Η LAMDA HELLIX, κορυφαίος πάροχος ποιοτικών υπηρεσιών data center, ανακοινώνει την ανάληψη έργου για τη δημιουργία του πρώτου data center  στην Ελλάδα, βασισμένου αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση ενός πρωτοποριακού data center το οποίο θα επιτυγχάνει μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 70%.

 

 

Για την υλοποίηση του έργου έχει επιλεγεί τοποθεσία παρακείμενη στον ποταμό Λούρο και σε κοντινή απόσταση από το τεχνητό φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού 10.5MW της ΔΕΗ στην περιοχή της Φιλιππιάδας. Στόχος του έργου είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υδάτινοι πόροι της περιοχής για την πλήρη κάλυψη των συνολικών ενεργειακών αναγκών του data center αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει το κίνητρο για τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας και να οδηγήσει σε περαιτέρω επενδύσεις και αναβάθμιση της περιοχής.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του Data Center έχει βασιστεί στην πολυετή τεχνογνωσία της LAMDA HELLIX και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία σε οποιεσδήποτε συνθήκες, προηγμένα συστήματα φυσικής και ηλεκτρονικής ασφαλείας και περιμετρικής προστασίας, καθώς και υπηρεσίες 24ωρης ηλεκτρονικής παρακολούθησης από το Κέντρο Ελέγχου Τεχνικών Λειτουργιών (Technical Operations Center – TOC) της LAMDA HELLIX, που ήδη διαχειρίζεται εξ αποστάσεως 40 και πλέον Data Centers επιτυγχάνοντας την άμεση αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο. Το data center θα λειτουργήσει εντός μεταλλικών φορητών, προκατασκευασμένων οικίσκων (containerized), ειδικά σχεδιασμένων από τη LAMDA HELLIX ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον.

«Η σχεδίαση, κατασκευή και λειτουργία ενός DataCenterυψηλότατου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης και ταυτόχρονα πλήρως τροφοδοτούμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι αναμφίβολα πρωτοποριακή και καινοτόμος τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) επέλεξε την λύση μας, η οποία είναι σχεδιασμένη και θα κατασκευαστεί από μια έμπειρη ελληνική εταιρεία και σκοπεύουμε μελλοντικά να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν, αφού μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια στην παγκόσμια αγορά των containerizeddatacenters», δήλωσε ο Γιάννης Νούλης, Director, Integration & ConsultingServicesτης LAMDA HELLIX.