Έχει ονομαστεί Halo Effect. Τα iPods και τα iPhones δημιούργησαν έναν “πυρήνα” που οδήγησε σε εκτίναξη των πωλήσεων των Mac όσον αφορά στους επαγγελματίες χρήστες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο αριθμός των Macs που στελέχη είχαν στην κατοχή τους κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων σιγά σιγά αυξανόταν. Τα φορητά συστήματα με το ασημί χρώμα και το φωτιζόμενο λευκό μήλο, δέσποζαν στα τραπέζια των συνεδριάσεων. Η Apple σημείωσε 50% αύξηση στις πωλήσεις των Mac στις επιχειρήσεις στο 4ο τρίμηνο του 2013. Καθώς όμως όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν Mac στις εταιρείες, ορισμένες λάθος αντιλήψεις σχετικά με την ασφάλεια των Mac επιμένουν να υπάρχουν. Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις?

Οι κυβερνοεγκληματίες εστιάζουν τις προσπάθειες τους αναζητώντας πάντα το χρήμα, δηλαδή στα πλαίσια της ευρύτερης αγοράς των υπολογιστών. Είναι ένα παιχνίδι αριθμών – οι χάκερς κυνηγούν αυτό που θα τους δώσει τη μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης (return on investment). Μέχρι τώρα, αυτό σήμαινε εστίαση στα συστήματα Windows. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος του malware που στοχεύει σε Mac εξακολουθεί να είναι μικρότερος από εκείνον των PCs, το Halo Effect έχει ξεκινήσει. Οι επιτιθέμενοι έχουν αρχίσει να κυνηγούν τα Mac.

Έχει ήδη γίνει γνωστή το Flashback, η απειλή που διαδόθηκε σε περισσότερους από 600.000 χρήστες Mac. Υπάρχει μία ακόμη πτυχή που καλό είναι να την λάβουν όλοι υπόψη. Τα Mac είναι συχνά οι υπολογιστές που επιλέγουν οι διευθυντές κι τα υψηλόβαθμα στελέχη. Αυτά τα στελέχη έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες όπως οικονομικά και εταιρικά δεδομένα, και οι χάκερ είναι πιθανό να στοχεύουν αυτούς τους χρήστες λόγω του γεγονότος ότι τα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση οι συγκεκριμένες συσκευές είναι πολύτιμα.

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, η Symantec εντόπισε τις ακόλουθες νεοανακαλυφθείσες απειλές για τα Mac. Παρακάτω ακολουθεί η περιγραφή των απειλών από το Threat Write-Ups της Symantec:

 

  • OSX.Netweird – “Πλήρες εργαλείο απομακρυσμένης πρόσβασης”
  • OSX.Kitmos – “Πρόσβαση στο σύστημα και υποκλοπή πληροφοριών”
  • OSX.Hackback – “Trojan horse που υποκλέπτει πληροφορίες από ένα μολυσμένο-εκτεθιμένο υπολογιστή”
  • OSX.Janicab – “Αποκτά πρόσβαση και υποκλέπτει πληροφορίες από ένα μολυσμένο υπολογιστή“
  • OSX.Hormesu – “Αποκτά πρόσβαση σε ένα εκτεθειμένο σύστημα, μπορεί να υποκλέψει πληροφορίες”
  • OSX.Seadoor – “Αποκτά πρόσβαση και υποκλέπτει πληροφορίες …”
  • OSX.Olyx.C – “Αποκτά πρόσβαση…”

 

Είναι καιρός να συμπεριληφθούν αυτά τα εταιρικά Mac στην ευρύτερη οικογένεια των endpoint σε μία επιχείρηση. Πρέπει να είναι πλήρως προστατευμένα και διαχειρίσιμα, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα και να μετριάσουν το ρίσκο. Η πρόσφατη έκδοση του Symantec Endpoint Protection (SEP) 12.1.4 καθιστά την προστασία των Mac εύκολη και παρέχει πρόσθετες βελτιώσεις σε μία σειρά πλατφορμών. Η τελευταία έκδοση του SEP προσφέρει τεχνολογία intrusion prevention και antivirus προστασία, σε μία μόνο κονσόλα διαχείρισης και δημιουργία αναφορών σε Windows and Mac. Παρέχοντας υποστήριξη στις πρόσφατες αναβαθμίσεις Mac OS X 10.9 Mavericks και Windows 8.1, το SEP 12.1.4 παρέχει απομακρυσμένη λειτουργία σε Mac πελάτες, δεν απαιτεί Java, και εξοικονομεί bandwidth μέσω downloading AV definitions κατευθείαν από τον SEP Manager. Προσφέρει επίσης άμεση ειδοποίηση για κρίσιμα συμβάντα μέσω του Fast Path. Μέσω της υλοποίησης ισχυρών λύσεων ασφαλείας και ακολουθώντας γενικές βέλτιστες πρακτικές, οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι ήσυχες ότι οι χρήστες είναι ασφαλείς από τις εξελισσόμενες απειλές – είτε έχουν Mac ή PC. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το go.symantec.com/SEP.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της Symantec σχετικά με την προστασία ενάντια σε στοχευμένες επιθέσεις μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ πληροφορίες για την πρωτοποριακή τεχνολογία της Symantec εδώ.