Το 14o Infocom Security που πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία στις 10 και 11 Απριλίου, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα σε ότι αφορά την ανάδειξη των εξελίξεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα όμως, αποτέλεσε για ακόμα μια φορά και μια εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου, κάτι για το οποίο αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα.

Σε ειδικό πάνελ συζήτησης του συνεδρίου – με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραρτημάτων μεγάλων παγκόσμιων οργανισμών επαγγελματιών –  έγινε λόγος για το περίφημο “κουζινάκι” στους εργασιακούς χώρους, τον χώρο δηλαδή που για πολλά χρόνια αποτελούσε το σημείο συνάντησης των συναδέλφων σε μια εταιρία και πεδίο ολιγόλεπτων συζητήσεων που αρκετές φορές είχαν ιδιαίτερο και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Το “κουζινάκι” λοιπόν τα τελευταία χρόνια τείνει σε μεγάλο βαθμό εκλείψει ως απόρροια του καθεστώτος της απομακρυσμένης ή και υβριδικής εργασίας που εφαρμόζεται και έχει επιφέρει αρκετά θετικά στοιχεία αλλά παράλληλα έχει μειώσει σημαντικά την προσωπική επαφή με φυσικό τρόπο, που πάντα έχει ξεχωριστή αξία.

Η δικτύωση λοιπόν μεταξύ των επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με οποιοδήποτε τρόπο αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη και αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης και της υψηλής απόδοσης του κλάδου. Σε έναν κόσμο όπου οι τεχνολογικές απειλές εξελίσσονται ραγδαία και οι επιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των επαγγελματιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή η απαραίτητη δικτύωση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, μέσα από τη συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια, σε ομάδες συζήτησης αλλά και ενεργής συμμετοχής σε ενώσεις και φορείς.

Οι επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, είναι απαραίτητο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, να διαμορφώνουν συνθήκες διαπροσωπικής συνεργασίας και παράλληλα να αποτελούν παράγοντες που θα καθοδηγούν στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των εταιριών ή των φορέων που εκπροσωπούν.
Η δικτύωση μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης. Οι επαγγελματίες μπορούν να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες εργασίας, να αναπτύξουν την καριέρα τους και να επεκτείνουν τον επαγγελματικό τους κύκλο. Η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας, μεταξύ των επαγγελματιών μέσα από την αλληλεπίδραση ατόμων με διαφορετικές εμπειρίες, οδηγεί σήμερα στην ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων, αλλά ταυτόχρονα και στη συλλογική ικανότητα των επαγγελματιών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής στη κυβερνοασφάλεια.

Βλάσης Αμανατίδης Αρχισυντάκτης IT Security Professional