Με αφορμή τον ευρωπαϊκό μήνα κυβερνοασφάλειας που παραδοσιακά κάθε χρόνο ορίζεται ο Οκτώβριος, είδαμε να πραγματοποιούνται για ακόμα μια φορά πολλές εκστρατείες ενημέρωσης και διάφορες δράσεις, όπως διαγωνισμοί και εκδηλώσεις, με στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση στα θέματα που αφορούν στους κινδύνους στο κυβερνοχώρο και στις βέλτιστες πρακτικές προστασίας προσωπικών και κρίσιμων εταιρικών δεδομένων.

Βλάσης Αμανατίδης Αρχισυντάκτης IT Security Professional

Κοινός τόπος όλων αυτών των δράσεων είναι η εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών και συμβουλών προς τους πολίτες και τις εταιρικές οντότητες, που θα τους επιτρέψουν να λάβουν τα κατάλληλα γνωστικά εφόδια, αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες που χρειάζονται για ένα ασφαλές στο ταξίδι στο πολύπλευρο ψηφιακό οικοσύστημα.  Το phishing και το ransomware. έχουν θα λέγαμε την τιμητική τους στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Tony Anscombe, ειδικός της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET «Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα του phishing (αφού όλα από εκεί ξεκινάνε), τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια γενιά που να έχει ενσταλάξει έναν προεπιλεγμένο μηχανισμό που θα τους εμποδίζει να κάνουν απλώς κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να παραδώσουν τα διαπιστευτήριά τους. Μια αντίδραση κατά την οποία εντοπίζουν αμέσως τον κίνδυνο, έχουν μια οπτικοποίηση αυτού και υιοθετούν μια ασφαλή προσέγγιση. Η ψηφιακή ασφάλεια ως νοοτροπία, όπως η οδική ασφάλεια, προκύπτει αφού εμπεδώσουμε τις συνέπειες και κατανοήσουμε τους κινδύνους από πολύ μικρή ηλικία σε σχολεία.»

Αυτό που αξίζει να αναδείξουμε σε αυτές τις προσπάθειες, είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία που πρέπει να εμπνέουν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο, το ανθρώπινο κεφάλαιο δηλαδή που θα μπορεί να στηρίξει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε πτυχής της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας.

Η οικοδόμηση ενός υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας προϋποθέτει προσήλωση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση αλλά εμπιστοσύνη στους ειδικούς, έτσι ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.

Βλάσης Αμανατίδης