Στην Κίνα παρακολουθούνται και λογοκρίνονται τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας, Skype, όπως καταγγέλλουν τα μέλη καναδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης

Η διαδικτυακή υπηρεσία Skype διευκρίνισε ότι η πολιτική της προβλέπει το φιλτράρισμα δεδομένων από τους Κινέζους εταίρους της, αλλά βρίσκεται πάντα σε επαγρύπνηση για τυχόν παραβιάσεις της ασφάλειας της ιστοσελίδας της.


Οι ερευνητές της οργάνωσης, Citizen Lab, η οποία έχει την έδρα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο κατέγραφε και αποθήκευε μηνύματα που αποστέλλονταν μέσω της διαδικτυακής τηλεφωνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας γραπτών μηνυμάτων του Skype.


Η βάση δεδομένων απομόνωσε περισσότερα από 150.000 μηνύματα, τα οποία περιείχαν λέξεις όπως “δημοκρατία” και “Θιβέτ” αλλά και φράσεις που αναφέρονταν στο κίνημα Φαλούν Γονγκ.


“Αυτά τα γραπτά μηνύματα μαζί με εκατομμύρια αρχεία προσωπικών δεδομένων βρίσκονται αποθηκευμένα σε εξυπηρετητές (server), στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση όποιος θέλει”, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του Citizen Lab.


Οι ερευνητές του Citizen Lab υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας απλά το όνομα ενός χρήστη ήταν σε θέση να εντοπίσουν την ταυτότητα όλων όσων έστειλαν ή παρέλαβαν μηνύματα.


Στην Κίνα το Skype λειτουργεί με την επωνυμία Tom-Skype και πρόκειται για μια κοινοπραξία με την διαδικτυακή υπηρεσία δημοπρασιών eBay και τον κινεζικό παρόχο υπηρεσιών ίντερνετ, TOM-Online


Lawnet 07.10.2008