Μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ αλλά και η Ελλάδα, μαζί με τεχνολογικούς κολοσσούς, υπέγραψαν κοινή δήλωση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περισσότερη δράση στην αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης εργαλείων κυβερνοκατασκοπείας.

Η δήλωση υπογράφηκε από 35 χώρες, σε μια διάσκεψη που διοργάνωσαν, από κοινού, η Βρετανία και η Γαλλία, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης διαθεσιμότητας και χρήσης spyware, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος για την υποκλοπή τηλεφωνικών κλήσεων, την κλοπή φωτογραφιών και τον απομακρυσμένο χειρισμό καμερών και μικροφώνων.

Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν τη δέσμευση για την ανάπτυξη διεθνών κανόνων που θα βασίζονται σε κατευθυντήριες γραμμές βρίσκονται, επίσης, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ιταλία και η Πολωνία, καθώς και η Αφρικανική Ένωση. Από την πλευρά της αγοράς, υπέγραψε η Google, η Microsoft, η Meta, η Apple και η BAE Systems.

Η συμφωνία αναφέρει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη «αγορά» του spyware εγείρει ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στην εθνική ασφάλεια των χωρών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή που διευρύνει την «δυνητική ομάδα κρατικών και μη κρατικών παραγόντων με πρόσβαση» σε ισχυρά εργαλεία κατασκοπείας.

Η δήλωση καλεί τους υπογράφοντες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία με νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο, να τα αξιοποιήσουν με ακρίβεια, να εισαγάγουν περισσότερη εποπτεία και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια με τους προμηθευτές spyware.

Οι υπογράφοντες προειδοποίησαν ότι η μη επιβολή αυστηρότερων ελέγχων σε λογισμικό αυτού του τύπου αυξάνει τον κίνδυνο άσκησης κατασκοπευτικής δραστηριότητας από κακόβουλους παράγοντες. Τα εργαλεία spyware μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από hacker που μισθώνονται και πραγματοποιούν εκστρατείες για λογαριασμό πελατών τους.

Οι εταιρείες spyware συχνά αναφέρουν ότι τα προϊόντα τους προορίζονται για χρήση από τις κυβερνήσεις, για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά η τεχνολογία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί την τελευταία δεκαετία για hacking συσκευών που ανήκουν σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικών που αντιπολιτεύονται αλλά και δημοσιογράφων.

Ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο έλεγχο από τότε που το spyware Pegasus της ισραηλινής NSO βρέθηκε σε τηλέφωνα διαφόρων ανθρώπων, παγκοσμίως. Άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μια νέα πολιτική περιορισμού της έκδοσης βίζας για όσους αναφέρουν ότι κάνουν κατάχρηση εμπορικού spyware.

Infocom.gr – Χρήστος Κοτσακάς