όραμά του για την εταιρία, ο CEO της ESET Richard Marko τονίζει: «Η ESET θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της για τις νέες πλατφόρμες κινητών και ως εκ τούτου παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της αγοράς για τα tablets». Επιπλέον, έχει τεθεί ως προτεραιότητα και η ανάπτυξη ενός προϊόντος ασφαλείας για την πλατφόρμα Android. Παράλληλα, η ESET παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την πλατφόρμα iOS καθώς και τις πιθανότητες για την ανάπτυξη λύσεων για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ευρεία γκάμα επιθέσεων που προκύπτουν από τις ταχύτατα εξελισσόμενες απειλές του διαδικτύου. Τα Wikileaks και οι Aurora hackers επιβεβαιώνουν ότι οι παραβιάσεις δεδομένων γίνονται ολοένα και περισσότερο κομμάτι της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, η αποτροπή απώλειας δεδομένων κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη τεχνολογίας της ESET, όπως επιβεβαιώνει και ο Marko: «Η ESET ασχολείται ενεργά με νέες λύσεις DLP για την προστασία των των επιχειρηματικών πελατών της».
Ο Richard Marko, πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων (1996), του Slovak Technical University στο Κόσιτσε, ξεκίνησε την καριέρα του στην ESET κατά τη διάρκεια των σπουδών του και είναι ένας από τους δημιουργούς της scanning engine ESET NOD32 Antivirus System. Αρχικά, κατείχε τη θέση του Chief Software Architect/αρχιτέκτονα των επεξεργαστών σάρωσης, ενώ το 2008 ανέλαβε τη θέση του Chief Technology Officer/Διευθυντή Τεχνολογίας (CTO). ¶ρθρα του σχετικά με το antivirus έχουν δημοσιευθεί εκτενώς σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ έχει δώσει πολλές διαλέξεις για τους heuristic αλγορίθμους σε συνέδρια όπως το Virus Bulletin και το AVAR (Association of anti Virus Asia Researchers).