Η Kaspersky Lab παρουσιάζει νέα πακέτα υπηρεσιών τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του blockchain και της κρυπτο-οικονομίας. Για τα προγράμματα που παρέχουν token (ICO / STO) και κρυπτο-ανταλλαγές προσφέρονται τώρα προσαρμοσμένες υπηρεσίες, όπως Έξυπνη Αναθεώρηση του Κώδικα Συμβολαίων, Αξιολόγηση Ασφάλειας Εφαρμογών και Ιστοσελίδων, Εκπαίδευση Ενημέρωσης σε θέματα Ασφάλειας, Προστασία από Phishing και Απόκρισης Περιστατικών. Εκτός από αυτές τις υπηρεσίες, η Kaspersky Lab προσφέρει επίσης για κρυπτο-ανταλλαγές δυνατότητες πρόληψης της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και ανίχνευσης στοχευμένων επιθέσεων.  

 Η αγορά του blockchain και των κρυπτονομισμάτων αναπτύσσεται ταχέως και σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ψηφιακού νομίσματος υπολογίζεται σε 362 δισεκατομμύρια δολάρια και, σύμφωνα με την PwC, περισσότερα από 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια εισπράχθηκαν μέσω ICO το 2018.

Παρόλο που το blockchain θεωρήθηκε αρχικά ως ασφαλής τεχνολογία, υπάρχουν σήμερα διάφορες απειλές και κίνδυνοι για την ψηφιακή ασφάλεια γύρω από την κρυπτο-οικονομία. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ειδικοί της Kaspersky Lab έχουν εντοπίσει phishing αντίγραφα ενός δημοφιλούς ιστότοπου ICO, στοχευμένες επιθέσεις σε εταιρείες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, adware που αποσκοπούν στην κλοπή κρυπτονομισμάτων και άλλους φορείς επίθεσης.

Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις blockchain και κρυπτο-ανταλλαγών να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, η Kaspersky Lab προσφέρει πλέον δύο υπηρεσίες που εξετάζουν τις ιδιαιτερότητες του τρόπου λειτουργίας αυτών των επιχειρηματικών μοντέλων και του κύκλου ζωής των προσφορών tokens και των κρυπτο-ανταλλαγών. Για τα projects που προσφέρουν tokens, οι υπηρεσίες της Kaspersky Lab περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Την Έξυπνη Αναθεώρηση του Κώδικα Συμβολαίων η οποία εντοπίζει ελαττώματα και άγνωστα χαρακτηριστικά, καθώς διαπιστώνει ασυμφωνίες μεταξύ των δικαιολογητικών εγγράφων και της  επιχειρησιακής λογικής έξυπνων συμβολαίων.
  • Την Αξιολόγηση Ασφάλειας Εφαρμογών που βοηθά μια startup ομάδα να αναλύσει την κατάσταση της ασφάλειας των εφαρμογών (είτε πρόκειται για μια αποκεντρωμένη είτε για μια παραδοσιακή) που αναπτύχθηκε από μία άλλη startup.

Η Kaspersky Lab δημιούργησε ένα προσαρμοσμένο πακέτο υπηρεσιών με σκοπό να προσφέρει υψηλού επιπέδου προστασία στις κρυπτο-ανταλλαγές και το οποίο περιλαμβάνει:

  • Την Αξιολόγηση Ασφάλειας Εφαρμογών για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες των κρυπτο-ανταλλαγών να ανιχνεύσουν κρίσιμα σφάλματα και να τα αντιμετωπίσουν προτού προκαλέσουν ζημιά.
  • Τον Έλεγχο Διείσδυσης για να βοηθήσει μια κρυπτο-ανταλλαγή να εντοπίσει αδύναμα σημεία στα συστήματά της και να εξασφαλίσει ότι οι χάκερς δεν θα διεισδύσουν εύκολα.
  • Την Πρόληψη Εξαγοράς Λογαριασμού Χρήστη για την ανίχνευση προσπαθειών από εγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στα πορτοφόλια χρηστών.

Οι υπηρεσίες του Kaspersky Lab Blockchain Security περιλαμβάνουν Phishing Προστασία για παροχή ειδοποιήσεων όταν παράγονται ψεύτικα αντίγραφα των κρυπτογραφημένων ανταλλαγών και των ICO, υπηρεσία Response Incident και Εκπαίδευση Ευαισθητοποίησης που σχετίζονται με την Κυβερνοασφάλεια, ώστε να βελτιωθεί το γενικό επίπεδο ψηφιακής υγιεινής και έτσι μια επιχείρηση να μην πέσει θύμα επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής.

Για κρυπτο-ανταλλαγές που έχουν μόνο τα βασικά μέτρα ψηφιακής ασφάλειας, η Kaspersky Lab παρέχει πρόσθετες βελτιώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη βοήθεια για ανίχνευση πιθανών δόλιων blockchain συναλλαγών, την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αυτόματη αναγνώριση και αντιμετώπιση στοχευμένων επιθέσεων. Για τις κρυπτο-ανταλλαγές που έχουν δημιουργήσει ένα εσωτερικό Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας, η Kaspersky Lab προσφέρει το Threat Feeds Data, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ασφάλεια πληροφοριών στις ομάδες ασφαλείας, ώστε να βελτιώσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης και αντιμετώπισης περιστατικών.

Ο Vitaly Mzokov, Head of Verification, Kaspersky Lab, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που οδηγούν στην ανάπτυξη προϊόντων βασισμένων στο blockchain, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων και των tokens, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την επένδυση στην κρυπτο-οικονομία, καθώς έχει γίνει πόλος έλξης απατεώνων και εγκληματιών. Οι υπηρεσίες blockchain δεν είναι πάντα ασφαλείς, ώστε να αξίζει να επενδύσετε. Έχουμε αναπτύξει την τεχνογνωσία μας σε αυτόν τον τομέα και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αρκετά έργα για τα ICO. Βλέπουμε μια αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακή ασφάλεια από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναζητούν προστασία τόσο από ψηφιακές απειλές όσο και από πρόσθετες ενδείξεις ότι μπορούν να τις εμπιστευτούν οι επενδυτές. Αυτό τους βοηθούμε να επιτύχουν με τη νέα μας προσφορά».

Η Kaspersky Lab επεκτείνει το δίκτυο των συνεργατών της με εδραιωμένες επιχειρήσεις blockchain και κρυπτο-ανταλλαγών που πωλούν τις υπηρεσίες στους πελάτες της βιομηχανίας.

Ο Alexey Sidorowich, επικεφαλής πωλήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Merkeleon, πάροχο λογισμικού κρυπτογράφησης με έδρα την Αυστρία, σχολίασε: «Ως πάροχος λογισμικού κρυπτο-ανταλλαγών, επεξεργασίας και πορτοφολιών, βλέπουμε την αποστολή μας να παρέχουμε στους πελάτες ασφαλή και αξιόπιστα προϊόντα στα οποία μπορούν να βασιστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε από την Kaspersky Lab να προβεί σε αξιολόγηση ασφάλειας του λογισμικού μας. Ήμασταν τόσο ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Kaspersky Lab για να προσφέρουμε στους οργανισμούς της βιομηχανίας ολοκληρωμένη προστασία από απειλές».

Η νέα προσφορά είναι διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες παρέχονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.