Καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι παραβιάσεις της ασφάλειας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των κινδύνων της ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού γίνεται πιο δύσκολη. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία στο οικοσύστημα λιγότερο ασφαλών προμηθευτών και τρίτων προμηθευτών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα ιδρύματα. Αυτά τα ιδρύματα πρέπει να κοιτάξουν πέρα ​​από την ωριμότητα της κυβερνοασφάλειας για να είναι επιτυχημένα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους 4 κορυφαίους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού και θα παρέχουμε πρακτικές συμβουλές για τον μετριασμό τους.

Λάμπρος Κατσώνης
Solutions Director, GUARDBYTE
www.guardbyte.com.cy

 

 

 

 

 

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα;

Οι ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ακολουθούν τέσσερις τύποι κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας που πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Νομικοί κίνδυνοι – Οι αλυσίδες εφοδιασμού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συμβατικές σχέσεις. Η διαδικασία αγοράς, παραγωγής, πώλησης και αποστολής αγαθών υποστηρίζεται από νομικές συμφωνίες και ως εκ τούτου, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ευάλωτες σε νομικούς κινδύνους. Η συνεργασία με τρίτους αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένου χειρισμού δεδομένων ή λανθασμένης αποθήκευσης, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία των πελατών. Αυτό αφήνει την επιχείρηση υπεύθυνη για ακριβά πρόστιμα και νομικές χρεώσεις.
  2. Οικονομικοί κίνδυνοι – Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουνοικονομικούς κινδύνους, πολλοί από τους οποίους οφείλονται στην οικονομική αστάθεια των προμηθευτών ή την πλήρη χρεοκοπία, αλλά και σε οικονομικές επιβαρύνσεις που μπορεί να αποτελούν συνέπεια μιας κυβερνοεπίθεσεις.

3.       Προγραμματισμός κινδύνων Ενώ ζητήματα που σχετίζονται με τη δήλωση εργασίας είναι κοινές αιτίες κινδύνου προγραμματισμού, υπάρχουν λιγότερο συχνά ζητήματα που μπορούν επίσης να δημιουργήσουν καθυστερήσεις. Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, περισσότερα από τα φυσικά αντικείμενα γύρω μας αποτελούν πλέον μέρος του Internet of Things (IoT). Αλλά με τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ελέγχου του εξοπλισμού και των διαδικασιών υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος αποτυχίας εάν δεν ασφαλιστούν σωστά. Οι εκμεταλλευόμενες ευπάθειες του εξοπλισμού κατασκευής ή συσκευασίας μπορούν να κλείσουν βασικά μέρη μιας αλυσίδας εφοδιασμού για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

4.       Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι – Οι επιχειρήσεις θεωρούνται υπεύθυνες για τις δικές τους περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και για τις επιπτώσεις των πωλητών τους και άλλων τρίτων συνεργατών. H αύξηση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, η μηχανική μάθηση, το cloud computing και ο αυτοματισμός είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, η διευρυμένη χρήση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε πρόσθετες ευπάθειες στον κυβερνοχώρο, εάν δεν προστατεύεται σωστά.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κυβερνοχώρο

Τώρα που περιγράψατε τους τύπους των κινδύνων, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσετε ποιοι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ισχύουν για την ψηφιακή αλυσίδα εφοδιασμού μιας επιχείρησης και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για μετριασμό αυτών των κινδύνων προς τα εμπρός.

  1. Προσδιορισμός, αξιολόγηση και αντιμετώπιση κινδύνων προμηθευτών – Ο Μετριασμός του κινδύνουξεκινά με την κατανόηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές σας. Οι επιχειρήσεις πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν από ποιους κινδύνους είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν οι υπάρχοντες προμηθευτές τους και πόση ζημιά θα μπορούσε να υποστεί η επιχείρηση σε περίπτωση εκμετάλλευσης αυτών των κινδύνων. Η υποστήριξη των υφιστάμενων σχέσεων προμηθευτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα νούμερο ένα πριν προχωρήσουμε στην αξιολόγηση νέων συνεργασιών. Οι σημερινοί προμηθευτές σας εφαρμόζουν καλή ψηφιακή υγιεινή; Πώς προστατεύονται τα δεδομένα των πελατών τους; Ποια είναι μερικά σενάρια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναστάτωση στους προμηθευτές σας;
  2. Εξασφαλίστε την ποιότητα του προμηθευτή – Στη συνέχεια, πραγματοποιήστε έναερωτηματολόγιο για να αξιολογήσετε την ποιότητα των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τους ωριμότητας. Ποια είναι τα πρότυπα και οι πρακτικές για τηνπολιτική τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πολιτικής ασφάλειας πληροφοριών και απορρήτου; Η απάντηση σε αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις (και σε άλλες) θα αποτρέψει την επιχείρησή σας από το να ανακαλύψει κινδύνους τρίτων στο μέλλον.
  3. Διαφοροποιήστε τους προμηθευτές – Μπορεί να παρασχεθεί ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας δημιουργώντας ποικιλία προμηθευτών, ειδικά για τα πιο σημαντικά στοιχεία της επιχείρησης. Εάν υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής που παρέχει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο πόρο και αυτός δεν λειτουργεί λόγωεπίθεσης κακόβουλου λογισμικού, έχει η εταιρεία ένα αντίγραφο ασφαλείας;
  4. Σκεφτείτε τη βαθμίδα προμηθευτή – Μεβαθμίδες προμηθευτών, οι προμηθευτές ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου ασφάλειας που παρουσιάζουν σε έναν οργανισμό. Όσο λιγότερο κρίσιμος είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο. Για κάθε προμηθευτή, ποιος θα ήταν ο οικονομικός και χρονικός αντίκτυπος στην επιχείρηση, εάν ξαφνικά αδυνατεί να παρέχει τις υπηρεσίες του;
  5. Αξιολογήστε τακτικά τους κινδύνους των προμηθευτών- Τέλος, καθώς οι κίνδυνοι δεν παραμένουν συνεπείς και αμετάβλητοι με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αξιολογήσεις θα πρέπει να συνεχίζονται σε τακτική, επαναλαμβανόμενη βάση για να διασφαλίζεται ότι οι νέοι κίνδυνοι αποτυπώνονται με ακρίβεια προτού προλάβουν να γίνουν προβληματικοί. Η διεξαγωγή αξιολογήσεων ρουτίναςδιαχείρισης κινδύνου προμηθευτήθα βοηθήσει την επιχείρησή σας να εντοπίσει, να αξιολογήσει και να μετριάσει καλύτερα τυχόν κινδύνους προμηθευτών που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι.

Πώς η SecurityScorecard μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κινδύνων της ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού

Μόλις καθορίσετε τους κύριους κινδύνους τρίτων του οργανισμού σας, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα σύστημα ελέγχου προμηθευτή και μια διαδικασία επίβλεψης. Και μέρος αυτής της διαδικασίας επίβλεψης πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τη συνεχή παρακολούθηση κινδύνου από τρίτους. Αν και η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να είναι χρονοβόρα και κουραστική, υπάρχουν τρόποι αυτοματοποίησης και απλοποίησης της διαδικασίας.

Παρέχοντας προηγμένες αξιολογήσεις ασφαλείας, αυτοματοποιημένες αξιολογήσεις, διαχείριση κινδύνου τρίτων και ολοκληρωμένες αξιολογήσεις ασφαλείας τρίτων, η SecurityScorecard βοηθά τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν και να παρακολουθούν τις ευπάθειες της ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού τους. Η SecurityScorecard καθιστά δυνατή τη συνεχή παρακολούθηση όλων των οργανισμών στο πολύπλοκο οικοσύστημα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, βοηθώντας τους οργανισμούς να ωριμάσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα προγράμματα διαχείρισης κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μειώνοντας τον φόρτο εργασίας που σχετίζεται με την παρακολούθηση των κινδύνων της ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού, μπορείτε να διασφαλίσετε τη συνέχεια της υπηρεσίας και την ψηφιακή ασφάλεια χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τους πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη των πρωταρχικών επιχειρηματικών στόχων.