Τα στελέχη της Intel περιέγραψαν σήμερα τα σχέδια της εταιρείας να παρέχει με σταθερό ρυθμό νέες τεχνολογίες για φορητές συσκευές και λογισμικό και δήλωσαν στους χιλιάδες προγραμματιστές και ηγέτες του κλάδου, που βρίσκονταν εκεί, ότι τα πλεονεκτήματα στην τεχνολογία της Intel θα βοηθήσουν να σπάσουν τα όρια της πολυπλοκότητας, παρέχοντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία, συνεργασία και ταχύτητα για την κυκλοφορία συυστημάτων στην αγορά.

 

 

 

 

Οι ανακοινώσεις συπεριλαμβάνουν τη νέα οικογένεια πολυπύρηνων προϊόντων system-on-a-chip (SoC) τεχνολογίας 22nm για ταμπλέτες, συσκευές 2 σε 1 και άλλες υπολογιστικές συσκευές, τα νέα Chromebooks που βασίζονται στους επεξεργαστές 4ης γενιάς Intel® Core™ και τη διαθεσιμότητα των επεξεργαστών Intel Core™ vPro  4ης γενιάς για επιχειρησιακή χρήση. Τα παραπάνω αναλύθηκαν λεπτομερώς στις ομιλίες των κ. Doug Fisher, corporate vice president και general manager του τμήματος Software and Services του Ομίλου, Hermann Eul, corporate vice president και general manager του τμήματος Mobile and Communications του ομίλου, και Kirk Skaugen, senior vice president και general manager του τμήματος PC Client.

Στις υπόλοιπες αποκαλύψεις περιλαμβάνονται οι νέες δυνατότητες που προστέθηκαν στην πλατφόρμα υπηρεσιών cloud της Intel, η οποία απευθύνεται στις ανάγκες των προγραμματιστών για κάλυψη των αναπτυσσόμενων αγορών των μεγάλων επιχειρήσεων και των παρόχων υπηρεσιών, και ένα εύρος νέων εργαλείων λογισμικού και δυνατοτήτων για πολλαπλά λειτουργικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των Android*, Chrome* και Windows*.

«Καθώς η φορητότητα γίνεται ολοένα και πιο προσωπική και εξατομικευμένη, η Intel καινοτομεί για να ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή, δημιουργώντας ένα σύνολο νέων υπηρεσιών, εμπειριών για τους πελάτες και διαθέσιμων σχεδιάσεων, για να επιλέξουν οι καταναλωτές, αλλά και οι ΙΤ managers και οι χρήστες σε περιβάλλον επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Fisher. «Η στρατηγική μας είναι να βοηθήσουμε στη διασφάλιση ότι η αρχιτεκτονική της Intel παρέχει την καλύτερη εμπειρία σε όλες τις συσκευές, τα λειτουργικά περιβάλλοντα και τα επίπεδα τιμών.»

 

Doug Fisher, Corporate VP και  GM, Τμήμα Software and Services

Ο κ. Fisher αναφέρθηκε στις αυξανόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν για τους προγραμματιστές τα πολλαπλά οικοσυστήματα, καθώς οι χρήστες απαιτούν μια συνεπή εμπειρία σε όλες τις συσκευές τους. Ακόμη, ανακοίνωσε μια σειρά νέων εργαλείων λογισμικού της Intel, τεχνολογιών και πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν υπηρεσίες για πολλαπλές πλατφόρμες.

Ο κ. Fisher επικαλέστηκε το εργαλείο λογισμικού XDKNEWτης Intel ως παράδειγμα, το οποίο είναι μέρος του νέου περιβάλλοντος ανάπτυξης HTML5 της Intel και βοηθά τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές HTML5, ο κώδικας των οποίων μπορεί να γραφεί μία φορά και έπειτα να μεταφερθεί σε διαφορετικές συσκευές και λειτουργικά  περιβάλλοντα.

Ο κ. Fisher παρουσίασε μία νέα σειρά από Chromebooks, βασισμένη στους επεξεργαστές 4ης γενιάς Intel® Core™, συμπεριλαμβανομένων των Chromebooks από την Acer*, την HP* και την Toshiba* και ένα νέο Chromebox της Asus*. Τα Chromebooks αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της μοναδικής στρατηγικής λογισμικού της Intel, να υποστηρίζει πολλαπλά λειτουργικά περιβάλλοντα τα οποία «λειτουργούν» καλύτερα με την αρχιτεκτονική της Intel, βελτιώνοντας έτσι τις δυνατότητες του χρήστη.

Καλωσορίζοντας στη σκηνή τον Vice President της Google, Sundar Pichai, ο κ. Fisher τόνισε τη δέσμευση της Intel στη διασφάλιση ότι η καλύτερη εμπειρία Android είναι διαθέσιμη σε αρχιτεκτονική Intel. Μετά τη Google, η Intel έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο Android και έχει συνεργαστεί στενά με την Google και το οικοσύστημα κατασκευαστών για τη βελτιστοποίηση της αρχιτεκτονικής της Intel, τόσο για το Android όσο και για τον Chrome.

Ο κ. Fisher καλωσόρισε ακόμη στη σκηνή τον κ. Gonzague Vallois, senior vice president for publishing της Gameloft, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία, που είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές παιχνιδιών για φορητές συσκευές, βελτιστοποιεί τώρα ένα μεγάλο μέρος των εφαρμογών της για Android και για την αρχιτεκτονική της Intel.

Επιπλέον, ο κ. Fisher ανακοίνωσε ότι η Intel θα διαθέτει υποστήριξη για τον 64-bit kernel στο Android, παρέχοντας στους προγραμματιστές περισσότερα από 4GB μνήμης συστήματος, ώστε να είναι εφικτές καλύτερες επιδόσεις για εφαρμογές, και να παρέχει νέες διαμορφώσεις μνήμης για καταναλωτές συμβάλλοντας στην κατεύθυνση υποστήριξης video υπερυψηλής ανάλυσης (Ultra-HD) στις φορητές συσκευές.

Καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές συνδέονται στο Διαδίκτυο, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη παροχής εφαρμογών και υπηρεσιών σε αυτές τις συσκευές για μια πιο πλούσια εμπειρία των χρηστών. Για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν οικονομικά αυτή την ευκαιρία, το τμήμα Cloud Services της Intel παρέχει δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εφαρμογών και παιχνιδιών, που στοχεύουν σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Ο κ. Fisher έδειξε πώς οι δυνατότητες από την πλατφόρμα υπηρεσιών Cloud της Intel μπορούν να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να χτίσουν ισχυρές εφαρμογές για πολλαπλές πλατφόρμες, αξιοποιώντας APIs και υπηρεσίες cloud.

Ο κ. Fisher έκλεισε τονίζοντας την Intel Developer Zone (IDZ), η οποία προσφέρει τεράστια αξία στους προγραμματιστές, ως ένα σημείο αγορών (one-stop shop) για εργαλεία λογισμικού της Intel, μεγιστοποιώντας τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη σε πολλές διαφορετικές σχεδιάσεις, πλατφόρμες, λειτουργικά συστήματα και τεχνολογία HTML5.

 

Δρ. Hermann Eul, Corporate VP και GM, Mobile and Communications Group

Καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο προσωπική και διαδεδομένη, ο κ. Hermann Eul αναφέρθηκε στις αυξανόμενες προσδοκίες γύρω από την προσωποποίηση και τις επιδόσεις σε φορητές συσκευές. Περιέγραψε πώς η εταιρεία επωφελείται πλήρως από το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων που ενεργοποιούνται από το σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία αιχμής στα transistor και την κατασκευή για να προσφέρει τα καλύτερα προϊόντα με επεξεργαστές Intel.

Ο κ. Eul ανέφερε ότι «η μικρο-αρχιτεκτονική Silvermont είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα των μηχανικών». Πρόσθεσε ότι το να δημιουργείς ένα σύστημα SoC (System-On-Chip) διεθνούς κλάσης, ξεκινά με έναν εξαιρετικό επεξεργαστικό πυρήνα, και μέσω της Silvermont, η Intel παρέχει αποδοτικούς πυρήνες που μπορούν  πολύ γρήγορα να κλιμακωθούν, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, σε επιδόσεις και ισχύ, για να ανταποκριθούν σε ένα μεγάλο εύρος αναγκών της αγοράς και των συσκευών.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Eul ανακοίνωσε μια οικογένεια νέων, χαμηλής ισχύος συστημάτων  SoC πολλαπλών επεξεργαστικών πυρήνων, για ταμπλέτες, συσκευές 2 σε 1 και άλλες υπολογιστικές συσκευές, που αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τους κορυφαίους κατασκευαστές ΟΕΜ, συμπεριλαμβανομένων των Acer *, ASUS *, Dell *, Lenovo*, Toshiba *.

Η οικογένεια επεξεργαστών Intel ® Atom ™ Z3000 αποτελεί την πρώτη σειρά τετραπύρηνων επεξαργαστών της εταιρείας για φορητές συσκευές και την πιο ισχυρή λύση αυτή τη στιγμή για ταμπλέτες και άλλες κομψές σχεδιάσεις φορητών συσκευών. Η πλήρης σειρά παρέχει έναν ισχυρό συνδυασμό επιδόσεων, διάρκειας ζωής της μπαταρίας και πλούσιων χαρακτηριστικών σε κομψές σχεδιάσεις, με περισσότερες από 10 ώρες αυτονομίας σε λειτουργία και μέχρι και 3 εβδομάδες αναμονής, σε συνδυασμό με μία εμπειρία φορητότητας και συνεχούς διασύνδεσης.

Ο πρόεδρος της ASUS Jonney Shih, και ο Neil Hand, VP, στον τομέα Tablets & PCs Performance της Dell, ανέβηκε στη σκηνή με τον κ. Eul και παρουσίασε τις πιο πρόσφατες καινοτόμες συσκευές που βασίζονται στην τεχνολογία της Intel. Τα τελευταία συστήματα  SoC παρέχουν στους πελάτες της Intel την ευελιξία, επιτρέποντας μια διαμόρφωση υλικού που υποστηρίζει τόσο τα Windows* 8 όσο και το Android*, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν ένα φάσμα συσκευών στα επίπεδα τιμών που ανταποκρίνονται στις ποικίλες ανάγκες των καταναλωτών και των επαγγελματιών χρηστών.

Ο κ. Eul τόνισε επίσης τη σημασία της ασύρματης συνδεσιμότητας, καθώς τα δίκτυα 4G, εφαρμογές πλούσιες σε μέσα και έξυπνες συσκευές οδηγούν στην ανάγκη για την πρόοδο της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Δήλωσε ότι το Intel® XMM 7160 modem αποστέλλεται αυτή τη στιγμή και θα ενσωματωθεί σύντομα στις συσκευές Samsung Galaxy Tab 3 10.1 ιντσών. Το LTE modem είναι μια από τις μικρότερες και χαμηλής κατανάλωσης multimode-multiband λύσεις για global LTE roaming, στον ίδιο μοντέλο προϊόντος.

 

Βλέποντας στο μέλλον, ο κ. Eul δήλωσε ότι η επόμενη γενιά modem XMM 7260 έχει δρομολογηθεί για το 2014 και θα υποστηρίζει carrier aggregation, γρηγορότερες ταχύτητες και υποστήριξη για TD-LTE. Ακόμη, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα “Merrifield” της Intel για σχεδιάσεις έξυπνων τηλεφώνων και ταμπλετών για το 2014. Επωφελούμενη από την ευέλικτη μικροαρχιτεκτονική Silvermont τεχνολογίας 22nm, η Merrifield θα επιτρέπει 50 τοις εκατό βελτίωση στην απόδοση και αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σε σχέση με το προϊόν “Clover Trail+” της τρέχουσας γενιάς και θα προσφέρει υποστήριξη για προηγμένη απεικόνιση, λειτουργίες αντίληψης του περιβάλλοντος και προσωπικές υπηρεσίες μέσω ενός ολοκληρωμένου κόμβου υποδοχής αισθητήρων και αυξημένη προστασία των δεδομένων, της συσκευής και της ιδιωτικής ζωής.

 

Kirk Skaugen, SVP και GM, τμήμα PC Client Group

Ο κ. Skaugen δήλωσε ότι ο χώρος των προσωπικών υπολογιστών επαναπροσδιορίστηκε με τις συσκευές 2 σε 1, τη δυνατότητα επιλογής λειτουργικού συστήματος και τα νέα μοντέλα χρήσης βασισμένα στην εμπειρία των χρηστών. Με τη νέα κατηγορία συσκευών 2 σε 1, οι πελάτες επωφελούνται από μια συσκευή που συνδυάζει την ισχύ ενός PC με τη φορητότητα μιας ταμπλέτας.

Τα Ultrabooks έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας στη βιομαχανία των προσωπικών υπολογιστών, παρέχοντας έμπνευση για κομψές σχεδιάσεις, πολλές από τις οποίες παρέχουν δυνατότητες αφής. Σήμερα οι φορητοί υπολογιστές με τεχνολογία αφής είναι διαθέσιμοι σε επίπεδο κόστους μικρότερο από 450$. Με την εισαγωγή των νέων επεξεργαστών Pentium και Celeron, που μέχρι πρότινος είχαν την κωδική ονομασία Bay Trail M και D, ο κ. Skaugen δήλωσε ότι η Intel αναμένει οι συσκευές 2 σε 1 να αγγίξουν επίπεδα τιμών τόσο χαμηλά όσο τα 349$, ξεκινώντας από αυτή τη χρονιά. Ανέφερε ότι τα νέα chips θα παρέχουν ισχύ σε ένα πλήθος οικονομικά προσιτών φορητών, σταθερών και σχεδιάσεων all-in-one. Ο κ. Skaugen κάλεσε στη σκηνή τον Tami Reller, executive vice president της Microsoft, προκειμένου να μιλήσουν για το πώς οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν για να προσφέρουν διευρυμένη εμπειρία φορητότητας, ενώ παράλληλα θα διατηρήσουν τη συμβατότητα με προηγούμενες εκδόσεις (backwards compatibility). Ακόμη, έδωσαν στους παρευρισκόμενους μια γεύση από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 8.1.

Μετά την εισαγωγή της 4ης Γενιάς Core™ τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Skaugen ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα των νέων επεξεργαστών 4ης γενιάς Intel® Core™ vPro™ για επιχειρησιακές υπολογιστικές εφαρμογές. Η Intel ανταποκρίνεται παράλληλα στις ανάγκες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απαιτούν ευελιξία για να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν, αλλά και στις ανάγκες των στελεχών IT που είναι επιφορτισμένοι με τη διασφάλιση και τη συντήρηση αυτών των συσκευών, υπολογίζοντας και το κόστος. Η νέα οικογένεια επεξεργαστών προσφέρει προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης, ασφάλεια βασισμένη στο hardware, βελτιωμένη παραγωγικότητα και συνεργασία, όλα μέσα από μια ποικιλία υπολογιστικών συσκευών σχεδιασμένων να ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των ταμπλετών, συσκευών 2 σε 1, Ultrabooks, φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών.

 «Η δυναμική του επιχειρησιακού περιβάλλοντος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και η Intel παρέχει λύσεις με τέτοιο ρυθμό όπως ποτέ πριν», δήλωσε ο κ. Skaugen. «Οι νέοι επεξεργαστές 4ης γενιάς Intel Core vPro παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία τόσο οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, όσο και οι IT managers επιζητούν: ενθουσιώδεις σχεδιάσεις συμπεριλαμβανομένων των συσκευών 2 σε 1, των Ultrabooks και των φορητών που βασίζονται σε τεχνολογία αφής με ενσωματωμένη ασφάλεια, εύκολο αυτοματισμό και νέα υπολογιστικά μοντέλα που είναι ταυτόχρονα ευέλικτα και ασφαλή.»

Ο κ. Mario Mueller, αντιπρόεδρος της IT υποδομής της BMW ακολούθησε τον κ. Skaugen στη σκηνή και δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει πολύ στα συστήματα που είναι βασισμένα σε vPro, καθώς διακρίνουν τεράστια επιχειρηματική αξία στην πλατφόρμα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την παραγωγικότητα.

Υλοποιώντας την υπόσχεση της τεχνολογίας perceptual computing να κάνει την αλληλεπίδραση των καταναλωτών με τις συσκευές τους πιο διαδραστική και πιο φυσική, ο κ. Skaugen ανέφερε ότι οι  καταναλωτές μπορούν να αναμένουν ενσωματωμένες 3D κάμερες στα Ultrabooks, στις συσκευές 2 σε 1 και στις σχεδιάσεις all-in-one, από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι κάμερες 3D επιτρέπουν στους καταναλωτές να αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές τους με νέους, συναρπαστικούς τρόπους, από το να παίζουν παιχνίδια με χειρονομίες των χεριών και των δακτύλων, να πλοηγούνται στο διαδίκτυο και στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή τους, έως το να ζήσουν την εμπειρία προηγμένης βιντεοδιάσκεψης και συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο κ. Skaugen δήλωσε ότι η Intel θα ανεβάσει ξανά τον πήχη με την επερχόμενη πλατφόρμα επεξεργαστών τεχνολογίας 14 nm, με την κωδική ονομασία Broadwell. Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη το 2014 και θα φέρει υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας για τις συσκευές επόμενης γενιάς.

Ο κ. Skaugen ανέλυσε μερικές από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο perceptual computing. Με αφετηρία τη συνεργασία με το Nuance Dragon Assistant στις συσκευές Intel® Core™, ο κ. Skaugen έδειξε ένα νέο φωνητικό βοηθό που αναμένεται να είναι διαθέσιμος στις Η.Π.Α. στις αρχές του 2014 με συνεργάτες την Dell και τη Lenovo και θα προσφέρει καλύτερες δυνατότητες φυσικής γλώσσας και συναφείς δυνατότητες, που το καθιστούν ευκολότερο στη χρήση και πιο διαισθητικό με βάση το πλαίσιο του διαλόγου. Ακόμη, ο κ. Skaugen  μοιράστηκε την πρόσφατη διάθεση της Creative Senz3D Interactive Gesture κάμερας, η οποία διαθέτει  χαρακτηριστικά για πολυδιάστατο gaming, βιντεοδιάσκεψη και φωνητικό έλεγχο και μπορεί να αγοραστεί στο Creative.com και σύντομα από την Dell, την Amazon, την Newegg και την TigerDirect. Ο κ. Skaugen ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με τον πρώτο υπολογιστή σε σχεδίαση all-in-one και φορητό με ενσωματωμένη διαδραστική κάμερα που αναταποκρίνεται στα νεύματα και σημείωσε ότι η κάμερα θα ενσωματωθεί σε μελλοντικές συσκευές από την Dell και τη Lenovo έως το τέλος του επόμενου έτους.