On the IT Roadmap – Expect the Unexpected

Συνεχίζοντας για ακόμα μια χρονιά την ανοδική του πορεία, το κορυφαίο 2ήμερο Συνέδριο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την Ψηφιακή Ασφάλεια, InfoCom Security, πραγματοποιήθηκε για 7η φορά στις 29 & 30 Μαρτίου 2017 με τίτλο “On the IT Roadmap – Expect the Unexpected”.

Η πολύ μεγάλη επιτυχία και της 7ης διοργάνωσης του Συνεδρίου Infocom Security και η συνέχιση της ανοδικής του πορείας, αποτυπώνεται τόσο στα ποσοτικά στοιχεία, όσο και στις πολύ θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν όσοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου το ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά το κορυφαίο συνέδριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και ένα από τα πλέον επιτυχημένα συνέδρια ευρύτερα στο χώρο της πληροφορικής στην Ελλάδα.

Συνολικά, το συνέδριο προσέλκυσε πάνω από 2300 επαγγελματίες του τομέα της πληροφορικής (CTOs, CIOs, IT Managers, IT Administrators, IT Security Managers, IT Auditors κλπ.) από μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων από το κανάλι της Πληροφορικής. Επίσης, παρευρέθηκαν φοιτητές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές με ευρύτερο ενδιαφέρον στον τομέα της πληροφορικής και ειδικότερα την ασφάλεια δεδομένων.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνολικά στις 2 ημέρες του συνεδρίου, 6 μεγάλες θεματικές ενότητες, 46 ομιλίες και 21 παράλληλα workshops, καθώς και να συναντηθούν με στελέχη από τις συνολικά 50 εταιρίες – χορηγούς του συνεδρίου που εκπροσωπούσαν κορυφαία brands από το τομέα της ψηφιακής ασφάλειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημείο Αναφοράς για τις εξελίξεις στο χώρο του IT Security

Σε σχέση με το περιεχόμενο του συνέδριου, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι το InfoCom Security αποτελεί το σημείο αναφοράς των εξελίξεων στο τομέα της ασφάλειας πληροφοριών και της αντιμετώπισης των ψηφιακών απειλών. Οι ομιλητές του συνεδρίου ανέδειξαν μέσα από τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν, τις πλέον σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στο χώρο της ψηφιακής ασφάλειας. Επιχειρώντας να ξεχωρίσουμε τα κυριότερα θεματικά αντικείμενα, στα οποία εστίασαν πολλές παρουσιάσεις, σίγουρα θα πρέπει να αναφερθούμε πρώτα από όλα στο νέο Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων, μιας και το ακρωνύμιο του GDPR ακούστηκε πάρα πολλές φορές στην αίθουσα της ολομέλειας αλλά και στα παράλληλα Workshops. Η προσέγγιση φυσικά του GDPR διέφερε από ομιλητή σε ομιλητή ανάλογα με την εταιρία ή το φορέα που εκπροσωπούσε ο καθένας. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις βέλτιστες πρακτικές συμμόρφωσης στα νέα δεδομένα που θα επιφέρει ο GPDR είτε αυτές αφορούν θέματα πολιτικής και εσωτερικών διαδικασιών, είτε υπηρεσιών και προϊόντων που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να προσαρμοστούν είτε ακόμα τον κρίσιμο ρόλο που θα αναλάβει ο Data Protection Officer.

Σε πολλές από τις ομιλίες του συνεδρίου επίσης, κεντρικό θέμα αποτέλεσαν οι σύγχρονες επιθέσεις με έμφαση στα κακόβουλα λογισμικά Ransomware αλλά και άλλου τύπου προηγμένες απειλές. Όπως διαπιστώσαμε οι κίνδυνοι είναι πολλοί και αναπάντεχοι με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική ανάγκη, σε οποιοδήποτε σχεδιασμό ανάπτυξης IT αλλά και υιοθέτησης των νέων τάσεων όπως το cloud, το mobility και το IοΤ, να λαμβάνεται υπόψη η κρίσιμη παράμετρος της προστασίας των δεδομένων.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του συνεδρίου, ήταν φυσικά επιπρόσθετα από την business προσέγγιση για το IT Security, το ευρύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό περιεχόμενο για το Cyber Security. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη προσέγγιση είχε φυσικά ο 2ος διαγωνισμός EthiHak Contest που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα του Secnews.gr και έδωσε την ευκαιρία σε επαγγελματίες και μη, σε hackers, ερευνητές ασφάλειας αλλά και απλούς φανς, να αγωνιστούν εναντίον πολλών live στόχων, δοκιμάζοντας τις ικανότητες τους.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Συνεδρίου όπως δημοσιεύτηκε στη έντυπη έκδοση του ΙΤ Security Professional