Μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού όπου η προστασία των υποδομών πληροφορικής πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ημερίδες όπως αυτή που διοργάνωσε η Intracom IT Services
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Applied ICT Security Enhancing Technologies» που διοργάνωσε η INTRACOM IT SERVICES, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 στο αμφιθέατρο του Athens Information Technology.
Συμβαδίζοντας απόλυτα με τις απαιτήσεις της εποχής, όπου τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης και η σύνθετη φύση των σύγχρονων απειλών καταδεικνύουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών, η Intracom IT Services διοργάνωσε μια ημερίδα που έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, προσφέροντας μια πολύπλευρή ενημέρωση για όλες τις τάσεις στον τομέα του Information Security. Στην ημερίδα συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και στελέχη τμημάτων ασφάλειας πληροφοριών και IT.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα Workshops, αποκτώντας μέσα από μια πρακτική προσέγγιση, μια σαφέστερη εικόνα για λύσεις που αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως:
- Security Event & Log Management
- Identity Management
- Data Leakage Prevention (DLP)
- Risk and compliance
- Intrusion Prevention Systems & Network Access Control
Τα 5 workshops πραγματοποίησαν αντίστοιχα 5 εισηγητές, από τις εταιρείες Computer Associates (CA), Sun Microsystems, Websense, McAfee και Nortel.
Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Νικόλαος Σωκράτης Λαμπρούκος (Αν. Διευθύνων Σύμβουλος, Intracom IT Services), ο οποίος τόνισε ότι η ασφάλεια των υποδομών διαχείρισης των πληροφοριών σε επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί βασική προτεραιότητα για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Αγησίλαος Παπαγιαννόπουλος (Sales & Business Development Director, Financial & Enterprise Solutions, Intracom IT Services), ο οποίος παρουσίασε τον Όμιλο Intracom IT Services, αναδεικνύοντας τη δυναμική παρουσία του ομίλου ανά τον κόσμο, μέσω της ανάληψης σημαντικών έργων σε 57 χώρες και σε τομείς όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνητικοί οργανισμοί και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Επισήμανε παράλληλα τις πιστοποιήσεις της εταιρείας και των στελεχών της καθώς και την τεχνογνωσία και εμπειρία τους, που της επιτρέπουν να παρέχει υψηλού επιπέδου IT λύσεις και υπηρεσίες.
Μια σημαντική παρουσία στην ημερίδα, ήταν αυτή του κ. Γεώργιου Πάγκαλου (φώτο1. Καθηγητής Πληροφορικής, Τομέας Υπολογιστών, Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα έρευνας στον τομέα της Ασφάλειας), ο οποίος μιλώντας για το “Το Νέο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον Ασφάλειας: Προοπτική και Δυνατότητες Ελληνικής συμμετοχής”, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά η ασφάλεια περιλαμβάνεται στις 10 βασικές δράσεις που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το Έβδομο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (7ο Π.Π). Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια αποτελεί πλέον προτεραιότητα σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα η ελληνική συμμετοχή βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Σαμιωτάκης (Information Security Team Leader, Information Security Section, Intracom IT Services) παρουσίασε το Χαρτοφυλάκιο Υπηρεσιών & Στρατηγικών Συνεργασιών της εταιρείας. Στόχος της Intracom IT Services, όπως ανέφερε ο κ. Σαμιωτάκης, είναι να δημιουργεί τις συνθήκες για ένα απόλυτα ασφαλές επιχειρησιακό περιβάλλον, βοηθώντας τις εταιρείες να μεγιστοποιήσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις εταιρικές πληροφορίες, μέσω της παροχής σύγχρονων και πρωτοποριακών τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, ειδικά προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της κάθε εφαρμογής. Για το σκοπό αυτό, η Intracom IT Services έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους vendors, όπως CISCO, Sun Microsystems, CA, McAfee, Nortel, Websense και άλλους, ενώ έχει αναπτύξει συγκεκριμένα μοντέλα υπηρεσιών, διαχείρισης, ανάλυσης κινδύνων, εφαρμογών και ενοποίησης συστημάτων, που καλύπτουν όλες τις πιθανές ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών.
Με πυρήνα το ερώτημα «Why is Security Difficult;» ο Dr. Τάσος Δημητρίου (Associate Professor, Athens Information Technology (AIT) Adjunct Professor, Carnegie Mellon University, USΑ) αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε μερικές από τις κοινές παγίδες που πολλοί πέφτουν όταν αναπτύσσουν και υλοποιούν ένα μοντέλο ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων και αμφιταλαντεύονται για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα, τι μπορεί να κάνει η κρυπτογραφία και τι όχι. Παράθεσε επίσης τους βασικούς λόγους που καθιστούν την ασφάλεια μια δύσκολη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των κινδύνων σήμερα.