Σύμφωνα με τις στατιστικές πληροφορίες που συλλέχτηκαν από το ESET ThreatSense.Net κατά το μήνα Φεβρουάριο

Τα removable media αποτελούν ένα δημοφιλή και διαδεδομένο τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς αρχείων, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού, με αποτέλεσμα το INF/Autorun να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή.


Το Win32/Conficker είναι worm, το οποίο αρχικά εξαπλώθηκε χρησιμοποιώντας μια αδυναμία στο σύστημα ασφαλείας των Windows. Ενώ, η ESET παρέχει αποτελεσματική ανίχνευση των Conficker, είναι σημαντικό για τους τελικούς χρήστες να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους διαθέτουν τα ενημερωμένα patches της Microsoft, τα οποία είναι διαθέσιμα από το τρίτο τρίμηνο του 2008, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του υπολογιστή τους.


Το Win32/PSW.OnLineGames.is αποτελεί μια οικογένεια Trojans που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις τύπου phishing με στόχο ειδικά στους gamers: αυτού του είδους Trojan εμφανίζονται με keylogging και (μερικές φορές) rootkit δυνατότητες που συγκεντρώνουν στοιχεία για online games αλλά και πληροφορίες σχετικά με τους παίκτες που ασχολούνται με αυτά. Το Win32/Sality είναι ένα πολυμορφικό trojan και ο τέταρτος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το μήνα Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να δημιουργεί / διαγράφει τα κλειδιά μητρώου που σχετίζονται με την ασφάλεια του συστήματος και να πραγματοποιεί έναρξη της διαδικασίας μόλυνσης με κάθε επανεκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Παγκόσμια Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το ThreatSense.Net® της ESET (Φεβρουάριος 2011)


ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΦΡΙΚΗ (ΕΜEΑ)
Το INF/Autorun παραμένει μεταξύ των κυρίαρχων απειλών στην περιοχή ΕΜΕΑ. Στην Ευρώπη ήταν ο πιο διαδεδομένος τύπος malware για το Φεβρουάριο με ποσοστό διείσδυσης της τάξεως του 4,63%. Το INF/Autorun αποτέλεσε την κορυφαία malware απειλή, στη Νότια Αφρική (9,24%), στη Πολωνία (6,39%), στο Ισραήλ (6,16%), στην Ουκρανία (5,6%), στη Λιθουανία (5,56%), στη Ρωσία (4,89%) και στην Αυστρία (3,84%).


Το Win32/Conficker συνέχισε να είναι η πιο διαδεδομένη απειλή, σε πολλά μέρη της περιοχής ΕΜΕΑ, με κορυφαία χώρα τη Βουλγαρία (8,13%). Στη Γερμανία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι χρήστες αντιμετώπισαν το Trojan Java/TrojanDownloader (3,06%), ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, αρκετά διαδεδομένο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (5,52%), που είναι σε μορφή Java και προσπαθεί να κατεβάσει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό από το Internet.


Ευρωπαϊκή Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το ThreatSense.Net® της ESET (Φεβρουάριος 2011)Το ThreatSense.Net® της ESET αποτελεί το in-the-cloud σύστημα συγκέντρωσης δεδομένων για κακόβουλα λογισμικά εντός του), χρησιμοποιώντας δεδομένα από χρήστες των λύσεων της ESET σε όλο τον κόσμο. Αυτή η συνεχής ροή πληροφοριών παρέχει στους ειδικούς του εργαστηρίου Virus Lab της ESET ένα ακριβές γεγονός της φύσης και της εμβέλειας των εφαρμογών διείσδυσης ανά τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο. Η προσεκτική ανάλυση απειλών, εφαλτηρίων επίθεσης και μοτίβων επιτρέπει στην ESET να ρυθμίζει με ακρίβεια όλες τις ενημερώσεις ευρετικών μηχανισμών και υπογραφών, προκειμένου να προστατεύει τους χρήστες από μελλοντικές απειλές.
Σχετικά με την ESET
Η ESET είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στην τεχνολογία κατασκευής λύσεων λογισμικού, που προσφέρουν άμεση και πλήρη προστασία από τις εξελισσόμενες απειλές ασφάλειας υπολογιστών. Η ESET πρωτοστάτησε και συνεχίζει να οδηγεί τη βιομηχανία στην προληπτική ανίχνευση απειλών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το ESET NOD32 Antivirus και το ESET Smart Security αποτελούν τα προϊόντα ναυαρχίδες της εταιρείας, που βασίζονται στην πολυβραβευμένη τεχνολογία της ESET: ThreatSense. Πάνω από 100 εκ. χρήστες εμπιστεύονται τα προϊόντα της ESET ως μία ενοποιημένη λύση ασφάλειας κατά ιών, spyware και κακόβουλων λογισμικών. Η παγκόσμια έδρα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και η παγκόσμια έδρα διανομής στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Επίσης, το 2008 άνοιξε το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η εταιρεία αντιπροσωπεύεται σε 180 χώρες, από ένα εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.eset.com, ή www.nod32.gr