Πριν από μερικά χρόνια, το cloud computing ήταν ένας καινούργιος όρος και λίγοι ήταν αυτοί που ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν την προοπτική και να επενδύσουν σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Σήμερα, το cloud computing αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του data-driven και app-based τεχνολογικού οικοσυστήματος, έχοντας φέρει την επανάσταση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ο τελευταίος ένας χρόνος ιδιαίτερα, με την πανδημία του Covid-19 και τα επακόλουθά της, έχει δράσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών όλων των μεγεθών ανά το παγκόσμιο, καθιστώντας ξεκάθαρη την ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Παρέχοντας ευελιξία, επεκτασιμότητα και επιχειρηματική συνέχεια, το cloud computing βοηθά τις εταιρείες να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα, ενδυναμώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες και μεταμορφώνοντας τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, το 2021 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς, με κορυφαίες τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Internet of Things (IoT) να εξακολουθούν να καθορίζουν τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία διαμορφώνει τη ζωή και τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η CL8, το πρώτο ανεξάρτητο και υπερσύγχρονο Tier- III Data Centre με έδρα τη Λεμεσό που παρέχει στην τοπική και διεθνή αγορά πρωτοποριακές Data Centre και Cloud υπηρεσίες, μας παρουσιάζει τις τάσεις του cloud computing για το 2021. Καλύπτοντας τις ανάγκες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας περισσότερων από 900 πελατών σε 72 χώρες ανά το παγκόσμιο, η εταιρεία εξηγεί ποιες τεχνολογίες θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

Αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση  λειτουργιών μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων, όπως chatbots και ψηφιακούς βοηθούς, στοχεύει στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι. Καθώς οι εταιρείες κάνουν μια μεγάλη στροφή προς την καινοτομία και τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών τους, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί ευρέως στο εγγύς μέλλον. Ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και cloud computing, θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει τις εταιρείες να είναι πιο αποτελεσματικές, στρατηγικές και insight-driven, αλλά και να γίνουν πιο ευέλικτες, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη. Αυτοματοποίηση της μισθοδοσίας, πρόβλεψη προϋπολογισμού, βελτίωση της συμμόρφωση σε κανονισμούς, εκθέσεις εξόδων και ανάλυση δεδομένων είναι μόνο μερικές από τις λειτουργίες που θα γίνονται αυτόματα, επιτρέποντας στις εταιρίες να εστιάσουν σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία. Μια πρόσφατη έκθεση της IDC προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2021, οι συνολικές δαπάνες των εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει τα 52,2 δισ. δολάρια.

Edge computing και ανάλυση δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο

Το Edge computing, το οποίο αποκτά ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας τις τεχνολογίες του mobile computing και του IoT, επιτρέπει στα δεδομένα που παράγονται, να επεξεργάζονται κοντά στην τοποθεσία που δημιουργούνται, αντί να αποστέλλονται σε data centres ή στο cloud. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν σημαντικά δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις συσκευές την αποστολή και λήψη δεδομένων πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Κατά το 2021, αναμένεται να δούμε αύξηση της συνύπαρξης Edge data centres και δημόσιου cloud, με τα δεδομένα να είναι «πιο κοντά» στον χρήστη. Παρόλο που η υιοθέτηση δεν είναι πολύ διαδεδομένη ακόμα, αναμένεται ότι μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και ο κατασκευαστικός τομέας, θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το Edge computing σε συνδυασμό με το IoT.

 

Kubernetes: το απόλυτο εργαλείο διαχείρισης microservices που προσφέρει ευελιξία, επεκτασιμότητα και φορητότητα

Μέσα από τις διάφορες διακυμάνσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία, παρατηρήθηκε η ανάγκη για καλύτερο λογισμικό, το οποίο να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στην αγορά. Παρόλο που τα container platforms αποτελούσαν κοινή πρακτική για την ανάπτυξη εφαρμογών στο cloud εδώ και χρόνια, η άνοδος του Kubernetes έχει αυξήσει σημαντικά τη χρήση containers και στο ιδιωτικό cloud. Το σύστημα ανοιχτού κώδικα, είναι σχεδιασμένο για όλα τα μεγέθη υπολογιστικών συστημάτων και αποτελεί το απόλυτο εργαλείο διαχείρισης microservices. Το διαχειριζόμενο σύστημα ενορχήστρωσης containers, βασίζεται στο open source σύστημα Kubernetes το οποίο είναι διαθέσιμο στο δημόσιο cloud. Ένας οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει το Kubernetes για να αναπτύξει, να επεκτείνει και να διαχειριστεί containers και applications  που βασίζονται σε containers, μέσα από ένα cluster (αριθμός containers τα οποία λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύστημα) από container hosts. Το λογισμικό Kubernetes προσφέρει τεχνικά πλεονεκτήματα όπως ευελιξία, επεκτασιμότητα, φορητότητα, αύξηση της παραγωγικότητας του προγραμματιστή καθώς και μείωση κόστους. Η νέα αυτή τάση όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει και αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, αφού προσφέρει αμέτρητα πλεονεκτήματα και αναβάθμιση τόσο για την υποδομή όσο και για τις εταιρείες και τους προγραμματιστές.

 

Αυξάνεται η ζήτηση για υβριδικά και multicloud περιβάλλοντα

Η επιλογή μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού, ή υβριδικού cloud έχει αποδειχθεί πρόκληση για αρκετούς οργανισμούς, αφού το κάθε ένα προσφέρει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που αφορούν την ευελιξία, την απόδοση, την ασφάλεια και τη συμμόρφωση. Πλέον έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για όλους – η κάθε επιλογή ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες.  Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ολοένα και αυξάνεται η ζήτηση για υβριδικά ή multi-cloud περιβάλλοντα που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν ξεχωριστά το κάθε στοιχείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, το δημόσιο cloud μπορεί να χρησιμοποιείται για παροχή περιεχομένου, ενώ η αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων πελατών να πραγματοποιείται στο ιδιωτικό ή on-premise cloud. Αναμένεται επίσης να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για “bare metal” cloud space, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να μετατοπίσουν τα υπάρχοντα συστήματά τους στο cloud, χωρίς να χρειάζεται να τα προσαρμόσουν για να λειτουργήσουν στο προ-εγκατεστημένο λογισμικό. Η ανάγκη ενοποίησης των απαιτήσεων των χρηστών, όχι μόνο θα αναγκάσει πολλούς παρόχους να επαναξιολογήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη για τις εξελίξεις του τομέα κατά τη διάρκεια του 2021.

Το 2021 φαίνεται πολλά υποσχόμενο για το cloud computing και αναμένεται να είναι ακόμη μια «μετασχηματιστική» χρονιά, με πολλές ευκαιρίες και προοπτικές. Ο Covid-19 έχει καταστήσει σαφές ότι οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να αναπτυχθούν.