Την επιτακτική ανάγκη για καλύτερη ασφάλεια ανέδειξε η Check Point Software κατά τη διεξαγωγή του 2ου Cyber Leaders Summit στην Αθήνα. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς με στόχο να διερευνήσουν τις τελευταίες λύσεις και στρατηγικές που προστατεύουν τους οργανισμούς από τις πιο εξελιγμένες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Check Point Software Technologies διοργάνωσε με επιτυχία στις 8 Ιουνίου το 2ο Check Point Cyber Leaders Summit στην Αθήνα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Gazarte, μια ετήσια εκδήλωση του κλάδου της κυβερνοασφάλειας με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες. Προσκεκλημένοι ομιλητές και στελέχη της Check Point τόνισαν τη σημασία της υιοθέτησης λύσεων ασφάλειας ως απάντηση στη νέα εποχή και την αυξανόμενη εξάρτηση από το διαδίκτυο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κατς, ο οποίος κατά την έναρξή απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

Μιχάλης Μπόζος

Ο Μιχάλης Μπόζος, Country Manager Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας της Check Point Software καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ενώ έκανε αναφορά στα 30 χρόνια διαδρομής της Check Point Software, επισημαίνοντας: “Με βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε στον τομέα της ασφάλειας, η Check Point είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί σας και να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις. Με την εμπιστοσύνη περισσότερων από 100.000 εταιρειών σε 88 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Fortune 500 και Fortune 10, παρέχουμε ασυναγώνιστη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε ποικίλους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους. Με την υποστήριξη ενός δικτύου περισσότερων από 6.200 συνεργατών, η τεχνογνωσία μας εκτείνεται από την εγκατάσταση έως τη βελτιστοποίηση λύσεων κυβερνοασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι το πλεονέκτημά σας γίνεται η δύναμή μας».
Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το SASE, το SD-WAN, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και πολλά άλλα, καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση του ελέγχου και την ασφαλή διαχείριση των λειτουργιών ανέφερε ο Peter Sandkuijl, VP Sales Engineering, EMEA της Check Point Software κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ακόμη, παρουσίασε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η τεχνολογία της Check Point για να συμβάλει στη συνεχή υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να λειτουργούν με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα διαρκώς διευρυμένο τοπίο απειλών, καθώς βασίζονται περισσότερο στις ψηφιακές υποδομές και υιοθετούν τεχνολογίες όπως το cloud computing, το AI και το Internet of Things. Οι κυριότεροι τύποι απειλών κυβερνοασφάλειας στους οποίους εκτίθενται οι χρήστες περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό (ransomware, trojans, spyware και crypto-jacking), επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής (phishing, spear phishing, smishing και vishing), εκμεταλλεύσεις εφαρμογών ιστού (SQL injection, απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα και cross-site scripting), επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain attacks) (exploitation of trusted relationships, third-party software και third-party code), επιθέσεις Denial of Service (DDoS και RDoS) και επιθέσεις man-in-the-middle (MitM και MitB). Αυτές οι απειλές αναδεικνύουν την ανάγκη για ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας για τη διασφάλιση της υποδομής και των ευαίσθητων δεδομένων κάθε εταιρείας.

 Ασφάλεια ενσωματωμένη στην επιχειρησιακή λειτουργία .. και στο βάθος ΑΙ

 Στα πλαίσια της συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία ως δημοσιογραφική ομάδα της Smart Press να συναντήσουμε τον Peter Sandkuijl, με τον οποίο συζητήσαμε κάποια σημαντικά θέματα.

Peter Sandkuijl

Σύμφωνα λοιπόν με τον  Peter Sandkuijl, αυτή τη στιγμή, κάθε επιχείρηση μεταβαίνει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί. Στο παρελθόν, όλα τα δεδομένα που χρειαζόταν μια επιχείρηση, ήταν μέσα σε κάποιο τοπικό data center. Σήμερα, η διαδικασία έχει γίνει περισσότερο «distributed», καθώς συμμετέχουν σε αυτήν και τρίτοι vendors, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον εκάστοτε οργανισμό. Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και προστατεύουν τα δεδομένα τους, καθώς σήμερα αντιμετωπίζουν επιπλέον και τις προκλήσεις που φέρνει στο προσκήνιο το remote working.

Χρειάζεται «μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης» εκείνων που εφαρμόζουν τις σχετικές πολιτικές, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Sandkuijl, όπως και στους χρήστες, που χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές, φέρνοντας νεες προκλήσεις στον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών. «Οι οργανισμοί καλούνται να δουν όλες τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα και να αναπτύξουν από την αρχή ένα σχέδιο που έχει την ασφάλεια “ενσωματωμένη” στη λειτουργία της επιχείρησης.

Όσον αφορά στις αναδυόμενες τεχνολογίες, υποστήριξε πως το Internet of Things αποτελεί μια αγορά που θα φέρει μετασχηματιστικές αλλαγές στην κυβερνοασφάλεια, καθώς παρατηρείται πως υπάρχουν επτά φορές περισσότερες IoT συσκευές σε σύγκριση με άλλα υπολογιστικά μηχανήματα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε πως η Check Point «αγκαλιάζει» τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς «δεν υπάρχει επιστροφή». Άλλωστε, η εταιρεία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τεχνολογίες machine learning, αφού πιστεύει στην πρόληψη – και η μηχανική μάθηση, σύμφωνα με την Check Point, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. «Είναι σημαντικό να δούμε πως η κάθε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης και μετά να βρούμε τρόπος για να το εμποδίσουμε αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά, όσον αφορά στους κινδύνους που προκύπτουν από την εξάπλωση της AI.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει συμπλήρωμα εκεί που οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθος, καθώς δεν είμαστε μηχανές, τονίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και λέγοντας πως «δεν είμαστε ο αδύναμος παράγοντας, είμαστε ο μόνος παράγοντας». Άλλωστε, αναφερόμενος και στον αυτοματισμό, υποστήριξε πως αυτός θα φέρει αλλαγές, καθώς θα είναι σημαντικός για κάθε επιχείρηση. Από τη στιγμή που οι εταιρείες πραγματοποιούν διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, «θα αλλάξει ο ρόλος των χειριστών και θα γίνουν αρχιτέκτονες του σχεδίου, το οποίο όταν εκτελείται θα είναι αυτοματοποιημένο».

Για τον ρόλο του CISO (chief information security officer) στις επιχειρήσεις, ανέφερε πως αυτός θα πρέπει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις πολλαπλές αλλαγές που φέρνει το δυναμικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. «Αυτό που πρέπει να κάνει ένας CISO είναι να εκπαιδεύει το προσωπικό και να αποτελεί αυτό μια συνεχή διαδικασία», υποστήριξε ο κ. Sandkuijl.