Οι καταναλωτές δηλώνουν επίσης ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια τους ενώ κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, τραπεζικές συναλλαγές και πλοηγούνται στο διαδίκτυο, με την ανησυχία να εμφανίζεται υψηλότερη στην Αμερική και στην Ασία παρά στην Ευρώπη.

 

Περισσότεροι από 1 στους 10 καταναλωτές παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης κοστίζοντας τους χρήματα, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της F-Secure η οποία ανέδειξε την ανησυχία των καταναλωτών γύρω από την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο. *Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι υπολογιστές και τα laptops θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες συσκευές για να συνδέεται κάποιος στο διαδίκτυο.

 

Το 12% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι έχουν χάσει χρήματα από διαδικτυακή απάτη, σε σύγκριση με το 17% των μη Ευρωπαίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το υψηλότερο ποσοστό εντός της Ευρώπης με 17% , ενώ εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ και η Μαλαισία είχαν τα υψηλότερα με 20%.

 

Τα χαμηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά της διαδικτυακής εξαπάτησης, εξηγούν επίσης γιατί οι Ευρωπαίοι εμφανίζουν μικρότερη ανησυχία για την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο και τις πιθανές απάτες παρά οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί, οι Μαλαισιανοί και οι υπόλοιποι. Στην Ευρώπη, το 68% των ανθρώπων ανησυχούν για την ύπαρξη εγκληματιών που σχεδιάζουν απάτες ενώ κάνουν τις διαδικτυακές αγορές τους και το 61% όταν κάνουν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές. Στις υπόλοιπες χώρες που ερωτήθηκαν, οι αριθμοί είναι 87% και 84% αντίστοιχα.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο όταν χρησιμοποιούν υπολογιστές παρά συσκευές τηλεφώνου και tablets. Το 69% των καταναλωτών παγκοσμίως ανησυχούν για την ασφάλεια τους όταν χρησιμοποιούν ένα υπολογιστή ή ένα laptop για τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως πλοήγηση, αγορές, διάβασμα, αποστολή email και παιχνίδια. Το 54% ανησυχούν όταν χρησιμοποιούν συσκευές κινητού τηλεφώνου και μόλις το 43% για τα tablets.

 

Όταν ρωτήθηκαν γύρω από τους τύπους των συσκευών που χρησιμοποιούν για να εισέλθουν στο διαδίκτυο, το 89% των ανθρώπων χρησιμοποιούν υπολογιστές ή laptops με Windows, το 39% χρησιμοποιούν Android smartphones, το 24% χρησιμοποιούν iPhones, to 22% χρησιμοποιούν Android tablets, το 20% iPads, το 16% χρησιμοποιούν υπολογιστές Apple, και το 16% χρησιμοποιούν Windows smartphones.

 

Οι ερωτηθέντες εμφάνισαν υψηλά ποσοστά επίγνωσης γύρω από τη σημασία της χρησιμοποίησης ενημερωμένου λογισμικού με το 77% των ανθρώπων να αναφέρουν ότι γνωρίζουν πως η μη ενημέρωση του λογισμικού τους ίσως προκαλέσει ευπάθειες λογισμικού. Το 86% αναφέρει ότι εφαρμόζει κανονικά τις ενημερώσεις λογισμικού στον υπολογιστή του και το 59% στο κινητό.

 

Συμβουλές για την αποφυγή διαδικτυακής απάτης

 

. Χρησιμοποιήστε ένα μοναδικό κωδικό για καθε λογαριασμό, με ένα μείγμα γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων

 

. Παραχωρήστε τις προσωπικές ή οικονομικές σας πληροφορίες σε ευυπόληπτες ιστοσελίδες που γνωρίζετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε και μόνο σε ιστοσελίδες με “HTTPS” στο URL

 

. Αποφύγετε τις αγορές ή τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω υπολογιστών σε κοινόχρηστα δίκτυα ή δημόσιους υπολογιστές ή μέσω δημοσίων δικτύων WiFi

 

. Προσέξτε για phising emails που προσποιούνται ότι είναι η τράπεζα σας ή κάποιος άλλος οργανισμός

 

. Μην κάνετε κλικ πάνω σε συνδέσμους ή ανοικτά επισυναπτόμενα αρχεία που βρίσκονται σε ύποπτα emails

 

. Επιβεβαιώστε ότι ο πλοηγητής και το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο

 

. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε τι κάνουν κλικ τα παιδιά σας. Πολλές «προσφορές» είναι σχεδιασμένες να δείχνουν ψυχαγωγικές για τα παιδιά

 

. Προσοχή στις προσφορές που φαίνονται καλές για να είναι αληθινές – που πιθανότατα είναι

 

. Ελέγξτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις δηλώσεις των πιστωτικών σας καρτών για να επιβεβαιωθείτε ότι δεν συνέβησαν μεταφορές χωρίς την γνώση σας

 

. Χρησιμοποιήστε λογισμικό Internet security από μία έμπιστη εταιρεία όπως η F-Secure. Το F-Secure Internet Security παρέχει την καλύτερη προστασία για τον υπολογιστή και τη διαδικτυακή σας ζωή, μπλοκάρωντας ιούς, Spyware και malware και προστατεύοντας σας ενώ κάνετε τις διαδικτυακές τραπεζικές σας συναλλαγές, τις αγορές και το σερφάρισμα σας. Μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν.

 

* Η F-Secure Digital Lifestyle Survey 2013 κάλυψε διαδικτυακές συνεντεύξεις σε 6.000 συνδρομητές παγκοσμίως ηλικίας 20-60 ετών από 15 χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αυστραλία και Μαλαισία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Gfk τον Απρίλιο του 2013. 

Στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, η F-Secure Corporation αντιπροσωπεύεται από την Inter Engineering από το 1997!