Η Microsoft Ελλάς, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων: Πρόκληση ή Ευκαιρία;» στις 22 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα σχετικά με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάιο του 2018. Ο Κανονισμός αυτός δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για όσους συλλέγουν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα εντός της Ε.Ε., ενώ παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία τους, όταν αυτό συμβαίνει.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι, όπως κυβερνητικοί εκπρόσωποι, μέλη της νομικής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι διευθύνσεων νομικών υπηρεσιών και πληροφορικής, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων οργανισμών. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν ιδιωτικά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Αντιγόνη Παπανικολάου, Διευθύντρια Νομικών και Εταιρικών Υποθέσεων της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας και η Χριστίνα Καραϊτίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης, βασικό σημείο συζήτησης ήταν το κατά πόσο ο ΓΚΠΔ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της σύγχρονης εποχής. Εν αναμονή περαιτέρω κατευθύνσεων από τις Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων των κρατών-μελών, ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που συζητήθηκε ήταν τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας για να προετοιμαστούν, ενόψει της εφαρμογής του Κανονισμού σε περίπου ένα χρόνο. Κύριος ομιλητής, ήταν ο Ralf Sauer, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στο τμήμα του Κανονισμού που αφορά στην ανταλλαγή και προστασία των προσωπικών δεδομένων σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας ακολούθησε στο πάνελ, συζήτηση, αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τους κινδύνους καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του νέου κανονισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κυρία Marie Charlotte Roques Bonnet, Director Privacy Policy Microsoft EMEΑ, η κυρία Λίλιαν Μήτρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και η κυρία Κυριακή Λωσταράκου, Εκπρόσωπος Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκέλους της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση αναφορικά με τη δυναμική των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) ως κινητήρια δύναμη για μία νέα εποχή της 4ης  Βιομηχανικής Επανάστασης. Με κύριο ομιλητή τον Marc Mosse, Microsoft Senior Director EU Government Affairs και συμμετέχοντες στο πάνελ τον κύριο Χάρη Θεοχάρη, Ανεξάρτητο Βουλευτή, τον κύριο Ανδρέα Μητράκα, Head of Unit – Data Security & Standardisation European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) και τον κύριο Γιώργο Γιαννόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύθηκε το πώς με την ολοένα αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών, ανασχηματίζονται τα πάντα στην καθημερινότητα μας, καθώς και η παραγωγικότητα, η καινοτομία και η οικονομική ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Όπως δήλωσε η Αντιγόνη Παπανικολάου, Διευθύντρια Νομικών και Εταιρικών Υποθέσεων της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας «Ένας από τους βασικούς στόχους του Κανονισμού είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ατόμων όταν έρχονται σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες, αναφορικά με το ότι τα δεδομένα τους θα είναι προστατευμένα, π.χ. καθιερώνοντας το δικαίωμα στη λήθη ή εξασφαλίζοντας την εύκολη πρόσβαση των ατόμων στα προσωπικά τους δεδομένα και την ελευθερία να τα μεταφέρουν από έναν πάροχο υπηρεσιών σ’ έναν άλλον. Αυτό εξάλλου είναι και το ζητούμενο, καθώς, από εμπειρία, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που δεν εμπιστεύονται και ειδικά νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud computing). Για το λόγο αυτό ο Νέος Κανονισμός θεωρούμε ότι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, από την άλλη όμως, και ο κλάδος της τεχνολογίας έχει ρόλο να παίξει, προσφέροντας υπηρεσίες που θα είναι άξιες εμπιστοσύνης, θα λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες όλων των πληθυσμιακών ομάδων και θα είναι υπεύθυνες απέναντι στην κοινωνία.»