Η Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) και η IBM (NYSE: IBM) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας η Lenovo πρόκειται να εξαγοράσει τον τομέα server x86 της IBM. Σε αυτή την εξαγορά περιλαμβάνονται οι server και switches System x, BladeCenter και Flex System, τα ολοκληρωμένα συστήματα Flex που βασίζονται σε επεξεργαστές x86, οι Servers NeXtScale και iDataPlex με το σχετικό λογισμικό, καθώς και τα  δίκτυα blade και οι δραστηριότητες συντήρησης. Η τιμή εξαγοράς ανέρχεται περίπου σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου δύο δισεκατομμύρια θα καταβληθούν σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές της Lenovo.

Η IBM διατηρεί τα mainframe System z, τα συστήματα Power, τα συστήματα αποθήκευσης, τα ολοκληρωμένα συστήματα Flex που βασίζονται σε επεξεργαστές Power και τις συσκευές PureApplication και PureData. 

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια μιας μακροχρόνιας συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005, όταν η Lenovo εξαγόρασε τον τομέα προσωπικών υπολογιστών της IBM, ο οποίος περιελάμβανε τη σειρά υπολογιστών ThinkPad. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι εταιρείες συνέχισαν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς.

H IBM θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να εξελίσσει το χαρτοφυλάκιο της σε λογισμικό  Windows και Linux για την πλατφόρμα x86. Η IBM είναι κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού για server x86, με χιλιάδες προϊόντα και δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες ανάπτυξης λογισμικού και σχετικών υπηρεσιών οι οποίοι αναπτύσσουν λογισμικό για τα συστήματα x86. 

Η Lenovo και η IBM σχεδιάζουν να συνάψουν μια στρατηγική συνεργασία η οποία θα περιλαμβάνει συμφωνία OEM και μεταπώλησης για την προώθηση από τη Lenovo,  σε παγκόσμιο επίπεδο, κορυφαίων προϊόντων της ΙΒΜ όπως συστήματα αποθήκευσης δίσκου  Storwize, κατηγορίας entry και Midrange,  , συστήματα αποθήκευσης ταινίας , λογισμικό  General Parallel File System, τη λύση SmartCloud Entry  καθώς και μέρη του χαρτοφυλακίου λογισμικού συστημάτων της IBM, συμπεριλαμβανομένων των λύσεων Systems Director και Platform Computing. 

 

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Lenovo θα αναλάβει τις σχετικές δραστηριότητες εξυπηρέτησης πελατών και συντήρησης. Η IBM θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης εκ μέρους της Lenovo για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο έτσι, ώστε οι πελάτες να συνεχίσουν απρόσκοπτα να λαμβάνουν υπηρεσίες συντήρησης .

Η Lenovo αναμένεται να προσφέρει απασχόληση σε περίπου 7.500 εργαζομένους της IBM σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε σημαντικά κέντρα, όπως το Ράλεϊ, η Σαγκάη, η Σέντζεν και η Ταϊπέι. 

Αυτή η συμφωνία έρχεται ύστερα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της IBM ότι θα επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη νέα επιχειρησιακή μονάδα IBM Watson Group, καθώς και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της παγκόσμιας παρουσίας  της στον τομέα του cloud computing, σε 40 data center παγκοσμίως, σε 15 χώρες και πέντε ηπείρους. 

 «Η εξαγορά αυτή επιδεικνύει τη θέλησή μας να επενδύσουμε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφόρα ανάπτυξή μας και την επέκταση της στρατηγικής μας PC Plus», δήλωσε σχετικά ο Yang Yuanqing, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lenovo. «Με τη σωστή στρατηγική και ορθή εκτέλεση, συνεχή καινοτομία και σαφή δέσμευση στην αγορά συστημάτων x86, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα επιτυχώς με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ακριβώς όπως κάναμε και με τις διεθνείς δραστηριότητές μας στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών».

«Η κίνηση αυτή, επιτρέπει στην IBM να εστιάσει σε καινοτομίες συστημάτων και λογισμικού που αποφέρουν προστιθέμενη αξία σε στρατηγικούς τομείς της επιχείρησής μας, όπως είναι το cognitive computing, , τα big data και τo cloud,» δήλωσε ο Steve Mills, επικεφαλής του τομέα IBM Software and Systems. «Η IBM έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό καινοτομίας και μετασχηματισμού, το οποίο μας έχει επιτρέψει να δημιουργήσουμε λύσεις που οι πελάτες μας εκτιμούν ιδιαίτερα.» 

Η εξαγορά τελεί υπό την εκπλήρωση κανονιστικών απαιτήσεων, τυπικών προϋποθέσεων ολοκλήρωσης και άλλων απαιτούμενων εγκρίσεων.  Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και τοπικά από τις επιμέρους χώρες κατόπιν τήρησης αντίστοιχων προϋποθέσεων , συμφωνιών, παροχής πληροφοριών και διαβούλευσης, όπου απαιτείται.  Εως ότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή, οι δύο εταιρείες δεν προβλέπουν καμία αλλαγή στις ανεξάρτητες, υφιστάμενες δραστηριότητές τους στον τομέα των servers, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης πελατών και της διαθεσιμότητας των προϊόντων.