Οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν έδαφος στην παγκόσμια βιομηχανία των πατεντών γύρω από τις τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας.

Σύμφωνα με έκθεση του Nikkei Asia, κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η Tencent έχουν στην κατοχή τους έξι από τις δέκα παγκόσμιες πατέντες στον τομέα της τεχνολογίας της κυβερνοασφάλειας, βάσει στοιχείων που συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με την LexisNexis μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Τα δεδομένα έλαβαν υπόψη διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν κατατεθεί σε 95 χώρες και περιοχές.

Η έκθεση ανέφερε ότι η αμερικανική κατασκευάστρια IBM έφτασε στην κορυφή, με 6.363 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ ακολούθησαν η Huawei και η Tencent με 5.735 και 4.803 πατέντες αντίστοιχα.

Μεταξύ των κορυφαίων 10 περιλαμβάνεται το Ant Group της Alibaba στην έκτη θέση, με 3.922 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καθώς και η Alibaba Group Holding με 3.122 πατέντες. Το Sovereign Wealth Fund China Investment Corp διαθέτει 3.042 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ο Hiroko Osaka, επικεφαλής μάρκετινγκ για το τμήμα πνευματικής ιδιοκτησίας της LexisNexis Japan, δήλωσε ότι υπάρχει «δραματική αύξηση των αιτήσεων από κινεζικές εταιρείες γενικά, ειδικά από το 2018».

«Η σημασία της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας επιβεβαιώνεται, στη μάχη για την υπεροχή έναντι της προηγμένης τεχνολογίας και των δεδομένων, κάτι που μπορεί να πυροδότησε το κύμα καταθέσεων αιτήσεων από κινεζικές εταιρείες», δήλωσε ο Osaka στο Nikkei Asia.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι κινεζικές εταιρείες έχουν σημειώσει πρόοδο σε τεχνολογικούς τομείς που επηρεάζουν την οικονομική ασφάλεια, καθώς η Κίνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην προώθηση της εγχώριας τεχνολογίας, εν μέσω της αυξανόμενης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Χρήστος Κοτσακάςinfocom.gr