Ο επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό συνεπάγονται οικονομικές απώλειες για το 36% περίπου των χρηστών, πολλοί από τους οποίους, αναγκάζονται να πληρώσουν προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των συσκευών που έχουν δεχτεί επίθεση. Το ποσοστό αυτό προέκυψε από την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την B2B International και την Kaspersky Lab το καλοκαίρι του 2013.

Δυστυχώς, είναι ακρετά διαδεδομένη η αντίληψη ότι το κακόβουλο λογισμικό δεν προκαλεί προβλήματα πέραν από την επιβράδυνση του υπολογιστή και, ενδεχομένως, την κατάρρευση συγκεκριμένων websites. Η αλήθεια είναι ότι οι επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό κοστίζουν εδώ και καιρό στους χρήστες «ζεστό χρήμα»: για παράδειγμα, ένας απατεώνας μπορεί να κλέψει όλες τις οικονομίες του θύματος με μία και μόνο επιτυχημένη επίθεση σε λογαριασμούς e-payment ή e-banking. Ακόμα και οι χρήστες που πέφτουν θύματα κάποιου “κοινού” κακόβουλου λογισμικού, αντί των «πεινασμένων για μετρητά» malware, είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με απρόβλεπτα έξοδα.

Το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα έξοδα αυτά αφορούν στην πληρωμή τρίτων, που εξειδικεύονται στην αποκατάσταση της λειτουργίας της συσκευής του θύματος. Περίπου το 10% έπρεπε να πληρώσει για την ανάκτηση χαμένων στοιχείων, ενώ το 9% έπρεπε να αντικαταστήσει κατεστραμμένα εξαρτήματα και το 5% χρειάστηκε μια εντελώς καινούρια συσκευή.

Περισσότερο από το 1/4 του συνόλου των ερωτηθέντων (27%) είχε υποστεί τουλάχιστον μία επίθεση κακόβουλου λογισμικού κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό που όμως δεν προκαλεί έκπληξη: Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ανιχνεύουν περισσότερα από 200.000 δείγματα  κακόβουλου λογισμικού κάθε μέρα (μόλις πριν ένα χρόνο το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο σε 125.000 δείγματα κακόβουλου λογισμικού την ημέρα).

Ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, της τάξης του 11%, επέλεξε να αγοράσει προστασία μόνο αφού ήταν πλέον πολύ αργά και είχε ήδη υποκύψει στην επίθεση. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό διατάραξε απλά τις εργασίες που εκτελούσε η συσκευή. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους χρήστες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η προστασία των online συσκευών – πολύ πριν την εμφάνιση άλλων προβλημάτων. Με τόσα πολλά αποτελεσματικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα σήμερα στην αγορά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά.

Προλαμβάνοντας τη ζημιά

Eξελιγμένοι μηχανισμοί εντοπισμού και αποκλεισμού του malware αποτελούν τις βασικές τεχνολογίες που διαθέτουν τα προϊόντα της Kaspersky Lab για την προστασία απένταντι σε ηλεκτρονικές επιθέσεις. Το Kaspersky Internet Security – Multi-Device είναι μια λύση ασφάλειας που προστατεύει ταυτόχρονα πολλές συσκεύες οι οποίες λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Ενσωματώνει μια σειρά εργαλείων για την αντιμετώπιση του malware το οποίο στοχεύει τις πλατφόρμες οι οποίες αποτελούν συχνότερα θύματα επιθέσεων.  

Το Kaspersky Internet Security for Windows είναι μέρος του Kaspersky Internet Security – Multi-Device. Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά προστασίας από ηλεκρονικές επιθέσεις, διαθέτει και τεχολογίες που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να εντοπίζουν άγνωστο λογισμικό (Automatic Exploit Prevention και ZETA Shield), εξελιγμένες τεχνολογίες anti-rootkit και ένα μηχανισμό που αυτόματα αποκλείει τους blockers που προσπαθούν κακόβουλα να αρνηθούν στους χρήστες την πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες του OS (operating system).

Παρόμοια, και το Kaspersky Internet Security for Mac, το οποίο είναι επίσης ενσωματωμένο στη νέα λύση της Kaspersky Lab για ταυτόχρονη προστασία σε πολλές συσκευές, διαθέτει ένα συνδυασμό ευρετικών τεχνολογιών οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τις επιθέσεις ακόμα και όταν το malware είναι άγνωστο στις τεχνολογίες web antivirus.

Τέλος, το Kaspersky Internet Security for Android προσφέρει προστασία υψηλού επιπέδου σε όλα τα Android-based smartphones ή tablets. Χρησιμοποιεί ειδικούς μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στους κώδικες κάθε εφαρμογής που «κατεβαίνει» στη συσκευή καθώς και μια σειρά πρόσθετων τεχνολογιών προστασίας.

Ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσουμε τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από κακόβουλες επιθέσεις είναι να αποτρέψουμε αυτές τις επιθέσεις. Το Kaspersky Internet Security – Multi-Device αποτελεί την ιδανική λύση για τους χρήστες που θέλουν να επιτύχουν αυτό το σκοπό.