Μπορείτε να αποτρέψετε την κλοπή της «ταυτότητάς» σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εφαρμογή αυστηρών ρυθμίσεων απορρήτου, την προστασία των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, τον προσεκτικό έλεγχο κάθε αιτήματος για φίλο ή ακόλουθο, με το να είστε σε επιφυλακή για κάθε απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος και τον περιορισμό των όσων μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και καθώς κάθε σχεδόν άτομο διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, οι κυβερνοεγκληματίες το γνωρίζουν και επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν για να πραγματοποιήσουν διάφορων τύπων κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής της ταυτότητας.

Τι είναι η κλοπή ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η κλοπή ταυτότητας σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται όταν κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook, για να κλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή τις προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες (PII) σας. Ορισμένοι κυβερνοεγκληματίες φτάνουν στο σημείο ακόμη και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που διατηρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για εσάς.

Όταν ένας κυβερνοεγκληματίας του κυβερνοχώρου έχει αρκετές πληροφορίες για εσάς, μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να κλέψει την ταυτότητά σας. Και η κλοπή ταυτότητας όχι μόνο μπορεί να σας κοστίσει πολύ ακριβά, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρονοβόρα καθώς και ψυχικά και συναισθηματικά εξαντλητική.

Πως πραγματοποιείται η κλοπή ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η κλοπή ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά ένας από τους συνηθέστερους είναι οι επιθέσεις κατάληψης λογαριασμού (ATO ή Account Takeover Attacks). Μια επίθεση ATO είναι όταν ένας κυβερνοεγκληματίας καταλαμβάνει έναν από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς και σας αποκλείει από αυτόν αλλάζοντας τον κωδικό πρόσβασής σας. Εφόσον δεν γνωρίζετε πλέον τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας, δεν μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτόν μέχρι να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης ή να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που σας ενδιαφέρει.

Όσο ένας κυβερνοεγκληματίας έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας, μπορεί να κάνει οτιδήποτε σε αυτόν, όπως να προχωρά σε αναρτήσεις ή να επιχειρήσει να εξαπατήσει τους φίλους και τους ακόλουθους σας. Για ορισμένους κυβερνοεγκληματίες, η κατάληψη ενός από τους λογαριασμούς σας είναι μόνο η αρχή καθώς ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν και άλλους κρίσιμης σημασίας λογαριασμούς σας, όπως ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να μοιράζονται υπερβολικά πολλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που τους καθιστά στόχους για τους κυβερνοεγκληματίες. Όσοι επίσης έχουν πολλούς ακολούθους, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερους στόχους, επειδή οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τους ακολούθους σας προσποιούμενοι ότι είστε εσείς. Επειδή οι φίλοι ή οι ακόλουθοι σας δεν γνωρίζουν σχετικά με την επίθεση κατάληψης λογαριασμού, ενδέχεται να πειστούν να μοιραστούν άθελά τους ευαίσθητες πληροφορίες.

Βήματα για να αποφύγετε την κλοπή ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθούν πέντε βήματα για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κλοπής ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορίστε αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου

Θα πρέπει να ορίσετε αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου σε όλους τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τους λογαριασμούς σας στο Instagram, το Facebook και το X (πρώην Twitter) περισσότερο ιδιωτικούς.

  • Instagram: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και απόρρητο > Κάντε κλικ στην επιλογή Ποιος μπορεί να δει το περιεχόμενό σας > Ιδιωτικός λογαριασμός > Εναλλαγή μεταξύ ιδιωτικού λογαριασμού > Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή σε ιδιωτικό για επιβεβαίωση.
  • Facebook: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Στην ενότητα Κοινό και ορατότητα κάντε κλικ στην επιλογή Ακόλουθοι και δημόσιο περιεχόμενο > Προσαρμόστε αυτές τις ρυθμίσεις για περισσότερη ιδιωτικότητα. Συνιστούμε να μην έχετε καμία από αυτές τις επιλογές ρυθμισμένη στο «Δημόσια».
  • X: Κάντε κλικ στο εικονίδιο του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία > Κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις και απόρρητο > Κάντε κλικ στην επιλογή Απόρρητο και ασφάλεια > Στη συνέχεια επιλέξτε Κοινό, μέσα και προσθήκη ετικέτας > Επιλέξτε το Προστατεύστε τις αναρτήσεις σας και στη συνέχεια στην Προσθήκη ετικετών φωτογραφίας προχωρήστε σε ρυθμίσεις για περισσότερη ιδιωτικότητα.

Όσο πιο αυστηρές είναι οι ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο ασφαλέστεροι θα είναι από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ενισχύστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

Για να αποτρέψετε τις επιθέσεις κατάληψης λογαριασμού, καθένας από τους κωδικούς πρόσβασης στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς θα πρέπει να είναι ισχυρός και μοναδικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται ή να χρησιμοποιούν κοινότυπες λέξεις και φράσεις που υπάρχουν σε λεξικά. Καθένας από τους κωδικούς πρόσβασής σας θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί με βάση τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές για τους κωδικούς πρόσβασης:

  • Να έχει μήκος τουλάχιστον 16 χαρακτήρων
  • Να περιλαμβάνει κεφαλαία και πεζά γράμματα
  • Να περιλαμβάνει αριθμούς
  • Να περιλαμβάνει σύμβολα (π.χ. $, &, #)

Κατά τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης, είναι καλύτερο να αναθέσετε αυτή τη διαδικασία σε μια γεννήτρια κωδικών πρόσβασης για να τους δημιουργήσει για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι οι κωδικοί είναι πάντα μεγάλοι και πολύπλοκοι. Αν διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεστε να θυμάστε πολλούς κωδικούς πρόσβασης, αξίζει να επενδύσετε σε μία εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, η οποία θα σας βοηθήσει να δημιουργείτε, να διαχειρίζεστε και να αποθηκεύετε με ασφάλεια τους ισχυρούς κωδικούς σας.

Ελέγξτε κάθε αίτημα φίλου και ακολούθου

Το να έχετε μεγάλο αριθμό φίλων και ακολούθων δεν είναι πάντα καλό, ειδικά αν οι περισσότεροι από αυτούς είναι ξένοι και άγνωστοι. Αντί να αποδέχεστε κάθε αίτημα φιλίας που λαμβάνετε, ελέγξτε αν αξίζει τον κόπο να τους δώσετε πρόσβαση στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένοι κυβερνοεγκληματίες φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο και μόνο για να μπορούν να σας ακολουθούν για να βλέπουν τι δημοσιεύετε, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα αιτήματα φιλίας που αποδέχεστε.

Παραμείνετε σε επιφυλακή για απόπειρες phishing

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι ένας τύπος επίθεσης κοινωνικής μηχανικής από κυβερνοεγκληματίες που έχουν στόχο να πείσουν τα θύματα τους να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες προσποιούμενοι ότι είναι γνωστοί του θύματος ή μια εταιρεία στην οποία έχει λογαριασμό. Στις απόπειρες phishing χρησιμοποιούνται κακόβουλοι σύνδεσμοι και συνημμένα αρχεία και όταν τα θύματα κάνουν κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους ή στα συνημμένα αρχεία, εγκαθίσταται κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή τους ή οδηγούνται σε μία ψεύτικη ή παραποιημένη ιστοσελίδα. Οι ψεύτικες ή παραποιημένες ιστοσελίδες δίνουν την εντύπωση νόμιμων ιστοτόπων με στόχο να ωθήσουν τα θύματα να προθυμοποιηθούν να εισάγουν τις ευαίσθητες πληροφορίες τους, όπως τα στοιχεία σύνδεσης ή τους αριθμούς πιστωτικών καρτών τους.

Είναι σημαντικό να μάθετε πως να εντοπίζετε τις απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος καθώς οι κυβερνοεγκληματίες τις χρησιμοποιούν για να διαπράξουν κλοπές ταυτότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν μερικές ενδείξεις για απόπειρες phishing.

  • Χρήση επείγουσας γλώσσας
  • Προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές
  • Αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες
  • Προτροπή να κάνετε κλικ σε ανεπιθύμητους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία
  • Απειλές για σοβαρές συνέπειες αν δεν ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες

Περιορίστε όσα μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο διαμοιρασμός πληροφοριών σχετικά με ένα επερχόμενο ταξίδι ή κάποιο γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι δελεαστικός, ωστόσο θα χρειαστεί να περιορίσετε όσα μοιράζεστε σε αυτές τις πλατφόρμες, ειδικά όταν πρόκειται για την τοποθεσία σας. Οι κυβερνοεγκληματίες και όσοι παραμονεύουν στον κυβερνοχώρο αναζητούν τέτοιες πληροφορίες στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον σας.

Οι κίνδυνοι του να διαμοιράζεστε υπερβολικά πολλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο υπερβολικός διαμοιρασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η δημοσίευση της τοποθεσίας που βρίσκεστε και η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για την προσωπική σας ζωή, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα σας στο διαδίκτυο. Οι κυβερνοεγκληματίες αναζητούν προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή σας, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για να προχωρήσουν σε κάθε είδους επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής. Η κοινωνική μηχανική είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν απατεώνες και κυβερνοεγκληματίες για να χειραγωγήσουν ψυχολογικά τα θύματα τους ώστε να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ή να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Όσο περισσότερα γνωρίζει ένας κυβερνοεγκληματίας για εσάς, τόσο ευκολότερα μπορεί να σας χειραγωγήσει χρησιμοποιώντας τακτικές κοινωνικής μηχανικής.

Η υπερβολική κοινοποίηση πολλών πληροφοριών στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο σας θέτει σε κίνδυνο επιθέσεων εξαγοράς λογαριασμού, αλλά και σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας.

Αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η κλοπή ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να απωλέσετε την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας και να χάσετε χρήματα. Για να προστατευτείτε από την κλοπή ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμόστε τα βήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ώστε να κάνετε τους λογαριασμούς σας πιο ασφαλείς και ιδιωτικούς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως μπορείτε να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλείς, θα βρείτε μερικές ακόμη συμβουλές εδώ. Για να δείτε πως ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης όπως ο Keeper® μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, ξεκινήστε με μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Keeper Password Manager σήμερα.

Πηγή: NSSKeeper