Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκλήρωσε με την ομιλία του τις εργασίες του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως «Τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση τη δική μας αλλά και τις εισαγόμενες, είχαμε σημαντική πρόοδο στην ελληνική οικονομία». Αναφερόμενος σε δύο βασικούς ψηφιακούς μετασχηματισμούς, που διαμόρφωσαν τα νέα αυτά οικονομικά δεδομένα, ο Υπουργός τόνισε: «Ο πρώτος μετασχηματισμός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Επί κορωνοϊού επιταχύνθηκε η διαδικασία της ψηφιακής επανάστασης αυτής για τη χώρα, ίσως το μόνο παράπλευρο όφελος της πανδημίας. Ο δεύτερος μετασχηματισμός αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Δίνοντας πλήθος παραδειγμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κύριος Χατζηδάκης ανέδειξε το πώς και πόσο πολύ αλλάζουν την καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και των φορέων. Όπως δήλωσε, όμως: «Μας απασχολούν παρόλα αυτά και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων». «Ο λαός ζητάει από κάθε κυβέρνηση να πρωτοπορεί. Το ίδιο ζητάει και από εμάς. Και πράγματι είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι επίσης για τις τεχνολογικές πρωτοπορίες των ελληνικών επιχειρήσεων που διακρίνονται πλέον και διεθνώς, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που τροφοδοτεί πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο. Γιατί μπορεί να αναφέρουμε πάντα τα επιτεύγματά μας στον τουρισμό και τη ναυτιλία για παράδειγμα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα επιτεύγματά μας στον κλάδο της τεχνολογίας και των ΤΠΕ».

Μιλώντας για τη μετάβαση της οικονομίας στο ψηφιακό μέλλον, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών τόνισε πως ο ψηφιακός κλάδος της χώρας αριθμεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, έχει μπει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις επενδύσεις ξένων κολοσσών στην Ελλάδα όπως η Microsoft, η Google και η Amazon τονίζοντας πως «Αυτή είναι μία προσπάθεια που είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε», ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένες προγραμματισμένες δράσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Οικονομίας. Μεταξύ αυτών, δράσεις για τη δημιουργία περισσότερων διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών τεχνολογίας που θα δημιουργούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, δράσεις Upskilling & reskilling, καθώς και Προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για ΜμΕ.

Παράλληλα, ο κύριος Χατζηδάκης επικεντρώθηκε στα σημαντικά ποσά που διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Οπως επεσήμανε: «Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί να δοθούν περισσότερα χρήματα στην τεχνολογία στην Ελλάδα, απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αυτά τα χρήματα «πέφτουν» στην αγορά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ελληνική οικονομία. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης ο προϋπολογισμός είναι 2,4 δις ευρώ και η έννοια μας είναι πώς θα τα διαχειριστούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε νέες μεθόδους πάνω σε αυτό. Στο ΕΣΠΑ ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο €1 δις, έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα €3,5 δις, έτοιμα να τα διαχειριστούν οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν στη χώρα τόσα χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε πως μιλώντας και εκ μέρους και του πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, «Εμείς σαν κυβέρνηση επενδύουμε πολλά και θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε πολλά. Μέχρι εδώ ήταν μόνο η αρχή. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά και να αξιοποιήσουμε κάθε τεχνολογική εταιρεία και το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε η Ελλάδα μας να ανέβει πολλά σκαλιά ψηλότερα».

Το στίγμα του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, των μελλοντικών προκλήσεων και τη στόχευση για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future, έδωσε με την ομιλία της η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου. «Το Συνέδριό μας πραγματοποιείται φέτος σε μία ιδιαίτερη περίοδο. Έχουμε για πρώτη φορά σαφή σημάδια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, μετά από 13 χρόνια, η οποία θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Οφείλω να επικροτήσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προσέλκυση σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Και στις οποίες προσπάθειες, όπως όλοι γνωρίζουμε, η απάντηση των επιχειρήσεων του κλάδου μας ήταν καταφατικά “ΝΑΙ”. Βλέπουμε διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύουν στη χώρα με κέντρα έρευνας και καινοτομίας, με data centers και πολλά ακόμη projects και ευελπιστούμε ότι η συνεργασία μας με την κυβέρνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ τόνισε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε αρκετά δύσκολη θέση και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Κυβερνοασφάλειας, αντιμετωπίζοντας έναν πολύ έντονο ανταγωνισμό, κυρίως από Αμερική και Κίνα. Στο θέμα της ασφάλειας ως Ευρώπη δεν είχαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ως αποτέλεσμα, εστιάσαμε στην ανάπτυξη διαφορετικών και πολλές φορές αντικρουόμενων πολιτικών, παραμελώντας την  ανάπτυξη προϊόντων για την ασφάλεια, τα οποία πλέον δυστυχώς είναι κατά πλειοψηφία εισαγόμενα, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο ρίσκο και ενέχει πολλούς κινδύνους.  Τώρα μόλις ξεκίνησαν κάποια βήματα για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης. Έχουμε τεράστια δύναμη ως Ευρώπη, γιατί είμαστε οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι ποιοτικά «πελάτες» στον κόσμο. Γνωρίζοντας όμως ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που περιμένουμε θα είναι τεράστιες, πρέπει να κινηθούμε με σωστή στρατηγική, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προκαταλήψεις σε ένα ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας, και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η κυρία Παπαρίδου συνέχισε την ομιλία της, δίνοντας έμφαση στους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες που είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη της χώρας στην ψηφιακή εποχή: «Πρώτον, θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για την τάχιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, καθώς και όλων των υπόλοιπων εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Πρόκειται για πόρους που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό και στην άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της χώρας. Δεύτερον, η Πολιτεία  οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία, για τις νέες αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν και επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα  να δημιουργηθούν στη χώρα κέντρα καινοτομίας (R&D Hubs), που θα αποτελέσουν τη βάση για την προσέλκυση επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας. Τρίτον και πάρα πολύ βασικό, είναι η ανάγκη ενεργούς υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου. Η προβολή και ανάδειξη του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και τον ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της ψηφιακής βιομηχανίας, είναι κρίσιμη συνιστώσα για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός παγκοσμίως καταξιωμένου κλάδου. Τέλος, η τέταρτη κατεύθυνση αφορά στη  λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για την επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού, που εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, μετανάστευσε στο εξωτερικό. Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για την αντιστροφή του “brain drain” σε “brain gain” είναι η εξασφάλιση ενός πιο ελκυστικού οικονομικού  και φορολογικού περιβάλλοντος», κατέληξε, τονίζοντας πως «Είναι η ώρα όλοι και όλες, από τη θέση και το θεσμικό ρόλο που επιτελούμε, να αναλάβουμε  το μερίδιο της  ευθύνης που μας αναλογεί για τη δημιουργία μίας Ελλάδας, που θα αποτελέσει  ένα  σύγχρονο διεθνές πρότυπο, έναν πόλο έλξης επενδύσεων, έναν  κόμβο εξαγωγής τεχνογνωσίας στη ψηφιακή τεχνολογία, με άμεση ευεργετική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία. Ο ΣΕΠΕ και τα μέλη του πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί  στη θέση που της αξίζει!».

Προηγήθηκε το πάνελ της έκτης και τελευταίας θεματικής ενότητας του digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future, με τίτλο «Κυβερνοασφάλεια- προστατεύοντας τα δεδομένα και τις υποδομές σας». Η προστασία δεδομένων και υποδομών, καθώς και τα μέτρα, οι πολιτικές και οι ενέργειες που πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επιχειρήσεις και οργανισμοί, ώστε να προστατευτούν από τις κυβερνοαπειλές, αποτέλεσαν το επίκεντρο των ομιλιών της θεματικής.

Την έναρξη του πάνελ της τελευταίας θεματικής ενότητας, πραγματοποίησε ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Σπύρος Διαμάντης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, σχολίασε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. «Η τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα. Έχουμε βάλει την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας, μέσω του myAIgov. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποκτήσουμε cyber skills, για να διαχωρίζουμε την πραγματικότητα από την τεχνητή νοημοσύνη. Για εμένα το αύριο, ιδιαίτερα σε νεότερες γενιές, περιλαμβάνει το Cyber Academy, μία πρωτοβουλία για εκπαίδευση στην κουλτούρα της κυβερνοασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Cybersecurity Expert της ENISA κύριος Ευάγγελος Καντάς, σημείωσε ότι η αναζήτηση λύσεων στις μελλοντικές προκλήσεις είναι το πιο σημαντικό θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Πολιτεία και οι εταιρείες. «Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επιθέσεων από hackers στις επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι των εταιρειών θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις πολιτικές ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές τους. Θα πρέπει παράλληλα να εκπαιδεύουν τακτικά τους εργαζομένους τους και να κάνουν μία πολύ καλή διαχείριση των τεχνολογικών μέσων που διαθέτουν», τόνισε.

Κατά την παρέμβασή του στο ίδιο πάνελ, ο Διευθυντής Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Ελλάδας και Κύπρου της HP Hellas, κύριος Χάρης Αμούργης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των υπαλλήλων από τις ίδιες τις εταιρείες: «Δεν πιστεύω πως θα μείνουμε ποτέ ήσυχοι στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να αποτελεί προτεραιότητα και μεγάλο κομμάτι των προϋπολογισμών μας». Ο ίδιος προσέθεσε: «Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέματα πολιτικής σταθερότητας. Επομένως, το ΑΙ είναι μεν σύμμαχος, αλλά είναι εν δυνάμει και εχθρός μας».

Λόγο για ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας έκανε ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Fortinet Greece, κύριος Ευάγγελος Παλάντζας. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αντιμετωπίζουμε ολιστικά την κατάσταση. Προστατεύουμε τον χρήστη, αλλά και τα δεδομένα σε όλο τον κύκλο τους, από τη δημιουργία μέχρι την αποθήκευσή τους» σημείωσε. Και τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, που συλλέγουν αυτήν τη στιγμή δεδομένα, με τη λογική ‘collect now, decrypt later’, αποθηκεύοντας δεδομένα που μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για ανάλυση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα safe VPN, που θα διασφαλίσει αυτήν την συλλογή δεδομένων και να προστατεύει τον χρήστη».

Τέλος, ο Επικεφαλής Διεύθυνσης Mobile Experience Ελλάδας & Κύπρου της Samsung Electronics Hellas, κύριος  Άρης Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι σήμερα κάθε θέμα κυβερνοασφάλειας μπορεί να προκύψει τόσο από τους ίδιους τους χρήστες όσο και από τις ίδιες τις συσκευές. «Στην περίπτωση των smartphones για παράδειγμα, εμείς -ως κατασκευαστές- έχουμε προβλέψει, μεταξύ άλλων, μεθόδους προστασίας, όπως το health check, η ασφαλής πλοήγηση, η διπλή κρυπτογράφηση, που διασφαλίζουν το κομμάτι αυτό» σημείωσε και κατέληξε: «Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες, καθώς το R&D δεν είναι πλέον αρκετό. Η γνώση πρέπει να μοιράζεται».


Έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριου Στέφανου Κασσελάκη

 Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για την Ελλάδα η πρώτη θεματική ενότητα του def 2023 – Tα αποτελέσματα της έρευνας της Deloitte για την Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία 

 Η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους, δημιουργεί νέα δεδομένα, θέτει νέα ζητούμενα και παρέχει συνεχώς νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι απόψεις για τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με στόχο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Σπύρος Παμπουκίδης, επεσήμανε: «Στη χώρα μας είμαστε περήφανοι γιατί εν μέσω μίας μακρόχρονης  κρίσης, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας, όχι μόνο αντιμετώπισε επιτυχώς από την πρώτη στιγμή τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, αλλά ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις πρωτόγνωρες προκλήσεις». Όπως τόνισε, «σήμερα απαιτείται μια εθνική πρωτοβουλία για την αποφασιστική ενίσχυση του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης και να βρεθεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «ήρθε η ώρα να χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα». Επίσης ο κ. Παμπουκίδης σημείωσε: «προτάσσοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούμε να οδηγήσουμε την χώρα στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας».

«Επιχειρήσεις, αλλά και Κυβερνήσεις, πρέπει να επιταχύνουν τις ψηφιακές επενδύσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες πολιτών, πελατών και επιχειρήσεων. Να βελτιώσουν τη λειτουργία τους μέσω της χρήσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, εκσυγχρονίζοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της  οργανωτικής  ευελιξίας» τόνισε ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ. «Η ευθύνη για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ανήκει σε όλους. Και όλες  οι πλευρές,  οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Εμείς, ως θεσμικός φορέας είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όπως άλλωστε το έχουμε αποδείξει,  να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις  στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία των πολιτών» κατέληξε ο κ. Παμπουκίδης.

Την έναρξη των εργασιών του ετήσιου θεσμικού συνεδρίου του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε ο  Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Στέφανος Κασσελάκης.  Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κύριος Κασσελάκης τόνισε: «Το τρένο της τεχνολογικής προόδου έχει ξεκινήσει και διαρκώς επιταχύνει. Και η χώρα μας δεν πρέπει να μείνει πίσω», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «σήμερα το στοίχημα είναι να καρπωθούμε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση και αφετέρου να το κάνουμε με τρόπο δίκαιο». Όπως επεσήμανε: «Δεσμευόμαστε να δώσουμε σάρκα και οστά στην περίφημη κοινωνική δικαιοσύνη και να κάνουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες πραγματικά χρήσιμες. Ζητούμενο είναι να μην χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία και η ψηφιακή μετάβαση να είναι δίκαιη… η ψηφιακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά».

Όπως επίσης σημείωσε, σήμερα υπάρχουν χρήματα τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και μέσω του ΕΣΠΑ: «Τα χρήματα είναι πολλά και οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάνοντας λόγο για «ανισοκατανομή των κεφαλαίων που πέφτουν στην αγορά εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Ανέφερε επίσης ότι: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν έργα και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αν τα έργα δεν εκτελεσθούν άμεσα» καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη της ΕΕ για καμία παράταση, σημειώνοντας ότι «το Κράτος πρέπει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα με τον κλάδο των ΤΠΕ». Κριτική άσκησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο θέμα της διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης από την κυβέρνηση. Όπως είπε: «η ασφαλής χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διευρυμένου και επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος  έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει». Ανέφερε επίσης: «Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, το 30% των εργαζομένων στην Ελλάδα αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους από την περαιτέρω εξέλιξη των συστημάτων ΑΙ. Να εξετάσουμε μήπως τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθών;. Η ορθή χρήση του ΑΙ είναι μέρος της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη ψηφιακή μετάβαση»

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και για τις Ψηφιακές Δεξιότητες, στην ανάγκη ψηφιοποίησης του Δημοσίου και των ΜμΕ, στην ανάγκη για ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων και τόνωση των συνθηκών κυβερνοασφάλειας παντού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη παροχής κινήτρων για την αναστροφή του brain drain, στην ανάγκη για απορρόφηση των κονδυλίων με διαφάνεια, αλλά και στην τόνωση των ψηφιακών υποδομών. «Απέναντι σε όλα αυτά, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Έχουμε όμως λύσεις και στρατηγική να δώσουμε σάρκα και οστά στην ψηφιακή και κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

«Οι χώρες, που θα έχουν τις δεξιότητες είναι και εκείνες που θα ηγηθούν του ψηφιακού μέλλοντος» τόνισε από την πλευρά της η Director General, DIGITALEUROPE, Cecilia Bonefeld-Dahl. Κατά την παρέμβασή της η κυρία Bonefeld-Dahl υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση η συνδεσιμότητα, το scale-ability και οι ψηφιακές δεξιότητες: «χρειαζόμαστε τις δεξιότητες του μέλλοντος, όπως αυτές της τεχνητής νοημοσύνης, των big data analytics και της κυβερνοασφάλειας» τόνισε η ομιλήτρια. Όπως είπε η ίδια, τεράστια σημασία έχει η δυναμική της Ευρώπης να εγγυηθεί την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τονίζοντας: «Η εσωτερική αγορά θα πρέπει να σταματήσει να έχει φραγμούς όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) – Προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα»

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) εξελίσσεται παγκοσμίως σε εκείνη την τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει θετικά κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, του κράτους και των επιχειρήσεων. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη πρόκληση; Ποιες εταιρείες ασχολούνται ενεργά με το ΑΙ στην Ελλάδα; Και πως μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιουργείται για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την ευημερία της κοινωνίας; Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν  στα πάνελ της ενότητας «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) – Προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα».

Την ενότητα άνοιξε ο Partner, Consulting Leader της Deloitte Greece, κύριος Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη για την Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), δίνοντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την Επίδραση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία και τον κλάδο ΤΠΕ. «Το Gen AI μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας δυναμικά στην τόνωση του ΑΕΠ» σχολίασε ο κύριος Χριστοδούλου από το βήμα του Συνεδρίου.

Την ανάγκη για συνένωση όλων των δυνάμεων με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη εκτέλεση των ψηφιακών έργων επεσήμανε από το βήμα του Συνεδρίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για τα ψηφιακά έργα» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και τόνισε: «Στην Ευρώπη έχουμε δημιουργήσει όνομα. Από ουραγός και κακό παιδί, η Ελλάδα γίνεται πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης. Οδηγούμε πλέον τις εξελίξεις», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ως θερμοκοιτίδα τεχνολογίας είναι μια παρακαταθήκη που οφείλουμε να στηρίξουμε». Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της Ελλάδας αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη σχολιάζοντας πως πλέον «δεν υπάρχει πεδίο στο Δημόσιο που δεν θα χρειαστεί στήριξη από την τεχνητή νοημοσύνη», ενώ συμπεριέλαβε ως ενδεικτικές περιπτώσεις χρήσης του ΑΙ τους τομείς της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της δικαιοσύνης, της φορολόγησης, της κυβερνοασφάλειας, της άμυνας, των μεταφορών, της εξυπηρέτησης πολιτών και τον πολιτισμό. Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, ενώ αναφερόμενος σε έργα όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε στο Δημόσιο τις ταχύτητες που έχει ανάγκη, ενώ προανήγγειλε την έλευση νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας».

Στο πρώτο πάνελ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κύριος Γιώργος Ξηρογιάννης, υπογράμμισε ότι σήμερα το GEN AI επεκτείνεται 3 με 4 φορές πιο γρήγορα από τον νόμο Μουρ. Όπως είπε ο ίδιος, πάντως, σήμερα λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν εμβαθύνει στο ΑΙ, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη κουλτούρας, στην έλλειψη επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και στην ελλιπή κατάρτιση και εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ. «Χρειαζόμαστε διπλάσιους εισακτέους σε σχολές ΤΠΕ, χρειαζόμαστε επενδυτικά εργαλεία και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε αυτό που ζει η αγορά και προβληματιζόμαστε. Πιθανά κάποιες υπηρεσίες από αυτές που παρέχουμε να μην υπάρχουν στο μέλλον. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και πρέπει να τις πάρουμε άμεσα, ώστε να μειωθεί το ψηφιακό κενό», τόνισε ο Partner και Consulting Leader της Deloitte Greece, κύριος Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, κύριος Αλέξανδρος Μάνος ανέφερε: «Από πέρυσι που άνοιξε το GEN AI, ζούμε σε μία νέα εποχή. Μαθαίναμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν υπήρχε η αντίστοιχη υπολογιστική δύναμη. Πλέον, βλέπουμε τη διαφορά όχι μόνο στην ταχύτητα, αλλά και σε όλους τους τομείς. Στην εταιρεία μας αυτό το μοντέλο ξεκίνησε από «κάτω» προς τα «πάνω». Από τις αρχές του χρόνου προσπαθούμε να το συντονίσουμε για να δούμε τι μπορεί να προσφέρει τόσο στους πελάτες μας, όσο και σε εμάς».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της  ATCOM, κύριος Κωνσταντίνος Καμάρας εξέφρασε έναν σημαντικό προβληματισμό: «Προφανώς όλοι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του GEN ΑΙ, αλλά βλέπουμε επίσης ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα όσο χρειάζεται το απλό ΑΙ.  Ακόμα και το machine learning χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Εν τέλει, δικαιωνόμαστε σαν κλάδος, όταν λέγαμε πόσο πραγματικά πρέπει να δουλέψουμε για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου, κύριος Νίκος Μανιάτης επεσήμανε  ότι «τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ακρίβεια στα αποτελέσματα, ασφάλεια και εμπιστευτικότητα, ευθύνη και ανάπτυξη μοντέλων με διάφανο και ανοιχτό τρόπο». Όπως είπε, ως εταιρεία «έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 θα εκπαιδεύσουμε μέσω της πλατφόρμας «Skills Build» 2.000.000 νέους. Προβλέπουμε ότι το μέλλον θα είναι πολύ δυνατό».

Στο δεύτερο πάνε της ενότητας η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, τοποθετήθηκε επί του θέματος, σημειώνοντας ότι «η ώρα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι τώρα», χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συγκυρία «μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο». Η ίδια χαρακτήρισε το κομμάτι του upskilling ως πολύ σημαντικό, ώστε να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα να αποκομίσουν κέρδη και να δημιουργήσουν υπεραξία. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα στην υιοθέτηση του ΑΙ και έχουν προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στη νέα αυτή κουλτούρα», σημείωσε η κυρία Ανδρονοπούλου, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο «AI for good», ώστε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη «για την αλλαγή προς το καλύτερο».

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδας & Κύπρου, κύριος Μιχάλης Κασιμιώτης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας πάντως ότι «οι περισσότερες εταιρείες έχουν ακόμη άγνοια και πολλές φορές τα δεδομένα, που χρειάζονται για κάθε επιχείρηση, διαφοροποιούνται». Αναφερόμενος στην HP, τόνισε ότι «αυτό που προσφέρει είναι τα μεγάλα υπερυπολογιστικά συστήματα που παρέχει σαν υπηρεσία πλέον σε συνεργασία με την AA (Alpha Alpha). Χρειαζόμαστε όμως και ένα μεγάλο data center που θα προσφέρει τις υποδομές και τα εργαλεία, προκειμένου να αναπτυχθούν εν συνεχεία τα συστήματα και οι τεχνολογίες ΑΙ».

Στη συνέχεια, ο General Manager της DELL TECHNOLOGIES, Ελλάδας, Κύπρου και  Μάλτας, κύριος Aleksandar Preradovic τόνισε ότι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για το ΑΙ είναι πολύ θετικά: «Υπάρχει ακόμα μέλλον, αλλά και η ευκαιρία να ανοίξουμε τα σύνορα. Υπάρχουν ευκαιρίες, καθώς και οι αντίστοιχες μεγάλες πολυεθνικές και οι εταιρείες consulting, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν και την παγκόσμια τεχνογνωσία».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fortinet, Ελλάδας, Κύπρου & Ουγγαρίας, κύριος Λεωνίδας Τουγιαννίδης, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις χρήσης του ΑΙ που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. «Όπου υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχουν και προκλήσεις. Στην Ελλάδα είναι πρόκληση ο κατακερματισμός του επιχειρείν, με το 90% να είμαι ΜμΕ. Αυτό το διαχρονικό ζήτημα της Ελλάδας με τη χρήση ΑΙ και τον αυτοματισμό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Τέλος, ο Business Development Manager της BYTE, κύριος Θρασύβουλος Παπαγγελής, τόνισε: «Οι προκλήσεις είναι πολλές. Αναδύεται όχι μόνο μία νέα τεχνολογία, αλλά και ένας νέος κόσμος. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες για αυτό το οποίο έρχεται και να κάνουμε reskilling”. Όπως τόνισε: «η αρχή έχει γίνει. Δεν μπορούμε να το δούμε άμεσα οικονομικά, ακόμα, αλλά σύντομα θα φαίνεται και σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο χώρας και βεβαίως σε επίπεδο κλάδου».

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις ο Πράσινος μετασχηματισμός  & η βιωσιμότητα αλλά και οι Υποδομές με τα FTTH και τα Data Centers, που αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά, οι επόμενες θεματικές του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future 

Η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται, πλέον, ψηλά στην ατζέντα του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Στα δεδομένα και τα ζητούμενα του νέου στοιχήματος που έχουν αναλάβει οι εταιρείες, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα στον πράσινο μετασχηματισμό τους, αλλά και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται επικεντρώθηκε το πάνελ της θεματικής «Πράσινος μετασχηματισμός & sustainability – τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις» του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future.

Στο πάνελ της δεύτερης ενότητας σχετικά με τον Πράσινο μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα, παίρνοντας το λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κύριος Γιάννος Κοντόπουλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στη σύνδεση των κριτηρίων ESG με την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, αλλά και με την προσέλκυση της ψήφου εμπιστοσύνης των επενδυτών. Επικαλέστηκε δε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν 9 στις 10 εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν στα κριτήρια ESG τους επόμενους 12 μήνες.  «Ο ανταγωνισμός τρέχει, οπότε η συμμόρφωση με το ESG αποτελεί το βασικότερο πρώτο βήμα για τις ΜμΕ, που έχουν τη θέληση να πάνε μπροστά» τόνισε ο κ. Κοντόπουλος.

Στις πρωτοβουλίες της Cisco να στηρίξει την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco Ελλάδας, Βαλκανίων, Κύπρου & Μάλτας, κύριος Αντώνης Τσιμπούκης. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι για τον πράσινο μετασχηματισμό. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση» τόνισε κατά την παρέμβασή του στο ίδιο πάνελ ο κ. Τσιμπούκης, ενώ επεσήμανε τη σημασία της λήψης μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα data centers.  «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είναι ελεγχόμενη, γιατί είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα» είπε αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να παίξει το ΑΙ στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η Government Affairs & Public Policy της Google, κυρία Ευγενία Μπόζου χαρακτήρισε την πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της σημερινής εποχής, ενώ αναφέρθηκε στα εργαλεία που προσφέρει η Google με στόχο να συνδράμει τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση. «Είναι σημαντικό να δίνουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα και τη σωστή πληροφόρηση, ώστε όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, να έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία που χρειάζονται, για να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση». «Ένα 10-15% των εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να μειωθεί με τη χρήση ΑΙ» ανέφερε η κυρία Μπόζου, επικαλούμενη μελέτη της Google και της BCG, για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον πράσινο μετασχηματισμό.

Τις θέσεις του για την ίδια θεματική παρουσίασε και ο Chief Technology and Business Change Officer της Κωτσόβολος-Dixons South East Europe, κύριος Ιωάννης Παπίδης, απαριθμώντας τα εργαλεία που διαθέτει η αλυσίδα στον τελικό καταναλωτή για ένα ‘έξυπνο’ και πράσινο μέλλον. «Πέρα από το να διαθέτουμε στους καταναλωτές τα κατάλληλα εργαλεία για την πράσινη μετάβαση, έχει μεγάλη σημασία να λειτουργούμε ως ένα καλό εταιρικό παράδειγμα» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα “React” και στις «πράσινες» ενέργειες, που τρέχει η εταιρεία». Ο κ. Παπίδης τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες σήμερα είναι να βρουν το κατάλληλο βηματισμό, ώστε να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στη στρατηγική τους.

Τέλος, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Business Development Director, Active Computer Systems, κύριος Πέτρος Παυλίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης, της επίλυσης των συστημικών θεμάτων και της κατάρτιση για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε μέσα από σύνθετα έργα Πληροφορικής, να επιτύχουν την ψηφιακή τους μετάβαση. «Υλοποιούμε σύνθετα έργα πληροφορικής με αντίκτυπο στους πολίτες και στο ευρύτερο κοινό. Δράσεις στον πράσινο μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη με οφέλη για όλους και κυρίως για την κοινωνία, όπως άρδευση σε δημοτικά πάρκα και συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών κτιρίων» σημείωσε.

«Υποδομές – FTTH, Data Centers αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά»

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την μετατροπή της σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την ΝΑ Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε data centers αλλά και σε υποβρύχια καλώδια είναι μεγάλες και σημαντικές, αναβαθμίζοντας τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό οι πάροχοι επενδύουν σε υποδομές FTTH, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαλκοποίησης της χώρας. Η ταχεία ολοκλήρωση των επενδύσεων σε υποδομές, ώστε να δούμε πιο γρήγορα τα σχετικά οφέλη, είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της συγκεκριμένης θεματικής. 

«Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία σε κάθε πτυχή του Δημόσιου τομέα. Και αυτό το κάνουμε εγγυώμενοι την απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων» ανάφερε κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Μιλώντας στη συγκεκριμένη ενότητα, ο κύριος Κυρανάκης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αισθάνονται οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες ότι οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα data center, είναι απόλυτα ασφαλή. «Να μην διακυβευτεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Έλληνα πολίτη και κυβέρνησης, γιατί η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη» τόνισε σημειώνοντας: «Τώρα είναι η στιγμή να δομήσουμε καλύτερα τις βάσεις δεδομένων. Εάν δε φτιάξουμε τώρα μία σωστή δομή, κανείς δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα δεδομένα και επομένως θα χαθεί μία σημαντική ευκαιρία» τόνισε ο κ. Κυρανάκης, αναφερόμενος στα data centers. «Πρέπει η διαχείριση και η διακίνηση των δεδομένων να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και ασφάλεια, ώστε να μην διακυβεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση. Ελπίζουμε επίσης ο πολιτικός κόσμος να αντιληφθεί ότι αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν πολιτικό πρόσημο, προκειμένου να καινοτομήσουμε διεθνώς, όπως κάναμε στη χρήση ΑΙ στην εξυπηρέτηση πολιτών, με το myAIgov, όπου ήμασταν η πρώτη χώρα που το πέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακολούθησε η ομιλία του Βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυρίου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας υστερούν ακόμη έναντι των ευρωπαϊκών, δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας στην αγορά και επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων. «Δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε στα λιμνάζοντα επενδυτικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ» σχολίασε, ενώ τόνισε ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, με σημαντικά οφέλη, από τις θέσεις εργασίας έως την επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και τις τιμές ακινήτων, προσφέροντας νέο εισόδημα και νέες οικονομικές δραστηριότητες. «Δική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία και η διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις στον κλάδο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αποκεντρωμένες δομές για την ασφαλή λειτουργία των data centers, με σταθερό φορολογικό πλαίσιο για επανεπένδυση κερδών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε: «Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις παθογένειες που αντιμετωπίζετε και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με στόχο την ψηφιακή πρόοδο και ευμάρεια της κοινωνίας».

 Στο πάνελ που ακολούθησε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ, κύριος Γιάννης Κωνσταντινίδης, σχολίασε πως, αν και η Ελλάδα απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ψηφιακό επίπεδο, εντούτοις ο βηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον αρκετά καλός και επιταχύνεται διαρκώς. «Πιστεύουμε ότι το ψηφιακό χάσμα θα βαίνει διαρκώς μειούμενο. Θα κλείσουμε με κάλυψη 1,330 γραμμές, που μεταφράζεται σε κάλυψη 36% κάλυψη στις υπερταχείες συνδέσεις, επίδοση που υπολείπεται μεν, αλλά είναι κοντά -όπως είπε- στον μέσο όρο. Ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για ετήσιο κατασκευαστικό ρεκόρ, που πέτυχε ο όμιλος το 2023, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βλέπει με σχετική ασφάλεια τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας για το 2030.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του Chief Technology Officer της Nova, κυρίου Μανώλη Γρηγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις τηλεπικοινωνίες βασικό πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και υποδομών 5G, σχολιάζοντας ότι το 25% αυτής της επένδυσης έχει ήδη προχωρήσει. «Το 2024 θα είναι χρονιά σταθμός, θα προσεγγίσουμε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά με οπτική ίνα στο σπίτι» ανέφερε ο ίδιος, ενώ έκανε γνωστό ότι η Nova ολοκληρώνει το 2024 τις δοκιμές, ώστε να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες standalone δικτύου 5G, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η εταιρεία είναι αρκετά δραστήρια στα έργα ΤΠΕ, συνδράμοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Από την πλευρά του ο Head of Data Center Facilities, South Balkan Region, Digital Power της Huawei, κύριος Θεόδωρος Θεοδωρής, ανέφερε: «Οδεύουμε στον σωστό δρόμο. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα επιτύχουμε τους στόχους μας». Αναφερόμενος στα data centers, ανέφερε: «Πριν από 12 χρόνια είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχουν 8-10 μεγάλοι παίκτες στο Silicon Valley. Δεν είχαμε όμως υπολογίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Χρειαζόμαστε τα data centers να είναι κοντά μας». Αναφορικά με το ενεργειακό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων τόνισε: «μία λύση θα μπορούσε να είναι οι πάροχοι data centers να υιοθετούν ένα ηλιακό πάρκο ή ένα αιολικό πάρκο και να επενδύουν σε πράσινα έργα. Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει να προβλέπονται οι σωστές ενεργειακές ρυθμίσεις, που θα εξοικονομήσουν ενέργεια και καταναλώσεις».

Τέλος, ο Marketing Director, Wireless Network Systems της Intracom Telecom, κύριος Ιωάννης Τενίδης, κατά την τοποθέτησή του στο ίδιο πάνελ, αναφέρθηκε στον ρυθμό ψηφιοποίησης των ελληνικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι σήμερα το 20% των εγχώριων επιχειρήσεων έχει εισάγει ψηφιακά εργαλεία στη διεπαφή του με τον πολίτη, ενώ ένα ποσοστό εξ αυτών το κάνει και σε διασυνοριακό επίπεδο. Σχολιάζοντας το θέμα των επενδύσεων στη συνδεσιμότητα, ο ίδιος τόνισε: «Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα. Πρέπει να φτάσουμε σε συνδεσιμότητα Gigabit στα ελληνικά νοικοκυριά όσο το δυνατόν πιο άμεσα».


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2023: Shaping Greeces digital future, μπορείτε να αναζητήσετε στο https://deforum.sepe.gr/