Η EMC Corporation ανακοινώνει μια σειρά νέων προϊόντων και εφαρμογών που στηρίζουν το Data Lake Foundation — τις υποδομές storage που βρίσκονται κάτω από τις λύσεις Business Data Lake. Tο Business Data Lake ενοποιεί τα data, τις εφαρμογές και τα εργαλεία ανάλυσης κάτω από μία ενιαία ομπρέλα, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα data analytics οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

 

 

Κατ το πρόσφατο παρελθόν, οι πελάτες της EMC διαρκώς αναφέρονταν σε μία χωρίς προηγούμενο αύξηση του όγκου των δεδομένων τους (data growth) και στην πρόκληση που συνιστά η διαχείριση μεμονωμένων νησίδων storage (islands of storage). Πέρυσι, η εταιρεία ενημέρωσε το κοινό σχετικά  με τη στρατηγική της για το Data Lake Foundation και ξεκίνησε να προωθεί προϊόντα όπως το EMC Isilon και το EMC ECS (Elastic Cloud Storage) με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της να εξαλείψουν τα κλειστά συστήματα storage (storage silos), προσφέροντάς τους πιο απλούς τρόπους αποθήκευσης και διαχείρισης των δεδομένων τους, ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο πώς θα αντλήσουν πληροφορίες και πρόσθετη αξία από τα συγκεκριμένα data.

Συνοπτικά, το Data Lake Foundation προσφέρει στις επιχειρήσεις τα εξής:

Αποτελεσματικό Storage: Εξαλείφει τα storage silos, απλοποιεί τη διαχείριση και βελτιώνει το βαθμό αξιοποίησης των δεδομένων

Τεράστιο Scalability: Βασισμένο σε scale-out αρχιτεκτονικές, είναι σε θέση να υποστηρίζει τεράστια επεκτασιμότητα παραμένοντας απλό στη διαχείριση

Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις λειτουργίες: Δυνατότητα πρόσβασης επόμενης γενιάς, υποστήριξη πολλαπλών πρωτοκόλλων επικοινωνίας για καλύτερη εξυπηρέτηση παραδοσιακών και νεώτερων εφαρμογών

Enterprise χαρακτηριστικά: Προστασία των data μέσα από αποτελεσματικές και ανθεκτικές διαδικασίες backup και disaster recovery, ισχυρές επιλογές ασφαλείας

In-Place εργαλεία ανάλυσης Big Data: Αξιοποιεί το shared storage και υποστηρίζει πρωτόκολλα όπως το HDFS προκειμένου να προσφέρει με χαμηλό κόστος in-place analytics σε μικρότερο χρόνο.

Από όλα τα προϊόντα της EMC, εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του Data Lake foundation είναι το EMC Isilon και το EMC Elastic Cloud Storage (ECS). Το EMC Isilon προσφέρει ένα enterprise-scale, file-based Data Lake Foundation με ικανότητα υποστήριξης παραδοσιακών και next-gen workloads, ενώ το ECS αποτελεί το object storage Data Lake Foundation για τις σύγχρονες εφαρμογές επόμενης γενιάς. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, το Isilon ισορροπεί εξαιρετικά μεταξύ υψηλής απόδοσης και μεγάλης χωρητικότητας για analytics workloads, ενώ από την άλλη το ECS προσφέρει high capacity analytics σε μια ευρεία γεωγραφική κατανομή (geo-distributed). Με το ECS, τη νέα πλατφόρμα Isilon και τις αντίστοιχες λειτουργίες, οι πελάτες έχουν όλα όσα χρειάζονται για την αποθήκευση, την προστασία, τη διασφάλιση, τη διαχείριση και την ανάλυση όλων των μη δομημένων data, σήμερα και στο μέλλον.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Πέρυσι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι με τη νέα πλατφόρμα Isilon S210 διπλασιάζει τις ήδη κορυφαίες επιδόσεις του προκατόχου της. Τώρα, ανακοινώνει ότι η νέα πλατφόρμα IsilonHD400 θα διαθέτει 2.5X μεγαλύτερη χωρητικότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πελάτες να επεκτείνουν το DataLakeFoundation που ήδη διαθέτουν μέχρι το απίστευτο όριο των 50PB ανά cluster. Η νέα πλατφόρμα αποτελεί την ιδανική λύση για τους πελάτες που έχουν ανάγκη μια ισχυρή, scalable, πλατφόρμα χωρητικότητας από 2PB έως 50PB. Η χωρητικότητα αυτή είναι ιδανική για εφαρμογές Deep Archiving και Disaster Recovery, καθώς και για τη δημιουργία ενός high-capacity Data Lake Foundation. Επιπλέον, η μεγάλη πυκνότητα του Isilon HD400 (3.2PB/ rack) βοηθά στην εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους, καθώς μειώνει κατά 50% τις ενεργειακές, τις χωροταξικές και τις ψυκτικές ανάγκες ενός datacenter.

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Μαζί με το νέο array, η EMC παρουσιάζει επίσης ορισμένες λειτουργίες που δίνουν στους πελάτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πολύ καλύτερα τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν στο Data Lake τους. Το νέο λειτουργικό σύστημα One FS 7.2 υποστηρίζει νεώτερες και πιο παλιές εκδόσεις των πρωτοκόλλων Hadoop, συμπεριλαμβανομένων των HDFS 2.3 και του HDFS 2.4, με στόχο να διευκολύνει την καλύτερη ανάλυση των δεδομένων και την άντληση πρόσθετων πληροφοριών.

Παράλληλα, ανακοινώνει την υποστήριξη του OpenStackSwift σε επίπεδο file και object – τους δύο τύπους των unstructured data με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. 

ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Κλειδί για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας από τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν σε ένα Data Lake Foundation είναι η αξιοποίηση των πολλών εργαλείων ανάλυσης που παρέχουν συνεργάτες της EMC, όπως η Cloudera και η Pivotal. Οι εφαρμογές των συγκεκριμένων συνεργατών έχουν πιστοποιηθεί να τρέχουν επάνω σε Isilon Data Lake Foundation. Η EMC ανακοινώνει επίσης την αντίστοιχη πιστοποίηση για έναν ακόμη κορυφαίο εκπρόσωπο του EnterpriseHadoop: τη Hortonworks. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση αποτελεί την κορύφωση των προσπαθειών των μηχανικών της εταιρείας να τρέξουν την πιο ολοκληρωμένη σουίτα δοκιμών Hadoop σε λειτουργικό Isilon OneFS. Παράλληλα, συνεχίζει να συνεργάζεται πολύ στενά και με αρκετούς ακόμη παρόχους αναλυτικών εργαλείων, με στόχο να προσφέρει στους πελάτες της τις πιο ολοκληρωμένες και πλήρεις εφαρμογές Data Lake. 

Ο κ. Mitch Ferguson, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Business Development της Hortonworks, έκανε το εξής σχόλιο:

«Η πιστοποίηση του EMC Isilon για το Data Platform της Hortonworks δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες μας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του shared storage προκειμένου να τρέξουν νέες εφαρμογές ανάλυσης (analytics), οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αντλήσουν ακόμη περισσότερη αξία από τα δεδομένα που ήδη διαθέτουν. Σε συνδυασμό με το Apache Ambari, οι πελάτες της Hortonworks και της EMC μπορούν πλέον να υλοποιήσουν τεχνικές tiering και να επιταχύνουν το χρόνο αξιοποίησης των δεδομένων τους (time to insights), χρησιμοποιώντας παράλληλα το πλέον δοκιμασμένο περιβάλλον Hadoop σε συνδυασμό με τις λύσεις Isilon».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα Data Lakes εδώ