Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης malware οι επίπτωσεις στα δεδομένα μπορεί να είναι καταστροφικές. Aκόμα χειρότερα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χώρες της Ευρώπης από την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησαν η B2B International και η Kaspersky Lab το καλοκαίρι του 2013, μόνο το 39% των ερωτηθέντων μπόρεσε να ανακτήσει όλα τα δεδομένα που έχασε κατά τη διάρκεια επίθεσης από κακόβουλο λογισμικό. Το 61% των ερωτηθέντων έχασε, τουλάχιστον, κάποιες από τις πληροφορίες του για πάντα.

Η μία στις πέντε επιθέσεις καταληγεί με επιτυχία στην κλοπή ή τη φθορά εμπιστευτικών δεδομένων. Για το 14% των θυμάτων η απώλεια των δεδομένων ήταν ανεπανόρθωτη. Το 47% μπόρεσε να αποκαταστήσει μόνο ένα μέρος των χαμένων δεδομένων. Σε τελική ανάλυση, τα δεδομένα είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς: η έρευνα έδειξε ότι για το 59% των ερωτηθέντων η αξία των δεδομένων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι η αξία του υπολογιστή στον οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα. Οι χρήστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ανάκτηση δεδομένων, με έναν στους δέκα να προσλαμβάνει κάποιον ειδικό για να προσπαθήσει να ανακτήσει τα χαμένα bytes.

Ωστόσο, η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων συχνά ξεκινάει αρκετά αργά όταν δεν είναι δυνατό να αποκατασταθούν όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, ένας ειδικός δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα αν ο υπολογιστής του χρήστη έχει προσβληθεί από το encryptor, ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη. Για να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία αυτά απαιτείται ένα μοναδικό κλειδί και ο μοναδικός τρόπος για να πάρει το θύμα το κλειδί είναι να αντιμετωπίσει τους εγκληματίες, οι οποίοι συνήθως απαιτούν λύτρα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα δείγματα αυτού του τύπου malware είναι το Seftad. Μια επιτυχημένη επίθεση από Seftad μπορεί να κρυπτογραφήσει όχι μόνο φωτογραφίες και βίντεο του χρήστη, αλλά και το master boot record (MBR). Αναστέλλει πλήρως την πρόσβαση στον υπολογιστή και μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα όλα τα προγράμματα που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο.

Υπάρχει τρόπος για να αποφευχτεί η απώλεια σημαντικών πληροφοριών εξαιτίας κακόβουλων επιθέσεων; Φυσικά και υπάρχουν πολλοί τρόποι, συμπεριλαμβανομένου και του ακραίου μέτρου της μη αποθήκευσης πολύτιμων δεδομένων σε ψηφιακές συσκευές. Μόνο δύο από αυτούς όμως είναι πραγματικά βιώσιμοι – το σύχνο back-up των αρχείων και μια αξιόπιστη λύση προστασίας.

Προστατεύοντας την ψηφιακή περιουσία σας

Η Kaspersky Lab αναπτύσσει λύσεις ασφάλειας για να απαντήσει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ψηφιακών απειλών. Αυτός, άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία αξιόπιστων τεχνολογιών προστασίας. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα Windows είναι η desktop πλατφόρμα που δέχεται συχνότερα επίθέση από ψηφιακούς εγκληματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν διάφορες εξελιγμένες τεχνικές για να επιτύχουν τους στόχους τους – τεχνολογίες rootkit, τα τρωτά σημεία νόμιμων εφαρμογών, κλπ. Για την αντιμετώπισή τους, το Kaspersky Internet Security διαθέτει αρκετές προληπτικές τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αποκρούσουν ακόμα και τις πιο επικίνδυνες απειλές όπως το Automatic Exploit Prevention με στόχο την προστασία των τρωτών σημείων του λογισμικού αλλά και τα αποτελεσματικά συστήματα Anti-rootkit.

Πάνω στην ίδια προσέγγιση βασίζεται η ανάπτυξη των λύσεων ασφαλείας της Kaspersky Lab για όλες τις πλατφόρμες. Οι in-house τεχνολογίες της εταιρείας για την προστασία των δεδομένων περιλαμβάνονται στα Kaspersky Internet Security for Mac και Kaspersky Internet Security for Android.