Η γέννηση του NetOp έγινε πριν πολλά χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1980, σε μια περιοχή της βόρειας Ευρώπης. Ένας μηχανικός περιβάλλοντος DOS έγραφε κώδικα για την επέκταση του λογισμικού προστασίας λογαριασμού μιας μεγάλης εταιρείας στη Δανία.
Akeydor Digital
www.akeydor.com
Η δουλειά του ήταν γρήγορη, εστιασμένη και επίπονη και ο τότε server χρειαζόταν restart κάθε λίγο. Ο προγραμματιστής έπρεπε από τον 4ο όροφο να κατεβαίνει στο υπόγειο από τις σκάλες, ώστε να πραγματοποιήσει reboot τον τότε server, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Ο ανθρώπινος νους εργάστηκε γρήγορα, επινόησε και δημιούργησε την τότε εφαρμογή που θα έκανε reboot τον server απομακρυσμένα, και πρόσθεσε μερικές ακόμα λειτουργίες στην πρώιμη μορφή ενός πρώιμου Remote Management τότε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απλοποίηση, και συνάμα την συντόμευση της εργασίας του προγραμματιστή, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησε μια ομάδα, και εργάστηκε πάνω στο νέο του δημιούργημα.
Το νέο δημιούργημα δούλεψε άψογα, και με ακρίβεια για τον στόχο του, και ο προγραμματιστής το ονόμασε NetOp – όπου στα Δανικά σημαίνει “Με ακρίβεια!”.
Η νέα ομάδα προγραμματιστών δημιούργησαν την εταιρεία “NetOp”, και σύντομα το 1992, η νέα εφαρμογή απέκτησε ως χρήστες μεγάλους οργανισμούς στην Σκανδιναβία, έπειτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τις ΗΠΑ. Το NetOp πολύ γρήγορα εδραιώθηκε ως Benchmark πλατφόρμας λογισμικού για απομακρυσμένη πρόσβαση, απομακρυσμένη διαχείριση, των τότε συσκευών Windows, DOS, OS/2 (το οποίο τότε ήταν από τα κορυφαία περιβάλλοντα μεγάλων τραπεζικών οργανισμών).
Το NetOp εδραιώθηκε και στην Ελλάδα με νέες συνεργασίες αποτελώντας το κορυφαίο λογισμικό Remote Access λόγω της απόλυτης multi-layer central authentication (ασφάλεια και καταγραφή σε πολλαπλά επίπεδα) στη μεταφορά δεδομένων, της κεντρικής καταγραφής sessions, της ευκολίας στην χρήση του dashboard, αλλά και της ευέλικτης αδειοδότησης του.
Netop Remote Access 2000
Η δεκαετία του 2000 έφερε τεχνολογικά επιτεύγματα στα νέα περιβάλλοντα και στις απαιτήσεις ασφάλειας των μεγάλων οργανισμών, όπως και στην ασφαλή πρόσβαση σε mobile devices. H NetOp είχε πλέον εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και το NetOp Remote Access έγινε πλέον το απόλυτο Remote Access λογισμικό, με modules όπως τον Security Server Centralized Authentication, Log Server Centralized Event Log, το Closed User Group ασφάλειας με βάση serial number, την κρυπτογράφηση Diffie Hellman Key Exchange και τόσα άλλα επιπρόσθετα τεχνολογικά επιτεύγματα ώστε οι μεγάλοι οργανισμοί να το αναζητούν ως την λύση τους για ασφαλή, smooth, απομακρυσμένη πρόσβαση στα manned και unmanned devices και assets σε όλο τον κόσμο.
NetOp Remote Access σήμερα
Με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια σε πολλαπλά επίπεδα και μάλιστα κεντρικοποιημένη με τον Netop Security Server, στη διαχείριση και στη μεταφορά δεδομένων, το NetOp Remote Access έχει αναπτυχθεί με γνώμονα όλες τις νομοθετικές παραμέτρους, προκειμένου:
- Να ικανοποιεί απόλυτα τα πρωτόκολλα συμμόρφωσης, αλλά και να προτείνει παραμέτρους ασφάλειας στην αγορά του Remote Management Industry.
- Να παρουσιάζει τον σημαντικό του ρόλο στην απομακρυσμένη πρόσβαση σύμφωνα με NIS2 Directive και να εστιάζει στην ασφάλεια δεδομένων που αφορούν τους εργαζόμενους, τους εξωτερικούς συνεργάτες, τους προμηθευτές, τους συμβούλους και third party όταν πραγματοποιούν Remote Access interventions στο περιβάλλον του οργανισμού, με προσβάσεις εντός και εκτός οργανισμού – αλλά και να προτείνει παραμέτρους ασφαλείας εντός του Remote Management χώρου, ώστε οι οργανισμοί να παραμένουν ασφαλείς και συμμορφωμένοι.
- Να λειτουργεί τέτοια επίπεδα ασφάλειας ώστε να συμμορφώνεται πλήρως στα PCS DSS, SOX και άλλα πρωτόκολλα, προκειμένου για την ασφαλή πρόσβαση εκτός και εντός οργανισμού.
Χαρακτηριστικά ασφάλειας Remote Access
Το NetOp έχει σχεδιαστεί ώστε να κεντρικοποιεί τη διαχείριση της ασφάλειας και της συνδεσιμότητας σε υβριδικά περιβάλλοντα. Αναπτυγμένο βάσει μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής microservices (DTL – Danware Transport Layer), είναι δομημένο για να συνδέεται με ασφάλεια σε εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.
Μέσω του NetOp Remote Access Portal (Cloud έκδοση), οι χρήστες αποκτούν εύκολη και απόλυτα ασφαλή πρόσβαση σε όλες τις συσκευές τους – είτε επανδρωμένες είτε αυτόνομες, είτε NetOp-hosted είτε self-hosted – χρησιμοποιώντας είτε πάροχο Cloud είτε On-Premise data center της επιλογής τους.
Connectivity
- Υψηλή κρυπτογράφηση με χρήση της μεθόδου Diffie-Hellman key exchange.
- Πολλαπλές επιλογές παραμετροποίησης για πρόσβαση εντός ή εκτός LAN/WAN.
Authentication
- Βασική μέθοδος ταυτοποίησης: email-based και multi-factor authentication.
- Προηγμένη ταυτοποίηση μέσω Centralized Authentication, με κατηγοριοποίηση των χρηστών σε Guests και Hosts, και ενσωμάτωση με Active Directory για κεντρική διανομή δικαιωμάτων και καθορισμό ρόλων (τεχνικών και απομακρυσμένων συσκευών).
Προηγμένες δυνατότητες παραμετροποίησης και ελέγχου
- Συνεργασία με Azure AD, LDAP, και RADIUS
- Role-Based Access Control (RBAC)
- Attributed Role-Based Access Control
- On-Demand Remote Access Control
- Browser-Based & On-Premise Remote Access
- Security Server Module
- Log Server Module
- Κεντρική συλλογή και παρουσίαση logs (Central Log Aggregation & Reporting)
Η πλατφόρμα προσφέρει ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών, διαθέσιμων άμεσα για οργανισμούς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αξιολόγηση μέσω της NetOp POC version (Proof of Concept).
Το NetOp Remote Access αποτελεί ηγέτη στον τομέα της απομακρυσμένης πρόσβασης για περισσότερα από 30 χρόνια. Σήμερα, εκατομμύρια χρήστες το εμπιστεύονται για την ασφαλή πρόσβαση και διαχείριση των assets τους, ιδιαίτερα σε κρίσιμους επιχειρησιακούς τομείς (Business Critical Industries).
Η επινόηση μιας απλής ιδέας, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, εξελίχθηκε σε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη πλατφόρμα, γνωστή για την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητά της.