Υπερβαίνοντας τη Συμμόρφωση: Η Κυβερνοασφάλεια στο Επίκεντρο της Επιχειρηματικής Στρατηγικής

 2 ημέρες, 6 θεματικές ενότητες και 3 πάνελ συζήτησης στην ολομέλεια, 20 Workshops, 90 και πλέον ομιλητές, 70 brands κορυφαίων εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 1300 επισκέπτες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια χρονιά ότι το Ιnfocom Security αποτελεί το κορυφαίο event στην Ελλάδα για τον τομέα της Ψηφιακής Ασφάλειας!

 

To Infocom Security 2025 που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Απριλίου στο Ωδείο Αθηνών με τίτλο «BEYOND COMPLIANCE – ELAVATING CYBERSECURITY AS BUSINESS STRATEGY» αποτέλεσε πόλο έλξης και κορυφαία ευκαιρία δικτύωσης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριών, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο του ICT, προσφέροντας όπως κάθε χρόνο μια εξαιρετική εμπειρία για όσους το επισκέφτηκαν.

H επόμενη μέρα εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την Κυβερνοασφάλεια όπως η NIS2, η DORA, κ.α., βρίσκει πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στη συμμόρφωση των κανονιστικών απαιτήσεων που αυτές προβλέπουν. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό σε ένα τόσο εξελισσόμενο τοπίο απειλών, όπως αυτό που διαμορφώνεται σήμερα. Στο InfoCom Security 2025 αναδείξαμε την αξία της υπέρβασης της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των οδηγιών για την κυβερνοασφάλεια, με στόχο την αναβάθμιση της ψηφιακής προστασίας των υποδομών και την ενίσχυση της κυβερνο-ανθεκτικότητας, επιτυγχάνοντας παράλληλα την αρμονική ενσωμάτωση της ασφάλειας στη συνολική επιχειρηματική στρατηγική.

Με δεδομένο, ότι σήμερα η ασφάλεια δεν είναι απλώς θέμα των τεχνικών ομάδων πληροφορικής, αλλά υπόθεση ολόκληρου του οργανισμού, μέσα από το περιεχόμενο του συνεδρίου αναδείξαμε τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης των εργαζομένων για την ασφαλή χρήση των επιχειρηματικών μέσων και εφαρμογών και την αναγνώριση απειλών, όπως είναι οι επιθέσεις phishing, το ransomware και το social engineering.

Εστιάσαμε μεταξύ άλλων, μέσα από πάνελ συζήτησης στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα Security Operation Centers και επικεντρωθήκαμε στην ευθύνη των ηγετών στην ασφάλεια πληροφοριών σε έναν οργανισμό περιγράφοντας τις προτεραιότητες, τις προκλήσεις και τις κατευθύνσεις που πρέπει να υιοθετήσουν στην προσπάθεια υιοθέτησης κουλτούρας προστασίας των πολύτιμων επιχειρηματικών δεδομένων, αλλά και στην ανάπτυξη ανθρώπινων δεξιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου 15ου  InfoCom Security 2025 καλύψαμε ένα διευρυμένο πεδίο επίκαιρων θεμάτων με σύγχρονο περιεχόμενο που ξεδιπλώθηκε σε πολλαπλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στην ολομέλεια του αμφιθέατρου και στο πλούσιο πρόγραμμα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν, keynote ομιλίες θεσμικών παραγόντων, παρουσιάσεις ειδικών της αγοράς και πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή στελεχών κορυφαίων οργανισμών και εκπροσώπων επαγγελματικών συλλόγων, που σχετίζονται με τον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας και της ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναλύσεις που θα εμβαθύνουν σε ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες στα workshops που πραγματοποιήθηκαν στις παράλληλες αίθουσες του χώρου του συνεδρίου.

Στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των ανθρώπων του Cyber Security στην Ελλάδα, συμμετείχαν στελέχη των in-house τμημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και ασφάλειας (CTOs, CIOs, CISOs, IT Managers, IT Auditors, Engineers, Administrators, Risk & Compliance Managers, DPOs,) από επιχειρήσεις και οργανισμούς όλων των κάθετων αγορών του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, καθώς και επαγγελματίες από το κανάλι της Πληροφορικής, των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση έργων και την παροχή λύσεων και υπηρεσιών  ΙΤ, όπως επίσης και πολλοί ακαδημαϊκοίεπιστήμονες και ερευνητές.

Στα πλαίσια του Infocom Security 2025, διαμορφώθηκε όπως κάθε φορά, ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος, όπου οι εταιρίες χορηγοί του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους επισκέπτες και να έρθουν σε επαφή με τα στελέχη της αγοράς, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δραστηριότητες τους και να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας.

Κάθε χρόνο το Infocom Security, συγκεντρώνει τα περισσότερα και κορυφαία brands εταιριών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των έργων, των υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων για την ψηφιακή ασφάλεια.

Έχοντας την καθολική αναγνώριση από το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς, το event αποτελεί την πιο σημαντική ευκαιρία εξωστρέφειας του κλάδου του Cyber Security στη χώρα μας και αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος κατέρριψε κάθε ρεκόρ συμμετοχής σε εταιρίες χορηγούς.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους ομιλητές του συνεδρίου με τα βασικά στοιχεία αναφοράς της συμμετοχής τους, τις εταιρίες που συμμετείχαν στην έκθεση, ενώ περισσότερες φωτογραφίες, τις παρουσιάσεις αλλά και βίντεο των ομιλιών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:  www.infocomsecurity.gr


Μπορείτε να δείτε το ΡΕΠΟΡΑΖ του 15ou Infocom Security όπως ακριβώς Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 89 του IT SECURITY PRO ΕΔΩ 

 


 

 

  1η ημέρα

Κώστας Νόστης
CEO της Smart Press

Το Infocom Security 2025 άνοιξε ο Κώστας Νόστης, CEO της Smart Press, καλωσορίζοντας τους σύνεδρους που για 15η χρονιά στηρίζουν τη διοργάνωση με την παρουσία τους. Με την ομιλία του εξέφρασε την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά της κυβερνοασφάλειας, η οποία αποτελεί «αγώνα αντοχής». Στη συνέχεια, ανήγγειλε την έναρξη της πρώτης ενότητας με ένα keynote πάνελ συζήτησης.

 

Εναρκτήριο Πάνελ Συζήτησης

Οι συμμετέχοντες του πάνελ ήταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Δρ. Γιάννης Παυλόσογλους, υποδιοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ο ταξίαρχος Βασίλειος Μπερτάνος, διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι, Βλάσης Αμανατίδης, Αρχισυντάκτης του IΤ Security Pro και ο Χρήστος Κοτσακάς, Διευθυντής Σύνταξης του Infocom.

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικεντρώνεται στην εφαρμογή της οδηγίας NIS2 και παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία των δεδομένων: «Στόχος είναι η ετοιμότητα του κράτους και της κοινωνίας απέναντι στις απειλές, μέσα από εκπαίδευση και δομές κυβερνοάμυνας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Ο δρ. Γιάννης Παυλόσογλου ανέλυσε πως η οικοδόμηση της κυβερνοανθεκτικότητας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: κρατική στήριξη, συνεργασία σημαντικών φορέων και αποτελεσματικά σημεία ελέγχου. Από την πλευρά του ο Βασίλειος Μπερτάνος τόνισε πως η διάχυτη χρήση του Διαδικτύου καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση των κυβερνοεγκλημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας.

 

Αντώνης Παράβαλος,
Cyber Security & Network Manager, Performance


Γιώργος
 Τσαρούχας,
 Senior Incident Responder, Threatscene 

Στην πρώτη ενότητα οι Αντώνης Παράβαλος, CyberSecurity & Network Manager, στην Performance και Γιώργος Τσαρούχας Senior Incident Responder στην Threatscene πραγματοποίησαν κοινή ομιλία και επικεντρώθηκαν στη σημασία της προετοιμασίας των οργανισμών απέναντι στις σύγχρονες απειλές και τα ransomware αναδεικνύοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο των νέας γενιάς SOC για την άμεση ανταπόκριση στα συμβάντα ασφαλείας.


Γιάννης
 Παυλίδης,
 Senior Security Architect, UNI SYSTEMS

Ο Γιάννης Παυλίδης, Senior Security Architect της UNI SYSTEMS ανέδειξε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης ασφάλειας από τους οργανισμούς μέσα από την υιοθέτηση εργαλείων XDR και zero trust, που στοχεύουν στην αποτροπή διαρροής δεδομένων και στον έλεγχο των αδυναμιών.


Νικήτας Κλαδάκης,
Γενικός Διευθυντής, ADACOM 

Ο Νικήτας Κλαδάκης, Γενικός Διευθυντής της ADACOM, ενημέρωσε το κοινό για τη ραγδαία εξέλιξη των επιθέσεων ransomware και τις σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις επιθέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες των οργανισμών. Όπως ανέφερε, «η προληπτική στρατηγική και η πληροφόρηση είναι το πάν» και ανέπτυξε τον ρόλο του AI στο Cyber Threat Intelligence.

 

Αντρέας Λάλος
Professional Services Director, BESECURE

Η ομιλία του Αντρέα Λάλου, Professional Services Director στη BESECURE, εστίασε στη zero trust αρχιτεκτονική που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας, ειδικότερα σε μία περίοδο που ο όγκος δεδομένων αυξάνεται συνεχώς, παρουσιάζοντας παράλληλα λύσεις για τη προστασία mobile συσκευών και Managed Endpoint Detection and Response (EDR) υπηρεσίες.

 

Αντρέας Κωνσταντινίδης
Managed Services Director, ODYSSEY

Στα οφέλη στρατηγικών που συνδυάζουν την ανθρώπινη κρίση και την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των πλέον εξελιγμένων επιθέσεων αναφέρθηκε ο Αντρέας Κωνσταντινίδης, Managed Services Director στην ODYSSEY κατά την ομιλία του.

 

Δημήτρης Τσακτσήρας
Cybersecurity Solutions Manager, Space Hellas

Ο Δημήτρης Τσακτσήρας, Cybersecurity Solutions Manager της Space Hellas, ανέφερε ότι το 2025 οι προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Επισήμανε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων το 2024 στην Αμερική, οι οποίες οδήγησαν σε κλείσιμο οργανισμών και διαταραχές στις κρατικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εξελιγμένες στρατηγικές ασφάλειας, παρουσιάζοντας το πλήρες πακέτο λύσεων και υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρία.

 

Κώστας Παπαδάτος
Founder & Managing Director, CYBER NOESIS

Ο Κώστας Παπαδάτος, Founder & Managing Director της CYBER NOESIS, παρουσίασε την έννοια της ” à la carte ” κυβερνοασφάλειας, παρομοιάζοντας τις υπηρεσίες με γαστρονομικές επιλογές όπως buffet και fixed menu. Επεσήμανε ότι η κυβερνοασφάλεια πρέπει να προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε οργανισμού, ανεξαρτήτως μεγέθους ή μπάτζετ. Υπογράμμισε ότι η ασφάλεια δεν αφορά μόνο τα χαρακτηριστικά των λύσεων, αλλά και τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και την εμπιστοσύνη.

 

Τρύφων Άμερ
Γενικός Διευθυντής, TÜV AUSTRIA TRUST IT

Συνεχίζοντας, ο Τρύφων Άμερ, Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA TRUST IT, διέλυσε κοινούς μύθους για την κυβερνοπροστασία των επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι οι επιθέσεις δεν προέρχονται μόνο από εξωτερικούς κινδύνους, αλλά και από υπαλλήλους. Ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 43% των θυμάτων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβερνοασφάλεια, αν και ακριβή, είναι φθηνότερη από μια επίθεση. Η λύση είναι μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει εκπαίδευση, πρόληψη, προστασία, αντιμετώπιση, παρακολούθηση και νομικό πλαίσιο.

 

Παναγιώτης Πιέρρος
Managing Director, TICTAC CYBER SECURITY

Γιάννης Τζήμος
Head of Cybersecurity Department, TICTAC CYBER SECURITY

Οι δυο ομιλητές της Tic Tac Cyber Security, ανέδειξαν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των επιθέσεων Ransomware και των άλλων σύγχρονων κινδύνων, παρουσιάζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τη νομοθεσία που απορρέει από τον NIS2 και ένα εργαλείο διαχείρισης και αξιολόγησης για NIS2, ISO/IEC 27001, DORA

 

George Kitson
Partner Manager, Security HQ

Στην ομιλία του, ο George Kitson, Partner Manager της Security HQ, εστίασε στα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις από την εξουθένωση των ομάδων κυβερνοασφάλειας των οργανισμών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε παράλληλα στην ανάγκη για μείωση του χρόνου ανίχνευσης και απόκρισης στις επιθέσεις αναλύοντας το SecurityHQ SOC Model.

 

Δημήτρης Φατσιλέτος
Sales Manager, PYLONES 

Η 1η ενότητα του συνεδρίου έκλεισε με την ομιλία του Δημήτρη Φατσιλέτου, Sales Manager της Pylones ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της 5ης  έρευνας για την κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα που διοργανώνει κάθε χρόνο η εταιρία και ανακοίνωσε την έναρξη της νέα έρευνας για 6η συνεχή χρονιά. Αναλύοντας τις τάσεις της αγοράς, επισήμανε πως η συνεχής επένδυση στην κυβερνοασφάλεια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιθέσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση των προϋπολογισμών και την εφαρμογή ισχυρών μέτρων ασφαλείας.

 

Μάριος Πουπουλέκου
Security Analyst, ACCENTURE

Ο Μάριος Πουπουλέκου, Security Analyst της Accenture, άνοιξε τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου με μία ομιλία επικεντρωμένη στην αρχιτεκτονική SASE και του τρόπου με τον οποίο προσφέρει ενοποιημένη ασφάλεια δικτύου και προστασία δεδομένων για οργανισμούς που μεταβαίνουν σε cloud-first υποδομές.

 

Λάμπρος Κατσώνης
Solutions Director, GUARDBYTE

Ο Λάμπρος Κατσώνης, Solutions Director της Guardbyte, αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας των δεδομένων πέρα από τα παραδοσιακά firewalls, εστιάζοντας στον κρίσιμο ρόλο του Data Loss Prevention στην σύγχρονη κυβερνοασφάλεια. Τόνισε πως ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους, ειδικά μέσω επιθέσεων από malicious insiders, οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία των συστημάτων.

 

Χρήστος Αλεξόπουλος
Principal Cyber Security Engineer, NETCOMPANY

Ο Χρήστος Αλεξόπουλος, Principal Cyber Security Engineer της NETCOMPANY προσέγγισε με καινοτομία το ταξίδι της ασφάλειας στα OT συστήματα, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις που υπάρχουν σε αυτό το ταξίδι και τονίζοντας ότι το ΟΤ Cybersecurity αποτελεί πυλώνα για το Industry 4.0.

 

Lothar Renner
Managing Director, EMEA, CISCO SECURITY

Στη ραγδαία άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τον αντίκτυπό αυτής στην κυβερνοασφάλεια και τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Lothal Lothar Renner, Managing Director, EMEA της Cisco Security. Ενώ η ΑΙ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόνισε, δημιουργεί και νέες απειλές, όπως για παράδειγμα τις deepfake επιθέσεις.

 

Gabriel Mazarache
Technical Product Manager, BITDEFENDER

Ας οραματιστούμε έναν κόσμο όπου οι οργανισμοί μπορούν να διαχειρίζονται προληπτικά τους κινδύνους, να επιτυγχάνουν συμμόρφωση χωρίς κόπο και να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη υποστήριξε ο Gabriel Mazarache,  Technical Product Manager της BITDEFENDER, παρουσιάζοντας παράλληλα τα οφέλη από την αξιοποίηση της λύσης GravityZone.

 

Joseph Msallam
Senior Engineer, CHANNEL IT Ltd

Ο Joseph Msallam από την CHANNEL IT Ltd ανέλυσε με τη σειρά του τη σημασία των Security Operations Center (SOC) στη διαχείριση κυβερνοασφάλειας. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη χρήση AI για την ανίχνευση απειλών, την κατηγοριοποίηση επιθέσεων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών, παρουσιάζοντας την προσέγγιση της ManageEngine σε ότι αφορά τις λύσεις SIEM.

 

Στέλιος Γεράρδης
Διευθυντής Πωλήσεων, NSS

Ο Στέλιος Γεράρδης από την NSS παρουσίασε τις λύσεις κυβερνοασφάλειας της Sophos, εστιάζοντας στο εργαλείο Managed Detection and Response (MDR). Επεσήμανε τη σημασία της ταχύτητας ανίχνευσης και απόκρισης, την ενσωμάτωση πολλαπλών συστημάτων ασφαλείας και τη διαχείριση δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως firewalls, email και backup.

 

Roy Akerman

VP Identity Security Strategy, SILVERFORT

Ο Roy Akerman, VP Identity Security Strategy στη Silverfort, υπογράμμισε τη σημασία της ενοποιημένης διαχείρισης ταυτότητας και παρουσίασε την εξέλιξη των εργαλείων IAM, MFA και ανίχνευσης απειλών, αναφέροντας πως η προστασία της ταυτότητας είναι το κλειδί για την ασφάλεια του cloud.

 

Αντώνης Καλοχριστιανάκης
Sales Director, DIGITAL SIMA

Μαρίνα Νικολάου
Channel Account Manager, WATCHGUARD

Ο Αντώνης Καλοχριστιανάκης, Sales Director στην DIGITAL SIMA αναφέρθηκε στην οδηγία NIS2, ως ένα λογικό και χρήσιμο πλαίσιο ασφάλειας, το οποίο προτείνεται ακόμα και σε εταιρείες που δεν είναι υποχρεωμένες να το ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η οδηγία NIS2 είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας, το οποίο βοηθάει τις επιχειρήσεις να φτάσουν σε μια ολοκληρωμένη και ομογενή ασφάλεια». Από την πλευρά της, η Μαρίνα Νικολάου, Channel Account Manager στην Watchguard Technologies, παρουσίασε την προσέγγιση της εταιρείας στην ενοποιημένη ασφάλεια και επεσήμανε τη σημασία του XDR για την ανίχνευση και αντίδραση στις απειλές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για 24ωρη παρακολούθηση των δικτύων και αυτοματοποιημένη διαχείριση.

 

Sara Gamba
Senior Security & UEM Solutions Sales – IVANTI

Στη συνέχεια, η Sara Gamba, Senior Security & UEM Solutions Sales της IVANTI παρουσίασε τις λύσεις της εταιρείας και τους τρόπους με τους οποίους γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ IT και κυβερνοασφάλειας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όταν η τεχνολογία και η ασφάλεια συνεργάζονται, δεν χτίζουν μόνο φρούρια, αλλά γέφυρες προς την καινοτομία και την εμπιστοσύνη».

 

Δημήτρης Γλυνός

Director, INTWAVE

Η 2η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Δημήτρη Γλυνού, Director της Intwave. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για «technology fitness review» που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των σωστών τεχνολογιών για την σχεδίαση των προϊόντων αλλά και στη σημασία της ενσωμάτωσης πλήρων security controls σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους.

 

Πάνελ Συζήτησης : SOC 360O: A Holistic Approach to Cyber Threat Management

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης που πραγματεύτηκε την εξέλιξη αλλά και τους τρόπους αξιοποίησης των Κέντρων Επιχειρήσεων Ασφαλείας των οργανισμών. Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Στέλλα Τσιτσούλα,  Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Ελλάδας, ενώ συμμετείχαν οι: Κατερίνα Ζερβονικολάκη, Security, Business Development Lead της PERFORMANCE, Αντρέας Κωνσταντινίδης, Managed Services Director της ODYSSEY, Λευτέρης Καραβάρας, SOC Operations Manager της ADACOM, Σωκράτης Κελέσογλου, SOC Manager στην SPACE HELLAS και ο Τρύφων Άμερ, Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA Trust IT.

Η Κατερίνα Ζερβονικολάκη υπογράμμισε πως τα SOC δεν αρκεί πλέον να ανιχνεύουν απειλές – πρέπει να συνδυάζουν detection, identity threat prevention και συμβουλευτική, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα απέναντι στις διαρκώς εξελισσόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Ο Λευτέρης Καραβάρας εστίασε στη βοήθεια που προσφέρουν οι τεχνολογίες AI και machine learning στη μείωση των ψευδών συναγερμών και τη βελτίωση της ακρίβειας ανίχνευσης απειλών ενώ ο Αντρέας Κωνσταντινίδης εμβάθυνε στους τρόπους που το ΑΙ χρησιμοποιείται από τους επιτιθέμενους.  Ορμώμενος από τα παραπάνω, ο Σωκράτης Κελέσογλου επεσήμανε ως ιδιαίτερα κρίσιμο το πεδίο της συμπεριφορικής ανάλυσης ως παράδειγμα συμβολής του ΑΙ, καθώς είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να εντοπίσει αποκλίσεις από τη φυσιολογική συμπεριφορά χρηστών ή συστημάτων. Ερωτηθείς για την συμμόρφωση με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και δη την οδηγία NIS2, ο Τρύφωνας Άμερ μίλησε για την υποχρέωση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων να ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα ISO σχετικά με τις υπηρεσίες SOC.

 

 

2η ημέρα

Κωνσταντίνα Συντίλα
Πρόεδρος Δ.Σ, ISC2 Hellenic Chapter

Η Κωνσταντίνα Σιντιλά, πρόεδρος του Δ.Σ. του ISC2 Hellenic Chapter, άνοιξε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Infocom Security, εκπροσωπώντας το ελληνικό παράρτημα του μεγαλύτερου παγκόσμιου σωματείου επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας. Τόνισε ότι το ISC2 διαθέτει 600.000 μέλη παγκοσμίως και ότι το ελληνικό τμήμα, με 10 χρόνια δράσης, έχει σημειώσει διψήφια αύξηση μελών και διεθνείς διακρίσεις. Η ομιλία της επικεντρώθηκε στις νέες προκλήσεις που φέρνει η υιοθέτηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μέσω LLM μοντέλων. Έκανε αναφορά σε απειλές όπως το prompt injection και data poisoning, υπογραμμίζοντας τη σημασία ύπαρξης κανονιστικών πλαισίων όπως το NIS2 και το AI Act της Ε.Ε. Έκλεισε με αισιόδοξο μήνυμα για την ανάγκη να προσεγγίζουμε το AI με τόλμη και όραμα, προωθώντας την καινοτομία με ασφάλεια και σεβασμό στα δικαιώματα.

 

Δημήτρης Καψάλης – Πρόεδρος Δ.Σ.,  ISACA Athens Chapter

Ο Δημήτρης Καψάλης, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του ISACA (ISACA Athens Chapter), ανέδειξε τον θεσμικό χαρακτήρα του συνεδρίου ως κορυφαίο σημείο αναφοράς στον χώρο της ασφάλειας και της προστασίας πληροφοριών. Τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλή κανονιστική συμμόρφωση (όπως με τον GDPR ή τη NIS2), αλλά ως θεμελιώδης πυλώνας της επιχειρηματικής στρατηγικής. Υπογράμμισε ότι η ανθεκτικότητα των οργανισμών, η εμπιστοσύνη των πελατών και η δυνατότητα καινοτομίας εξαρτώνται άμεσα από μια ώριμη και στρατηγική προσέγγιση στην ασφάλεια.

 

Κωνσταντίνα Γιαννάκη
Partneship Manager του Women4Cyber Greece

Σημαντική στιγμή για το Women4Cyber Greece αποτέλεσε η τοποθέτηση της Κωνσταντίνας Γιαννάκη, Partnership Manager του οργανισμού, στο συνέδριο Infocom Security. Με κεντρικό μήνυμα την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην κυβερνοασφάλεια, παρουσίασε δράσεις mentoring και εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στη στήριξη και την επαγγελματική ανέλιξη νέων επαγγελματιών του χώρου. Η μεγάλη ανακοίνωση της ημέρας ήταν η φιλοξενία του ετήσιου European Women4Cyber Conference στην Αθήνα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό chapter. Η κ. Γιαννάκη απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για συνεργασίες μέσω ευέλικτων εταιρικών πακέτων, ενώ κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει ενεργά στην κοινότητα του W4C, είτε ως μέλη είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

Στέλλα Τσιτσούλα –  Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας

Η Στέλλα Τσιτσούλα, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (HSCI), παρουσίασε την πορεία και τις δράσεις του Ινστιτούτου που φέτος συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας. Στόχος του, όπως τόνισε, είναι η προώθηση ενός ζωντανού οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας, με έμφαση τόσο στην ενημέρωση του κοινού όσο και στη στήριξη των επιχειρήσεων. Εξέφρασε ανησυχία για τη σοβαρή έλλειψη επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με στοιχεία που δείχνουν ότι η ζήτηση ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια κενές θέσεις παγκοσμίως μέχρι το 2026. Αναφέρθηκε σε συνεργασίες με πανεπιστήμια και θεσμικούς φορείς, καθώς και σε πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, όπως το πρόγραμμα Cybersecurity for Society. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο σεμινάριο που ξεκινά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, διάρκειας 10 εβδομάδων, και στη συμμετοχή του Ινστιτούτου σε ευρωπαϊκά έργα όπως το NITRO για την ασφάλεια των δικτύων 5G.

 

Κωνσταντίνος Κακαβούλης
Co-Founder at Homo Digitalis

Ο Κωνσταντίνος Κακοβούλης, εκπροσωπώντας τη HomoDigitalis, έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του την ανάγκη για έναν θεσμικά κατοχυρωμένο φορέα κυβερνοασφάλειας με δυνατότητα παραγωγής νομοθετικού και κανονιστικού έργου. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καλώντας σε μετάβαση από τις μελέτες στην παραγωγή τεχνολογικών λύσεων. Εστίασε στις κβαντικές υποδομές και τις νομικές προκλήσεις που αυτές φέρνουν, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προλάβει τις εξελίξεις και να θωρακίσει θεσμικά το ψηφιακό της μέλλον.

 

Δρ. Αθανάσιος Στάβερης -Πολυκαλάς
Senior AI & Cybersecurity Consultant

Η κυβερνοασφάλεια φτάνει στο διάστημα – αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αθανάσιου Σταβέρη, Senior AI & Cybersecurity Consultant, στο συνέδριο Infocom Security. Ο κ. Σταβέρης τόνισε ότι οι διαστημικές υποδομές αποτελούν πλέον κρίσιμους κόμβους ασφαλείας για κάθε χώρα και πως οι απειλές δεν περιορίζονται σε θεωρητικό επίπεδο: jamming, spoofing και hacking είναι υπαρκτοί κίνδυνοι που έχουν ήδη επηρεάσει διεθνή δίκτυα. Επεσήμανε τον ρόλο της τηλεπικοινωνιακής ασφάλειας ως πυλώνα εθνικής άμυνας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να περάσει από την παραγωγή μελετών στην παραγωγή καινοτόμων λύσεων, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές επενδύσεις. Η ομιλία του έκλεισε με ισχυρή παρότρυνση προς την Πολιτεία: να εναρμονιστεί ταχύτερα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δημιουργώντας πλαίσιο που ενισχύει την αγορά και αποτρέπει το brain drain.

 

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Managing Director, SYSTECOM

Ακολούθησε η 1η ενότητα με  ένα Fireside Chat με τον Δημοσθένη Γεωργακόπουλο – Managing Director της SYSTECOM – όπου συνομιλώντας με τον Χρήστο Κοτσακά, Διευθυντή του Infocom, ανέδειξε το θέμα «Cyber Risk as Business Risk», τονίζοντας ότι η κυβερνοασφάλεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός επιχειρηματικός κίνδυνος και όχι απλώς τεχνικό ζήτημα. Επισήμανε πως οι επιθέσεις είναι πλέον πιο σύνθετες και ότι η ανθεκτικότητα των οργανισμών εξαρτάται από την υιοθέτηση κουλτούρας ασφάλειας. Κάλεσε τις διοικήσεις να εμπλακούν ενεργά, μετατρέποντας τις κανονιστικές απαιτήσεις σε ευκαιρίες για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας, με τη βοήθεια και των τεχνολογιών ΑΙ.

 

Δρ. Θεόδωρος Ντούσκας
Managing Director, ICT PROTECT

Ο Δρ. Θεόδωρος Ντούσκας, Managing Director της ICT PROTECT, παρουσίασε ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης στον κυβερνοχώρο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις ρυθμιστικών πλαισίων και υποδομών. Έδωσε έμφαση σε κρίσιμους άξονες όπως η ανθεκτικότητα (resilience), η απογραφή συστημάτων, το configuration monitoring και το risk assessment. Παρουσίασε την πλατφόρμα CAC, η οποία ενσωματώνει templates, workflows και δυνατότητες Third Party Risk Management, προσφέροντας έναν πλήρη μηχανισμό αξιολόγησης, ελέγχου και συνεχιζόμενης βελτίωσης της ασφάλειας οργανισμών.

 

Δημήτρης Γεωργίου
Chief Security Officer-Partner, ALPHABIT CYBERSECURITY 

Ο Δημήτρης Γεωργίου, Chief Security Officer της Alphabit Cybersecurity, τόνισε ότι η ασφάλεια δεν είναι απλώς συμμόρφωση αλλά στρατηγική ανάγκη. Ανέδειξε την πίεση που δέχονται οι υπεύθυνοι GRC και TPRM και πρότεινε τη μετάβαση από πρόχειρες, χειροκίνητες πρακτικές σε αυτοματοποιημένα εργαλεία που προσφέρουν συνεχή έλεγχο και προσαρμοστικότητα. Υποστήριξε πως η καλή συμμόρφωση μπορεί να γεννήσει καλή ασφάλεια και αντιστρόφως, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρησιακή συνέχεια των οργανισμών.

 

Αλέξανδρος Καραδημήτρης
Cybersecurity Team Lead, EMPIST 

Ο Αλέξανδρος Καραδημήτρης, Cybersecurity Team Lead της EMPIST, παρουσίασε μια στοχευμένη στρατηγική προσέγγιση για την υλοποίηση του μοντέλου Zero Trust στους οργανισμούς. Με έμφαση στην πρόληψη και στον περιορισμό των πλευρικών κινήσεων των επιτιθέμενων, ανέλυσε πρακτικά βήματα εφαρμογής που περιλαμβάνουν αυστηρό έλεγχο πρόσβασης, segmentation του δικτύου και προστασία των endpoints. Το αποτέλεσμα: λιγότερα περιστατικά, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ουσιαστική συμμόρφωση.

 

Μιχάλης Αλεξίου
IT & IS Product Manager – Senior Auditor, TÜV HELLAS (V NORD) S.A. 

Ο Μιχάλης Αλεξίου, IT & IS Product Manager και Senior Auditor στην TÜV HELLAS (TÜV NORD), προσέγγισε κριτικά το ερώτημα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανοησία ή Ιδιοφυΐα;», καταλήγοντας ότι η AI δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο — αλλά ένα σύστημα χωρίς συνείδηση ή πρόθεση. Ανέλυσε τις δυνατότητές της στην πρόβλεψη και επεξεργασία δεδομένων, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους από την εξάρτησή της από την ποιότητα των δεδομένων. Τόνισε την ανάγκη για αξιολόγηση ρίσκου και ηθικό σχεδιασμό, παρουσιάζοντας το πρότυπο ISO/IEC 42001 ως εργαλείο συμμόρφωσης και υπεύθυνης χρήσης της AI.

 

Στάθης Μαυροβουνιώτης
ITGRC Business Unit Manager, SYNTAX IT Inc


Constantine Malaxos
VP, Global Partners and Alliances, ProcessUnity

Με έμφαση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού, ο Στάθης Μαυροβουνιώτης, ITGRC Business Unit Manager στη SYNTAX IT Inc., και ο Κωνσταντίνος Μαλαξός, VP, Global Partners and Alliances στην ProcessUnity, παρουσίασαν τη μετεξέλιξη της διαχείρισης ρίσκου τρίτων μερών (TPRM). Όπως τόνισαν, οι εποχές των Excel και των ad hoc λύσεων έχουν παρέλθει, καθώς η πολυπλοκότητα των ρυθμιστικών πλαισίων (DORA, GDPR, Supply Chain Act) απαιτεί στρατηγική προσέγγιση με τη βοήθεια αυτοματισμών, ΑΙ και πλατφορμών αξιολόγησης. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αποδοτικότητα, περιορισμό φόρτου και έξυπνη αξιολόγηση κινδύνου μέσω προηγμένων εργαλείων. Το κρίσιμο μήνυμα: δεν χρειάζεται όλα να γίνουν μονομιάς. Με τη σωστή στρατηγική, αξιόπιστους συνεργάτες και σταδιακή προσέγγιση, οι οργανισμοί μπορούν να μετατρέψουν την πολυπλοκότητα της διαχείρισης τρίτων σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Αναργύρος Χρυσάνθου
CEO και ιδρυτής της V4ENSICS

Ο Αναργύρος Χρυσάνθου, CEO και ιδρυτής της V4ENSICS, παρουσίασε μια από τις πιο ύπουλες κυβερνοαπειλές των τελευταίων μηνών: την καμπάνια ClickFix. Μέσω ψεύτικων CAPTCHA και παραπλανητικών σελίδων, οι επιτιθέμενοι πείθουν τους χρήστες να εκτελέσουν επικίνδυνο κώδικα, νομίζοντας πως λύνουν κάποιο πρόβλημα. Η καμπάνια, που παρακολουθείται ενεργά από την εταιρεία εδώ και έξι μήνες, στοχεύει κυρίως τον κλάδο του τουρισμού. Ο κ. Χρυσάνθου εξήγησε πώς ο ανθρώπινος παράγοντας – η επιθυμία να “λυθεί το πρόβλημα” χωρίς φασαρία – γίνεται εργαλείο των επιτιθέμενων. Το μήνυμά του ήταν σαφές: διαρκής επιτήρηση, τεχνογνωσία και ψυχραιμία είναι η καλύτερη άμυνα.

 

Ελπίδα Ρουκά
Cyber Security Manager – Cloud Security, NVISO

Η Ελπίδα Ρουκά, Cyber Security Manager – Cloud Security στην NVISO, παρουσίασε τη σημασία της επιχειρησιακής συνέχειας στο Microsoft Cloud, εξηγώντας πώς οι οργανισμοί μπορούν να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη λειτουργία των κρίσιμων εφαρμογών τους. Τονίζει τη σημασία της διαθεσιμότητας, της επεκτασιμότητας και της ασφάλειας των δεδομένων. Περιγράφει λύσεις όπως το redundancy, το backup και το scaling, ενώ εξηγεί τις βασικές διαφορές ευθύνης μεταξύ Azure και Microsoft 365 σε σχέση με την προστασία των υποδομών και των δεδομένων.

 

Νίκος Γεωργόπουλος
Digital Risks Insurance Broker CROMAR

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, Digital Risks Insurance Broker της CROMAR, ανέδειξε την ανάγκη υιοθέτησης μιας προληπτικής προσέγγισης στην κυβερνοασφάλιση. Μέσα από την τοποθέτησή του, τόνισε ότι οι σύγχρονες απειλές απαιτούν όχι μόνο οικονομική κάλυψη, αλλά και ενημέρωση, εκπαίδευση και τεχνολογικά εργαλεία που μειώνουν τους κινδύνους. Αναφέρθηκε σε πραγματικά περιστατικά, ανέλυσε στατιστικά στοιχεία και υπογράμμισε πως η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

 

Στυλιανός Ν. Χριστοφόρου
Δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας, Συνεργάτης της INFONET SYSTEMS

Ο Στυλιανός Ν. Χριστοφόρου, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας και συνεργάτης της INFONET SYSTEMS, ανέλυσε τη σημασία της νομικής υποστήριξης για την εναρμόνιση με τον κανονισμό DORA. Τόνισε πως οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα οφείλουν να ενισχύσουν τα οργανωτικά τους μέτρα, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και να αναπροσαρμόσουν τις συμβάσεις με παρόχους ICT. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συνεργασίας τεχνικών και νομικών ομάδων για την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου.

 

Αχιλλέας Βιέννας
Senior Cybersecurity Instructor, LEARNING ACTORS

Ο Αχιλλέας Βιέννας, Senior Cybersecurity Instructor στη LEARNING ACTORS, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της εκπαίδευσης και ανάπτυξης νέων επαγγελματιών στην κυβερνοασφάλεια. Μέσα από την παρουσίασή του «Rising Shields», παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο onboarding και upskilling που εστιάζει στη θεωρητική γνώση, την πρακτική εξάσκηση, τα frameworks και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Υπογράμμισε πως η δημιουργία “ασπίδων” κυβερνοασφάλειας απαιτεί καλλιέργεια κουλτούρας συνεχούς μάθησης, πρακτική εμπειρία και αντίληψη της ασφάλειας ως επιχειρησιακή λειτουργία και όχι απλή τεχνική συμμόρφωση.

 

Μιχάλης Χαλβατζής
Sales Manager Southern Europe, Recorded Future

Η 2η ενότητα άνοιξε με την ομιλία του Μιχάλη Χαλβατζή – Sales Manager Southern Europe, Recorded Future – όπου  παρουσίασε τη σημασία των intelligence-led προγραμμάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Εξήγησε πως η αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών απαιτεί συνδυασμό real-time δεδομένων, προηγμένων αναλύσεων και τεχνητής νοημοσύνης. Η Recorded Future συλλέγει και επεξεργάζεται τεράστιο όγκο πληροφορίας από πάνω από ένα εκατομμύριο πηγές, προσφέροντας στους οργανισμούς δυνατότητα γρήγορης, οικονομικής και στοχευμένης αντίδρασης σε επιθέσεις. Τόνισε πως το intelligence πρέπει να είναι ενσωματωμένο στρατηγικά στις άμυνες των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την προληπτική τους ικανότητα.

 

Miguel Estévez
Principal Solution Consultant, OpenText

Ο Miguel Estévez, Principal Solution Consultant της OpenText, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που ενισχύει τη συμμόρφωση και την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα. Μέσω ανάλυσης ταυτοτήτων, συμπεριφορών και εντοπισμού exfiltration, προσφέρει ορατότητα σε πραγματικό χρόνο. Η λύση λειτουργεί ως single pane of glass, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και απειλές, ενώ υποστηρίζει τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η OpenText δίνει στους οργανισμούς τα εργαλεία για ασφαλή και στρατηγικά ευθυγραμμισμένο ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Claudio Dell’Ali
Senior System Engineer Extreme Networks, BOB Expert

Ο Claudio Dell’Ali, Senior System Engineer της Extreme Networks και BOB Expert, παρουσίασε στο Infocom Security Day το νέο μοντέλο ασφαλούς δικτυακής υποδομής. Τόνισε πως η ασφάλεια δεν βασίζεται μόνο στην τεχνολογία, αλλά στη σωστή αρχιτεκτονική. Η νέα προσέγγιση εστιάζει σε network automation, resilience και end-to-end visibility, με στόχο τη μείωση λαθών από ανθρώπινη παρέμβαση και την ενσωμάτωση της ασφάλειας από το επίπεδο των switches και access points. Μέσω orchestrators και AI, το δίκτυο αποκτά δυνατότητα αυτόματης αντίδρασης σε απειλές.

 

Norberto Gazzoni
Regional Account Manager, ICOS

Ο Norberto Gazzoni, Regional Account Manager της ICOS, παρουσιάζει τη στρατηγική αξία της εταιρείας στον τομέα της διανομής λύσεων πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας. Με δραστηριότητα που επεκτείνεται πλέον και στην Ελλάδα, η ICOS επενδύει στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών, δίνοντας έμφαση σε startups που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες της αγοράς. Μέσα από demo centers, οικονομικά προγράμματα και εκδηλώσεις με vendors, υποστηρίζει ενεργά τους συνεργάτες της, τονίζοντας τη σημασία άμεσης ανταπόκρισης στις διαρκώς εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές.

 

Γιώργος Κουιμηντζής
Εμπορικός Διευθυντής, NSS

Ο Γιώργος Κουιμηντζής, Εμπορικός Διευθυντής της NSS, παρουσίασε τη λύση Keeper ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση της επιφάνειας επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Τόνισε πως η απουσία ορατότητας και ελέγχου στην πρόσβαση ευαίσθητων συστημάτων αποτελεί βασικό αδύναμο σημείο για τους οργανισμούς. Το Keeper προσφέρει πλήρη visibility, υποστηρίζει just-in-time access και ενσωματώνεται εύκολα σε υφιστάμενες υποδομές, καθιστώντας το ιδιαίτερα ελκυστικό για μεγάλες και απαιτητικές επιχειρήσεις. Η αποδοχή του από την αγορά επιβεβαιώνει τη στρατηγική του αξία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

 

Maurizio Taglioretti
Regional Director South Eastern and Eastern Europe, NETWRIX

Ο Maurizio Taglioretti, Regional Director South Eastern and Eastern Europe της Netwrix, παρουσίασε μια απλή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποτροπή εξαγωγής δεδομένων. Η στρατηγική Data Loss Prevention (DLP) που πρότεινε καλύπτει όλο το φάσμα – από το cloud μέχρι τα τελικά σημεία (endpoints). Τόνισε τη σημασία της σωστής ταξινόμησης των δεδομένων, της παρακολούθησης της πρόσβασης και της προστασίας στους υπολογιστές των χρηστών. Η λύση περιλαμβάνει εργαλεία όπως τα Netwrix Auditor και Endpoint Protector για πλήρη έλεγχο και ασφάλεια ευαίσθητων πληροφοριών.

 

Daniel Gold
Head of Neuro Research, Neuro Research and Marketing Techniques, KASPERSKY

Ο Daniel Gold, Head of Neuro Research & Marketing Techniques στην Kaspersky, ανέλυσε πώς οι ανθρώπινες συμπεριφορικές προκαταλήψεις επηρεάζουν την υιοθέτηση μέτρων cybersecurity και την ευαλωτότητα σε social engineering attacks. Η αισιοδοξία (optimism bias), η ευρετική διαθεσιμότητας (availability heuristic) και η ψευδαίσθηση ελέγχου (perceived control) οδηγούν πολλούς να αγνοούν κινδύνους ή να αντιδρούν ανεπαρκώς. Η εκπαίδευση μέσω παραδειγμάτων αποδεικνύεται αποτελεσματική, όπως και τα simulated phishing attacks και το Kaspersky’s cyber awareness toolkit. Ωστόσο, φαινόμενα όπως η κοινωνική πίεση και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας εντός φιλικών σχέσεων αποτελούν αυξανόμενες απειλές.

 

Kelvin de Bruyn
Channel Account Manager, ANYDESK

Ο Kelvin de Bruyn, Channel Account Manager της AnyDesk, μας «σύστησε» μια νέα εποχή στην απομακρυσμένη πρόσβαση. Μέσα από ένα φιλικό και άμεσο ύφος, εξηγεί πώς η AnyDesk επιτρέπει σε επαγγελματίες να λύνουν προβλήματα τεχνικής υποστήριξης από οποιοδήποτε σημείο, χωρίς αναμονές και χρονοβόρες μετακινήσεις. Με μόλις 5MB απαιτούμενου bandwidth και συμβατότητα με όλα τα λειτουργικά συστήματα – ακόμα και Apple TV – η πλατφόρμα προσφέρει ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται ακόμα και σε μεγάλα events όπως το Tomorrowland για τηλεχειρισμό καμερών.

 

Carlos Payés
Sr. Manager, Solution Engineering, SentinelOne

Ο Carlos Payés, Senior Manager Solution Engineering στη SentinelOne, παρουσίασε την προσέγγιση της εταιρείας για ολιστική κυβερνοασφάλεια μέσα από μια ισχυρή πλατφόρμα. Στην καρδιά της βρίσκεται το Open Cybersecurity Schema Framework (OCSF) που ενοποιεί δεδομένα από διάφορες πηγές, διευκολύνοντας τη συσχέτιση και ανάλυσή τους. Με εργαλεία όπως το Purple AI – τον generative AI assistant – και λειτουργίες όπως EDR, IDR, και Hybrid Automation, η SentinelOne προσφέρει γρήγορη ανίχνευση και απόκριση, ακόμη και με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η πλατφόρμα ενσωματώνει επίσης marketplace για έτοιμες ενσωματώσεις χωρίς κώδικα.

 

Sergio Manidi
Regional Manager South East Europe, INGECOM

Ο Sergio Manidi, Regional Manager South East Europe της Ingecom, ανακοίνωσε την επέκταση της εταιρείας στην Ελλάδα με στόχο τη στοχευμένη διανομή καινοτόμων λύσεων κυβερνοασφάλειας. Η Ingecom δεν επιλέγει απλώς προϊόντα, αλλά εστιάζει στην κατανόηση των αναγκών των συνεργατών της, προσφέροντας τεχνολογίες που συμπληρώνουν υπάρχουσες λύσεις και συνοδεύονται από επαγγελματικές υπηρεσίες. Δίνει έμφαση σε κάθετες αγορές όπως η υγειονομική περίθαλψη και το medical IoT, με στόχο τη δημιουργία ουσιαστικών συνεργασιών. Το τεχνικό της τμήμα διακρίνεται για την υψηλή τεχνογνωσία του, προσφέροντας υποστήριξη σε όλα τα στάδια.

 

Πάνελ Συζήτησης : CISO 2.0: Leading Cybersecurity in the Age of Digital Transformation and AI

Το Infocom Security Day έκλεισε με το πολύ αξιόλογο πάνελ συζήτησης με τίτλο “CISO 2.0: Leading Cybersecurity in the Age of Digital Transformation and AI”, αναδεικνύοντας τη μεταμόρφωση του ρόλου του CISO σε στρατηγικό συντελεστή επιχειρηματικής ανθεκτικότητας.

Ο ρόλος του Υπευθύνου Ασφάλειας Πληροφοριών, όπως αναδείχθηκε στο πάνελ που συντόνισε εξαιρετικά ο Αργύρης Μακρυγεώργου  ( f. Member of BoD | ISC2 Hellenic Chapter // SecOps BDM GR-CY-HU | Fortinet) κινείται πέρα από το τεχνικό υπόβαθρο, ενισχύοντας τη συμμόρφωση, την ανθεκτικότητα και την επιχειρησιακή ευθυγράμμιση, ιδίως σε περιβάλλοντα ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνητής νοημοσύνης.

Ενδεικτικά, η Ελένη Ψυχιά  – Group Head of Cyber Security, GRC της Motor Oil τόνισε τη σημασία του risk-based compliance και την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι μέσα σε ένα οργανισμό ότι η ασφάλεια είναι και προσωπική ευθύνη , ενώ ο Παναγιώτης Σκύρλας – Chief Compliance, and Information Security Officer (CCISO) της Novibet – υπογράμμισε ότι ο CISO πρέπει να καθορίζει το playbook για cyber crisis, χωρίς να είναι ο μόνος υπεύθυνος της τεχνικής απόκρισης. Ο Εμμανουήλ Γεωργακάκης – Information Security and Business Continuity Officer της Interamericanεπισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ο υπεύθυνος ασφάλειας πληροφορίων να αναδείξει την αξία του security σε όλα τα τμήματα ενός οργανισμού μιλώντας στη δική τους γλώσσα. Ο  Γιάννης Κανόνης – Information Security Officer της Aegean Baltic Bank S.A. υπογράμμισε ότι ο ρόλος του CISO ξεφεύγει από το τεχνικό κομμάτι και πρέπει να έχει πολύ καλή αντίληψη των στρατηγικών στόχων της εταιρίας και παράλληλα να μεταφράζει τις απειλές σε επιχειρηματικούς κινδύνους. Η Μαρία Αναστασίου –  Business Information Security Director του ομίλου Steelmet/Viohalco Companies – μεταξύ άλλων τόνισε την να υπάρχει real time threat intelligence του ρίσκου.

Κοινή συνισταμένη όλων, η ανάγκη ο CISO να μιλάει τη «γλώσσα του business», μεταφράζοντας τεχνικές έννοιες σε επιπτώσεις και αξία για την επιχείρηση. Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πλέον «κόστος» αλλά παράγοντας εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ειδικά σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Τελικός στόχος: η ασφάλεια by design, σε όλα τα επίπεδα.

 

Εταιρίες – Χορηγοί – Εκθέτες του Infocom Security 2025

 

 

Ευχαριστούμε Θερμά τη RED.comm για την πολύτιμη υποστήριξη ως χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου

 

 

 

Μπορείτε να δείτε το ΡΕΠΟΡΑΖ του 15ou Infocom Security όπως ακριβώς Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 89 του IT SECURITY PRO ΕΔΩ