Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να επικρατεί η τάση BYOD –bring your own device, η οποία μπορεί να θεωρηθεί μια επανάσταση στον χώρο του IT, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους από τα δεσμά του αναχρονισμένου ή του παλαιού hardware και τους δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή αυτοί επιθυμούν. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν τους προσωπικούς τους υπολογιστές στο σπίτι και γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν, έτσι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους και λιγότερο χρόνο στο να προσπαθούν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο μία εφαρμογή δεν διαθέτει κάποιο χαρακτηριστικό.

 Υπάρχουν, όμως, και αρκετά μειονεκτήματα στην τάση BYOD, και τα περισσότερα από αυτά αφορούν στην ασφάλεια. Αρχικά, αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι τα δεδομένα της εταιρείας απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού κάθε απόγευμα και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτά, συχνά έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό του ΙΤ να βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση να επαναφέρει τα κινητά την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με την έρευνα Osterman το 15% των εργαζομένων πιστεύει ότι έχει «ελάχιστη έως μηδαμινή» ευθύνη για την προστασία των εταιρικών δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στην προσωπική τους συσκευή, γεγονός το οποίο δημιουργεί νέα ερωτήματα. 

Διαθέτοντας τέτοια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών συσκευών και δυνατότητα συνδυασμού εταιρικών και προσωπικών δεδομένων και εφαρμογών η ασφάλεια των συσκευών που εντάσσονται στην τάση BYOD είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Αυτή είναι και η αιτία που μία παραλλαγή της τάσης BYOD έχει κάνει την εμφάνισή της πρόσφατα για να μετριάσει τον κίνδυνο. Η τάση CYOD, (choose your own device) δίνει στους εργαζομένους την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή που γνωρίζουν και μπορούν να χειριστούν, αλλά μέσα από τις επιλογές ενός προ-εγκεκριμένου κατάλογου. Ουσιαστικά η τάση αυτή προσδίδει μία ποικιλία σε μια ευρεία γκάμα τυποποιημένων συστημάτων.

Τα οφέλη που προσφέρει η τάση CYOD είναι τεράστια, καθώς κάθε σύστημα μπορεί να έχει προ-εγκατεστημένο το κατάλληλο λογισμικό ασφάλειας και ο διαχειριστής της εταιρίας να εισάγει τις κατάλληλες ρυθμίσεις firewall και δικτύου. Με λίγες μόνο διαφορετικές προδιαγραφές είναι πιο εύκολος ο έλεγχος του εξοπλισμού και επίσης, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι  συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των δεδομένων.

Τα μειονεκτήματα των εταιρειών, οι οποίες δίνουν στους εργαζομένους τους, την ελευθερία της τάσης BYOD, είναι η σχετική έλλειψη της επιλογής των συσκευών. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί το μέγεθος των επιλογών μέσω του CYOD έτσι ώστε να είναι αρκετά ελκυστικό και να παροτρύνει τους εργαζόμενους να το “χρησιμοποιούν”, ενώ είναι πολύ καλύτερο από το να διαθέσουν μια ίδια συσκευή σε όλους.

Η τάση CYOD έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε σχέση με την τάση BYOD, και είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τον λόγο. Η απότομη άνοδο της τάσης  BYOD τα τελευταία χρόνια μείωσε σημαντικά τα τεράστια ποσά που δαπανά κάθε εταιρεία για το hardware, αλλά οδήγησε παράλληλα σε αναμενόμενα και απρόβλεπτα ζητήματα. Μετά από μια περίοδο προσαρμογής για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, το γεγονός ότι η τάση CYOD αυξάνεται καταδεικνύει πολλά για το αποτελεσματικό μείγμα των παλιών και των νέων μεθόδων.

Είτε η εταιρεία σας χρησιμοποιεί την τάση BYOD είτε την τάση CYOD, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα της εταιρείας σας παραμένουν ασφαλή σε όλες τις περιπτώσεις. Εταιρείες όπως η  Symantec διαθέτουν μια ευρεία γκάμα λύσεων για την ασφάλεια   για να την προστασία του δικτύου σας.

Οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μπορούν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα, ακολουθώντας μια σειρά από απλά βήματα, όπως τονίζει ο κ. Justin Martin, Regional Product Manager, Mobile Solutions, της Symantec:

Tip #1: Επιλέξτε στρατηγική και προϊόντα που εστιάζουν στην κατανόηση και στην παραγωγικότητα των χρηστών. Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε πρακτικά και συχνά μπορεί να παρακάμψουμε αυτές τις τεχνολογίες για να «γίνει» η δουλειά, σκεπτόμενοι: «Με αυτόν τον τρόπο είμαι πιο παραγωγικός, οπότε δεν πειράζει να μην το χρησιμοποιήσω». Να δοκιμάζετε τα προϊόντα λεπτομερώς σαν τελικός χρήστης, ανεξαρτήτως συσκευής. Έτσι, σύντομα θα μάθετε ποια τάση ταιριάζει περισσότερο στην εταιρεία σας, στην CYOD ή στην BYOD. Βεβαιωθείτε ότι κάθε μέλος της ομάδας IT που ασχολείται με θέματα φορητότητας έχει μια σαφή κατανόηση των προβλημάτων που χειρίζονται.

Tip #2: Ανεξαρτήτως των τάσεων BYOD / CYOD, χρησιμοποιείστε το καλύτερο Data Loss Prevention προϊόν που ταιριάζει στη φορητή σας συσκευή και στη στρατηγική της εταιρείας σας. Επιλέξτε ένα κορυφαίο προϊόν σχεδιασμένο έτσι ώστε να διατηρήσει τα στοιχεία και τα ευαίσθητα δεδομένα εντός της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι τα δεδομένα δεν θα πάψουν να υπάρχουν  στις μικρότερες συσκευές που έχετε σήμερα, ή στο μέλλον όταν όλοι θα έχουμε μικροσκοπικούς φορετούς υπολογιστές που θα δίνουν εντολές στις συσκευές μας και θα ενσωματώνονται στον λόγο.

Tip #3: Δημιουργήστε την κατάλληλη ομάδα. Τα έργα που αφορούν Mobile συσκευές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μέλη από το IT, το νομικό τμήμα, το τμήμα προσωπικού, το τμήμα ασφαλείας και την επιχείρηση. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν έννομο συμφέρον για την παραγωγικότητα και την ασφάλεια του φορητού εργασιακού χώρου. Κάθε τμήμα θα έχει ανάγκες και θα κάνει παραχωρήσεις ώστε να ολοκληρωθεί το έργο με την ταχύτητα που αρμόζει στην αγορά της φορητότητας. Αξιοποιήστε προμηθευτές, όπως η Symantec, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα πόρων που θα σας βοηθήσουν στον συντονισμό των ομάδων και στην λύση τεχνικών προβλημάτων που αφορούν στην φορητότητα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής.