Η Schneider Electric, παγκόσμιος ειδικός σε θέματα διαχείρισης ενέργειας, συνεργάστηκε με τη Green Mountain AS για την κατασκευή ενός data centre το οποίο θεωρείται το ΅πιο πράσινοΆ στον κόσμο. Αξιοποιώντας τη φυσική ψύξη από τα γειτονικά φιόρδ, το μηχανογραφικό αυτό κέντρο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ανανεώσιμη και χαμηλού κόστους υδροηλεκτρική ενέργεια. Η Schneider Electric ανέλαβε την ευθύνη για το σύνολο των υποδομών ΙΤ του κέντρου.

 

 

Το Green Mountain Data Centre, όπως ονομάζεται, είναι ένα υψηλής ασφάλειας, Tier III+, τεχνολογικά ουδέτερο (carrier neutral) κέντρο μηχανογράφησης, κοντά στο Stavanger “την πρωτεύουσα του πετρελαίου”, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας. Ένα δεύτερο κέντρο κατασκευάστηκε πρόσφατα στο Rjukan, ένα ιστορικό βιομηχανικό κέντρο στην ορεινή Νορβηγία, γνωστό και ως η πόλη όπου δεν υπάρχει ήλιος το χειμώνα.

Green Mountain Rennesοy

Το κέντρο αποτελείται από έξι αίθουσες διαμορφωμένες στην καρδιά του βουνού, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται μέσα από τούνελ μήκους 100 μέτρων, διασφαλίζοντας τα χαρακτηριστικά υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές Uptime Tier III και πολύ συχνά τις αντίστοιχες του επιπέδου Tier IV. Αυτή τη στιγμή γίνεται πιστοποίηση των συγκεκριμένων προδιαγραφών για το σύνολο των εγκαταστάσεων (Uptime Certification).

Για την τροφοδοσία του κέντρου με ηλεκτρικό ρεύμα φροντίζουν μια σειρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αξιοποιώντας μια φυσική και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Νορβηγία, αλλά θεωρείται μάλλον πολυτέλεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Schneider Electric και η Green Mountain AS σχεδίασαν ένα σύστημα ψύξης το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας προκειμένου να μεταφέρει κρύο νερό από τα φιόρδ στο κέντρο χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου ενέργεια. Στο βάθος των 75 μέτρων η θερμοκρασία του νερού παραμένει σταθερή στους 8oC καθΆ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το νερό το οποίο χρησιμοποιείται στο σύστημα ψύξης αναβαίνει από βάθος 100 μέτρων. Η (N+1)+(N+1) ψυκτική λύση που επιλέχθηκε περιλαμβάνει ένα σταθμό ψύξης, σωληνώσεις για τη μεταφορά ψυχρού νερού, καθώς και τις απαραίτητες αντλίες και εξασφαλίζει σταθερή ψύξη ανεξαρτήτως των συνθηκών του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η έλλειψη ψυκτικού αερίου εξασφαλίζει απλότητα και σταθερότητα στο όλο σύστημα.

«Επειδή οι φιλοδοξίες μας για το Green Mountain AS είναι πολύ υψηλές, ήταν σημαντικό για εμάς να επιλέξουμε συνεργάτες που διαθέτουν τις πιο αποδοτικές και οικονομικές λύσεις της αγοράς, αξιοποιώντας σωστά τα αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά του κέντρου. Έτσι, μετά από προσεκτική σκέψη, προχωρήσαμε στην επιλογή της Schneider Electric ως κύριο προμηθευτή των υποδομών IT και των συστημάτων ψύξης, παροχής ισχύος και διαχείρισης υποδομών (DCIM) του data centre», δήλωσε ο κ. Knut Molaug, Διευθύνων Σύμβουλος στη Green Mountain AS.

«Ο όγκος των δεδομένων διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, ενώ σήμερα η χρήση των data σχετίζεται με το 2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η συμμετοχή μας σε αυτό το κορυφαίας τεχνολογίας έργο μας γεμίζει χαρά και περηφάνια, καθώς σηματοδοτεί την προσπάθειά μας να κάνουμε τον κόσμο μας πιο πράσινο», δήλωσε ο κ. Arild Bjοrkedal, Αντιπρόεδρος στο τμήμα End User/ITB & Energy της Schneider Electric.

Green Mountain Rjukan

Η Schneider Electric και η Green Mountain AS προχώρησαν στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός δεύτερου data centre, το οποίο λειτουργεί ως καθρέφτης του κέντρου στο Rennesοy. Το νέο κέντρο κατασκευάστηκε στο Rjukan, μια ιστορική βιομηχανική πόλη στην κεντρική Νορβηγία και ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Rjukan, εκτός από τη βιομηχανική του παράδοση, είναι γνωστό και για το ότι το χειμώνα ο ήλιος δεν εμφανίζεται ποτέ. Στις αρχές του 1900 η Norsk Hydro αποφάσισε να χτίσει εκεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων στον κόσμο, καθώς υπήρχε περίσσεια ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της περιοχής. Η ίδια, φθηνή αυτή μορφή ενέργειας αξιοποιείται και στη λειτουργία του νέου data centre.

Ακολουθώντας τα βήματα το βραβευμένου κέντρου στο Green Mountain, οι νέες εγκαταστάσεις στο Rjukan λειτουργούν αποκλειστικά με ενέργεια που παράγεται στις υδροηλεκτρικές μονάδες της περιοχής. Μάλιστα, δύο από αυτές βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, γεγονός που προσθέτει στη σταθερότητα της παρεχόμενης ισχύος.

΅ΆΗ επιλογή του Rjukan έγινε κυρίως λόγω της άφθονης πράσινης ενέργειας και της δωρεάν ψύξης. Το Rjukan αποτελεί ορόσημο στη βιομηχανική ιστορία της Νορβηγίας, και για το λόγο αυτό αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που ερχόμαστε να ενισχύσουμε αυτήν την παράδοσηΆΆ δήλωσε ο κ. Knut Molaug, Διευθύνων Σύμβουλος στη Green Mountain AS. Η αξιόπιστη παροχή ισχύος από διαφορετικές πηγές, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο φυσικής ασφάλειας που προσφέρουν τα δύο κέντρα, αλλά και την υποβολή αιτήματος για πιστοποίηση Uptime Institute Tier lll, τα καθιστούν το ιδανικό data centre για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οργανισμούς που λειτουργούν με μηδενική ανοχή στο ρίσκο.

Εξαιρετικά γρήγορη κατασκευή

Πρόσφατα, η Schneider Electric εξαγόρασε την AST Modular, έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές modular data centers υψίστης ασφαλείας και εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που επέτρεψε στο έργο του Rjukan να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς ευθύς εξαρχής. Με τη συνδρομή των τοπικών φορέων, η πολεοδομική άδεια για τις εγκαταστάσεις εκδόθηκε μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα προκατασκευασμένα modules της AST επέτρεψαν την ολοκλήρωση της κατασκευής του data centre μέσα σε διάστημα μόνο πέντε μηνών. Το data centre στο Rjukan αποτελεί την πρώτη φάση ενός επενδυτικού προγράμματος αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την κατασκευή ενός μεγάλου μηχανογραφικού κέντρου με μηδενικές εκπομπές, το οποίο θα λειτουργεί ως κόμβος συνεγκατάστασης πολλών διαφορετικών data centres. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του κέντρο Rjukan νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επιτρέπει την ταχύτερη υλοποίηση του όλου επενδυτικού πλάνου.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου μας κέντρου στο Stavanger, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για εγκαταστάσεις που προσφέρουν υψηλή ασφάλεια, σταθερό κόστος ενέργειας, πράσινη λειτουργία και δυνατότητες επέκτασης (scalability). Έτσι, στα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνονται πρόσθετες επενδύσεις ύψους άνω των €75 εκατομμυρίων για το κέντρο του Rjukan» ανέφερε ο κ. Molaug.

«Το έργο στη Νορβηγία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη Schneider Electric και την προμήθεια ολοκληρωμένων data centres, με το κλειδί στο χέρι. Συνδυάζοντας την εμπειρία εξειδικευμένων στελεχών από την τοπική και τη διεθνή αγορά, εξασφαλίσαμε την έγκαιρη παράδοση του κέντρου στο Rjukan. Δεν γνωρίζουμε κανένα αντίστοιχο έργο στη Νορβηγία ή οπουδήποτε αλλού, το οποίο να έχει παραδοθεί τόσο γρήγορα όσο το συγκεκριμένο», σημείωσε ο κ. Arild Bjοrkedal της Schneider Electric.

98,5% υδροηλεκτρικήενέργεια

Η Νορβηγία διαθέτει ό,τι χρειάζεται για την κατασκευή των πιο πράσινων data centres στον κόσμο. Το 98,5% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ η βιωσιμότητα αποτελεί θεμελιώδη αξία της χώρας συνολικά. Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα διακρίνεται για την πολιτική και οικονομική της σταθερότητα.

«Με τη βοήθεια της Schneider Electric, μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να γίνουμε ένας από τους μεγάλους παρόχους πράσινων data centres κορυφαίας τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο κ. Molaug.  Έχοντας θέσει ως στόχο κορυφαίες τιμές ενεργειακής απόδοσης (Power Utilization Efficiency), η Green Mountain AS αυτή τη στιγμή προσφέρει PUE κάτω από 1,2 και χαρακτηριστικά Tier III. Χάρη στη σταθερότητα των υποδομών ΙΤ, των συστημάτων ψύξης και των μονάδων διαχείρισης που μας προμήθευσε η Schneider Electric, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν αντίστοιχες τιμές PUE διαρκώς – κάθε ώρα και κάθε ημέρα του χρόνου. Το κορυφαίο αυτό PUE οφείλεται κυρίως στην εξαιρετική απόδοση του συστήματος ψύξης και το συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό της όλης εγκατάστασης.

«Ο συνδυασμός των ευέλικτων, επεκτάσιμων και αξιόπιστων λύσεων της Schneider Electric με τη μοναδική τοποθεσία του συγκεκριμένου data centre εξασφαλίζει εξαιρετικά σταθερή παροχή ισχύος για τους πελάτης της GM. Για τη Schneider Electric, το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Με πολλή χαρά θα συμμετάσχουμε στην κατασκευή και άλλων τέτοιων data centres στη Νορβηγία», δήλωσε ο κ. Arild Bjοrkedal της Schneider Electric.