Προκλήσεις, Πλεονεκτήματα & Παράγοντες επιλογής

Η διαχείριση κωδικών πρόσβασης σε εταιρικό περιβάλλον (αλλά και για προσωπική χρήση) έχει κομβικό ρόλο στο επίπεδο κυβερνοασφάλειας. Για αυτό και οι αντίστοιχες λύσεις που αναπτύσσονται για αυτό το σκοπό μπορούν να προσφέρουν μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων που αξίζει να αναδείξουμε αναλυτικά.

Παναγιώτης Καλαντζής
Cyber Security & Data Privacy Expert

Εισαγωγή

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές βασίζονται σε κωδικούς πρόσβασης για δεκαετίες και η χρήση κωδικών πρόσβασης συνέχισε να αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια με τη μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία και την αυξανόμενη χρήση των υπηρεσιών cloud. Ενώ η προστασία με κωδικό πρόσβασης έχει προχωρήσει πολύ από τότε που το MIT δημιούργησε τον πρώτο κωδικό πρόσβασης υπολογιστή το 1961, οι ακολουθούμενες πρακτικές αναφορικά με τους κωδικούς πρόσβασης εξακολουθεί να μην είναι βέλτιστες.

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένας δημοφιλής στόχος επίθεσης για κακόβουλους παράγοντες που μπορούν να εισβάλουν σε οργανισμούς, καθιστώντας τις κακές πρακτικές κωδικών πρόσβασης σημαντική απειλή για τις επιχειρήσεις. Ένας «κλεμμένος» κωδικός πρόσβασης μπορεί να καταρρίψει επενδύσεις δεκάδων χιλιάδων, ακόμη και εκατομμύριων ευρώ σε μηχανισμούς άμυνας στον κυβερνοχώρο, όπως είδαμε από πρώτο χέρι με την πρόσφατη παραβίαση της NVIDIA. Αυτό δείχνει την ανάγκη για εξελιγμένη τεχνολογία και λύσεις που ασφαλίζουν τους κωδικούς πρόσβασης και τους καθιστούν πιο διαχειρίσιμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο μέσω της αποδοτικής χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ασφαλή αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης, της αυτοματοποίησης της διαδικασίας εισόδου σε διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες, καθώς και την δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης, προσφέροντας ένα αυξημένο επίπεδο ευκολίας χρήσης.

Κωδικοί Πρόσβασης, ένας εύκολος στόχος

Η δημιουργία ενός ισχυρού, μοναδικού κωδικού πρόσβασης για κάθε έναν από τους διαδικτυακούς λογαριασμούς που ο καθένας μας διατηρεί τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την επίτευξη της ασφάλειας στο διαδίκτυο και της προστασίας τόσο των προσωπικών μας στοιχείων, όσο και των εταιρικών ευαίσθητων και εμπιστευτικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που όλοι έχουμε γίνει κοινωνοί κατά καιρούς, στην ιδανική περίπτωση κάθε μεμονωμένος κωδικός πρόσβασης που δημιουργείται θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον έναν ελάχιστο αριθμό χαρακτήρων, και συγκεκριμένο βαθμό πολυπλοκότητας (κεφαλαία και πεζά γράμματα καθώς και αριθμούς και σύμβολα). Μπορεί να είναι δελεαστικό, αλλά η επαναχρησιμοποίηση ενός εύκολου στην απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο είτε σε προσωπικό είτε σε εταιρικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη σχετική έρευνα[1] απέδειξε ότι η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης είναι η κορυφαία αιτία επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων.

Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν ότι ο καθένας μας ξεχωριστά, αλλά και πολλοί οργανισμοί δεν δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του κωδικού πρόσβασης, επομένως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με τον κωδικό πρόσβασης είναι απίθανο να σταματήσουν. Κάποιες από τις πιο διαδεδομένες μέθοδους που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για την κλοπή κωδικών πρόσβασης και διαπιστευτηρίων, αναλύονται στην συνέχεια.

  • Επιθέσεις brute force. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αγοράζουν μια λίστα με κωδικούς πρόσβασης που είχαν παραβιαστεί στο παρελθόν στο DarkNet ή, εναλλακτικά, κατεβάζουν μια δωρεάν λίστα κοινών κωδικών πρόσβασης, όπως qwerty και password123. Στη συνέχεια, δοκιμάζουν αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης παντού.
  • Στοχευμένες/χειρουργικές επιθέσεις. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιλέγουν συγκεκριμένα άτομα σε προσωπικό επίπεδο, ή εντός ενός οργανισμό και στη συνέχεια, αναζητούν στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες σχετικά με τους στόχους, όπως τα γενέθλιά τους, τα αγαπημένα τους μέρη για διακοπές, τα χόμπι και τα ονόματα των παιδιών, των συζύγων ή ακόμα και των κατοικίδιων τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να προσπαθήσουν να σπάσουν τον κωδικό πρόσβασης κάθε στόχου. Αυτός ο τύπος επίθεσης εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που περιέχουν πληροφορίες από την πραγματική τους ζωή, όπως τα ονόματα των παιδιών τους.
  • Phishing/κοινωνική μηχανική. Αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις περιλαμβάνουν έναν κυβερνοεγκληματία που αποσπά διαπιστευτήρια απευθείας από ένα θύμα, συχνά στέλνοντάς του ένα email ή ένα μήνυμα κειμένου με έναν κακόβουλο σύνδεσμο που το κατευθύνει σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ένα κακόβουλο συνημμένο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό καταγραφής πληκτρολόγησης.

Το διευρυνόμενο τοπίο απειλών, σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των συνδεδεμένων εφαρμογών, συσκευών και δεδομένων που διασκορπίζονται σε όλο και πιο περίπλοκα, κατανεμημένα περιβάλλοντα δικτύου, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για εξελιγμένο λογισμικό και συστήματα προστασίας και διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης (Password Managers)

Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης είναι εφαρμογές λογισμικού ή διαδικτυακές υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για την ασφαλή αποθήκευση και διαχείριση κωδικών πρόσβασης για διάφορους τρίτους διαδικτυακούς λογαριασμούς και υπηρεσίες. Λειτουργούν ως ένα κεντρικό αποθετήριο για τους κωδικούς πρόσβασής, επιτρέποντάς την δημιουργία, την αποθήκευση, την οργάνωση και την ανάκτηση σύνθετων και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για το σύνολο των διαδικτυακών και άλλων υπηρεσιών.

Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης προσφέρουν σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Ασφαλής αποθήκευση. Ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης αποθηκεύει με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασης σε μια κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων ή vault. Οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύονται συνήθως με έναν κύριο κωδικό πρόσβασης, ο οποίος είναι ο μόνος κωδικός πρόσβασης που πρέπει ο χρήστης να θυμάται, και ο οποίος πρέπει να έχει επαυξημένα χαρακτηριστικά ασφάλειας.
  2. Δημιουργία κωδικού πρόσβασης. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης συχνά περιλαμβάνουν μια δυνατότητα δημιουργίας κωδικών πρόσβασης που μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς, τυχαιοποιημένους κωδικούς πρόσβασης για τον χρήστη. Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης είναι συνήθως μεγάλοι, σύνθετοι και δύσκολο να μαντευτούν, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  3. Λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης. Κατά την επίσκεψη σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή που απαιτεί σύνδεση, ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης μπορεί να συμπληρώσει αυτόματα το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής αυτοματοποιημένα, εξαλείφοντας τον κίνδυνο λάθους ή υποκλοπής του κωδικού μέσω εξελιγμένων εργαλείων παράνομης παρακολούθησης πληκτρολογίου (keylogger).
  4. Συγχρονισμός μεταξύ συσκευών. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης συχνά προσφέρουν δυνατότητες συγχρονισμού σε πολλές συσκευές, όπως smartphone, tablet και υπολογιστές. Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής ανεξαρτήτως μέσου και την χρήση της λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης απρόσκοπτα σε διαφορετικές πλατφόρμες.
  5. Ασφαλής κοινή χρήση. Ορισμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης περιλαμβάνουν λειτουργίες για την ασφαλή κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης με τρίτους. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την κοινή χρήση διαπιστευτηρίων σύνδεσης με αξιόπιστα άτομα ή ομάδες χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.
  6. Πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Πολλοί Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης υποστηρίζουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) ή βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας (π.χ. αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή προσώπου). Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για την πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο κωδικών πρόσβασης.

Η χρήση ενός Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλειά στο διαδίκτυο εξαλείφοντας την ανάγκη για αδύναμους ή επαναχρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης. Απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης και χρήσης ασφαλών κωδικών πρόσβασης, μειώνει τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων και ενισχύει τη συνολική ψηφιακή ασφάλεια.

Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης Επιχειρήσεων (Enterprise Password Managers) εντός των Προγραμμάτων Ασφάλειας του Οργανισμού

Ο Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης είναι μια λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης ειδικά σχεδιασμένη για χρήση σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Προσφέρει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ισχυρούς διαχειριστικούς ελέγχους και επεκτασιμότητα για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης κωδικών πρόσβασης των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης έχει τα προσφέρει τα παρακάτω εξειδικευμένα χαρακτηριστικά.

  • Κεντρική διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης παρέχει μια κεντρική πλατφόρμα ή διακομιστή όπου οι διαχειριστές του συστήματος μπορούν να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να ελέγχουν την πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης για διάφορους λογαριασμούς και συστήματα που χρησιμοποιούνται στον οργανισμό.
  • Έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλων. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης επιτρέπουν στους διαχειριστές του συστήματος να ορίζουν ρόλους χρήστη και να εκχωρούν τα κατάλληλα δικαιώματα. Αυτό διασφαλίζει ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να διαχειρίζονται τους κωδικούς πρόσβασης με βάση τους καθορισμένους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους.
  • Ασφαλής κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης και συνεργασία. Οι επιχειρήσεις συχνά απαιτούν κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης και συνεργασία μεταξύ ομάδων ή τμημάτων. Ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης διευκολύνει την ασφαλή κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης με ελεγχόμενη πρόσβαση, επιτρέποντας σε εξουσιοδοτημένα άτομα να μοιράζονται τα διαπιστευτήρια σύνδεσης με άλλους χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.
  • Αρχεία καταγραφής ελέγχου και αναφορές. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης συχνά παρέχουν λεπτομερή αρχεία καταγραφής ελέγχου και δυνατότητες αναφοράς. Αυτά τα αρχεία καταγραφής παρακολουθούν την πρόσβαση, τις αλλαγές και τη χρήση του κωδικού πρόσβασης, επιτρέποντας στους διαχειριστές να παρακολουθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κωδικό πρόσβασης και να διατηρούν υπευθυνότητα εντός του οργανισμού.
  • Ενοποίηση με εταιρικά συστήματα. Οι δυνατότητες ενσωμάτωσης με υπάρχοντα εταιρικά συστήματα, όπως λύσεις Active Directory ή Single Sign-On (SSO), είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη ενοποίηση και τη διαχείριση χρηστών. Αυτό εξασφαλίζει βελτιωμένη παροχή των χρηστών και βελτιώνει την εμπειρία χρήστη, επιτρέποντας την ενιαία σύνδεση σε διάφορα συστήματα.
  • Πρότυπα συμμόρφωσης και ασφάλειας. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης συχνά ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα συμμόρφωσης και ασφάλειας του κλάδου, όπως το SOC 2, το GDPR, το HIPAA ή το PCI DSS. Οι δυνατότητες συμμόρφωσης βοηθούν τους οργανισμούς να πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις και να διατηρούν το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων.
  • Υποστήριξη και επεκτασιμότητα σε επίπεδο επιχείρησης. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης Επιχείρησης προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες υποστήριξης, όπως τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και βοήθεια κατά την εφαρμογή. Έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται μεγάλες αναπτύξεις και να εξυπηρετούν τις ανάγκες αναπτυσσόμενων οργανισμών.

Είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να επιλέγουν έναν Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης που να πληροί τις συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφαλείας τους, να ενσωματώνεται καλά με τα υπάρχοντα συστήματα και να παρέχει μια φιλική προς το χρήστη εμπειρία τόσο για τους διαχειριστές όσο και για τους τελικούς χρήστες.

Οφέλη και προκλήσεις χρήσης Διαχειριστών Κωδικών Πρόσβασης

Συνοψίζοντας, οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης παρέχουν στους χρήστες πολλά πλεονεκτήματα από την πρόσβαση και τη χρήση κωδικών πρόσβασης σε πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Ευκολία. Με όλους τους συνδυασμούς ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης που απαιτούν οι διαφορετικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης καθιστά σημαντικά ευκολότερη και ταχύτερη τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη χρήση κωδικών πρόσβασης.
  • Αυτόματη συμπλήρωση. Μια βασική δυνατότητα ενός Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης είναι η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των διαπιστευτηρίων χρήστη όταν εντοπίζεται μια φόρμα σύνδεσης για την οποία το σύστημα έχει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
  • Ελαχιστοποίηση επαναχρησιμοποίησης κωδικού πρόσβασης. Με την ενσωματωμένη δυνατότητα δημιουργίας νέων, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε ιστότοπο ή υπηρεσία, ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη της επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης.
  • Ισχυρότεροι κωδικοί πρόσβασης. Ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης μπορεί να δημιουργήσει σύνθετους και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι μοναδικοί και πιο δύσκολο να σπάσει ένας εισβολέας.
  • Αυξημένη ασφάλεια. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης κρυπτογραφούν τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών και παρέχουν ασφαλή πρόσβαση. Μπορούν επίσης να ειδοποιούν τους χρήστες όταν τα διαπιστευτήρια αποτελούν μέρος παραβίασης δεδομένων ή απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος.
    «Κινητικότητα» κωδικού πρόσβασης. Πολλοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης επιτρέπουν το συγχρονισμό των ονομάτων χρήστη και των κωδικών πρόσβασης σε πολλές συσκευές, από επιτραπέζιους υπολογιστές έως κινητά.
  • Συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές. Η ύπαρξη διαχειριστή κωδικών πρόσβασης θεωρείται βέλτιστη πρακτική για τον έλεγχο ταυτότητας και τη διαχείριση του κύκλου ζωής, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα χρήσης Διαχειριστών Κωδικών Πρόσβασης, εξακολουθούν να υπάρχουν ευπάθειες και προκλήσεις λειτουργίας και χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των κάτωθι:

  • Θέματα Ασφάλειας. Με έναν Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης, οι χρήστες δημιουργούν ουσιαστικά ένα μόνο σημείο αποτυχίας (single point of failure). Εάν ο Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης παραβιαστεί, όλοι οι κωδικοί πρόσβασης ενός χρήστη θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. Υπήρξαν πολλά περιστατικά τα τελευταία χρόνια όπου οι υπηρεσίες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης ανέφεραν δημόσια περιστατικά ασφαλείας. Επιπλέον, δημοσίως δημοσιοποιημένη έρευνα αποκάλυψε ότι πολλοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης έχουν ευπάθειες ασφαλείας.
  • Κίνδυνος απώλειας κύριου κωδικού πρόσβασης. Με έναν Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης, η πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης ενός χρήστη διασφαλίζεται από έναν μόνο κύριο κωδικό πρόσβασης. Εάν χαθεί αυτός ο κωδικός πρόσβασης, ένας χρήστης μπορεί να χάσει την πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασης — χωρίς εύκολο τρόπο ανάκτησής τους.
  • Διαλειτουργικότητα. Δεν συμμορφώνονται όλοι οι ιστότοποι με τις βέλτιστες πρακτικές όλων των Διαχειριστών Κωδικών Πρόσβασης, παρουσιάζοντας ασυμβατότητες και δυσλειτουργίες.
  • Συμβατότητα με MFA ή 2FA. Μια κοινή βέλτιστη πρακτική για πολλούς ιστότοπους είναι η υποστήριξη MFA ή 2FA. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης δεν συνδέονται πάντα απευθείας με το MFA ή το 2FA, οι χρήστες πρέπει να διαχειρίζονται αυτήν την πτυχή ξεχωριστά.

Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός αξιόπιστου έναν Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης

Με πολλούς διαθέσιμους στην αγορά Διαχειριστών Κωδικών Πρόσβασης, η εύρεση της σωστής λύσης μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Οι παρακάτω παράμετροι μπορούν να βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν πιο σωστή, και σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες του χρήστη ή του οργανισμού, επιλογή του κατάλληλου εργαλείου.

  1. Ασφάλεια Zero-Trust : Η μηδενική εμπιστοσύνη είναι ένα πλαίσιο κυβερνοασφάλειας που προστατεύει έναν οργανισμό’ επικυρώνοντας κάθε στάδιο της ψηφιακής αλληλεπίδρασης. Η χρήση πλατφορμών που ακολουθούν αυτό το πλαίσιο διασφαλίζει ότι μόνο νόμιμοι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στα συστήματά σας, μειώνοντας σημαντικά τον οργανωτικό σας κίνδυνο.

Το πλαίσιο μηδενικής εμπιστοσύνης επιβάλλει επίσης αυστηρό έλεγχο ταυτότητας χρήστη και πρόσβαση ελάχιστων προνομίων, που περιορίζει την πρόσβαση του χρήστη σε πόρους που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή ολοκλήρωση εργασιών σε έναν δεδομένο ρόλο. Σύμφωνα με την Έκθεση Zero Trust Impact του Enterprise Strategy Group (ESG), το 72% των οργανισμών εφαρμόζουν ήδη μηδενική εμπιστοσύνη ή βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησής της.

  1. Συμμόρφωση με κανονισμούς : Οι κανονισμοί συμμόρφωσης διασφαλίζουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο σε όλες τις λύσεις και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο και την τοποθεσία. Η Gartner προβλέπει ότι οι πολιτικές συμμόρφωσης σε πολλούς κλάδους θα επεκταθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Παραδείγματα τέτοιων πλαισίων/κανονισμών είναι:

  • Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Κυρίως για τους Ευρωπαίους, ο GDPR είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ισχυρότερους νόμους προστασίας δεδομένων στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που συμμορφώνεται είναι πιθανό να χειρίζεται τα δεδομένα σας κατάλληλα.
  • Πρότυπο ασφάλειας δεδομένων βιομηχανίας καρτών πληρωμής (PCI DSS). Αυτός ο κανονισμός θέτει απαιτήσεις για την εγγύηση της ασφάλειας των διεκπεραιωτών πληρωμών κατά το χειρισμό των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών σας. Εάν πληρώνετε για έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, θα πρέπει να συνεργαστεί με προμηθευτές που είναι συμβατοί με το PCI.
  1. Συμβατότητα με τα συστήματα και το λογισμικό σας: Ένας ιδανικός Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης λειτουργεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, που περιλαμβάνει κινητές συσκευές, tablet και υπολογιστές. Οποιαδήποτε λύση διαχείρισης κωδικού πρόσβασης εξετάζετε πρέπει να είναι συμβατή με το Λειτουργικό Σύστημα (OS) σε όλες τις συσκευές σας.
  2. Κρυπτογράφηση: Η τοποθεσία αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης είναι το μέρος ενός έναν Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης που αποθηκεύει πραγματικά τους κωδικούς πρόσβασης για πολλές εφαρμογές. Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης πρέπει να διαθέτουν κρυπτογράφηση, η οποία προστατεύει τα διαπιστευτήρια. Επίσης, οι πάροχοι πρέπει να αποθηκεύουν τον κωδικό πρόσβασής σας στην κρυπτογραφημένη του μορφή, καθώς αυτό δεν τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση και στα διαπιστευτήριά σας.
  3. Αυτοματισμός : Οι Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης μπορούν να συμπληρώσουν διαπιστευτήρια σε ιστότοπους. Αυτή η δυνατότητα αποτρέπει πρακτικές κωδικών πρόσβασης που διακυβεύουν την ασφάλεια, όπως η επαναχρησιμοποίηση διαπιστευτηρίων ή οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης. Για να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία, ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα πρέπει να έχει μια επέκταση προγράμματος περιήγησης που συμπληρώνει αυτόματα τους κωδικούς πρόσβασης.
  4. Γεννήτριες κωδικών πρόσβασης: Οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης ακυρώνουν το σκοπό ενός Διαχειριστή Κωδικών Πρόσβασης. Ένας καλός Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης θα πρέπει να διαθέτει μια συσκευή δημιουργίας κωδικών πρόσβασης που να προσφέρει μοναδικούς συνδυασμούς και να επιτρέπει στα άτομα να επιλέγουν το μήκος και την πολυπλοκότητα των διαπιστευτηρίων τους.
  5. Έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) : Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων είναι μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την ασφάλεια που απαιτεί από έναν χρήστη να παρουσιάσει διάφορα διαπιστευτήρια για να επαληθεύσει την ταυτότητά του. Εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής, απαιτείται ένας άλλο παράγοντα, όπως μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας ή έναν κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης βάσει χρόνου (TOTP).

Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft[2], το MFA μπορεί να αποτρέψει το 99,9% των επιθέσεων παραβίασης λογαριασμού. Ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης πρόσβασης θα πρέπει να απαιτεί 2FA ή MFA εκτός από τον κύριο κωδικό πρόσβασής σας προτού παράσχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Η τάση της αγοράς, και το μέλλον των Διαχειριστών Κωδικών Πρόσβασης

Η αγορά Διαχείρισης Κωδικών Πρόσβασης γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ισχυρότερη διαδικτυακή ασφάλεια και τον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών.

Είναι παραπάνω από εμφανές, ότι η αγορά λύσεων Διαχείρισης Κωδικών Πρόσβασης επεκτείνεται σταθερά. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς Διαχείρισης Κωδικών Πρόσβασης αποτιμήθηκε σε περίπου 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και αναμένεται να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 18%.

Επιπρόσθετα, με την αύξηση των παραβιάσεων δεδομένων υψηλού προφίλ και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα άτομα και οι οργανισμοί συνειδητοποιούν περισσότερο τη σημασία των πρακτικών ασφαλούς κωδικού πρόσβασης. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη υιοθέτηση λύσεων Διαχείρισης Κωδικών Πρόσβασης ως μέσου ενίσχυσης της ασφάλειας. Οι λύσεις αυτές δεν είναι μόνο δημοφιλείς στους μεμονωμένους χρήστες, αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητες από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία της εφαρμογής ισχυρών μέτρων ασφαλείας κωδικών πρόσβασης για την προστασία των ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων και την πρόληψη της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε κρίσιμα συστήματα.

Περαιτέρω εξέλιξη των λύσεων Διαχείρισης Κωδικών Πρόσβασης αφορά πλέον υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και συγχρονισμό σε πολλές συσκευές. Οι λύσεις που βασίζονται στο cloud προσφέρουν ευελιξία, επεκτασιμότητα και ευκολία στη χρήση, καθιστώντας τις ελκυστικές τόσο για άτομα όσο και για οργανισμούς. Οι λύσεις αυτές, συχνά ενσωματώνουν τεχνολογίες MFA, όπως βιομετρικά στοιχεία (δαχτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου) ή διακριτικά υλικού, για να παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. Αυτή η ενοποίηση ενισχύει τον έλεγχο ταυτότητας χρήστη και ενισχύει τη συνολική ασφάλεια.

Καθώς η σημασία της ασφαλούς διαχείρισης κωδικών πρόσβασης συνεχίζει να αυξάνεται, η αγορά των σχετικών λύσεων καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστική, ενώ είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες περαιτέρω προόδου και καινοτομιών για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών των χρηστών και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στον κυβερνοχώρο.

Μια από τις καινοτομίες που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, αφορά τον έλεγχο ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης, σαν μια εναλλακτική ελκυστική επιλογή για τη βελτίωση της ασφάλειας των οργανισμών. Ωστόσο, ο ρυθμός υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας είναι αργός. Μια πρόσφατη αναφορά από την Keeper Security που εξέτασε 600+ ηγέτες οργανισμών αποκάλυψε μια αντίθεση όσον αφορά την υιοθέτηση τεχνολογίας χωρίς κωδικό πρόσβασης. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) θα προτιμούσε τη σύνδεση των χρηστών τους σε επιτραπέζιους υπολογιστές που χρησιμοποιούν τεχνολογία χωρίς κωδικό πρόσβασης, αλλά ταυτόχρονα, το 59% των ίδιων ερωτηθέντων δεν έχει αναπτύξει ακόμη εργαλεία χωρίς κωδικό πρόσβασης επειδή δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επιπλέον, η συνδυασμένη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα (55%) κατέθεσε ότι είτε δεν είναι σίγουροι πότε θα ήθελαν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας χωρίς κωδικό πρόσβασης στον οργανισμό τους (πάνω από 34%) είτε δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν χωρίς κωδικό πρόσβασης (σχεδόν 21% ).

Η αργή υιοθέτηση του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) από επιχειρήσεις και καταναλωτές – παρά το γεγονός ότι το MFA είναι ένας πρακτικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των τελικών χρηστών από παραβιάσεις λόγω κλοπής διαπιστευτηρίων – είναι μια καλή ένδειξη του πιθανού χρονικού πλαισίου υιοθέτησης για τεχνολογία χωρίς κωδικό πρόσβασης. Πρώτα, οι πωλητές πρέπει να ενσωματώσουν την τεχνολογία στους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους και, στη συνέχεια, οι τελικοί χρήστες πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με την τεχνολογία και να την εμπιστευτούν και να την υιοθετήσουν. Μεταξύ της υιοθέτησης τόσο του οργανισμού όσο και του καταναλωτή, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να διαδοθεί ευρέως η τεχνολογία χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Η ουσία είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία, καθιστώντας την τεχνολογία που καθιστά τους κωδικούς πρόσβασης ασφαλείς και εύκολους στη διαχείριση εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ασφάλειας του οργανισμού.

Επίλογος

Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο κυβερνοασφάλειας όλων (τόσο των οργανισμών όσο και του καθενός ξεχωριστά) και να κάνει την ψηφιακή ζωή πιο βολική.

Ένας Διαχειριστής Κωδικών Πρόσβασης είναι ένα εργαλείο που αποθηκεύει όλους τους κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σε ένα μέρος που είναι προσβάσιμο μόνο με τον κύριο κωδικό πρόσβασης. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν, να αποθηκεύουν, να προστατεύουν, να μοιράζονται και να διαχειρίζονται κωδικούς πρόσβασης για διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές χρησιμοποιώντας διαχειριστές κωδικών πρόσβασης – εξαλείφοντας την ανάγκη για τους χρήστες να γράφουν τους κωδικούς πρόσβασής τους στις σημειώσεις τους ή να επαναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασής τους ξανά και ξανά. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης δεν είναι μόνο απαραίτητοι για ευκολία, αλλά και για ασφάλεια.

Οι αντίστοιχες λύσεις προσφέρουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα.

  • Ισχυρότεροι και μοναδικοί κωδικοί πρόσβασης
  • Βελτιωμένη ασφάλεια
  • Βολική λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης
  • Υποστήριξη ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA)
  • Ασφαλής κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης
  • Συγχρονισμός μεταξύ πλατφορμών

Ενώ όπως είναι φανερό οι αντίστοιχες λύσεις προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, είναι σημαντική η επιλογή ενός αξιόπιστου και εδραιωμένου πάροχου σχετικών λύσεων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε ισχυρές πρακτικές ασφαλείας, όπως η τακτική ενημέρωση του κύριου κωδικού πρόσβασης και η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων όπου είναι δυνατόν, για την περαιτέρω προστασία των λογαριασμών σας.

[1] https://www.hivesystems.io/blog/are-your-passwords-in-the-green

[2] https://www.microsoft.com/security/blog/2019/08/20/one-simple-action-you-can-take-to-prevent-99-9-percent-of-account-attacks/