Η 61η έκδοση της λίστας TOP500, στην οποία κατατάσσονται οι κορυφαίοι υπερυπολογιστές στον κόσμο, αποκάλυψε ότι το σύστημα Frontier του αμερικανικού Oak Ridge National Laboratory παραμένει το μοναδικό exascale supercomputer στη λίστα, διατηρώντας την πρώτη θέση.

Φτάνοντας από 1,02 Eflop/s τον Νοέμβριο του 2022 σε 1,194 Eflop/s, το Frontier κατάφερε να βελτιώσει τη βαθμολογία του μετά από μια στασιμότητα μεταξύ Ιουνίου 2022 και Νοεμβρίου 2022, με την αύξηση του 17% να θεωρείται τεράστια επιτυχία. Το Frontier βασίζεται στην αρχιτεκτονική HPE Cray EX235a και χρησιμοποιεί επεξεργαστές AMD EPYC 64C 2GHz, διαθέτοντας 8.699.904 πυρήνες.

Το Fugaku στο Riken Center for Computational Science (R-CCS), στο Κόμπε της Ιαπωνίας, παρέμεινε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ίδια με την αμέσως προηγούμενη λίστα. Το LUMI του EuroHPC/CSC στη Φινλανδία μπήκε στη λίστα τον Ιούνιο του 2022. Φτάνει στην τρίτη θέση, μετά από μια αναβάθμιση τον περασμένο Νοέμβριο, παραμένοντας το ισχυρότερο supercomputer στην Ευρώπη. Το Leonardo στο EuroHPC/CINECA της Μπολόνια παρέμεινε στην τέταρτη θέση.

Η λίστα δείχνει ότι οι επεξεργαστές των AMD, Intel και IBM είναι η προτιμώμενη επιλογή για συστήματα HPC. Βάσει της πρώτης δεκάδας, τέσσερα από αυτά χρησιμοποιούν επεξεργαστές AMD (Frontier, LUMI, Perlmutter και Selene), δύο επεξεργαστές Intel (Leonardo και Tianhe-2A) και δύο επεξεργαστές IBM (Summit και Sierra).

Όπως και στην προηγούμενη έκδοση της λίστας, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις περισσότερες συμμετοχές. Οι ΗΠΑ αύξησαν το προβάδισμά τους, από 126 υπερυπολογιστές σε 150, ενώ η Κίνα έπεσε από τα 162 συστήματα σε 134. Όσον αφορά στις ηπείρους, η Ασία έχει 192 supercompiuters στη λίστα, η Βόρεια Αμερική 160 και η Ευρώπη 133.

Σημειώνεται πως την πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας κατείχε, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, το σύστημα Fugaku στο RIKEN Center for Computational Science, στο Κόμπε.

Φωτογραφία OLCF at ORNL υπό Creative Commons