Τα ποσοστά μολύνσεων από malware (κακόβουλο λογισμικό) και ransomware αυξάνονται. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μόνο φέτος, το malware γνώρισε συνολικά αύξηση κατά 358% και το ransomware κατά 435% σε σχέση με το 2Για να βλέπουν απολύτως ασφαλείς τους συνεργάτες τους, οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) κοιτάζουν προς τους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές των χρηστών. Είναι σημαντικό για τους MSPs να έχουν ορατότητα στις συσκευές των χρηστών και συχνά στρέφονται σε μια λύση RMM, ειδικά στην περίπτωση που το εργατικό δυναμικό εργάζεται περαιτέρω απομακρυσμένα από το εταιρικό δίκτυο.

Η πολυεπίπεδη άμυνα αφορά στην προσθήκη απανωτών επιπέδων ασφάλειας στις τερματικές συσκευές για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Μια τυπική στοίβα ασφαλείας θα μοιάζει με το παρακάτω:

  • Φιλτράρισμα Ιστού
  • Φιλτράρισμα email
  • Antivirus
  • Τείχος προστασίας (λογισμικό)
  • Εφαρμογή επιδιορθώσεων λειτουργικού συστήματος (patching)
  • Εφαρμογή επιδιορθώσεων λογισμικού τρίτων (εφαρμογές κ.λπ.)
  • Ανίχνευση ransomware
  • Κρυπτογραφημένος αποθηκευτικός χώρος
  • Εφαρμογή των τυπικών δικαιωμάτων στους λογαριασμούς χρηστών

Το Datto RMM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και την επιβολή πολιτικών ασφαλείας, για το patching, και όχι μόνο του λειτουργικού συστήματος αλλά και εφαρμογών τρίτων, για τη διασφάλιση της εγκατάστασης λογισμικού antivirus, της ενημέρωσης του και της λειτουργίας της ενεργής σάρωσης του καθώς και για την προσθήκη ενός δεύτερου «ζευγαριού ματιών» με τη χρήση του ενσωματωμένου εργαλείου Datto RMM Ransomware Detection για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση λοιμώξεων από ransomware.

Οι MSPs μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Datto RMM για να εγκαταστήσουν ή εφαρμόσουν αθόρυβα και αυτόματα διάφορα εργαλεία ασφαλείας όπως το antivirus ή ενδεχομένως agents φιλτραρίσματος Ιστού όπως το Cisco Umbrella στις τερματικές συσκευές καθώς οι τελευταίες προστίθενται σε τομείς του RMM για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν συσκευές χωρίς προστασία στο εταιρικό περιβάλλον. Οι συνεργάτες και οι εταίροι πολύ συχνά χρησιμοποιούν διάφορα στοιχεία για να «τυχαιοποιήσουν» τους κωδικούς πρόσβασης διαχειριστή σε τοπικό επίπεδο, να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς επισκέπτη και να ελέγξουν αυτόματα ή και να περιορίσουν τον αριθμό των λογαριασμών οι οποίοι έχουν τοπικά δικαιώματα διαχειριστή σε συσκευές.

Οι κονσόλες ελέγχου στο Datto RMM μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να έχετε άμεσα μία συνολική εικόνα της κατάστασης ασφαλείας των διαχειριζόμενων συσκευών και αποτελούν το «μάτι» του MSP στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας των συσκευών που βρίσκονται υπό διαχείριση.

Οι λύσεις RMM είναι εξαιρετικές στο να ειδοποιούν τους MSPs για ζητήματα και συμβάντα, ωστόσο στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο το να ειδοποιούν αλλά και να επιχειρείται μία πρώτη προσπάθεια επιδιόρθωσης του προβλήματος, ούτως ώστε τα ζητήματα ασφαλείας να επιλύονται αυτόματα και γρήγορα.

Το Datto RMM μπορεί να εκτελέσει στοιχεία ανταποκρινόμενο σε συναγερμούς και ειδοποιήσεις. Κάτι τέτοιο στην απλούστερη μορφή του, θα μπορούσε να είναι η εκτέλεση για παράδειγμα μίας πλήρους σάρωσης με το AV εφόσον το εγκατεστημένο antivirus δεν μπορεί άμεσα να θέσει σε καραντίνα το κακόβουλο λογισμικό (malware) ώστε να απομονωθούν αυτόματα τα μηχανήματα στο τοπικό δίκτυο στην περίπτωση που εντοπιστεί ransomware.

Οι αυτοματοποιημένες ανταποκρίσεις είναι εκεί όπου οι MSPs μπορούν να αρχίσουν να επιβάλουν πολιτικές ασφαλείας, να φροντίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και να εγκαθιστούν ενημερώσεις κώδικα σε λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές τρίτων.

Το κλειδί είναι να μην βασίζεστε μόνο σε ένα σημείο άμυνας. Το antivirus που είναι εγκατεστημένο σε σταθμούς εργασίας δεν πρέπει να είναι το μόνο επίπεδο προστασίας. Είναι μέρος μιας στάσης ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων.

Πηγή: DattoNSS.gr