Η EMC Corporation ανακοίνωσε ότι το EMC® XtremIO, μια συστοιχία αποθηκευτικών μέσων που απαρτίζεται αποκλειστικά από μνήμες flash, τίθεται σε καθεστώς γενικής διαθεσιμότητας. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό προϊόν του είδους του στην αγορά, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να προσφέρει σταθερή και προβλέψιμη απόδοση σε εξαιρετικά απαιτητικές εφαρμογές κάθε τύπου, συνεχώς και χωρίς να επηρεάζεται από την κατάσταση λειτουργίας (idle ή busy) ή το πόσο γεμάτο είναι κάθε στοιχείο μνήμης. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, το XtremIO αξιοποιεί μια σειρά μοναδικές καινοτόμες λειτουργίες flash: αρχιτεκτονική scale-out με πολλαπλούς controller και δυνατότητα γραμμικής επέκτασης, μόνιμη λειτουργία inline deduplication, αλγόριθμο προστασίας των data που είναι 6X πιο αποδοτικός και 4X πιο γρήγορος από το παραδοσιακό RAID.

 

Κάτω από το καπώ, βλέπουμε ότι η αρχιτεκτονική του XtremIO είναι διαφορετική σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο all-flash array. Τέσσερις τεχνολογίες-κλειδιά συνεργάζονται αρμονικά ώστε να εξασφαλίζονται μέγιστες επιδόσεις χωρίς συμβιβασμό στην αποδοτικότητα και τη διάρκεια ζωής:

 

  • Content-Based Data Placement
  • Dual-Stage Metadata Engine
  • XtremIO Data Protection (XDP)
  • Shared In-Memory Metadata

 

Η EMC φιλοδοξεί ότι το XtremIO θα αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά των all-flash arrays, για την οποία η IDC προβλέπει ότι θα φτάσει τα $1.2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015*. Η ζήτηση για τη νέα αυτή συστοιχία είναι ήδη μεγάλη, καθώς έχει ήδη πουληθεί πραγματική deduplicated χωρητικότητα 10 Petabytes, μέσα από το πρόγραμμα Directed Availability της EMC (το οποίο είχε παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2013).

 

Οι κυριότερες τεχνολογίες του XtremIO

 

Οι πελάτες στρέφονται στα all-flash arrays για να υποστηρίξουν εφαρμογές που χρειάζονται προβλέψιμο και σταθερά χαμηλό latency και χρησιμοποιούν δεδομένα διαφόρων τύπων τα οποία μεταβάλλονται συχνά – όπως τα VDI, οι εικονικοί servers, οι πολύ μεγάλες βάσεις δεδομένων και οι πλατφόρμες ανάπτυξης/δοκιμών διαφόρων εφαρμογών ΙΤ. Με το XtremIO είναι δυνατό όχι μόνο να έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε τέτοια workloads, αλλά και να βελτιώσουμε τη σχέση τιμής προς απόδοση ($/IOPS) και να κάνουμε πιο απλή την όλη διαχείριση. Τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούν την αρχιτεκτονική του XtremIO σε σημαντικό βαθμό από άλλα all-flash arrays:

 

  • Τοποθέτηση των data με βάση το περιεχόμενο (ContentBasedDataPlacement): διατηρεί, με ακρίβεια χιλιοστού, μια βέλτιστη ισορροπία σε όλα τα SSD και τους controllers της συστοιχίας, και απομακρύνει inline όσα δεδομένα του data path υπάρχουν ήδη (duplicate data).

 

  • DualStageMetadataEngine: επιτρέπει στη συστοιχία να αξιοποιεί πλήρως τη δυνατότητα τυχαίας προσπέλασης που χαρακτηρίζει την τεχνολογία flash, τοποθετώντας data σε οποιοδήποτε σημείο της συστοιχίας, χωρίς να χρειάζεται στη συνέχεια κάποια back-end διαδικασία καθαρισμού σε επίπεδο συστήματος (το λεγόμενο ΅garbage collectionΆ – αποκομιδή σκουπιδιών). Έτσι, σε σύγκριση με άλλες συστοιχίες flash που χρησιμοποιούν τη μέθοδο ΅garbage collectionΆ, το XtremIO μπορεί να αποφύγει μέχρι και 50% πτώση στον αριθμό των IOPS, 1000% αύξηση στο latency, και 10X μείωση στη διάρκεια ζωής των μνημών flash.

 

  • XtremIODataProtection (XDP): πρόκειται για έναν αλγόριθμο ειδικά σχεδιασμένο για μνήμες flash, ο οποίος προφυλάσσει τα δεδομένα από ενδεχόμενη αστοχία των SSD και παράλληλα εξασφαλίζει έως και 6X περισσότερο αποθηκευτικό χώρο σε σχέση με το παραδοσιακό RAID. Το XDP επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να αξιοποιούν το 100% της χωρητικότητας του XtremIO – διατηρώντας παράλληλα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης. Σε άλλες συστοιχίες all-flash η απόδοση αρχίζει να πέφτει όταν τα data φτάνουν στο 60% με 80% της χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι με το XDP εξασφαλίζεται έως και 40% περισσότερη αξιοποιήσιμη χωρητικότητα, σε σύγκριση με άλλα all-flash arrays. Επιπλέον, ο προηγμένος αλγόριθμος XDP εξασφαλίζει μέχρι και 4X καλύτερη διάρκεια ζωής και μακροχρόνια απόδοση σε σχέση με τις διατάξεις RAID, ακόμη και στις απαιτητικές συνθήκες ενός κέντρου μηχανογράφησης.

 

  • SharedInMemoryMetadata: δίνει τη δυνατότητα στη συστοιχία να προσαρμόζει το επίπεδο της απόδοσής της, μέσα από την ταχύτατη δημιουργία κλώνων των πληροφοριών που υπάρχουν ήδη αποθηκευμένες, ώστε να ολοκληρώνονται πολύ πιο γρήγορα συνηθισμένες διαδικασίες όπως η εγκατάσταση ενός εικονικού server. Οι κλώνοι των εικονικών μηχανών δημιουργούνται με ταχύτητα που φτάνει το 20X του bandwidth που συνδέει τον host με το array, πολύ πιο γρήγορα και με σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση των εικονικών μηχανών, σε σχέση με άλλα all-flash arrays.

 

Το XtremIO είναι μια scale-out συστοιχία που βασίζεται σε συγκεκριμένα δομικά στοιχεία, τα X-Bricks. Κάθε X-Brick έχει χωρητικότητα 10TB, ενώ από τις αρχές του 2014 θα υπάρχει και η επιλογή των 20TB. Ένα και μόνο cluster XtremIO arrays μπορεί να διεκπεραιώνει μέχρι και ένα εκατομμύριο fully random IOPS και να έχει αξιοποιήσιμη χωρητικότητα που ξεπερνά τα 250TB, με λειτουργία inline deduplication. Ένα XtremIO cluster διαθέτει από δύο έως οκτώ controllers και έως 128 πυρήνες, και έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται φορτία από οποιαδήποτε βάση OLTP, virtual server και περιβάλλον VDI – με όλα τα data services ενεργοποιημένα.

 

Επιπλέον, το XtremIO, ως κομμάτι του οικοσυστήματος EMC, προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες, ευκολία χρήσης και συμβατότητα. Ένα σύστημα VCE Vblock Specialized System for Extreme Applications, βασισμένο στα XtremIO all-flash arrays, προσφέρει ασύγκριτα υψηλές επιδόσεις για τον τελικό χρήστη VDI και εξαιρετικά χαμηλό κόστος για κάθε εικονικό desktop. Τέτοια συστήματα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του 2013. Η διαχείριση του XtremIO array γίνεται και μέσω του VMware vSphere, ενώ τα  VAAI storage APIs της VMware την καθιστούν ακόμη πιο γρήγορη. Επιπλέον, το XtremIO υποστηρίζει και άλλες τεχνολογίες της EMC, συμπεριλαμβανομένων των EMC VPLEX, EMC PowerPath® και EMC Secure Remote Support (ESRS).

 

Σχόλια Πελατών

 

Brian Dougherty, Chief Technical Architect στη CMA Consulting Services

 

“Η CMA κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή πολύ μεγάλων συστημάτων για εφαρμογές του κλάδου Υγείας. Το περιβάλλον Oracle RAC που χρησιμοποιούμε στην πλατφόρμα μας δημιουργεί ένα συνδυασμό σειριακών αρχείων και τυχαίων φορτίων IO μεγάλου μεγέθους, ταυτόχρονα. Είχαμε ανάγκη ένα εξειδικευμένο εργαλείο που θα μπορούσε να διαχειρίζεται τους μεγάλους και τυχαίους αυτούς όγκους δεδομένων διατηρώντας ανεπηρέαστη την απόδοση του συστήματος, και παράλληλα θα εξασφάλιζε την προστασία των δεδομένων. Επιλέξαμε το XtremIO επειδή προσφέρει καλύτερη απόδοση, είναι απλό στη διαμόρφωση και τη διαχείριση, και παράλληλα, μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά μας κόστη. Είναι μακράν καλύτερο από άλλες παρεμφερείς λύσεις και μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις επιδιώξεις μας αναφορικά με το τι μπορούμε να πετύχουμε ως εταιρεία ΙΤ, μέσα από το περιβάλλον Oracle RAC.”

 

Russ Norman, Senior Manager στοτμήμα Systems Engineering της E*TRADE

 

“Απόδοση, αξιοπιστία και ταχύτητα είναι τρία στοιχεία ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον των εφαρμογών μας. Χρειαζόμαστε υποδομές με πολύ μικρό latency που μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε τις παραγγελίες πολύ γρήγορα. Προχωράμε στην εγκατάσταση του XtremIO προκειμένου να αλλάξουμε επίπεδο από πλευράς επιδόσεων, αλλά και για να κάνουμε τις εφαρμογές μας πολύ πιο εύχρηστες. Χάρη στη μικρή καθυστέρηση του storage, θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε περισσότερα IOPS και να μετακινούμε περισσότερα δεδομένα από και προς τα μέσα αποθήκευσης. Διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, μια εγγραφή στο XtremIO array έχει χρόνος απόκρισης μεταξύ 0.25 και 0.3 msec, ενώ σε περίπτωση ανάγνωσης ο χρόνος απόκρισης είναι γύρω στα 0.2 msec. Και αυτό παραμένει σταθερό για φορτία από 100.000 μέχρι 200.000 IOPS. Εκτός αυτού, οι δυνατότητες thin provisioning και inline deduplication του XtremIO ήταν επίσης δύο από τους λόγους που μας ώθησαν στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος και καλύτερη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών μας μέσων.”

 

Σχόλια Συνεταίρων 

 

ToddPavone, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Προϊόντων και Στρατηγικής στην VCE

 

“Tο Vblock Specialized System for Extreme Applications, σε συνδυασμό με τα XtremIO all flash arrays της EMC, προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στο απαιτητικό περιβάλλον των συστημάτων εικονικών desktop (VDI), όπως τα VMware Horizon View και Citrix XenDesktop. Οι κορυφαίες υποδομές της VCE προσφέρουν στους πελάτες μας ταχύτατο χρόνο απόκρισης, απαράμιλλη ευκολία χρήσης και, το καλύτερο όλων, πιστοποιημένη δυνατότητα επέκτασης μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες virtual desktops σε εκπληκτική τιμή.”

 

Erik Frieberg, Αντιπρόεδρος Product Marketing & End-User Computing στη VMware 

 

“Το XtremIO φέρνει την υψηλή απόδοση των μνημών flash στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον των VDI. Τα all-flash arrays του XtremIO, σε συνδυασμό με το VMware Horizon View™, δίνουν τη δυνατότητα στους κοινούς πελάτες των δύο εταιρειών να πετύχουν υψηλή απόδοση και επιδόσεις, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση κόστους.”

 

Σχόλια Εμπορικών Συνεργατών

 

Πιέστε εδώ για να δείτε τι λένε οι εμπορικοί συνεργάτες της EMC σχετικά με το XtremIO.

 

Σχόλια Αναλυτών

 

LauraDubois, Αντιπρόεδρος Ερευνών στο τμήμα Storage της IDC

 

“Κατά τη γνώμη μου, το πιο συναρπαστικό στοιχείο του XtremIO είναι η μοναδική του αρχιτεκτονική. Βασικές λειτουργίες, όπως η επεξεργασία των granular metadata, η ενιαία διαχείριση των in-memory metadata και η αποθήκευση βάσει περιεχομένου (content-based data placement), δίνουν τη δυνατότητα στο XtremIO να εμφανίζει συνεχώς εντυπωσιακές τιμές IOPS και ταυτόχρονα να προσφέρει σημαντικές λειτουργίες όπως , μεταξύ άλλων, το deduplication και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (copy data services). Φυσικά, υπάρχουν και άλλα all-flash arrays με εντυπωσιακές επιδόσεις, όμως οι επιδόσεις αυτές δεν έχουν διάρκεια. Από τις υπόλοιπες εντυπωσιακές δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος ξεχωρίζουμε τη native λειτουργία για inline deduplication, το in-memory copy αποκλειστικά για metadata και την αρχιτεκτονική scale-out. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν υπάρχουν σε όλες τις ΅all-flash arrayΆ λύσεις της αγοράς.”

 

Σχόλια Στελεχών της EMC

 

CJDesai, Πρόεδρος του Τμήματος EmergingTechnologyProducts 

 

“Η τεχνολογία Flash συνεχίζει να αποτελεί μια ισχυρή δύναμη μετασχηματισμού, αλλά και μια απίστευτη ευκαιρία για την αγορά του storage. Τα μηχανογραφικά κέντρα επόμενης γενιάς φυσικών ή εικονικών υποδομών διακρίνονται από μια ακόρεστη δίψα για όλο και υψηλότερες επιδόσεις. Η στρατηγική της EMC συνίσταται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας flash για το σύνολο των υποδομών storage, καθώς διαθέτει έναν κατάλογο κορυφαίων προϊόντων που επιτρέπει στους πελάτες της να έχουν πολλαπλές επιλογές. Με το XtremIO, δίνουμε στην ανερχόμενη αυτή αγορά μια εξειδικευμένη λύση η οποία προσφέρει ΅περισσότεραΆ : – περισσότερο σταθερή και προβλέψιμη απόδοση, περισσότερο κλιμακωτές επεκτάσεις, περισσότερες δυνατότητες ενοποίησης και περισσότερες υπηρεσίες data. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά βασίζονται σε μια εντελώς βελτιωμένη αρχιτεκτονική, η οποία μας επιτρέπει να προσθέτουμε ακόμη περισσότερη αξία με το πέρασμα του χρόνου.”

 

Πρόσθετες Πηγές: