Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την υπογραφή Σύμβασης Σύμπραξης με τον Όμιλο ΟΤΕ για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband».  Με την υλοποίηση του έργου ευνοείται η αποκέντρωση, η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τη Σύμβαση Σύμπραξης υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας αφενός ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και αφετέρου ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ Γιάννης Κωνσταντινίδης  και ο Διευθυντής Ultrafast ΟΤΕ Γιάννης Βασιλόπουλος.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας δήλωσε: «Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, υπογράφω ως Υπηρεσιακός Υπουργός, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.»

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (UFBB) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη. Προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος « Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου.

Η υλοποίηση του έργου UFBB αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών. Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν,  εξασφαλίζοντας δυνατότητα ταχύτητας Internet έως 1Gbps, περί τα 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και περίπου 10.000 δημόσιων κτιρίων (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα €300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑΝΕΚ 265.000.000 ευρώ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 35.000.000 ευρώ), και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σωκράτης Κάτσικας, δήλωσε: «Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, υπογράφω ως Υπηρεσιακός Υπουργός, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.»

«Στον Όμιλο ΟΤΕ, επενδύουμε εντατικά, πάνω από €3 δισ. έως το 2027, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Ελλάδας και να κάνουμε πράξη την Κοινωνία των Gigabit. Είμαστε ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πολιτείας για επενδύσεις στο UFBB, ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα μας, και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, αλλά η πρόκληση δεν μας φοβίζει. Με οδηγό την εμπειρία μας σε μεγάλα έργα ΣΔΙΤ όπως το Rural Broadband, την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, και τη δέσμευση των ανθρώπων μας, είμαι σίγουρος ότι θα φέρουμε εις πέρας και αυτό το έργο με επιτυχία.», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «Ultrafast OTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH στις 3 από τις 7 περιοχές του έργου (Lots 1, 3, 7). Αναλυτικά:

  • Lot 1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
  • Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
  • Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Οι εργασίες για κατασκευή του δικτύου FTTH θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών θα ξεκινήσει σταδιακά, στις περιοχές που ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των οπτικών ινών. Οι πρώτες εμπορικά διαθέσιμες περιοχές αναμένονται μέσα στο 2024.