Πολλοί οργανισμοί σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την επαλήθευση ταυτότητας (αυθεντικοποίηση) χωρίς κωδικό πρόσβασης (passwordless authentication) ή βρίσκονται ήδη κατά τη διαδικασία. Η επαλήθευση ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι πιο ασφαλέστερη από τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης, παρέχει καλύτερη εμπειρία χρήσης, μειώνει τα κόστη του γραφείο υποστήριξης (helpdesk) και ενισχύει την παραγωγικότητα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της εφαρμογής της επαλήθευσης ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης στον οργανισμό σας και πως το Keeper® βοηθά στην εφαρμογή του.

Τι είναι η αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικό πρόσβασης;

Η αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικό πρόσβασης επαληθεύει την ταυτότητα σας για να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό ή ένα σύστημα χωρίς την εισαγωγή κωδικού πρόσβασης. Η αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικό πρόσβασης επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν με ασφάλεια επαληθεύοντας ότι ένας λογαριασμός τους ανήκει μέσω άλλων μέσων, όπως τα βιομετρικά τους στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα και αναγνώριση προσώπου), κωδικοί μιας χρήσης που αποστέλλονται σε μια αξιόπιστη συσκευή ή hardware tokens. Δεδομένου ότι η αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικό πρόσβασης εξαλείφει την ανάγκη εισαγωγής κωδικού πρόσβασης, θεωρείται καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος επαλήθευσης της ταυτότητας.

Τα 4 σημαντικότερα οφέλη της επαλήθευσης ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης

Αυτά είναι τα τέσσερα κορυφαία οφέλη από την υιοθέτηση της αυθεντικοποίησης χωρίς κωδικό πρόσβασης.

1.Πιο ασφαλής από τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης

Η αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικούς πρόσβασης είναι πιο ασφαλής από τη χρήση παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης, επειδή απομακρύνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τους κωδικούς πρόσβασης. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης για να συνδεθούν σε λογαριασμούς και συστήματα, τείνουν να χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και να επαναχρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς. Αυτό θέτει αυτούς τους λογαριασμούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποκλοπές και παραβιάσεις δεδομένων. Με την αφαίρεση των κωδικών πρόσβασης από τη διαδικασία σύνδεσης, οι λογαριασμοί δεν είναι πλέον ευάλωτοι σε παραβιάσεις με τη χρήση γνωστών τεχνικών όπως είναι το password cracking και το phishing.

2.Καλύτερη εμπειρία χρήσης

Η αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικούς πρόσβασης παρέχει επίσης καλύτερη εμπειρία χρήσης, καθώς εξαλείφει την ανάγκη απομνημόνευσης πολλαπλών κωδικών πρόσβασης από τους χρήστες, πράγμα που προκαλεί σύγχυση. Οι κωδικοί πρόσβασης συχνά προκαλούν στα άτομα κόπωση από τους κωδικούς πρόσβασης, ο οποίος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το υπερβολικό άγχος που νιώθουν οι άνθρωποι λόγω του ότι πρέπει να θυμούνται από μόνοι τους τους κωδικούς πρόσβασης. Δεδομένου ότι η επαλήθευση ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης δεν απαιτεί από τους ανθρώπους να δημιουργούν ή να θυμούνται κωδικούς πρόσβασης, παρέχει μια καλύτερη εμπειρία χρήσης.

3.Μειώνει το κόστος του helpdesk

Χάρη σε μία μελέτη της Yubico διαπιστώθηκε ότι οι οργανισμοί δαπανούν κατά μέσο όρο $5,2 εκατομμύρια ετησίως για επαναφορές κωδικών πρόσβασης. Ωστόσο, στο παραπάνω λαμβάνεται υπόψη μόνο το σκληρό κόστος της επαναφοράς κωδικών πρόσβασης και όχι το ήπιο κόστος στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι εκτεταμένες επιπτώσεις της επαναφοράς κωδικών πρόσβασης, όπως η απώλεια παραγωγικότητας. Δεδομένου ότι η επαλήθευση ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης αφαιρεί τους κωδικούς πρόσβασης από τη διαδικασία σύνδεσης, οι επαναφορές κωδικών πρόσβασης καθίστανται ανύπαρκτες, μειώνοντας σημαντικά το κόστος που σχετίζεται με το γραφείο υποστήριξης.

4.Βελτιώνει την παραγωγικότητα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα από τα ήπια κόστη που σχετίζονται με την επαναφορά κωδικών πρόσβασης είναι η απώλεια παραγωγικότητας τόσο για τους χρήστες όσο και για τους διαχειριστές πληροφορικής (IT). Αντί να βοηθούν τους χρήστες να επαναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασής τους επειδή τους ξέχασαν, οι ομάδες πληροφορικής μπορούν να αφιερώσουν το χρόνο τους στη βελτίωση της υποδομής του οργανισμού τους. Επιπλέον, αντί οι χρήστες να περιμένουν την επαναφορά του κωδικού πρόσβασής τους, μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν κανονικά τα εργασιακά τους καθήκοντα. Η υιοθέτηση της επαλήθευσης ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης στον οργανισμό σας μπορεί να εξαλείψει τέτοια ζητήματα, αντιμετωπίζοντας τη ρίζα του προβλήματος -τους κωδικούς πρόσβασης. Έτσι, κάθε εργαζόμενος μπορεί να αφιερώνει τον χρόνο και την ενέργειά του σε έργα και πρότζεκτ για την προώθηση της καριέρας του και την ανάπτυξη του οργανισμού.

Μεταβείτε σε λογική passwordless με τη βοήθεια του Keeper®

Μπορεί να είναι πρόκληση για τους οργανισμούς να προχωρήσουν στην επαλήθευση ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης, επειδή ορισμένοι ιστότοποι και εφαρμογές δεν υποστηρίζουν τέτοιες μεθόδους αυθεντικοποίησης. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι οργανισμοί δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ένα μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης -αντιθέτως θα πρέπει να εξετάσουν λύσεις όπως το Keeper που καθιστούν τη μετάβαση προς μία passwordless υποδομή απρόσκοπτη και ασφαλή.

Με το Keeper, οι οργανισμοί μπορούν να επιτύχουν πλήρη κάλυψη, ασφάλεια και έλεγχο πρόσβασης σε κάθε εφαρμογή και ιστότοπο, χωρίς οι τελικοί χρήστες να χρειάζεται ποτέ να εισάγουν κωδικό πρόσβασης. Το Keeper συνδέει τις λύσεις Single Sign-On (SSO), IdP και λύσεις χωρίς κωδικό πρόσβασης με διαχείριση passkey, παρέχοντας στους χρήστες μία απρόσκοπτη και ασφαλή εμπειρία σύνδεσης. Ακόμη και για ιστότοπους που δεν υποστηρίζουν σύνδεση χωρίς κωδικό πρόσβασης, η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης του Keeper θα συνδέει τους χρήστες αυτόματα και απρόσκοπτα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς το Keeper μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να γίνει passwordless, προγραμματίστε μια επίδειξη σήμερα.

Πηγή: NSS –  Keeper