Η επιχειρησιακή συνέχεια, όπως ορίζεται από την εταιρεία TechTarget, «είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να διατηρεί ενεργές κρίσιμης σημασίας επιχειρηματικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής». Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμβάντα που χαρακτηρίζονται «καταστροφικά», συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων ασφαλείας, των φυσικών καταστροφών, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πανδημιών. Μεταξύ αυτών, ένα κρίσιμης σημασίας συμβάν που συχνά παραβλέπεται είναι η απώλεια της σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, η απώλεια σύνδεσης στο Διαδίκτυο σημαίνει και διακοπή των λειτουργιών. Για παράδειγμα, αν διακοπεί η σύνδεση στο διαδίκτυο, ένας οργανισμός λιανικής δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάρτες πληρωμών. Αν μια εταιρεία νομικών συμβούλων χάσει τη σύνδεση στο διαδίκτυο, οι νομικοί αντιπρόσωποι και οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμους διαδικτυακούς πόρους. Σε κάθε περίπτωση -η επιχειρησιακή συνέχεια εξαρτάται από τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) ορίζει την ανθεκτικότητα να περιλαμβάνει «την ικανότητα να αντέχεις και να ανακάμπτεις από σκόπιμες επιθέσεις, ατυχήματα ή φυσικές απειλές ή συμβάντα». Από άποψη στρατηγικής και σχεδιασμού, είναι απαραίτητο τόσο τα συστήματα πληροφορικής σας όσο και το δίκτυό σας να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα για να λειτουργούν κατά τη διάρκεια μεγάλων διακοπών καθώς και να ανακάμπτουν γρήγορα από μεγάλα συμβάντα και διακοπές, που μπορούν να περιλαμβάνουν και την απώλεια σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Το παραπάνω μας φέρνει στη Datto και στη δέσμευση της για επιχειρηματική συνέχεια και αποκατάσταση από καταστροφές (BCDR). Για χρόνια, η Datto είναι παγκοσμίως γνωστή για τις λύσεις κυβερνοασφάλειας, επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφές (BCDR) -όλες σχεδιασμένες για τη διατήρηση της επιχειρηματικής συνέχειας. Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι οι λύσεις δικτύωσης της Datto που ενσωματώνουν επίσης το όραμα της για ανθεκτικότητα και επιχειρηματική συνέχεια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Datto Networking Appliance (DNA), η δικτυακή συσκευή της Datto. Πλέον διαθέσιμη στις περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας-Ειρηνικού, η συσκευή Datto DNA αποτελεί έναν ενσωματωμένο, ασφαλή δρομολογητή όλα-σε-ένα (all-in-one) που περιλαμβάνει δυνατότητα απρόσκοπτης και αυτόματης ανακατεύθυνσης/ εναλλακτικής σύνδεσης ή εφεδρείας σε δίκτυο τηλεπικοινωνιών 4G στην περίπτωση διακοπής της κύριας σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Αυτό διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ο ασφαλής δρομολογητής Datto DNA προσθέτει επίσης τείχος προστασίας (με throughput 1,7 Gbps), βαθιά επιθεώρηση πακέτων Επιπέδου 7 (Layer 7), ανίχνευση/αποτροπή εισβολής (IDS/IPS), φιλτράρισμα Διαδικτυακού περιεχομένου και πολλά άλλα σε μια επιτραπέζια συσκευή. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν στις επιχειρήσεις ανθεκτική, αμυντική-σε-βάθος ασφάλεια σε μία εύκολη στη χρήση συσκευή.

Όσον αφορά τη δρομολόγηση, το Datto DNA διαθέτει διαχείριση κίνησης δεδομένων Επιπέδου 7 (Layer 7), υποστήριξη VoIP, port aggregation, διαμόρφωση κίνησης, υποστήριξη έως και οκτώ VLANs και άλλα, δίνοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλές προηγμένες δυνατότητες δρομολόγησης που βελτιστοποιούν τη χωρητικότητα του δικτύου ενώ μειώνουν τη συμφόρηση και τη πιθανότητα αστοχίας.

Το ενσωματωμένο Wi-Fi παρέχει γρήγορη και ασφαλή ασύρματη σύνδεση LAN, εξαλείφοντας την ανάγκη αγοράς πρόσθετων σημείων ασύρματης πρόσβασης.

Η διαχείριση, η διαμόρφωση, η ρύθμιση και η συνεχής διαχείριση της συσκευής Datto DNA είναι cloud-based και πραγματοποιείται μέσω του Datto Network Manager. Χάρη στα παραπάνω, η εγκατάσταση ενός δικτύου μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά και όχι σε ώρες ή ημέρες. Επιπλέον, οι νέες ενσωματώσεις με τα Datto Network Manager και Autotask σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε ειδοποιήσεις και alerts από το Datto Network Manager και να δημιουργείτε στοιχεία διαμόρφωσης (assets) για τις συσκευές δικτύωσης που διαθέτετε στη βάση δεδομένων Autotask.

Όταν η επιχείρησή σας πρέπει οπωσδήποτε, παντού και πάντα να είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, χρειάζεστε ανθεκτικές λύσεις δικτύωσης που διασφαλίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια. Ο ασφαλής δρομολογητής Datto DNA ενσωματώνει το όραμα της Datto και αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για το τι πραγματικά σημαίνει ανθεκτική δικτύωση. Αν επιχείρησή σας λειτουργεί Διαδικτυακά και η σύνδεση στο Διαδίκτυο αποτύχει τότε η λειτουργία της επιχείρησης σταματά. Όσον αφορά τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, με τη Datto, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. 

Πηγή: NSS.gr –  Datto