Κατά τη διάρκεια του International Supercomputing Conference (ISC2017), η Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης (BSC) το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, Intel-based Supercomputer νέας-γενιάς. Το 11.1petaFLOP[1] Supercomputer θα ονομάζεται MareNostrum 4, θα βρίσκεται στο ‘πιο όμορφο data center’ του κόσμου, στο Chapel Torre Girona του Polytechnic University of Catalonia στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει επιστήμες που εστιάζουν σε έρευνες σχετικές με το ανθρώπινο γονιδίωμα, τη βιοπληροφορική, τη βιομηχανική, καθώς και την πρόγνωση του καιρού και την σύνθεση της ατμόσφαιρας. Αυτό το νέο σύστημα, το οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, είναι το #13 στη νέα λίστα με τα TOP500 (top500.org) που ανακοινώθηκε στις 19 Ιουνίου.

«Η γρήγορη παράδοση, εγκατάσταση και βελτιστοποίηση του MareNostrum 4 στο BSC, αναδεικνύει την ολοκληρωμένη, ισχυρή δύναμη της Lenovo σε ότι αφορά το computing», σημείωσε ο  Kirk Skaugen, Πρόεδρος του Lenovo Data Center Group. «Βασισμένοι στην 25ετή x86 server computing ιστορία μας και στη πρώτη θέση σε ικανοποίηση πελατών και αξιοπιστία, ο στόχος μας στη Lenovo είναι να είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία supercomputing παγκοσμίως, βοηθώντας παράλληλα στην επίλυση των μεγαλύτερων προσκλήσεων της ανθρωπότητας, αναπτύσσοντας δυναμικά την τεχνολογία και την καινοτομία».

Το σύστημα ενεργοποιείται από περισσότερους από 3,400 κόμβους που προέρχονται από τους server νέας γενιάς της Lenovo, διαθέτοντας παράλληλα Intel® Xeon® scalable επεξεργαστές, με Intel Omni-Path Technology100 Gb/s ταχύτατη καλωδίωση δικτύου, άνω των 60 χλμ. Είναι το τρίτο πρωτοποριακό HPC σύστημα που έχει εγκαταστήσει η Lenovo στο Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), γεγονός που την καθιερώνει ως το μεγαλύτερο πάροχο συστημάτων αιχμής HPC στη σημαντική αυτή επιστημονική κοινότητα και παράλληλα εδραιώνει τη θέση της, ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία supercomputer στην Ευρώπη.

«Από το εργαστήριο ως το εργοστάσιο και τις ομάδες που το υλοποίησαν στο χώρο, η παράδοση ενός έργου αυτού του μεγέθους και δυσκολίας, απαιτεί εσωτερική δομή και ικανότητες υψηλού επιπέδου»  τόνισε ο Madhu Matta, VP & GM High Performance Computing and Artificial Intelligence στη Lenovo. «Απαιτεί έμφαση στην ολιστική εμπειρία του πελάτη που ελάχιστες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.»

Αποδεδειγμένα, Παγκόσμιος HPC Ηγέτης

 Από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στη λίστα Top500 το 2014, η Lenovo έχει γίνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προμηθευτής, από όλες τις TOP500 εταιρείες, στον κόσμο. Η Lenovo είναι #2 στον κόσμο2, σε ότι αφορά τις TOP500 θέσεις συνολικά, με 92 συμμετοχές. Η Lenovo είναι #1 στη κατηγορία supercomputing στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη supercomputing αγορά στον κόσμο, διεκδικώντας 50% περισσότερες συμμετοχές, σε σύγκριση με το βασικό ανταγωνιστή της.

Με διαρκή στόχο την πρόσβαση των πελατών της σε νέες τεχνολογίες, η Lenovo αναβαθμίζει επίσης το Global HPC Innovation Center της που έχει έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας και διαθέτει 6.000 πυρήνες Intel Xeon νέας γενιάς και σύγχρονα NVIDIA GPUs, με την καλύτερη και πιο ποιοτική εσωτερική Mellanox και Intel επένδυση.

Το HPC Innovation Center άνοιξε τον Μάιο του 2015 για να συνεργαστεί με τους πελάτες, να τους παρέχει πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ίδια συστήματα που τροφοδοτούν τον BSC MareNostrum 4 Supercomputer, άμεσα, πριν ξεκινήσει η μαζική διάθεσή τους. Η πλήρης αναβάθμιση του συστήματος θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017.

Ένα παράδειγμα συνεργασίας, με το Global HPC Innovation Center να έχει κεντρικό ρόλο, έχει υλοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο οποίο δημιουργήθηκε η κεντρική ερευνητική μονάδα Birmingham Environment for Academic Research (BEAR). Το BEAR είναι ένας κόμβος IT παροχών, χωρίς κόστος για την κοινότητα του Πανεπιστημίου, με εξειδικευμένους εξωτερικούς επιστήμονες, μέσα από το οποίο είναι δυνατή η ταχύτερη διεξαγωγή έρευνας σε διάφορους κλάδους, όπως οι βίο-επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλουχίας του γονιδιώματος, της ιατρικής και γλωσσολογικής έρευνας.

«Η αλληλουχία του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε άμεσα στοιχεία σχετικά με την κλίμακα και τα πρότυπα εξάπλωσης σημαντικών επιδημιών». Όταν ο Zika χτύπησε την Αμερική, ήμασταν σε θέση να ανταποκριθούμε άμεσα, υλοποιώντας άμεσα, φορητές εφαρμογές για την ανάπτυξη αλληλουχίας του γονιδιώματος στις πληγείσες περιοχές, δημιουργώντας δεδομένα για την αλληλουχία, μέσα σε λίγες μόνο μέρες,» δήλωσε ο Nick Loman, Καθηγητής Microbial Genomics και Bioinformatics του University of Birmingham. Η συγκριτική ανάλυση αλληλουχίας γονιδιώματος έχει σημαντικές απαιτήσει σε ότι αφορά τις επιστημονικές εκτιμήσεις και την αποθήκευση των στοιχείων. Το νέο σύστημα προσφέρει ταχύτατες, on-demand εκτιμήσεις, για να επιταχύνει τη διαδικασία της ανάλυσης. Μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε εκατοντάδες CPUs, χιλιάδες RAM gigabytes και δεκάδες terabytes αποθηκευτικού χώρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ταχεία αναπαραγωγή δεδομένων και να διαθέσουμε άμεσα στην επιστημονική κοινότητα και στους φορείς για τη δημόσια υγεία, σημαντικά νέα ευρήματα που θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας”.

Διαθεσιμότητα

Η πρόσβαση στο Lenovo HPC Innovation Center είναι ανοιχτή για όλους τους πελάτες – επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο πωλήσεων ή συνεργάτη της Lenovo στην περιοχή σας, για περισσότερα στοιχεία.

 Επιπλέον Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για την εν εξελίξει συνεργασία της Lenovo με το Barcelona Supercomputing Center (BSC) βρίσκονται εδώ και το Hyperion case study εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το PRACE είναι διαθέσιμες στο http://www.prace-ri.eu/prace-in-a-few-words/

Περισσότερες πληροφορίες για το BEAR SuperComputer του University of Birmingham βρίσκονται εδώ.

[1]Σύμφωνα με το Relative Peak Performance (Rpeak)

2Σύμφωνα με το TOP500 για το διάστημα Ιούνιος 2014-Ιούνιος 2017