Οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο ψηφιοποιούν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες τους και μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο cloud. Αυτή η αναγκαστική – αν και συχνά όχι καλά σχεδιασμένη – μετάβαση στο cloud συμβαίνει για διάφορους λόγους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των οργανισμών.

Οι ειδικοί στον χώρο της πληροφορικής εντός των οργανισμών προωθούν την ψηφιακή αυτή αλλαγή, επειδή γνωρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην καινοτομία προϊόντων, την εμπειρία των πελατών και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Όσον αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες αυτής της ψηφιακής ώθησης, το πρόσφατο παρελθόν έχει ως παράδειγμα την πανδημία COVID-19 με το υβριδικό μοντέλο εργασίας να αντικαθιστά τη φυσική παρουσία. Ωστόσο, προέκυψαν επίσης δυναμικά επιχειρηματικά ζητήματα, όπως η συμμόρφωση στις διοικητικές ντιρεκτίβες ή το πλαίσιο του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, που ανάγκασαν τους οργανισμούς να αυξήσουν τη χρήση του cloud για να υπερασπιστούν καλύτερα και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Τα workflows των εφαρμογών

 Μέχρι πρόσφατα, επικρατούσε η άποψη ότι οι προσπάθειες ψηφιοποίησης εφαρμογών πήγαιναν μόνο προς μία κατεύθυνση: τη μετακίνηση από μια φυσική τοποθεσία σε μια εικονική τοποθεσία, όπως είναι το cloud. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, πολλοί IT experts αποδεικνύουν ότι οι εφαρμογές μπορούν να είναι πολύ πιο αποδοτικές όταν έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται οπουδήποτε:

  • Στο data center
  • Σε υβριδικά ή multi-cloud περιβάλλοντα
  • Σε Edge Computing

Δυναμικά περιβάλλοντα και υιοθέτηση cloud

Το digital acceleration έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς οργανισμούς να παρέχουν ταχύτερες και καλύτερες εφαρμογές και εμπειρίες αλλά και να φέρουν τις εφαρμογές και τα δεδομένα πιο κοντά στους χρήστες και τις συσκευές τους. Οι εφαρμογές μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε με σκοπό να προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους οργανισμούς, σε επίπεδο customer experience, απόδοση εργασιών, διαχείριση κόστους και άλλα. Ωστόσο, τα δυναμικά περιβάλλοντα και η υιοθέτηση του cloud δημιουργούν τόσο οφέλη όσο και δυσκολίες για τους CIOs και τους CISOs.

Ένα δυναμικό περιβάλλον παρέχει στους οργανισμούς την ευελιξία που απαιτείται για την υιοθέτηση του cloud και δημιουργεί νέες αξίες για τους πελάτες, ενώ επιταχύνουν την απόδοση επένδυσης (ROI) στις ψηφιακές επενδύσεις των οργανισμών. Από την άλλη πλευρά όμως, οι εφαρμογές που βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες απαιτούν από τις ομάδες IT να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια για την αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων προστασίας όλων των δικτύων και των τοποθεσιών τους, τα οποία έχουν διευρύνει σημαντικά το attack surface και την ευπάθεια του οργανισμού σε κυβερνοεπιθέσεις.

Πρόσθετα ζητήματα που έρχονται σε ένα διευρυμένο attack surface περιλαμβάνουν αυξημένη operational πολυπλοκότητα, κενά ορατότητας, έκρηξη πλατφορμών και εργαλείων cloud και multi-cloud.

Εμπόδια στην υιοθέτηση του Cloud

Όλα αυτά τα ζητήματα εμποδίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης της υιοθέτησης του cloud. Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι μεγαλύτεροι απρόβλεπτοι παράγοντες που επιβραδύνουν ή σταματούν την υιοθέτηση του cloud είναι η έλλειψη ορατότητας (49%), το υψηλό κόστος (43%), η έλλειψη ελέγχου (42%) και η έλλειψη ασφάλειας (22%).

Για να επιτύχουν με ασφάλεια τους στόχους ψηφιακής επιτάχυνσης και να διατηρήσουν τη δυναμική, οι οργανισμοί πρέπει να εξετάσουν μια στρατηγική υιοθέτησης cloud για εφαρμογές που επικεντρώνεται σε μια προσέγγιση cybersecurity mesh πλατφόρμας και να στοχεύσουν σε λύσεις που παρέχουν συνεπή ασφάλεια ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι εφαρμογές.

Το workflow των εφαρμογών είναι θεμελιωδώς διαφορετικό σήμερα από ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγο καιρό. Πλέον, οι περισσότεροι CIOs και CISOs θεωρούν ότι οι εφαρμογές μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν οπουδήποτε ανταποκρίνονται καλύτερα στις επιχειρηματικές ανάγκες του οργανισμού.

Ενώ πολλοί οργανισμοί μεταβιβάζουν εφαρμογές στο cloud για να επιτύχουν τα υποσχόμενα οφέλη της ψηφιακής επιτάχυνσης, ορισμένοι αποτραβιούνται, έχοντας αποφασίσει ότι ορισμένες εφαρμογές αποδίδουν καλύτερα στην on-premise εγκατάσταση ή στο data center. Άλλοι οργανισμοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για απόδοση και χαμηλότερο latency και υιοθετούν ως αποτέλεσμα το edge computing. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αυτών σε ένα υβριδικό cloud ή multi-cloud περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της εξασφάλισης των εφαρμογών

Όλοι οι οργανισμοί βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης εφαρμογών. Πολλοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι πού θα οδηγήσουν τα workflow των εφαρμογών τους. Παρά τις ποικίλες εφαρμογές, οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί είναι βασικά οι ίδιες. Οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο λόγω εσφαλμένων configurations, operational πολυπλοκότητας, απώλειας ορατότητας και ασυνεπών πολιτικών. Αυτά τα ζητήματα επαυξάνονται περαιτέρω και περιπλέκονται από την έλλειψη οργανωτικών πόρων και εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Οι βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν:

Εφαρμογές που βρίσκονται σε πολλές τοποθεσίες – Με την ισχύ που έχουν πλέον οι εφαρμογές, οι οργανισμοί πρέπει να διαχειριστούν πολλές από αυτές, σε πολλαπλές πλατφόρμες cloud, υβριδικά cloud και on-premise υποδομές.

Αναγκαστική επιτάχυνση στο cloud –  Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η διακοπή λειτουργίας των οργανισμών λόγω πανδημίας, οι οδηγίες της ηγεσίας των οργανισμών ή οι απαντήσεις στον ανταγωνισμό, ανάγκασαν τους οργανισμούς να κάνουν επιπόλαιες κινήσεις στο cloud τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, πολλές εταιρίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις.

Edge computing –  Ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν τώρα αρχιτεκτονικές edge computing και τοποθετούν εφαρμογές και δεδομένα σε τοπικά cloud πιο κοντά στους χρήστες και τις συσκευές που βασίζονται σε αυτές. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών και η απόδοση των εφαρμογών cloud, καθώς και να μειωθεί το κόστος.

Κίνδυνοι – Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο cloud δεν είναι οι χάκερ, αλλά το misconfiguration της ασφάλειας του cloud, το οποίο μπορεί να καταστήσει τους οργανισμούς πολύ ευάλωτους σε επιθέσεις. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μη ασφαλείς διεπαφές και API, κλοπή ευαίσθητων δεδομένων και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε εφαρμογές.

Χρησιμοποιήστε μια Cybersecurity Mesh πλατφόρμα

Καθώς οι οργανισμοί «ψηφιοποιούνται», η επιτυχής μετάβαση και προστασία των εφαρμογών τους είναι κρίσιμη. Ωστόσο, πρέπει να αποδεχτούν ότι θα υπάρξουν ζωτικής σημασίας εφαρμογές που δεν πρέπει να μετακινηθούν στο cloud και θα παραμείνουν on-premise.

Για να επιτύχουν την ασφάλεια των εφαρμογών που μετακινούνται στο cloud, καθώς και εκείνων που δεν μεταβαίνουν, οι CISO και οι IT ομάδες πρέπει να χρησιμοποιούν ευέλικτες, καλά ενσωματωμένες λύσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που υποστηρίζονται από μια ευρεία, ενοποιημένη και αυτοματοποιημένη cybersecurity mesh πλατφόρμα. Η σωστή mesh πλατφόρμα θα επιτρέψει στους οργανισμούς να προστατεύουν οποιαδήποτε εφαρμογή σε οποιοδήποτε cloud, παρέχοντας παράλληλα την ελευθερία και την ευελιξία να εξελίσσονται ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες. Μάθετε περισσότερα για το πώς η Fortinet ασφαλίζει οποιαδήποτε εφαρμογή σε οποιοδήποτε cloud.