Η ESET βραβεύτηκε για 75η φορά με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο “VB100” από το Virus Bulletin. Η συγκεκριμένη βράβευση η οποία προστίθεται  στο μακρύ ιστορικό επιτυχημένων ανιχνεύσεων της εταιρείας στις δοκιμές του Virus Bulletin, καθιστά το NOD32 την πιο πολυβραβευμένη λύση ασφαλείας στην παγκόσμια αγορά. Το NOD32 Antivirus 5 της ESET δοκιμάστηκε σε περιβάλλον για Windows 7, σημειώνοντας σημαντικές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες. Στην τελευταία έκθεσή του το Virus Bulletin δηλώνει σχετικά: « Το NOD32 έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις στις δοκιμές του VB100 τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα.
«Το 75ο βραβείο VB100 αποτελεί ορόσημο για την ESET, καθώς έρχεται 14 χρόνια μετά την πρώτη μας βράβευση με το NOD32 1.00. Ακόμη μία φορά – και για το 2012 – αυτό το βραβείο είναι απόδειξη της αξιοπιστίας και της συνέπειας της τεχνολογίας και της ομαδικής συνεργασίας της ESET» δήλωσε ο Richard Marko, CEO της ESET.
«Παρότι οι βραβεύσεις αυτές είναι πλέον αναμενόμενες, αποτελούν για εμάς δέσμευση για περισσότερη προσπάθεια, που θα αποφέρει ακόμα καλύτερες επιδόσεις» πρόσθεσε ο Juraj Malcho, Chief Research Officer της ESET. Επιπλέον η ESET συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο VB Conference που διοργανώνει το Virus Bulletin – ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στο χώρο της ασφάλειας, το οποίο διεξάγεται στις 26 Οκτωβρίου στο Ντάλας του Τέξας.
ESET LiveGrid®: Διαδικτυακές απειλές Ιουνίου-Αυγούστου 2012
Ως κορυφαία απειλή αναδείχθηκε το malware INF/Autorun σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και το HTML/ScrInject.B σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ESET LiveGrid®. Συγκεκριμένα το INF/Autorun κατέλαβε τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας λίστας απειλών με ποσοστά διείσδυσης 4,62% (Αύγουστος), 5,46% (Ιούλιος) και 6,28% (Ιούνιος), ενώ στην ευρωπαϊκή λίστα κατέλαβε τον Αύγουστο την τέταρτη θέση (με ποσοστό 2,99%), τον Ιούλιο τη δεύτερη (3,72%) και την πρώτη κατά τον Ιούνιο (4,49%). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις κορυφαίες θέσεις κατέλαβε το HTML/ScrInject.B, σημειώνοντας ποσοστά 4,17% (πρώτη θέση τον Αύγουστο), 4,50% (πρώτη θέση τον Ιούλιο) και 3,95% (δεύτερη θέση τον Ιούνιο), ενώ παγκοσμίως βρέθηκε στις δεύτερες θέσεις τον Αύγουστο (3,55%) και τον Ιούλιο (3,37%) και στην τρίτη θέση τον Ιούνιο με ποσοστό 3,57%.
Στη λίστα του ESET LiveGrid® δεν έλειψαν και αυτό το τρίμηνο οι απειλές  Win32/Conficker και HTML/Iframe.B, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει μία νέα απειλή, το Win32/Qhost, το οποίο κατά τον Αύγουστο ήρθε τρίτο στην Ευρώπη με ποσοστό διείσδυσης 3,23% και όγδοο παγκοσμίως με ποσοστό 1,45%. Το Win32/Qhost αντιγράφεται στο φάκελο «%system32%» των Windows πριν την επανεκκίνηση του συστήματος και κατόπιν επικοινωνεί με το server χειρισμού και ελέγχου. Το Win32/Qhost εξαπλώνεται μέσω e-mail και αφού έχει διεισδύσει στο σύστημα, δίνει τον έλεγχο σε όποιον κάνει την επίθεση. Το INF/Autorun υποδηλώνει διάφορα είδη malware που χρησιμοποιούν το αρχείο autorun.inf ως έναν τρόπο να θέσουν έναν υπολογιστή σε κίνδυνο. Το αρχείο αυτό περιέχει πληροφορίες σχετικά με την αυτόματη εκκίνηση του προγράμματος που εμπεριέχεται σε αφαιρούμενα μέσα (π.χ. CD/DVD ή USB flash drives), όταν αυτά συνδεθούν σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows.
Το HTML/ScrInject.B είναι ο γενικός όρος ανίχνευσης κώδικα HTML, ο οποίος περιέχει αόριστο κακόβουλο περιεχόμενο ή  iframe tag και κάνει ανακατεύθυνση του χρήστη σε κακόβουλη τοποθεσία. Το Win32/Conficker είναι ένα διαδικτυακό worm, που αρχικά εξαπλώθηκε χρησιμοποιώντας μία αδυναμία στο σύστημα ασφαλείας των Windows.