Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μολυσματική εφαρμογή για iOS ανακάλυψε πρόσφατα η Trend Micro, η οποία μπορεί να προσβάλλει τόσο τις κανονικές όσο και τις συσκευές που έχουν υποστεί jailbreak. Το επικίνδυνο malware μπορεί να “εισβάλει”  στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, υποκλέπτοντας επαφές, μηνύματα, εικόνες και άλλες πληροφορίες.

 

 

 

Το συγκεκριμένο malware με την ονομασία Xagent, καταφέρνει να εγκατασταθεί στη συσκευή του χρήστη αν αυτός ακολουθήσει ένα εξωτερικό link και αποτελεί τμήμα της συνολικής επίθεσης Operation Pawn Storm. Η συγκεκριμένη εκστρατεία έχει σκοπό να μολύνει όσες περισσότερες συσκευές χρηστών είναι εφικτό ξεκινώντας από απλούς χρήστες και κλιμακώνοντας την επίθεση να εισβάλει και σε συσκευές χρηστών με δεδομένα υψηλότερης διαβάθμισης που σχετίζονται κρίσιμες κρατικές ή ιδιωτικές υποδομές και υπηρεσίες.  

Σύμφωνα με την αναφορά της Trend Micro, μόλις το εν λόγω malware εγκατασταθεί σε λειτουργικό iOS 7, θα τρέχει διαρκώς στο background και ακόμη και εάν ο χρήστης προσπαθεί να το σταματήσει, το εν λόγω software θα εξακολουθεί να εκκινεί μόνο του. Το καλό νέο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το iOS 8 δίνει τη δυνατότητα στους users να σταματήσουν την εφαρμογή ευκολότερα, καθώς στο νεότερο λειτουργικό εμφανίζεται ένα ορατό εικονίδιο, ενώ επιπλέον η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν εκκινεί από μόνη της.

Σε κάθε περίπτωση, οι users θα πρέπει να είναι τρομερά προσεκτικοί και να μην πατούν ποτέ σε εξωτερικά links, τα οποία προέρχονται από πηγές που δεν γνωρίζουν.