Σύμφωνα με την έρευνα Kaspersky Consumer Security Risks, που πραγματοποιήθηκε από την B2B International σε συνεργασία με Kaspersky Lab το καλοκαίρι του 2013, περίπου το 38% των Ευρωπαίων χρηστών έχει λάβει πλαστά emails που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τράπεζες. Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικες ειδοποιήσεις από τράπεζες, προκειμένου να ξεγελάσουν τους χρήστες ώστε να τους παραδώσουν τα στοιχεία πρόσβασης στους λογαριασμούς τους και να αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό πρόσβαση και στα χρήματά τους.

Οι υπηρεσίες online συναλλαγών (e-banking, συστήματα e-payment και ηλεκτρονικά καταστήματα) αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς χρήστες. Η έρευνα της B2B International δείχνει ότι το 95% των ερωτηθέντων έχει πραγματοποιήσει αγορές online, το 91% έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του online banking και το 74% έχει χρησιμοποιήσει συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών. Φυσικά, οι απατεώνες δεν θα μπορούσαν να μην είχαν προσέξει αυτή την τάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις χώρες της Ευρώπης, το 38% των χρηστών έχει λάβει emails που υποτίθεται οτι προέρχονταν από μια τράπεζα αλλά αποδείχτηκαν πλαστά. Το 11% των ερωτηθέντων ανέφερε ύποπτα μηνύματα που υποτίθεται ότι είχαν σταλεί εκ μέρους ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Τουλάχιστον μια φορά, το 11% των ερωτηθέντων είχε ανακατευθυνθεί αυτόματα σε ένα ύποπτο site, το οποίο τους ζητούσε να εισάγουν τα διαπιστευτήρια της πιστωτικής τους κάρτας. Περίπου το 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει εισάγει οικονομικές πληροφορίες σε αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες. Όλα αυτά είναι παραδείγματα της δραστηριότητας των ψηφιακών εγκληματιών που ασχολούνται με το phishing, ένα από τα πολλά είδη κακόβουλων επιθέσεων που στοχεύουν σε σημαντικά εμπιστευτικά οικονομικά στοιχεία όπως οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών, στοιχεία και κωδικοί πρόσβασης σε online τραπεζικούς λογαριασμούς, κ.λπ.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί έμπειροι και προσεκτικοί χρήστες πιθανόν αναγνωρίζουν τις περισσότερες προσπάθειες phishing, οι επιθέσεις αυτές συχνά καταλήγουν να είναι επιτυχείς: περίπου το 3% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε χάσει τα χρήματα του από ψηφιακούς εγκληματίες. Στατιστικά, αυτό είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό, αλλά όταν τόσοι πολλοί χρήστες δέχονται επίθεση κάθε χρόνο, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας μεταφράζεται σε πολλά λεφτά. Σύμφωνα με την έρευνα για την εξέλιξη των επιθέσεων phishing (The Evolution of Phishing Attacks 2011-2013), που πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab την άνοιξη του 2013 στους χρήστες της cloud υπηρεσίας Kaspersky Security Network, το 21% των επιθέσεων phishing που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Απρίλιος – Μάιος 2012-2013, συμπεριλάμβανε ψεύτικες σελίδες τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο 7,5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν οικονομικές επιθέσεις phishing.

Με άλλα λόγια, όπως και στον πραγματικό κόσμο, η εικονική απάτη ενέχει σοβαρούς κινδύνους που μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με τη βοήθεια ειδικής προστασίας.

Πώς να προστατεύσετε τα χρήματά σας από τους ψηφιακούς εγκληματίες

Η προηγμένη τεχνολογία της Kaspersky Lab Safe Money θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα χρήματά σας από τους ψηφιακούς απατεώνες. Το Safe Money είναι ένα σύνολο ειδικών μηχανισμών προστασίας που ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που ο χρήστης χρησιμοποιεί υπηρεσίες e-banking ή πραγματοποιεί τις αγορές του online. Η τεχνολογία αυτή προστατεύει αξιόπιστα τα χρήματα του χρήστη από όλους τους τύπους των επιθέσεων που περιλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» των απατεώνων.

Συγκεκριμένα, η προηγμένη anti-phishing τεχνολογία της Kaspersky Lab ανιχνεύει και μπλοκάρει πλαστές ιστοσελίδες που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες για να τους αποκαλύψουν οικονομικές πληροφορίες. Το Safe Money επαληθεύει τα πιστοποιητικά ασφάλειας των e-banking ή e -pay ιστοσελίδων, προσφέροντας αποτελεσματικότερη προστασία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές . Η ειδική λειτουργία safe browser προστατεύει τις online δραστηριότητες του χρήστη από κακόβουλες επιθέσεις. Οι τεχνολογίες Secure Keyboard και Virtual Keyboard εξασφαλίζουν ότι οι κωδικοί πρόσβασης και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας δεν μπορούν να υποκλαπούν κατά την εισαγωγή τους, προστατεύοντας τα ευαίσθητα δεδομένα από keyloggers . Επιπλέον, η τεχνολογία Safe Money περιλαμβάνει ένα σύστημα το οποίο ελέγχει τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή, προειδοποιώντας για τυχόν τρωτά σημεία του λογισμικού που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη μόλυνση του υπολογιστή.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών παρέχει πλήρη προστασία απέναντι στις οικονομικές απειλές και εξασφαλίζει τη μέγιστη προστασία για τις online τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές.

Η τεχνολογία Safe Money είναι διαθέσιμη ως μέρος του Kaspersky Internet Security, την προηγμένη λύση προστασίας για οικιακούς χρήστες και ως μέρος του Kaspersky Internet Security – Multi-Device, της νέας λύσης για την προστασίας όλων των συσκευών σας.