The Guardians of the Digital Transformation

Ένα από τα πλέον επιτυχημένα εταιρικά event για την ψηφιακή ασφάλεια στην Ελλάδα, ήταν σίγουρα το 1ο Fortinet Security Day που διοργάνωσε πρόσφατα η ομώνυμη εταιρία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πολύ μεγάλη προσέλευση, με άνω των 400 σημαντικών στελεχών τμημάτων IT αλλά και επαγγελματιών από το κανάλι της πληροφορικής, πλούσιο, επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο παρουσιάσεων και συζητήσεων, άρτια οργάνωση και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης με τις εταιρίες – χορηγούς, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που διέκριναν  1ο Fortinet Security Day που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το trend της εποχής, που είναι φυσικά ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και το πώς οι οργανισμοί θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας για την υιοθέτηση των τεχνολογιών αιχμής της εποχής, όπως το cloud, το mobility και το IoT, αποτέλεσαν τον πυρήνα της θεματολογίας της εκδήλωσης. Κοινός τόπος των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν, θα λέγαμε ότι ήταν η ανάγκη ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να οδηγήσει και σε έναν αντίστοιχο μετασχηματισμό στις στρατηγικές, τις τεχνολογίες και τις λύσεις που αναπτύσσονται για την ψηφιακή ασφάλεια.

Platinum χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι  Dell Technologies, Symantec και VMWare και Gold οι GCC, Ideal, Intracom Telecom, InTTrust, Odyssey, Pronet, PCCW και Space Hellas.

Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Μάνος Σφακιανάκης, πρώην Υποστράτηγος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και νυν πρόεδρος του Cyber Security Institute.

Εξαιρετικές επιδόσεις παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα

Κατά την εναρκτήρια ομιλία, ο Λεωνίδας Τουγιαννίδης, ως Country Μanager της Fortinet στην Ελλάδα και κατά συνέπεια οικοδεσπότης της εκδήλωσης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο ιδιαίτερα αυτό σημαντικό event, ανέδειξε τη σημασία του κεντρικού μηνύματος της ημέρας. που αφορά το συνολικότερο όραμα της Fortinet. “Να είμαστε οι θεματοφύλακες του ψηφιακού μετασχηματισμού..” ανέφερε  χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στην αποστολή της Fortinet, να αποτελεί ηγέτη στην καινοτομία, την απόδοση ασφάλειας και την απλοποίηση των υποδομών τεχνολογίας των οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την προσέγγιση της εταιρίας σήμερα, δηλώνοντας ότι  “…. είμαστε ευτυχείς ως εκπρόσωποι του κλάδου της τεχνολογίας να βιώνουμε την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού οπού μας κατατάσσει πρωταγωνιστές στις εξελίξεις του επιχειρείν. Συμβαίνουν τόσα πολλά τριγύρω μας με τέτοια ταχύτητα και καλούμαστε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και να προστατέψουμε τους πελάτες μας.”.
O κ. Τουγιαννίδης ανέδειξε επίσης τη σημαντικότητα του cybersecurity στο σημερινό επιχειρήν παγκοσμίως, αναφέροντας το γεγονός ότι το World Economic Forum αναγνωρίζει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι η 2η μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη μας μετά τις φυσικές καταστροφές, για όλους, για τα Έθνη, τους οργανισμούς και τις εταιρείες.

Σχετικά με το πώς η εταιρία, ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, ο country manager της Fortinet στην Ελλάδα, ενημέρωσε το κοινό ότι η εταιρεία επενδύει το 15% του τζίρου της στο R&D, ποσοστό διπλάσιο του Μ.Ο. της αγοράς και το αποτέλεσμα αυτού είναι τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες πατέντες από τον επόμενο ανταγωνιστή. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το quote που παρουσίασε, του Alan Kain, θρύλου της τεχνολογίας, που υποστήριζε ότι «People who are really serious about software should make their own hardware». Αυτό κάνει και την Fortinet να ξεχωρίζει επισήμανε. Ταυτόχρονα παρέθεσε τα στοιχεία από τα 2 Gartner Magic Quadrant Reports του 2018 όπου η αγορά αναγνωρίζει τη στρατηγική επιλογή και το όραμα της Fortinet  ολοκλήρωσης του Fabric αφού κανείς άλλος δεν κατέχει την θέση νούμερο #1 και νούμερο #2 στα 2 αυτά reports. 9 συνεχόμενες χρονιές νούμερο #1 σε UTM Firewalls, “….μια κατηγορία που στην κυριολεξία έχουμε ιδρύσει” τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμα ότι ηFortinet έχει αναπτύξει λύσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα μεγέθη και τύπους περιβαλλόντων, από μικρές και μεσαίες, ως πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, από υποκαταστήματα και σημεία λιανικής ως τα μεγαλύτερα και περιπλοκότερα περιβάλλοντα IT των περισσότερων των fortune 500 εταιρειών, για αυτό και έχει ως αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει διακριτά τον ανταγωνισμός όπως υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Τουγιαννίδης επισήμανε ότι χάριν των πελατών και των συνεργατών της, η Fortinet είναι πια η νούμερο #1 κατασκευάστρια εταιρεία σε πωλήσεις στην Ελλάδα, με έντονα ανοδική τάση στις πωλήσεις, που μεταφράζεται 65% ανάπτυξη το 2018 και 144% στο Q1 του 2019. Το στοιχείο που κάνει ιδιαιτέρως υπερήφανους τα στελέχη της Fortinet στην Ελλάδα, είναι τα αποτελέσματα ερευνάς ανάμεσα σε πελάτες και συνεργάτες στη χώρα μας, οπού το 70% σχεδόν των ερωτηθέντων θα πρότειναν την Fortinet ως προτεραιότητα σε συνάδελφους τους.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του συνεδρίου της εταιρίας στο Orlando και ειδικά στην ανακοίνωση για το νέο ASIC chip της Fortinet 6ης γενιάς και το νέο μοντέλο 100F το οποίο είναι σχεδιασμένο για SD WAN deployments καθώς επίσης και στην συνεργασία με την Symantec

Λύσεις υψηλής ασφάλειας και εύκολης διαχείρισης

 Στη συνέχεια ο Αντώνης Πρωιμάδης  Senior Presales Engineer της Fortinet παρουσίασε το Fortinet Security Fabric καθώς επίσης και τη πρόταση της Fortinet για Secure SD-WAN.

Το Fortinet Security Fabric, είναι μια αρχιτεκτονική στην οποία πολλές λύσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους και αποτελεί το όραμα της Fortinet το οποίο προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια που χρειάζεται ο σύγχρονος οργανισμός σε συνδυασμό με τον ευκολότερο τρόπο διαχείρισης.

Όντας δομημένο σε τρεις βασικές ιδιότητες – Ευρύτητα, Ενοποίηση και Αυτοματισμός – το Fortinet Security Fabric προσφέρει μια μοναδική απάντηση στις προκλήσεις προστασίας των σημερινών δικτύων υψηλής ευρυζωνικότητας και πολυπλοκότητας, από την ραγδαία εξελισσόμενη και επαναλαμβανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, που λαμβάνουν καθημερινά χώρα.

Σχεδιασμένο για να καλύψει τη διευρυμένη επιφάνεια επίθεσης ενός σύγχρονου επιχειρησιακού δικτύου, το Fortinet Security Fabric παρέχει προστασία, εποπτεία και έλεγχο σε κάθε σημείο του δικτύου, από ενσύρματα και ασύρματα σημεία, μέχρι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές cloud, datacenters, ακόμη και τις ίδιες τις εφαρμογές. Σε συνδυασμό με μια δυναμική κατάτμηση του δικτύου που διαχωρίζει τα δεδομένα από τους πόρους, το Fortinet Security Fabric ανιχνεύει σε βάθος μέσα στο δίκτυο για να ανακαλύψει νέες απειλές, καθώς αυτές μετακινούνται από τη μια ζώνη στην άλλη. Αυτή η ευρεία ανάπτυξη και η συνολική εποπτεία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη συμμόρφωση, καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση του traffic και των συσκευών, εμποδίζει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και περιορίζει την εξάπλωση εισβολέων και malware. Πέρα από την ευρύτατη εποπτεία σε ολόκληρη την επιφάνεια επίθεσης και τη δυνατότητα ταχύτερου ελέγχου, το Fortinet Security Fabric μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τη συνδυασμένη ευφυΐα των διαφόρων στοιχείων του, για να επιτυγχάνει ταχύτερο συσχετισμό των events και να συντονίζει μια γρήγορη, αυτοματοποιημένη απόκριση, κατάλληλη για το κάθε επίπεδο κινδύνου.

SD-WAN, SD-Branch – Ένα άλλο θέμα που παρουσιάστηκε είναι σχετικά με το Software Defined WAN ή αλλιώς SD-WAN, την απάντηση της τεχνολογίας στις αυξανόμενες ανάγκες bandwidth που έχουν σήμερα οι οργανισμοί καθώς και τις απαιτήσεις σε cloud τεχνολογίες που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η Fortinet προκειμένου να καλύψει αυτή τη νέα ανάγκη δημιούργησε το Secure SD-WAN το οποίο καλύπτει όλες τις Networking απαιτήσεις που χρειάζεται μια λύση SD-WAN σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει ένα Next Generation Firewall όπως είναι το FortiGate. Το Fortinet Secure SD-WAN προσφέρεται μέσα από το ίδιο το FortiGate το οποίο επιπροσθέτως αναγνωρίζει εφαρμογές, θέτει προτεραιότητα μεταξύ των σημαντικών και λιγότερων σημαντικών. Η λύση Secure SD-WAN της Fortinet διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από την NSS Labs.

 

Οι λύσεις CyberRecovery της Dell Technologies στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών

Στο πλαίσιο της συμμετοχή της Dell Technologies – ως Platinum Sponsor – o Γιάννης Ψύχας  – Advisory Systems Engineer, Data Protection Solutions, Dell Technologies Greece, Cyprus & Malta – παρουσίασε τις δυνατότητες των λύσεων Cyber Recovery της εταιρίας. Ο ομιλητής υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και η μεγαλύτερη αξιοποίηση εφαρμογών και υπηρεσιών cloud, καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής προσέγγισης, για την επαναφορά και ανάκτηση δεδομένων, μετά από ένα κρούσμα κυβερνο-επίθεσης. Οι λύσεις Cyber Recovery της Dell Technologies, βοηθούν τις εταιρείες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα ψηφιακό θησαυροφυλάκιο – “vault”, ανεξάρτητο από τις εταιρικές τους υποδομές. Το ψηφιακό θησαυροφυλάκιο διαφυλάσσει τα «χρυσά αντίγραφα» (“gold copies”) των κρίσιμων εταιρικών δεδομένων. Στη συνέχεια ο κ. Ψύχας ανέπτυξε τις παραμέτρους στις οποίες βασίζεται η αρχιτεκτονικής προστασίας του Cyber Recovery Vault (CR vault), που λειτουργεί παράπλευρα και ανεξάρτητα με τις υποδομές data center της επιχείρησης, αναφέροντας τα εξής: «Το CR Vault λειτουργεί εκτός του εταιρικού δικτύου και είναι προσβάσιμο μόνο από προσωπικό που έχει την υψηλότερη δυνατή διαβάθμιση ασφαλείας. Η λύση της Dell Technologies παρέχει μια σειρά εύχρηστων εργαλείων διαχείρισης, που δημιουργούν και αυτοματοποιούν σημεία αποθήκευσης και επαναφοράς δεδομένων. Τα σημεία επαναφοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εκτίμηση της ακεραιότητας των δεδομένων, για προληπτική αποφυγή επιθέσεων. Η λύση παρέχει εύκολο και ασφαλή τρόπο γρήγορης επαναφοράς κρίσιμων συστημάτων και δεδομένων. Οι υπεύθυνοι του ΙΤ της επιχείρησης μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικούς της Dell Technologies, για συμβουλές μεθοδολογίας προστασίας δεδομένων, εκτίμησης καταστροφών, επαναφορά και αποκατάσταση δεδομένων.

Το μοντέλο “Μηδενικής Εμπιστοσύνης” της VMWare

O Γιώργος Μπούφης – Senior Systems Engineer / Greece, Cyprus & Malta για την VMware – μας μίλησε για τη συνεργασία της εταιρίας του με την Fortinet. O ομιλητής τόνισε πως μια εταιρία που γεννήθηκε και ζει στο Data Center όπως η VMware, επιθυμεί πάντα οι λύσεις που προσφέρει στους πελάτες της να έχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Αυτό επιτυγχάνεται υιοθετώντας πολλά από τα συστήματα προστασίας νέας γενιάς της Fortinet, παρέχοντας στην ουσία μια κοινή λύση που έχει ως βάση την πλατφόρμα VMware NSX πάνω στην οποία αναπτύσσονται παράλληλα οι τεχνολογίες ασφάλειας της Fortinet. Σχετικά με το μοντέλο Zero Trust o κ. Μπούφης περιέγραψε τη λογική που διέπει τη συγκεκριμένη λύση και βασίζεται στην αποτροπή κάθε στοιχείου επικοινωνίας ή εφαρμογής από το να εισέλθει στο σύστημα μας, μέχρι να αποδειχτεί ότι αυτό είναι απόλυτα ασφαλές.

Symantec – Fortinet, μια συνεργασία με στόχο την ενδυνάμωση και ενοποίηση της ασφάλειας

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται περίεργο, όμως η συνεργασία μεταξύ δυο κορυφαίων παρόχων λύσεων ψηφιακής ασφάλειας, όπως είναι η Symantec και η Fortinet, είναι εφικτή και αποδίδει πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Σωτηρίου – Senior Presales Consultant της Symantec στην Ελλάδα. Η βάση αυτής της συνεργασίας αφορά το Symantec Cloud Firewall Service “Powered by Fortinet” ως μέρος του Web Security Service της Symantec και το Symantec Endpoint Protection (SEP) ενοποιημένο με το Fortinet Security Fabric, προσφέροντας λύσεις ασφάλειας δικτύων για την γενιά του cloud.

Λύσεις προστασίας σε περιβάλλον cloud και ασφαλούς πρόσβασης

Στην πολύ αξιόλογη θεματολογία της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν φυσικά και η παρουσίαση της Sherelle Farrington. Ως Cloud Security Solutions Manager της εταιρίας, η ομιλίτρια ανέλυσε τη στρατηγική της Fortinet για την ασφάλεια στο cloud και τις δυνατότητες των συστημάτων που διαθέτει η εταιρία σε αυτή την κατηγορία λύσεων, προσφέροντας ευελιξία, αξιοπιστία και φυσικά το μέγιστο επίπεδο προστασίας. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά στην επέκταση του  Fortinet Security Fabric  στο cloud περιβάλλον με τη διάθεση μιας ευρείας οικογένειας λύσεων cloud security.

Επιπρόσθετα, ο Raphael Lignier – INT Emerging Sales Manager της Fortinet – εστιάζοντας στις λύσεις Secure Access που περιλαμβάνουν διαφορετικούς συνδυασμούς των προϊόντων της Fortinet, υποστήριξε ότι στόχος των λύσεων αυτών είναι όχι απλά και μόνο να προστατευτούν οι τελικές συσκευές, αλλά να υπάρχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας εξολοκλήρου στις διαδρομές που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε ακόμα και αν μια τελική συσκευή παραβιαστεί, το πρόβλημα να μην μεταδοθεί σε ολόκληρο το κεντρικό δίκτυο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης μεταξύ στελεχών τμημάτων IT επιχειρήσεων και οργανισμούς που παρουσίασαν τη προσέγγιση των πελατών σε ότι αφορά τα θέμα ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων καθώς επίσης και με την παρουσίαση των δράσεων του Cyber Security Institute που διευθύνει ο κ. Μάνος Σφακιανάκης.